lukier - 7892 przepisów (strona:132/527)

Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 199

problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu. Naprawiam ten błąd i dodaje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy(...)znajdziecie TUTAJ ) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch cytryn Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ostawiamy na bok. W misce

Kolizje Smaków
Dyniowe babeczki na musie z dyni 157

wszystko miksowałam i wyszło dobrze :) Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut - do suchego patyczka. Polewamy lukrem i już! Lukier: 16 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Do gorącej wody wsypujemy po łyżce cukru pudru cały czas dokładnie mieszając. Po którejś(...)kolei łyżce nasza masa zacznie przypominać lukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Smacznego :) I tradycyjnie zapraszam do polubienia profilu na facebooku: Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cytrynowa babka z makiem 233

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła/margaryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 oleju 3 łyżki maku  lukier białko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Sposób przygotowania Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier(...)średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę.  Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut.  Lukier - białko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodatkowo można dodać żółtego barwniku spożywczego dla koloru. Ozdobić ostygniętą babkę lukrem

pink envelope
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 195

pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po upieczeniu wszystkich pączków, nadziewamy je marmoladą  przy pomocy szprycy z nasadką przypominającą igłę do strzykawki. Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Lukier można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Do miseczki wsypujemy szklankę cukru pudru, wlewamy do niego 3 łyżki przegotowanej zimnej wody lub mleka, mieszamy łyżeczką do czasu, aż powstanie nam jednolita(...)gęstawa konsystencja. Pączki smarujemy lukrem przy pomocy pędzla lub wypukłą częścią łyżeczki i pozostawiamy na chwilę, by lukier stwardniał. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 292

rumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu lub wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Na początek rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy alkoholem, aby moczyły się(...)temperaturze około 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 35 minut. Gotową babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Sposób na lukier Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy mleko i mieszamy łyżeczka, aż powstanie nam jednolita, gęstawa konsystencja. Lukrujemy i gotowe :) Pozdrawiam :) R E K L A M A google_ad_client

Smakowy Raj
Keks z bakaliami 110

Szczypta soli około szklanka bakalii   (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy(...)przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki keksówki. Pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, który przygotowujemy mieszając łyżeczką cukier puder z mlekiem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google

Smakowy Raj
Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo 138

mleka (letniego) 5 szklanek mąki ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego 4 żółtka 200g serka homo waniliowego 100g masła lub margaryny *1 szklanka rodzynek Lukier:   ok.½ szklanki cukru pudru   Ok.2 łyżki mleka lub przegotowanej wody Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i letnim mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do dużego naczynia wsypujemy 4 ½ szklanki mąki(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez około 35 minut. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimną babkę można pokryć lukrem, który zwykle robię na oko, ważne jest tylko to, by nie był ani zbyt płynny, ani zbyt twardy, bo wówczas nie da się go rozprowadzić po babce. Do niewielkiej miseczki wsypujemy cukier

Smakowy Raj
Piernik wyborny siostry Anieli 217

ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy(...)jednolitą masę. Zwykle robię lukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia Polewa czekoladowa: 150g czekolady np. deserowej 150ml śmietany słodkiej Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy w rondelku śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści

Smakowy Raj
CIASTO JOGURTOWE 167

otarta skórka z 1 cytryny 150 g cukru 3 jajka 2 łyżki dżemu z dyni 200g mąki pszennej 120 g jogurtu naturalnego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier kandyzowana skórka z cytryny A jak to zrobić:  Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny. Dodać jajka i zmiksować całość. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą(...)dyni, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką z cytryny. Można też zamiast lukru użyć cukru pudru

Kuchnia w opałach
167. Ananasek pod pepitką 121

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym  350 g kremówki  2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą mąkę, proszek i olej. Delikatnie mieszamy wylewamy na małą(...)blaszkę, pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Gotowy i wystudzony biszkopt zwilżamy sokiem z ananasa, pozostawiając ok 3 łyżek do lukru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy  i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku

Jadło i czytadło
Cynamonowe rolsy z migdałami 165

sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru  1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier

bistro mama
Drożdżowe rogaliki 154

lubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2 jajka 500 g mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli cukier waniliowy Nadzienie: marmolada / czekolada Polewa: cukier puder / lukier / polewa czekoladowa Połączyć składniki na ciasto. Zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podzielić na 4 części. Części(...)kostki czekolady. Zwinąć do środka koła. Gotowe rogaliki ułożyć na papierze lub folii na blasze. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Piec ok. 40 min. Ostygnięte polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni bez szafek
Najlepsze pierniczki 225

stolnicy na ok. 4 mm - nie cieniej, mają być gruube :) Foremkami wycinać dowolne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 8-10 minut w 180°C. Wyjąć. Lukier Idealnie biały i niezawodny lukier do ozdabiania pierniczków. Składniki: 1 małe białko 1 szklanka cukru pudru Składniki utrzeć drewnianą pałką na jednolitą masę. Może się zdarzyć, że lukier będzie wodnisty

Chocolate Muffin Blog
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 179

dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt

vegetanie
Leniwa babka drożdżowa 203

Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :D  Podczas trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :) To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy(...)Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania