lukier - 7892 przepisów (strona:107/527)

Rogale marcińskie wg Aleex 146

sposób dobroć św. Marcina. Aby pieczony rogal zasługiwał na miano Rogala Świętomarcińskiego " konieczne jest zachowanie kilku podstawowych zasad: idealny rogal ma kształt półksiężyca lub podkowy , posmarowany jest pomadą (czyli lukrem) i posypany posiekanymi orzechami. Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto(...)szklanki cukru pudru • 100 g orzechów włoskich • 100 g zblanszowanych migdałów • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 - 3 łyżki gorącej wody • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania • posiekane orzechy włoskie i migdały do posypania

W mojej kuchni
Rogale świętomarcińskie 193

bawełna) - 400 ml mleka - 20 g świeżych drożdży - 2 jajka + 1 żółtko - 120 g drobnego cukru do wypieków - 120 g masła - ½ łyżeczki soli - 300 g zamrożonego masła Składniki na lukier: - 200 g cukru pudru - kilka łyżek wrzątku Dodatkowo: - obrane ze skórki, posiekane migdały Przepis pochodzi od Renaty z bloga ArtKulinaria . Jej wpis i porady po warsztatach kręcenia rogali świętomarcińskich(...)rogale (zanim wstawiłam rogale do pieczenia posmarowałam je z wierzchu pozostałym ze składników ciasta jednym białkiem). Pieczemy ok. 20 minut, aż się zrumienią. Z cukru pudru i wrzątku ucieramy lukier. Upieczone rogale wykładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem oraz posypujemy posiekanymi migdałami. Rogale świętomarcińskie to wypiek nie tylko na miarę tradycji. Przepis należy raczej do pracochłonnych i czasochłonnych

mojewypiekiinietylko
Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie) 129

pieczonej dyni 1 szklanka, cukier brązowy 0,5 szklanki, olej 0,5 szklanki, mleko sojowe 1/3 szklanki, sól szczypta, orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki, żurawina suszona 2 garście, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z pomarańczy 2 łyżki, dodatkowo: olej do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do piernika(...)włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  Do soku z pomarańczy dodajemy stopniowo cukier puder i intensywnie mieszamy lub miksujemy, aby powstał gładki lukier. Gotowym lukrem polewamy ciasto

kulinarne odsłony pati
z makiem drożdżowa mała strucla... 175

woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne(...)180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam

W Mojej Kuchni Lubię
Huesos de Santo, czyli rurki "kości świętego" 265

cukru 50 ml wody olejek migdałowy (dla wzmocnienia smaku i zapachu) cukier puder do podsypania marcepanu Krem z żółtek 4 żółtka 100 g cukru 50 ml wody Lukier (ten krok pomijam, bo dla mnie deser i bez lukru jest niesamowicie słodki) 100 g cukru pudru 30 ml przegotowanej wody łyżka soku z cytryny W blenderze lub malakserze zmielić migdały(...)minut. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać marcepanowe rurki z obu stron żółtkową masą. Przegotowaną wodę wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W lukrze obtaczać marcepanowe rurki, by nabrały szklistości. Odkładać do wyschnięcia. Rurki przechowywać w lodówce

Weekendy w domu i ogrodzie
Obłędnie pyszny sernik z puree z dyni 164

twarogu (użyłam „Mój ulubiony”) 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 3 jajka 140 g cukru 30 g (2 kopiate łyżki) mleka w proszku (nie granulowane) Mleczny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mleka sok z połowy dużej cytryny Potrzebne jeszcze będą: Tortownica średnicy 24 cm Forma do zapiekania, do której zmieści się tortownica z masa(...)złocistego koloru wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam przy uchylonych drzwiczkach jeszcze około 2 godziny. Potem wyjęłam z piekarnika i wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień zrobiłam mleczny lukier cytrynowy W garnuszku wymieszałam cukier, mleko i sok z cytryny. Dokładnie utarłam, żeby lukier nabrał gładkiej konsystencji. Polukrowałam nim wystudzony sernik P rzekonałam Was do upieczenia tego pysznego sernika? Może

Kuchnia u Krysi
Najlepsze! Ciasto z połówkami jabłek 1759

piekarnik góra-dół) Ciasto po wyrobieniu jest bardzo lepkie i niesamowicie przykleja się do rąk? Spokojnie, tak powinno być. Aby je rozwałkować wystarczy, że podsypiesz je mąką :). Lukier: Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać ze sobą w garnuszku na małym ogniu. Polać lukrem ciepłe ciasto. Lukier możesz śmiało zastąpić cukrem pudrem :). Smacznego. Zostań ze mną na dłużej. Moje

Mojewlasne.pl
Dyniowe scones 139

łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 6 łyżek zimnego masła 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli, mielonego imbiru i mielonych goździków lukier: szklanka cukru pudru            3-4 łyżki mleka            szczypta mielonych przypraw: cynamonu, gałki, imbiru i goździków Piekarnik nastawić(...)nagrzanego piekarnika. Piec około 14-16 minut. Wyjąć i przestudzić na kratce. Przygotować glazurę: w miseczce wymieszać cukier puder z przyprawami i mlekiem. W zależności od ilości mleka lukier może być gesty lub lejący.  Na ostudzone bułeczki nałożyć lukier i odstawić, aż zastygnie

wyzwania kuchenne
Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 190

cukru z wanilią i kardamonem 1 szkl. puree z dyni szczypta soli ponadto: 600 ml mleka  1 budyń czekoladowy na 3/4 l 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka masła  2 łyżki gorącej wody 3 kostki czekolady deserowej Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru,odstawić na kilka minut(...)Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec 20 minut w temp. 180*C,po upieczeniu wystudzić.  Puder cukier,wodę i masło utrzeć na gęsty lukier i udekorować nim rogale. Na jeszcze mokry  lukier nałożyć posiekaną czekoladę

Kolorowa kuchnia Elki
Tort holenderski z kremem Chanitylly i wiśniami 201

prostu trochę czasu, a efekt smakowy spełni Wasze oczekiwania. Składniki: ciasto francuskie mrożone (2 arkusze po 275 g) 3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki Składniki na lukier: 100 g (7 pełnych łyżek) cukru pudru 2 łyżki wódki (można zastąpić rumem lub koniakiem) Składniki na krem Chanitylly: 750 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii(...)upieczonych blatów ciasta zdjęłam papier, za wyjątkiem ciasta pokrojonego w krążki. Ten pozostawiłam na papierze.  Dżem podgrzałam i gorącym posmarowałam   trójkąty   ciasta. Zrobiłam lukier: Cukier puder utarłam z wódką. Dodałam łyżeczkę soku z wiśni dobrze wymieszałam.   Gotowy lukier rozsmarowałam na wierzchu ciasta pokrytego dżemem. Następnie gotowe trójkąty ciasta przełożyłam na talerz. Teraz zajęłam się masą

Kuchnia u Krysi
Muffinki z porzeczkami - na Dzień Chłopaka 208

łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka maślanki kilka kropli ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy około 80 g mrożonych czarnych porzeczek Poltino Dodatkowo do dekoracji: biały lukier plastyczny czarny pisak spożywczy biała czekolada lub krem maślany Przygotowanie muffinek: W jednej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu umieścić maślankę, olej, jajko(...)ułożyć jeszcze 2-3 porzeczki. Blachę z muffinkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Gdy muffinki się zarumienią, wyjąć z piekarnika i ostudzić. Lukier plastyczny rozwałkować, wykroić koła lub inne kształty. Na każdym wyciętym z lukru kółkeczku napisać pisakiem spożywczym dowolny tekst. Cukrowe koła pozostawić do wyschnięcia. Gdy stwardnieją, smarować od spodu odrobiną roztopionej

kolorowotorcikowo
Cytrynowiec oszczędny 154

gorące wlać do ciasta razem z sokiem i skórką z cytryny.Ciasto wyłożyć do wąskiej foremki i piec w 180 ° C do suchego patyczka ok.30-40 min.Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny Sok wlać do cukru pudru i mieszać do uzyskania jednolitej masy.Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać soku z cytryny

Anielskie wypieki
Tort ananasowo- kokosowy 149

stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja przygoda z lukrem plastycznym dopiero się rozpoczęła, więc mój tort nie wygląda perfekcyjnie(...)miałam, więc na torcie było widać pewne niedociągnięcia, także następnym razem obowiązkowo muszę użyć szpachelki. Wierzch i boki tortu możemy obsypać wiórkami kokosowymi lub obłożyć masą lukrową. Przepis na lukier plastyczny znalazłam  tutaj . Dodatkowo tort udekorowałam świeżymi różami. Życzę smacznego

kulinarne odsłony pati
Puszysta, szybka babka na oleju 16344

Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:). Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)łyżeczki aromatu cytrynowego  skórka otarta z 1 cytryny Lukier i posypka: 1/2 szklanki cukru pudru woda sok z cytryny  100g żurawiny suszonej 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę

Szefowa kuchni
rogaliki drożdżowe ze śliwkami 340

papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia (ok. 15 min.). Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem. składniki na nadzienie śliwkowe: ok. 400 g śliwek węgierek 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę(...)mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier: ok. ok 100 g cukru pudru trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania