Poskładany tort w całości dekorujemy kremem. Nie starałam się specjalnie wygładzić kremu – chciałam, żeby wyglądał jak śnieżne zaspy :) Żeby przygotować nieco „oszronioną” żurawinę musimy zrobić gęsty lukier z cukru pudru i wody (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka wody). Obtaczamy żurawinę w lukrze, wrzucamy do miseczki z cukrem i delikatnie mieszamy, aż wszystkie kulki żurawiny będą obtoczone(...)Wyciągamy na talerz i zostawiamy na chwilę, żeby lukier stwardniał. Dekorujemy żurawiną i gałązkami rozmarynu. Przy krojeniu tortu należy pamiętać o metalowym spodzie i rozłożyć sobie to na 2 etapy. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyŚwięta to czas przygotowań przeróżnych, pysznych dań a zwłaszcza pierniczków. Przepis jest rewelacyjny, pierniczki są smaczne w dodatku z marmoladą. Udekorowałam je czekoladą, lukrem, i różnymi posypkami(...)DODATKOWO : 200 g marmolady kolorowe posypki, wiórki lukier czekolada do ozdoby
Kulinarne Fantazje MarioliBabki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat(...)pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 250 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maku 1/4 szklanki mleka esencja migdałowa Na lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 białko ze średniego jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Kulinarne Inspiracjerolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier: 200 cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 3-4 łyżki wrzątku Masa makowa: 500 g białego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów(...)minut do wyrośnięcia. Rolady piecz w 180°C przez 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia i odwiń z papierów. Lukier Cukier puder przesyp do miski, wlej sok z cytryny i zalej wrzątkiem. Gdy lukier będzie lejący, posmaruj nim jeszcze ciepłe upieczone makowce. Wierzch możesz posypać dodatkowo białym makiem lub bakaliami. Makowiec z powodzeniem
Food SquarePrzyszedł czas na pierniczenie! ;-))) Postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu, wszystkie przepisy na pierniki, pierniczki i na lukier w jednym poście. Teraz to już tylko wybrać przepis i piec! Smacznego! PIERNICZKI KORZENNE NA ZIMĘ <- klik Piernik staropolski z marcepanem <-klik Pierniczki z białym lukrem Piernikowe ludziki Piernik Młodej Gospodyni Pierniczki z lukrem królewskim PIERNICZKI KORZENNE
SMYKWKUCHNIkuchennym blacie, jeśli klimat jest odpowiednio wilgotny; a bardziej wilgotny niż w Danii to już chyba być nie może) są absolutnie idealne. Korzenno-cytrusowe, z cienką warstwą chrupiącego lukru na wierzchu. Wystarczy tylko przymknąć oczy... I nic więcej do szczęścia nie trzeba. Przepis z Moich wypieków . A jeśli takie upieczecie dla Mikołaja, z pewnością zostawi Wam jakiś wspaniały prezent. Koniecznie(...)migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło podgrzać, przestudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać przyprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ryżowej 100 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli morskiej 200 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 8 czerwonych cukierków, np. Smarties 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki(...)Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. ;) PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi
Food SquareNatomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli(...)masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie
wyzwania kuchennesuchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier(...)pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. Gotowym lukrem dekorujemy sernik. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem. Najlepiej sernik smakuje schłodzony Artykuł
Raj dla Podniebieniałyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz do przełożenia 15 dag marcepanu Lukier do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko(...)układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12 minut . Po upieczeniu studzimy. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów
Wanilia i Kardamon280golej kokosowy 85gjajko 1szt.kakao 45gizolat białka (czekoladowy/piernikowy) 70gproszek do pieczenia 5gpokruszona czekolada gorzka (u mnie 100% kakao) 30g "karmel": słodzik (u mnie 25g)cynamon imbiranyżgoździkipieprzkardamon1/5 szklanki herbaty lukier: śmietana 25gkakao 10-15głyżeczki masł 10-15gsłodzik do do smaku Przygotowanie: "Karmel": 25g erytrolu zagotuj z jedną łyżeczka wody.Dodaj cynamon, imbir, anyż, goździki, pieprz, kardamon.Dolej(...)herbaty i odparuj,powstanie lepka ciecz, ale krystalizuje gdy ostygnie. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj, wlej do formy i piecz aż patyczek będzie suchy.Potem możesz posypać wiórkami kokosowymi lub stworzyć lukier (wymieszaj składniki na lukier).Śmietanę podgrzej i zmiksuj z resztą składników.Oblukruj ciasto gdy jest jeszcze gorące :) Smacznegoooo
Keto Przepisyjajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 0,5 szklanki posiekanych migdałów parę kropel aromatu migdałowego (można pominąć) Na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany parę kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem, stopniowo wlewać olej. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)połączyć. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Piec 20-25 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 st. Lukier: Do cukru pudru dodać śmietanę i tyle kropel soku z cytryny by uzyskać odpowiednią konsystencję. Babeczki podawać polane lukrem. Smacznego
My sweet a lifeproszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną. Herbatniki pokryć lukrem. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego
My sweet a lifecukru pudru 70 g glukozy 1 aromat cytrynowy 16 g żelatyny Dodatkowo: wykrawaczki barwniki spożywcze (opcjonalnie) folia spożywcza specjalny wałek do masy cukrowej lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem pędzelek do posmarowania pierników lukrem Przygotowanie pierników: Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie(...)należy rozwałkować na podsypanej cukrem pudrem stolnicy specjalnym wałkiem. Do masy można dodać barwniki aby uzyskać inne kolory. Wycinać masę wykrawaczkami, których używaliśmy do pierników. Każdy piernik pokryć lukrem i przykleić do niego masę cukrową. Pierniki odstawić do wyschnięcia, potem przełożyć do pudełka. Smacznego
Słodka Strefaukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut. Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe. Posmarować lukrem. Idealny będzie lukier kawowy. 1/2 małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody) 1 szklanka cukru pudru. Cukier puder rozetrzeć razem(...)espresso na gadką pastę. W razie potrzeby dodać więcej cukru, lub więcej espresso. Posmarować lukrem ciepłe jeszcze pierniczki. Przechowywać w zamkniętej puszce. W marę upływu czasu pierniczki zmiękną. Powodzenia. Przepis z bloga Moje Wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk