lukier - 7892 przepisów (strona:113/527)

SZYBKIE CIASTO MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE 241

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto marchewkowe z aromatem pomarańczy i lukrem pomarańczowym. Lekkie i delikatne, świetne do śniadaniówki lub popołudniowej herbatki.  SKŁADNIKI CIASTO 2 szklanki (3-4 szt) startej marchewki 225 g (1i1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu / opcjonalnie 3/4 szklanki roztopionego masła 4 jajka (M) 2/3 szklanki cukru (najlepiej(...)brązowego) lub 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy (tylko zewnętrzna, pomarańczowa część) LUKIER POMARAŃCZOWY 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego (Cointreau) 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy WYKONANIE CIASTO :Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22-23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do miski

cool and minty
Ciasto mocno kawowe 123

Choć nie jestem kawoszem, to ciasto mi zasmakowało:). Jest ciężkie, wilgotne i naprawdę mocno kawowe. Konsystencją przypomina lżejsze brownie. Nie rośnie wysokie. Całości dopełnia kawowy lukier:). Polecam! Ciasto: 20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki 250g miękkiej margaryny 1/2 szklanki mleka 4 jajka L 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 2/3 szklanki cukru pudru(...)pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 152

ziołowy aromat, ale jednak nieco inny. Z truskawkami oba dodatki komponują się idealnie, a połączenie jest tak oryginalne, że naprawdę warto je wypróbować. Nawet dwukrotnie! Drożdżówki z truskawkami i lukrem tymiankowym Składniki: (na formę 30x22 cm) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 75 g cukru 2 jajka 70 g masła 600 g mąki pszennej nadzienie: 300 g serka(...)kremowego 40 g cukru 500 g truskawek dodatkowo: 3 łyżki mleka lukier: 15 gałązek tymianku 170 g cukru pudru 3 łyżki mleka Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 100 ml mleka i trzy łyżki mąki. Wymieszać, żeby nie było grudek, odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, jajka, pozostały cukier i mleko. Zagnieść ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Delikatnie malinowe babeczki z cytrynowym lukrem 188

Dziś wraz z córeczką zapraszamy Was na delikatnie malinowe babeczki z cytrynowym lukrem . Moja księżniczka uwielbia wraz ze mną spędzać czas w kuchni i pomagać w pieczeniu. Dzielnie mieszała składniki i… potem z uśmiechem na ustach zajadała się naszymi babeczkami. Polecam i Wam ten prosty i pyszny wypiek. Spróbujcie. Składniki:  1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)Nakładamy do każdej ciasto (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w 180 stopniach około 20-25 minut. Sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Gdy babeczki przestygną nakładamy cytrynowy lukier (w miseczce mieszamy wyciśnięty sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania dość gęstego lukru) i delikatnie posypujemy babeczki posypką (u mnie miks różnych). Smacznego Do przygotowania babeczek użyłam mąki

Słodkie okruszki
Makowiec bezglutenowy 139

wymieszać.  Przełożyć do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał trochę kwaskowatego smaku. Niestety zanim polałam lukrem mąż dobrał się do makowca...:-) Polecam i smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy makowiec na kruchym cieście 194

pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 całe jajka ewentualnie kilka łyżek kwaśnej śmietany Puszka dobrego maku z bakaliami plus ewentualnie dwie garście rodzynek i 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej Lukier: 6 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny Mąki, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i zagnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść(...)Dokładnie wymieszać. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej mak po upieczeniu będzie ściślejszy. Wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wystudzić. Zrobić lukier i polać nim zimny makowiec. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Powinien mieć taką konsystencję, która pozwoli na swobodne polewanie. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kruche pierniczki bezglutenowe 133

piekłam 15 minut i zaczynały się lekko przypalać. Bardzo ładnie wyrosły. Po upieczeniu zdjąć z papieru i ułożyć do wystygnięcia. Potem można uruchomić pokłady kreatywności i dekorować. Ja dekorowałam lukrem cytrynowym . Na 6 czubatych łyżeczek cukru pudru dodałam 1 dużą łyżkę soku z cytryny. Uzyskałam gęsty, biały lukier, który rozprowadziłam po pierniczkach a na lukier sypnęłam posypką dekoracyjną. Pierniczki

Ze smakiem bez glutenu
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 121

wtedy do liceum) na pieszo,uwielbiałam to mimo,że trochę przystanków było do przejścia.Po drodze mijałam budkę,w której kupowałam duży drożdżowy wieniec z owocami,serem,kruszonką i lukrem - smak pamiętam do dzisiejszego dnia. Pochłaniam go na raz i mimo to byłam chudzielcem. Szkoda,ze dziś nie mogę się tak objadać - niestety wiek robi swoje,przemiana materii się zmienia(...)twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru   Kruszonka:   150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła   Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny bądź limonki   Dodatkowo:   4 duże łodygi rabarbaru ( mogą być inne owoce)   1. Kruszymy drożdże i zasypujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Muffiny z orzechami włoskimi i cykoriadą/kawą zbożową 120

cukru 1,5 łyżki cykoriady instant (lub kawy zbożowej) (*) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/2 szklanki/65 ml oleju Dodatkowo: 50g orzechów włoskich Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cykoriady instant (lub kawy zbożowej) 4-5 łyżek gorącej wody W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cykoriadę, w drugiej - jajko(...)wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (**). (Cukier puder dokładnie utrzeć z cykoriadą i odrobiną gorącej wody.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy.   Udekorować wg uznania. (*) Użyłam cykoriady z jagodami , która nadała ciastkom ciekawego posmaku

Di gotuje
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 171

Ranking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki(...)domowego cukru waniliowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli łyżeczka mąki pszennej do bakalii żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki LUKIER: 15 dag cukru pudru niepełna łyżeczka oleju sok z cytryny WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie

Kuchenne zapiski Edyty
WEGAŃSKIE CIASTO POMIDOROWE 190

ryzowa, gryczana, kukuryziana, itp.) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki soli SKŁADNIKI NA LUKIER (opcjonalnie): 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu odrobina ciepłej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Keksówkę o wymiarach(...)nich mus pomidorowy. Wymieszaj wszystko szpatułką krótko, ale dokładnie. Przelej masę do formy i piecz około 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 45 minut).  LUKIER: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w miseczce, aby nie było grudek. Gotowe ciasto polej lukrem (ja pominęłam ten krok). Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek z dżemem i czekoladą 349

pudru 1 jajko (m) wanilia (ziarenka z laski) nadzienie: 1 mleczna czekolada (100 g) 1/2 słoiczka dżemu, np. z owoców leśnych do dekoracji: słodkie orzeszki perełki cukrowe płatki migdałowe lukier  Piekarnik rozgrzać do 195ºC. W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder i ziarenka wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać(...)wodnej. Spody mazurków posmarować dżemem,  a następnie roztopioną czekoladą. Całość od razu ozdobić cukrowymi perełkami, orzeszkami, płatkami migdałowymi i upieczonymi ciasteczkami z kruchego ciasta. Ewentualnie całość polać kolorowym lukrem, np. zielonym. Kroić po zastygnięciu czekolady oraz lukru

Ugotować
Wielkanocna Babka z limonką rozmarynem i... majonezem 145

gałązki rozmarynu (każda jakieś 7cm; nasze!) 2 limonki 4 jajka szczypta soli 150g cukru 150g mąki pszennej 70g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu Lukier: 1 białko (albo lepiej pół) 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 limonki (zostanie z przygotowywania ciasta) Formę do babki smarujemy i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy na 180*C. Rozmaryn płuczemy, osuszamy(...)zbyt sztywne) i niedokładnie siekamy- okazjonalny listek w cieście bardzo ładnie wygląda. Limonki myjemy, z jednej ocieramy skórkę. Wyciskamy sok z półtora limonki (jedną połówkę zostawiamy do przygotowania lukru). Oddzielamy żółtka. Z  białek i szczypty soli ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do powstałej piany dodajemy żółtka i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki i proszek

les mirabelles
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 176

Moja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości(...)mąką lub użyć silikonowej. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder o 0,5-3/4 szklanku wymieszać do uzyskania lukru) lub oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby babka się nie wysuszyła

CookYourself
Wielkanocne babeczki cytrynowe 135

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.  Sprawdzajcie czy są gotowe używając patyczka.  Po upieczeniu wystudzić na kratce.  Można oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynowym lukrem. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wymieszać puder z sokiem cytrynowym. Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk