CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC. Babka wielkanocna, taka co zawsze się udaje, taką co zrobi nawet ten co ma dwie lewe ręce. Och, jak ona pachnie! Cytrynowa, puszysta, lekko wilgotna i obłędnie dobra. Tą babkę robię zawsze na Wielkanoc i zawsze rozchodzi się w oka mgnieniu. Koniecznie zapisz ten przepis i zrób dzisiaj, nie pożałujesz na pewno! PRZEPIS(...)Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj masę. Przelej do formy do pieczenia. Pieczemy godzinę do godziny i 10 minut. Temp. 170 -180 stopni C. Grzanie dół + termoobiegiem. LUKIER CYTRYNOWY: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny Wymieszaj na gesty lukier, polej wystudzoną babkę! Gotowe
SMYKWKUCHNIprzycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą(...)Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej cukru pudru jeśli chcemy mieć rzadszy dodajemy więcej soku lub wody
Domowy Smak Jedzeniawielu rodzajach: muślinowe, zwykłe drożdżowe , ponczowe , czekoladowe , migdałowe , serowe ... Proponuję babkę kakaową , na którą przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Postanowiłam babkę polukrować lukrem różanym, do przygotowania którego użyłam płatki róży ucierane z cukrem. Z podanej ilosci produktów wychodzi nieduża babka. 250 ml mleka, 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, 250 g mąki pszennej tortowej(...)bułki tartej, 4 g suchych drożdży lukier : 150 g cukru pudru, pełna łyżka płatków róży ucieranej z cukrem, 2 łyżki soku z cytryny, 1 – 2 łyżki wody Mleko zagotowac z kakaem, odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę (jeżeli
królestwo garówDelikatna i wilgotna babka, którą gotuje się w specjalnej formie. Aromatyzowana skórką cytrynową i słodkim, lekko kwaskowatym lukrem. Babkę gotowałam specjalnie dla moich dzieci, więc kolorowa posypka to już ich życzenie :) Inną wersję gotowanej babki można znaleźć tutaj :) 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ucierając dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem
https:KKuchniaMniam200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 szklanka suszonej żurawiny lukier: sok z cytryny, cukier puder do przybrania: garść żurawiny, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Przygotowanie: Proszek do pieczenia mieszamy razem z mąką oraz szczyptą soli. W dużej misce ucieramy masło(...)kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć z formy. Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką
Życie ze smakiemWitam Kochani tego wieczoru przychodzę do was z rewelacyjnym przepisem na pyszne babeczki kruche z serowym nadzieniem, z borówkami i lukrem. Są przepyszne, szczerze to stały się moimi ulubionymi babeczkami. Gorąco Wam je polecam SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g masła lub margaryny -2 łyżki śmietany(...)NADZIENIE SEROWE -750 sera białego półtłustego -3 jajka -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -150g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder DODATKOWO -trochę mrożonych borówek Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Następnie foremki smarujemy lekko tłuszczem i wyklejamy je ciastem. MASA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroztopionego masła 1 jajko 70 g cukru NADZIENIE SEROWE: 1 szklanka mleka 1 torebka budyniu śmietankowego 250 g zmielonego twarogu 70 g cukru 20 g masła opcjonalnie kilka rodzynek LUKIER: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, odrobiną cukru i wlewamy do przesianej mąki. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże(...)stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut (lub dłużej bo każdy piekarnik piecze inaczej), aż się ładnie zrumienią. Wyciągamy z piekarnika, i jeszcze ciepłe ślimaczki smarujemy lukrem. Składniki na lukier mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji
Gotuj z Mąkądniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru plastycznego rodzynki (opcjonalnie) Sposób przygotowania: W misie robota kuchennego umieszczamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i jedno jajko. Wyrabiamy 15 minut. Dodajemy pozostałe jajka, masło i sól(...)Umieszczamy je w formie, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny, aż podwoi swój rozmiar. Pieczemy ok 8 minut w temp. 200 °C z termoobiegiem. Dekorujemy lukrem i kwiatami cukrowymi. Najlepiej smakuje świeża. Smacznego
DominikaDolciczekolady powyżej 50% 70 g dobrej jakości chałwy III. Beza włoska: 100 g białka 200 g cukru woda IV. Przybranie: temperowana czekolada masa marcepanowa pokruszone orzechy włoskie odrobina lukru królewskiego Sposób przygotowania: Orzechy, cukier wanilinowy i cukier puder łączymy ze sobą. Białka ubijamy z cukrem kryształem na sztywno.Delikatnie łączymy z suchymi składnikami. Masę rozsmarowujemy na macie silikonowej/papierze do pieczenia(...)drugim blatem (lepiącą stroną w dół). Na wierzchu rozsmarowujemy krem czekoladowy i układamy bezy, posypujemy orzechami, układamy czekoladowe króliczki i kółka. Dodałam też marcepanowe kwiatuszki. Ogonki króliczków wykonałam z lukru królewskiego. Smacznego! :) Mazurek podarowałabym (podaruję) mojej mamie, (która wyjadła mi połowę bezików...:D), udostępnia mi swoją kuchnię do tworzenia, dzielnie znosi wszechobecne barwniki, lukry, jajka i pełno gratów do pieczenia
DominikaDolciUwielbiam wszystko co drożdżowe. Szczególnie ciepłe prosto z piekarnika z kubkiem mleka. Tym razem zapraszam Was na drożdżówki z marmoladą. Są pyszne, pulchne, z dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową(...)szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru * marmolada o smaku truskawkowym (użyłam marmolady Stovit) * cukier puder i woda do zrobienia lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około
Zrób to smaczniemasła 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 żółtka 800 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej do posmarowania użyłam lukru i ozdobnej posypki Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3łyżki soku z cytryny. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru(...)napuszenia. Wyrośnięte "pączki"posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 8- 10 minut. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem i posypać posypką. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPowoli wkraczamy w wielkanocne klimaty. Już dzisiaj u mnie pyszne babeczki budyniowe udekorowane lukrem. Zamiast mini babeczek możemy upiec jedną dużą, wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Babeczki są tak smaczne, że jeszcze ciepłe zniknęły z talerza. Lepszej reklamy nie trzeba :) Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Babeczki budyniowe Składniki na ok. 10 sztuk: 200g(...)wypieków 100g mąki pszennej 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem
Smak mojej kuchniZapraszam na kolejną propozycje pączków, które są niesamowicie lekkie, nie chłoną tłuszczu i są rewelacyjne w smaku! Pączki polałam lukrem i posypałam domową , kandyzowaną skórką pomarańczową... Nie mogłam się od nich odciągnąć 😃 Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, cukier 100 g, drożdże 50 g, mleko 500 ml, żółtka 6 szt, jajko 1 szt, olej 6 łyżek, sól 1,4 łyżeczki(...)spirytus 30 ml, skórka starta z pomarańczy lub cytryny 1,5 łyżeczki, dodatkowo: marmolada różana lub truskawkowa 1 słoik, lukier, skórka kandyzowana z pomarańczy, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Z drożdży przygotować rozczyn. Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko, oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wrobione ciasto
kulinarne odsłony patijajka (rozm. L) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni(...)Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj wierzch ciasta i pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonywaniliowe bez cukru (proszek) 4 żółtka 1 szklanka cukru 150 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę(...)wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną. Herbatniki pokryć lukrem. Przed podaniem ozdobić plasterkami mandarynki
My sweet a life