lukier - 7892 przepisów (strona:122/527)

Makowiec na kruchym spodzie 395

Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa(...)tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem białym i kakaowym. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pączki wiedeńskie 138

Składniki woda, 1 szkl masło, 125g jajka, 4 szt Składniki na lukier cukier puder, 100g sok z cytryny, 10ml Przygotowanie W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia. Do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa(...)się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał

Gotowanie moimi oczami
Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) 163

bardzo proste w przygotowaniu .   (około 50 sztuk) 500 ml wody 150g masła 300g mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny   W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.   Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę(...)rozgrzany olej. Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor - przez około 3 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na papierowym ręczniku). Składniki na lukier dokładnie rozmieszać.   Ostudzone pączki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.   Z kiedyś

Di gotuje
Ciasto agrestowe 312

kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić(...)Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą. *W zależności jaki słodki jest kompot dodać

Ala piecze i gotuje
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym 746

Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier waniliowy 30 g drożdże 30 g mleko 1 szklanka szczypta soli mleko do posmarowania rogali Lukier: pół białka pół szklanki cukru pudru parę kropel soku z cytryny  Wykonanie: Do misy wlewamy ciepłe mleko(...)które kroimy na 4 części. Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je mlekiem po wyrośnieciu i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Polałam lukrem cytrynowym rogale po ostudzeniu

Różowa kuchnia
Pączki hiszpańskie 228

sobie pozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką(...)papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z cukru pudru, soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Podwójnie kruche ciasteczka 182

fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 jajko(...)łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem wanilinowym) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g marmolady lub powideł Lukier: 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny 1-1,5 szklanki cukru pudru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto

Trzeci talerz
francuskie paluchy z cynamonem 146

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Ciasto rozwijamy. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem i posypujemy mieszanką wierzch ciasta. Całość delikatnie przyklepujemy. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy paseczki(...)uzyskać krótsze paluchy. Następnie każdy pasek skręcamy w spiralkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu polewamy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z rodzynkami 216

cukru pudru (jeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g) 100 g miękkiego masła 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 - 150 g rodzynek Lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody dodatkowo: żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu) Przygotowanie: Masło posiekać(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, gdyby za mocno się przypiekał, to wierzch przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wierzch sernika posmarować lukrem, powstałym po roztarciu na gładką masę składników na lukier. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Sernik najlepiej smakuje i kroi na następny dzień. Warto wypróbować również:  Sernik

Kuchcik gotuje
Pączki z budyniem 158

koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną. Zimne pączki polać lukrem. Lukier – cukier puder i gorąca woda. Tyle żeby masa nabrała konsystencji lukru. Ciasto Thermomix – założyć motylek, wbić żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, czas 30 sek, obroty

Kuchnia Pokoleń
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 163

szczypta, masło 8 dag, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe czekoladowe - 2 łyżki, posypka Decorada Delecta maczek mango 2 łyżki, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe w różowej skorupce 2 łyżki, lukier - w opisie wiśnie odmrozić na durszlaku i wsypać do miski, dodać pokrojone w kostkę pomarańcze i jabłka, wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać do miski wsypać mąkę, cukier, sól(...)kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście owocowy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki makowiec na kruchym cieście 269

uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak.  Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche:  250 g mąki pszennej 250 g mąki krupczatki(...)kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.  Do przesianego cukru pudru dodajemy sok z cytryny, tak aby uzyskać konsystencję lukru. Przy pomocy silikonowego pędzelka nanosimy lukier na ciasto. Posypujemy karmelową posypką. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Różane ciasto ucierane z żurawiną 92

dłużej. Ciasto ucierane zna chyba każdy, dlatego pokazuję na blogu wersję urozmaiconą przeze mnie. Dzika róża nie jest wyczuwalna, ale podkreśla smak suszonej żurawiny. Do tego idealnie pasuje kwaskowy lukier cytrynowy. W przepisie nie ma mleka, surowe ciasto jest gęste, dość ciężko je rozsmarować, ale za to po upieczeniu wszystko wynagradza. Przepis na domowy cukier różany znajdziecie TUTAJ. Do dzieła(...)cukru różanego 3 duże jajka 340g mąki pszennej 1/2 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szczypta kardamonu Dodatkowo: 10dkg suszonej żurawiny 1 łyżeczka mąki pszennej Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie

Wrzosowa Polana
Piernikowe serca 168

żółtka ·          2 łyżeczki przyprawy do piernika ·          1 łyżka miodu gryczanego Lukier: ·          1 białko ·          1 szklanka cukru pudru ·          Kuleczki zbożowe(...)jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły. Lukier: Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny

Wanilia i Kardamon
Rogale marcińskie 126

objętości. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody olejek pomarańczowy posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania Składniki utrzeć w naczyniu(...)gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru. Smacznego

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania