kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je z jeść. I to nie jedną babeczk ę a dwie ... nawet trzy - mimo intensywnej słod yczy ściekającego lukru. ;-) Babeczki: 100 ml wody 1/2 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka L (osobno żółtka(...)białka) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych Lukier: 100g cukru pudru gorąca woda 50g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy. 2. Kandyzowane owoce umieszczamy w misce dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy tak by były
Szefowa kuchnisztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z mandarynki lub pomarańczy 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia(...)górę, w każdym elemencie wycinamy dziurki do przewleczenia sznurka. 4. Pierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier ucieramy bardzo lejący, jest to raczej płynna glazura do smarowania niż lukier. Po ostudzeniu nakładamy pędzlem glazurę, która bardzo szybko zastygnie na pierniczkach i już za chwilę będzie można składać nasze
Apetyczna babeczkacukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 30 g masła 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich ale-raj 50 g migdałów w płatkach 2 białka Lukier 5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny migdały, orzechy Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się(...)zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu wyjąć, rozciąć papier i studzić na metalowej kratce. Zimny polać lukrem i obsypać orzechami i migdałami. Lukier: Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny. * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce
Ala piecze i gotujeProste babeczki w świątecznym odzieniu zrobią wrażenia, to pewne. Zapakujcie je w ozdobne pudełeczka lub w celofan. Taki prezent od serca, to najlepszy prezent. Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ . Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami. Składniki: ( na około(...)mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej otarta skórka z 1/2 pomarańczy Do dekoracji: lukier lub czekolada masa plastyczna cukrowe lub czekoladowe posypki Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao
kolorowotorcikowocukru 6 łyżek mleka 2 łyżeczki sody 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1/2 łyżki cynamonu marmolada kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę(...)układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Na Ciasteczkowych Papierachszklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku 1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. 2. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. 3. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy
Szefowa kuchniroku :) Składniki: 3 szklanki mąki 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, posypki, barwniki w żelu. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem(...)minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie reniferów. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy plastycznej. Pierniczki przed dekoracją
Aga w kuchni180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Dekoracja Ciasto oddziel od papieru i podziel na 8 równych trójkątnych części. W każdy kawałek wbij drewniany patyczek. Przygotuj lukier, dolewając do cukru pudru odrobinę wrzątku, kilka kropli soku z cytryny i energicznie mieszając. Dodaj odpowiednią ilość zielonego barwnika, aż uzyskasz żądany kolor. Lukier przelej do małego woreczka foliowego. Natnij jego(...)rożek i udekoruj wierzch ciasta, formując szlaczek jak na zdjęciach. Ciasto ozdób cukierkami i cukrowymi gwiazdkami. Odstaw do zastygnięcia lukru. * *Pomysł zaczerpnięty z BBC Good Food . * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w naszym e-booku, wydanym przez całą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą
Food Squaredzień do herbaty lub kawy. Za to przepis jest bardzo prosty, przygotowanie ciasta szybkie, a nawet można powiedzieć, że błyskawiczne i babka zawsze się udaje. Babkę możemy polać lukrem lub czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować wg własnego gustu, wtedy będzie doskonała na Święta. Babka cynamonowa Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru(...)minut w zależności od piekarnika) do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni C. Babkę wystudzić w foremce, następnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch
Gotowanie-ukcukru 200 g masła 200 - 250 g białek (7-8 sztuk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 cytryna masło do posmarowania foremki Lukier: 100 - 150 g cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy lub dużej cytryny kandyzowana skórka z cytryny i pomarańczy Prostokątną, niedużą foremkę "keksówkę" o wymiarach(...)momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Smacznego
maniapieczeniaMłyn Kopytowa 1 łyżka kakao 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego Ale-raj 40 g budyniu czekoladowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Lukier: 3-4 łyżki cukru do polew Diamant 2 łyżki mleka Przygotowanie: Z odważonej mąki odjąć 1 łyżkę i zastąpić 1 łyżką kakao. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera(...)kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Zimne rogaliki udekorować lukrem
Ala piecze i gotujeTradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka(...)rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier robię z jednego białka i półtorej szklanki cukru pudru. Miksuję uważając, żeby nie było grudek. Smacznego
Salonik smakówwidelcem. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę żółtkiem. Piec około 70 - 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce. Lukier: 150 g cukru pudru sok z 1 dużej cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru można dostosować dodając więcej soku jeśli jest za gęsty lub cukru pudru(...)jeśli jest za lejący. Schłodzony sernik polukrować wedle uznania - same paseczki lub cały wierzch. Sernik można też zostawić bez lukru. Jest wyborny sam w sobie :-) Smacznego
maniapieczeniaChoć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej pory na pewno będę piekła na Boże Narodzenie. Dużo lukru i dużo kandyzowanych owoców to obowiązkowa wręcz kwestia. :-) Keks jest mocno pachnący (przypomina mi w tym ciasta z cukierni), ale ma w sobie "to coś". :-) Keks: 3/4 szklanki wody(...)pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka i białka) 400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych moreli, 100g rodzynek Lukier: 200g cukru pudru gorąca woda 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się
Szefowa kuchniczasu w piekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając(...)Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą okrągłą końcówką lub specjalnego pisaka do lukru. Akcja kulinarna Amica
maniapieczenia