lukier - 7892 przepisów (strona:99/527)

Piernik staropolski 341

piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się ku uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze tak było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi(...)mąki pszennej - 3 jajka - 3 łyżeczki sody - 1/2 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki soli - 50 g domowej przyprawy do piernika Dodatkowo: - ok. 900 g powideł śliwkowych - polewa czekoladowa lub lukier - płatki migdałowe do ozdoby W garnku podgrzewamy masło, miód i cukier – do chwili, aż cukier się całkowicie rozpuści i powstania gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę rozpuszczamy w mleku. Do misy

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka z żurawiną i pistacjami 153

piękną ozdobą stołu. Ciasto: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietanki 30% Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny żurawina suszona pistacje Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać(...)składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami. Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition Przepis

Smakołyki Asi
Kruche ciasteczka maślane 176

Będą tak samo smaczne przez kilka tygodni po upieczeniu. Dzięki temu bardzo często wykorzystuję ten przepis jako opcję prezentową. Ciasteczka można przygotować sobie wcześniej, a po pewnym czasie udekorować lukrem. Bardzo dobrze nadaje się do tego zadania lukier królewski. Składniki i sposób przygotowania lukru królewskiego znajdziecie w tym wpisie . Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą dekorację zapraszam Was serdecznie do wpisów

Ciastkozercy
MUFFINKI BANANOWE 236

mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około 50 g) - lukier lub czekolada do polania muffinek (wg. uznania) WYKONANIE: - W dużej misie rozdrabniamy banany widelcem na papkę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką(...)migdałami. - pieczemy w 180* C około 20 min. Każdy piekarnik inaczej piecze dlatego też zawsze przed końcem pieczenia robimy test patyczkiem. - po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. - muffinki polewamy lukrem lub czekoladą (wg. uznania). Ja niektóre babeczki polałam lukrem truskawkowym. Wykonanie przepisu w formie video: ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO! my social media: 🎬 YouTube 📷 Instagram 👫 Fanpage 💰 Dotacje W sprawach związanych

RITA food channel
Piernik staropolski długo dojrzewający 190

masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 120 g przyprawy do piernika Do przełożenia: 900 g powideł śliwkowych Lukier: szklanka cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód(...)czasie piernik ładnie zmięknie. 1 DZIEŃ LUB KILKA GODZIN PRZED PODANIEM Piernik przekroić na pół. Przygotować polewy.  Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać. Z podanych składników przygotować lukier.  Pół piernika polać czekoladą  (fot.3) , a drugą połowę polukrować  (fot.3) . Gdy lukier i czekolada dobrze stężeją, przykryć piernik by nie wysychał i przechowywać go w chłodnym miejscu

Świat Ciasta
Babka cytrynowa 130

wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny, tym razem skusiłam się na zrobienie lukru według przepisu, który podaje alidab na stronie Wielkie Żarcie i nie żałuję - lukier jest

cucinare
Cytrynowiec 191

cytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru   Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder   Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk)   Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt. Przygotować biszkopt. Oddzielić(...)ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić

cucinare
JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH Z BITĄ ŚMIETANĄ (CIASTO BEZ PIECZENIA) 241

przygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia.  Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki cukru * herbatniki * 300 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru * cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru (tak naprawdę ilość cukru zależna jest od tego jak kwaśne są jabłka), podgrzewać jabłka na lekko nagrzanym palniku od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie

Zrób to smacznie
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 229

ozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki kawy instant W mise miksera umieścić wodę i kawę wymieszać, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, ucierać do momentu aż roztarty między(...)palcami lukier będzie aksamitnie gładki. Każdego eklera udekorować lukrem. Smacznego

moj przepis na
Halloween Tort Oreo 249

łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 1,5 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 8-10 ciasteczek Oreo Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) +Oreo do dekoracji, kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa, świeży sok pomarańczowy Halloween Tort Oreo – jak to zrobić? Biszkopt przygotowujemy według przepisu(...)kremu pomocny może być ten wpis . W międzyczasie możemy przygotować dekorację. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich

Ciastkozercy
babeczki z markizami - gotowanie z dziećmi 129

się wytnie:) Moje dzieciaki chętnie rządzą ze mną w kuchni i za każdym razem uczą się czegoś nowego. Tym razem na cel poszły babeczki bananowe z markizami i lukrem. Upiekłyśmy je specjalnie na babski wieczór. Nie były to typowe puszyste muffinki a bardziej zbite, ciężkie i słodkie ale taki urok bananowych wypieków. I tak były pyszne. Składniki na 14 sztuk(...)jajka 100 g cukru 100 g masła 120 ml mleka 14 ciasteczek Markizy od Cukry Nyskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta cynamonu  szczypta soli lukier+ posypki cukrowe Przygotować foremki do pieczenia muffinek (papierowe lub silikonowe). Na dnie każdej położyć po jednym ciasteczku.  Masło roztopić i wystudzić. Banany obrać, zblendować na mus.  Mąkę wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówka z owocami,kruszonką i lukrem 191

Pyszna drożdżówka ,którą możesz zrobić z dowolnymi owocami-u mnie wiśnie ze słoika -pychotka,do tego kruszonka i jeszcze zrobiłam lukier-a tak jakoś chciało mi się czegoś słodkiego i było pysznie,do tego niedrogie i mało roboty-polecam -do kawki lub szklanki mleka idealne Składniki: Rozczyn drożdże świeże 30 g mleko 0,5 szklanki cukier 1 łyżeczka Ciasto: mąka(...)szklanki masło 100 g sól 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżka owoce 400 g Kruszonka: mąka pszenna 100 g cukier puder 50 g masło 50 g na lukier : 4-5 łyżek cukru pudru łyżeczka soku z cytryny  odrobinę wody  Przygotowanie: ROZCZYN: Drożdże, pokruszyć, rozrobić w ciepłym mleku (można dodać łyżeczkę cukru), odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny

Swojskie jedzonko
Potrójnie kawowe ciasteczka przekładane kremem i orzechami 294

nikt nie chciał uwierzyć, że nie są z cukierni, nie mówiąc już o tym, że są w 100 % wegańskie. Te ciacha to idealne połączenie kruchego ciasteczka z kremem, lukrem i orzechami. Użyłam rozpuszczalnej kawy zobożowej (Inka), ale śmiało można użyć zwykłej kawy. Ciacha zachowają swoje walory smakowe nawet tydzień.   Składniki na ciastka: 350 g mąki pszennej 150 g oleju(...)kawy zbożowej Przygotowanie kremu: Podczas chłodzenia ciasta namocz orzechy w gorącej wodzie (około 30 minut). Odsącz je z wody. Zblenud na gładką masę wszystkie składniki na krem.   Lukier kawowy: 100 g cukru pudru łyżeczka gorącej! wody łyżeczka kawy rozpuszczalnej + około 20 połówek orzechów włoskich do dekoracji Składanie ciastek: Ciasteczka po upieczeniu wystudź. Na każdym równomiernie rozłóż łyżeczkę kremu, przykryj

greenscarf
ciasto marchewkowe - kuchnia regionalna (Kujawy) 219

marchewkowe* - miękkie, pulchne i wilgotne. Tradycyjny przepis kuchni kujawskiej - ciasto bez dodatku przypraw korzennych i kakao, o jasnej barwie nadanej jedynie przez marchew i cynamon. Na wierzchu udekorowane białym lukrem. Do dziś na Kujawach ciasto marchewkowe piecze się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości czy święta, a najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest to przygotowane z marchewki świeżo(...)szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon 1 1/2 szklanki drobno startej marchewki 1 białko 4-5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier   wykonanie:  Cukier i olej ucieram mikserem, aż do rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając, dodaję po jednym jajku. Wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem

babka w formie
Ciasto mocno cytrynowe (Paul Hollywood)... 149

średnie jajka 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam) 250g cukru pudru 3 łyżki wody Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia(...)cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru. Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw do stężenia przed krojeniem. * Moim bardzo skromnym, aczkolwiek w miarę doświadczonym

Lejdi of the house