lukier - 7892 przepisów (strona:106/527)

Przepisy na pierniki i pierniczki! 128

Przyszedł czas na pierniczenie! ;-))) Postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu, wszystkie przepisy na pierniki, pierniczki i na lukier w jednym poście. Teraz to już tylko wybrać przepis i piec! Smacznego! PIERNICZKI KORZENNE NA ZIMĘ <- klik Piernik staropolski z marcepanem <-klik Pierniczki z białym lukrem Piernikowe ludziki Piernik Młodej Gospodyni  Pierniczki z lukrem królewskim PIERNICZKI KORZENNE

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 180

kuchennym blacie, jeśli klimat jest odpowiednio wilgotny; a bardziej wilgotny niż w Danii to już chyba być nie może) są absolutnie idealne. Korzenno-cytrusowe, z cienką warstwą chrupiącego lukru na wierzchu. Wystarczy tylko przymknąć oczy... I nic więcej do szczęścia nie trzeba. Przepis z Moich wypieków . A jeśli takie upieczecie dla Mikołaja, z pewnością zostawi Wam jakiś wspaniały prezent. Koniecznie(...)migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło podgrzać, przestudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać przyprawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery 144

mąki ryżowej 100 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli morskiej 200 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 8 czerwonych cukierków, np. Smarties 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki(...)Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. ;) PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi

Food Square
Drożdżowy wieniec z makiem 163

Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli(...)masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru                  łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.  Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie

wyzwania kuchenne
Sernik dla początkujących 134

suchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc   Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier(...)pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. Gotowym lukrem dekorujemy sernik. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem. Najlepiej sernik smakuje schłodzony   Artykuł

Raj dla Podniebienia
Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową 209

łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz do przełożenia 15 dag marcepanu Lukier  do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko(...)układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12  minut . Po upieczeniu studzimy.  Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów

Wanilia i Kardamon
Babeczki marchewkowo - migadałowe 122

jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 0,5 szklanki posiekanych migdałów parę kropel aromatu migdałowego (można pominąć) Na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany parę kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem, stopniowo wlewać olej. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)połączyć.  Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasta do około 3/4 wysokości papilotki.  Piec 20-25 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 st.  Lukier: Do cukru pudru dodać śmietanę i tyle kropel soku z cytryny by uzyskać odpowiednią konsystencję. Babeczki podawać polane lukrem. Smacznego

My sweet a life
Cytrynowiec 275

proszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.  Herbatniki pokryć lukrem. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego

My sweet a life
Pierniczki z masą cukrową 187

cukru pudru 70 g glukozy 1 aromat cytrynowy 16 g żelatyny Dodatkowo: wykrawaczki  barwniki spożywcze  (opcjonalnie) folia spożywcza  specjalny wałek do masy cukrowej  lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem  pędzelek do posmarowania pierników lukrem    Przygotowanie pierników: Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie(...)należy rozwałkować na podsypanej cukrem pudrem stolnicy specjalnym wałkiem.  Do masy można dodać barwniki aby uzyskać inne kolory. Wycinać masę wykrawaczkami, których używaliśmy do pierników. Każdy piernik pokryć lukrem i przykleić do niego masę cukrową. Pierniki odstawić do wyschnięcia, potem przełożyć do pudełka. Smacznego

Słodka Strefa
Świąteczne pierniki brukowce - dla zapracowanych 136

układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut.  Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe.  Posmarować lukrem.   Idealny będzie lukier kawowy.  1/2 małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody) 1 szklanka cukru pudru.  Cukier puder rozetrzeć razem(...)espresso na gadką pastę.  W razie potrzeby dodać więcej cukru, lub więcej espresso. Posmarować lukrem ciepłe jeszcze pierniczki. Przechowywać w zamkniętej puszce. W marę upływu czasu pierniczki zmiękną. Powodzenia. Przepis z bloga Moje Wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Nieprzyzwoicie chrupiace ,w srodku miekkie pierniczki 114

Składniki 500g mąki pszennej 120 g masła miękkiego 200g cukru pudru 200g miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników kupnej ,lub domowej roboty przepis Lukier 200g cukru pudru 1 białko Wykonanie Wymieszać mąkę z sodą , przyprawą do pierników i cukrem pudrem.Następnie dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem. Zrobić dołek i wlać miód oraz(...)papierem do pieczenia. Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i pieczemy pierniczki około 10-15 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przygotować lukier: w makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji. Ostudzone pierniczki przełożyć

w mojej kuchni
Puszysty sernik na orzechowym cieście z kratką 246

razy sera białego półtłustego -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek  -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.  Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy(...)wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. Lukrem smarujemy kratkę na serniku. Ostudzony sernik dajemy do lodówki  i gotowe. Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny  i bardzo ładnie wygląda.  Polecam gorąco

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 209

przez 12-15 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Przestudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z kardamonem. Dodać sok z cytryny, a następnie po trochu wlewać wodę. Lukier powinien być średnio gęsty. Posmarować lukrem paski ciasta, a następnie - jeszcze ciepłe - pokroić ostrym nożem po skosie na ciasteczka.7 Gdy lukier całkowicie zastygnie, przełożyć do szczelnej puszki. Smacznego! My tu gadu-gadu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą 246

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 250 g masła irlandzkiego 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 50 g świeżych drożdży Nadzienie: marmolada wieloowocowa twarda Lukier: 1/3 szkl mleka cukier puder Przygotowanie: W śmietanie rozmieszać drożdże. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć ciasto uformować kulę lub wałek. Odcinać(...)zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Do mleka dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier nie powinien być zbyt rzadki ponieważ spłynie z rogalików ale też nie twardy bo będzie trudno polukrować rogaliki. Zimne rogaliki polać lukrem i układać na metalowej kratce. Mimo iż w cieście

Ala piecze i gotuje
rogaliki z nadzieniem makowym 324

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru) 250 ml mleka, letniego 125 ml oleju np. słonecznikowego 1 szczypta soli dodatkowo: gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek ) mleko do smarowania lukier płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy(...)rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdy smarujemy mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 min. na rumiano. Po upieczeniu smarujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania