lukier - 7892 przepisów (strona:111/527)

Wiosenne ciasto - leśny mech 201

bitej śmietany. Dzięki temu deser jest nieco lżejszy i bardziej delikatny. Wierzch udekorowałam truskawkami i borówkami, a żeby nadać ciasto jeszcze bardziej wiosennego charakteru dodałam jajeczka ulepione z żółtego lukru plastycznego. Składniki: 3 jajka (najlepiej duże) 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 2 szklanki mąki krupczatki skórka otarta z jednej cytryny(...)pestki z jednej laski wanilii 250 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 śmietan fix owoce do dekoracji - maliny, borówki, truskawki Opcjonalnie - lukier plastyczny do ulepienia jajeczek. Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Można go lekko zblendować, jeśli kawałki listków są zbyt duże.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.  Cienką

Kulinarne Inspiracje
Kulicz - rosyjska babka wielkanocna 219

koniecznie z bakaliami. Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach.  Po upieczeniu kulicze dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!) Dobrze wyrobiony kulicz długo zachowuje świeżość, a ciasto się nie psuje. Składniki: 500g mąki 25g drożdży 250ml mleka 6 żółtek(...)masła 70g rodzynków (dałam Helio ) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 25ml koniaku łyżka cukru waniliowego skórka otarta z cytryny 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny posypka cukiernicza do dekoracji Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić

Obiad gotowy
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 187

łyżki mąki ziemniaczanej jajko łyżka masła 2 łyżki wody 3 łyżki cukru szczypta cynamonu  Składniki na wykończenie: żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka (nie gorącego), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty(...)lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Wykonanie  w Thermomixie: Wykonanie ciasta: Drożdże, cukier i mleko dać do naczynia miksującego na 2 min. 37 stopni, obr. 2,5. Dodać resztę składników

Mania Wypiekania
Baba cytrynowa 144

około 60 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam ją z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z foremki. Zrobiłam lukier Śmietanę zagrzałam, wsypałam cukier puder i ucierałam tak, żeby nie było grudek. Dodałam sok z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, wystarczy dosypać trochę cukru. Gotowym lukrem polałam babę

Kuchnia u Krysi
strucla drożdżowa z serem i wiśniami... 165

szczypta NADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 sztuka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, wiśnie 1 szklanka KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki, cukier 2 łyżki, margaryna 2 łyżki, lukier biały - w opisie z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto mikserem spiralami, przykryte odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(...)wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru, ciut śmietany wymieszać na dość rzadki lukier, polać po wierzchu - najlepiej smakują strucle z masłem do kawy.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Serowa babka z żurawiną 225

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :) BABKA SEROWA: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g serka śmietankowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA(...)oprószyć bułką tartą. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić. Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami

https:KKuchniaMniam
Cinnamon & Choco Snails 172

łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: 15 g cynamonu 1 łyżeczka ciemnej czekolady w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła białko do smarowania bułeczek Lukier 1 50 g cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody Na początek należy margarynę  rozpuść i ostudzić lekko.  Wszystkie mąki przesiej, połącz z siemieniem lnianym mielonym, proszkiem(...)Pokryj białkiem jeśli  możesz, jeśli nie siemieniem lnianym zalanym gorącą wodą.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.  Piecz 20 minut. Pod koniec pieczenia przygotuj lukier.  Wymieszaj cukier z wodą tworząc pastę. Gorące bułeczki pokryj lukrem. Gotowe! Są pyszne ciepłe i zimne

Lajtkraft food intolerance
Ciasto z sercem 180

musimy najpierw upiec ciasto czerwone, z którego wycinamy serca, a następnie przygotowujemy ciasto jasne. Wycięte serca układamy na jasnym cieście i całość razem pieczemy. Ja do dekoracji przygotowałam różowy lukier i ozdobiłam pisakami lukrowymi. Ciasto można po prostu oprószyć cukrem pudrem i będzie również smaczne. Jeśli macie problem z używaniem barwników to polecam zamiast ciasta czerwonego przygotować ciasto kakaowe. Wtedy(...)mąki 200g drobnego cukru do wypieków łyżka cukru z prawdziwą wanilią 80ml mleka 3 jajka skórka otarta z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody kilka kropel barwnika (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią

Smak mojej kuchni
Wielkanocne ciasteczka 151

baranki. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dowolnie dekorujemy np lukrem królewskim lub rozpuszczoną czekoladą, kolorowymi cukiereczkami. składniki na lukier: ok. 30 g białek ok. 150 g cukru pudru 5 kropli soku z cytryny dowolne barwniki spożywcze wykonanie: W miseczce dokładnie

Domowy Smak Jedzenia
Mini babeczki mocno cytrynowe 143

może zabraknąć mini babeczki, którą nie kupuje w sklepie tylko wypiekam w domu. Można upiec ją według swoich upodobań, u mnie w tym roku mocno cytrynowa, którą polałam lukrem i upiekę jeszcze waniliową z białą czekoladą. Obie wersje uwielbiam! Domowe wypieki są najlepsze, także zachęcam do upieczenia babeczek :-)  Składniki: ciasto: jajka 2 szt, mąka 1 szklanka, cukier brązowy(...)biały pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, skórka otarta z 1 cytryny, olej pół szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, lukier: cukier puder 1/4 szklanki, sok z cytryny 2-3 łyżki, dodatkowo: olej do wysmarowania foremek, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy olej

kulinarne odsłony pati
Ciasto pomarańczowe z jeżynami i lukrem 111

pomarańczy i zmiksować. Dorzucić jeżyny i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki kwadratowej o boku 20 cm i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 min. Lukier pomarańczowy szklanka cukru pudru kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy Do cukru dodać sok, najpierw 3-4 łyżki, potem w razie potrzeby dolewać więcej, aż lukier będzie miał konsystencję średnio gęstej(...)pasty, dającej się rozsmarować. Po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto lukrem

Słodkie inspiracje
Babeczki jak makowiec, z lukrem i skórką pomarańczową 142

Pyszne, delikatnie waniliowe muffinki, nadziane domową masą makową, polane lukrem i udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Smakują jak prawdziwy, rasowy makowiec! W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je dwukrotnie, za każdym razem zjedzone były do końca. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 130 g drobnego cukru ziarenka z 1 laski wanilii 2 duże jajka żółtko 415 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)Przełożyć do foremek lub papilotek do połowy wysokości, nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej na każdą babeczkę i nałożyć ciasto do 4/5 wysokości. Piec 20 min. Wystudzić i polukrować. Lukier szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka z pomarańczy Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, tak aby nie było grudek. Gdyby lukier był zbyt gęsty - dodać

Słodkie inspiracje
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 154

cieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła 120g cukru pudru 2 żółtka(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie polukrować. Użyłam lukru z tego przepisu - klik . Gęstszego do konturów, a rzadszego do wypełnienia. Smacznego

Pełny talerz
W marcu jak w garncu. I wiosenny sernik z marchewką 152

temu jest cudownie chrupiący. Masę serową zrobiłam po swojemu - z dodatkiem mascarpone, na serku kremowym. Wyszła idealnie gładka, kremowa i rozpływająca się na języku, o dość intensywnym waniliowym smaku. Lukier przygotowałam na mascarpone, też z dodatkiem soku z pomarańczy. Całość wyszła zaskakująco pyszna. Może trochę dziwne połączenie sera z marchewką sprawdza się wybornie, wszystkie składniki łączą się w idealną całość(...)pomarańczy 100 ml wody masa serowa: 400 g serka kremowego 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki ekstraltu z wanilii 125 g cukru 4 jajka lukier: 40 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy dodatkowo: 70 g marcepanu plastycznego pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarceo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe z lukrem serowym 226

zaserwuje swoje sprawdzone i popisowe dania, jednak u mnie w domu zawsze pojawia się coś nowego.  Ciasto jest delikatne  w smaku i bardzo wilgotne, żeby było więcej lukier twarogowy jest na prawdę bombowy. Spróbujcie, a może zagości również na Waszym Wielkanocnym stole.  Składniki:  ciasto  2 szklanki mąka pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)szklanki oleju 0,5 szklanki masła rozpuszczonego 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% albo 24% może być jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu  100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji  Przygotowanie:  ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania