lukier - 7892 przepisów (strona:109/527)

Śmietankowy tort z żurawiną 202

Poskładany tort w całości dekorujemy kremem. Nie starałam się specjalnie wygładzić kremu – chciałam, żeby wyglądał jak śnieżne zaspy :) Żeby przygotować nieco „oszronioną” żurawinę musimy zrobić gęsty lukier z cukru pudru i wody (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka wody). Obtaczamy żurawinę w lukrze, wrzucamy do miseczki z cukrem i delikatnie mieszamy, aż wszystkie kulki żurawiny będą obtoczone(...)Wyciągamy na talerz i zostawiamy na chwilę, żeby lukier stwardniał. Dekorujemy żurawiną i gałązkami rozmarynu. Przy krojeniu tortu należy pamiętać o metalowym spodzie i rozłożyć sobie to na 2 etapy. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
PIERNICZKI Z MARMOLADĄ + FILMIK 101

Święta to czas przygotowań przeróżnych, pysznych dań a zwłaszcza pierniczków. Przepis jest rewelacyjny, pierniczki są smaczne w dodatku z marmoladą. Udekorowałam je czekoladą, lukrem, i różnymi posypkami(...)DODATKOWO : 200 g marmolady kolorowe posypki, wiórki lukier czekolada do ozdoby

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka piaskowa z makiem 271

Babki kojarzą się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat(...)pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 250 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maku 1/4 szklanki mleka esencja migdałowa Na lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 białko ze średniego jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Przygotowanie:  Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Kulinarne Inspiracje
Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem 154

rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier: 200 cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 3-4 łyżki wrzątku Masa makowa: 500 g białego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów(...)minut do wyrośnięcia. Rolady piecz w 180°C przez 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia i odwiń z papierów. Lukier Cukier puder przesyp do miski, wlej sok z cytryny i zalej wrzątkiem. Gdy lukier będzie lejący, posmaruj nim jeszcze ciepłe upieczone makowce. Wierzch możesz posypać dodatkowo białym makiem lub bakaliami. Makowiec z powodzeniem

Food Square
Przepisy na pierniki i pierniczki! 118

Przyszedł czas na pierniczenie! ;-))) Postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu, wszystkie przepisy na pierniki, pierniczki i na lukier w jednym poście. Teraz to już tylko wybrać przepis i piec! Smacznego! PIERNICZKI KORZENNE NA ZIMĘ <- klik Piernik staropolski z marcepanem <-klik Pierniczki z białym lukrem Piernikowe ludziki Piernik Młodej Gospodyni  Pierniczki z lukrem królewskim PIERNICZKI KORZENNE

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 168

kuchennym blacie, jeśli klimat jest odpowiednio wilgotny; a bardziej wilgotny niż w Danii to już chyba być nie może) są absolutnie idealne. Korzenno-cytrusowe, z cienką warstwą chrupiącego lukru na wierzchu. Wystarczy tylko przymknąć oczy... I nic więcej do szczęścia nie trzeba. Przepis z Moich wypieków . A jeśli takie upieczecie dla Mikołaja, z pewnością zostawi Wam jakiś wspaniały prezent. Koniecznie(...)migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło podgrzać, przestudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać przyprawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery 136

mąki ryżowej 100 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli morskiej 200 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 8 czerwonych cukierków, np. Smarties 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki(...)Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. ;) PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi

Food Square
Drożdżowy wieniec z makiem 130

Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli(...)masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru                  łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.  Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie

wyzwania kuchenne
Sernik dla początkujących 124

suchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc   Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier(...)pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. Gotowym lukrem dekorujemy sernik. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem. Najlepiej sernik smakuje schłodzony   Artykuł

Raj dla Podniebienia
Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową 194

łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz do przełożenia 15 dag marcepanu Lukier  do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko(...)układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12  minut . Po upieczeniu studzimy.  Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów

Wanilia i Kardamon
Piernik inaczej (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu/cukru/laktozy) 100

280golej kokosowy 85gjajko 1szt.kakao 45gizolat białka (czekoladowy/piernikowy) 70gproszek do pieczenia 5gpokruszona czekolada gorzka (u mnie 100% kakao) 30g "karmel": słodzik (u mnie 25g)cynamon imbiranyżgoździkipieprzkardamon1/5 szklanki herbaty lukier: śmietana 25gkakao 10-15głyżeczki masł 10-15gsłodzik do do smaku Przygotowanie: "Karmel": 25g erytrolu zagotuj z jedną łyżeczka wody.Dodaj cynamon, imbir, anyż, goździki, pieprz, kardamon.Dolej(...)herbaty i odparuj,powstanie lepka ciecz, ale krystalizuje gdy ostygnie. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj, wlej do formy i piecz aż patyczek będzie suchy.Potem możesz posypać wiórkami kokosowymi lub stworzyć lukier (wymieszaj składniki na lukier).Śmietanę podgrzej i zmiksuj z resztą składników.Oblukruj ciasto gdy jest jeszcze gorące :) Smacznegoooo

Keto Przepisy
Babeczki marchewkowo - migadałowe 113

jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 0,5 szklanki posiekanych migdałów parę kropel aromatu migdałowego (można pominąć) Na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany parę kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem, stopniowo wlewać olej. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)połączyć.  Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasta do około 3/4 wysokości papilotki.  Piec 20-25 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 st.  Lukier: Do cukru pudru dodać śmietanę i tyle kropel soku z cytryny by uzyskać odpowiednią konsystencję. Babeczki podawać polane lukrem. Smacznego

My sweet a life
Cytrynowiec 259

proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki pokryć lukrem. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego

My sweet a life
Pierniczki z masą cukrową 172

cukru pudru 70 g glukozy 1 aromat cytrynowy 16 g żelatyny Dodatkowo: wykrawaczki  barwniki spożywcze  (opcjonalnie) folia spożywcza  specjalny wałek do masy cukrowej  lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem  pędzelek do posmarowania pierników lukrem    Przygotowanie pierników: Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie(...)należy rozwałkować na podsypanej cukrem pudrem stolnicy specjalnym wałkiem.  Do masy można dodać barwniki aby uzyskać inne kolory. Wycinać masę wykrawaczkami, których używaliśmy do pierników. Każdy piernik pokryć lukrem i przykleić do niego masę cukrową. Pierniki odstawić do wyschnięcia, potem przełożyć do pudełka. Smacznego

Słodka Strefa
Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych 124

układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut.  Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe.  Posmarować lukrem.   Idealny będzie lukier kawowy.  1/2 małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody) 1 szklanka cukru pudru.  Cukier puder rozetrzeć razem(...)espresso na gadką pastę.  W razie potrzeby dodać więcej cukru, lub więcej espresso. Posmarować lukrem ciepłe jeszcze pierniczki. Przechowywać w zamkniętej puszce. W marę upływu czasu pierniczki zmiękną. Powodzenia. Przepis z bloga Moje Wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk