Przyszedł czas na pierniczenie! ;-))) Postanowiłam zebrać dla Was w jednym miejscu, wszystkie przepisy na pierniki, pierniczki i na lukier w jednym poście. Teraz to już tylko wybrać przepis i piec! Smacznego! PIERNICZKI KORZENNE NA ZIMĘ <- klik Piernik staropolski z marcepanem <-klik Pierniczki z białym lukrem Piernikowe ludziki Piernik Młodej Gospodyni Pierniczki z lukrem królewskim PIERNICZKI KORZENNE
SMYKWKUCHNIkuchennym blacie, jeśli klimat jest odpowiednio wilgotny; a bardziej wilgotny niż w Danii to już chyba być nie może) są absolutnie idealne. Korzenno-cytrusowe, z cienką warstwą chrupiącego lukru na wierzchu. Wystarczy tylko przymknąć oczy... I nic więcej do szczęścia nie trzeba. Przepis z Moich wypieków . A jeśli takie upieczecie dla Mikołaja, z pewnością zostawi Wam jakiś wspaniały prezent. Koniecznie(...)migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło podgrzać, przestudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać przyprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ryżowej 100 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli morskiej 200 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 8 czerwonych cukierków, np. Smarties 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki(...)Wyjmij ciasto z lodówki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. ;) PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi
Food SquareNatomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli(...)masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie
wyzwania kuchennesuchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier(...)pieczemy go w tej temp. przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160C i w niej pieczemy przez ok.35-45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowujemy lukier: cukier ucieramy z sokiem z cytryny aż do powstania gładkiej masy lukrowej. Gotowym lukrem dekorujemy sernik. Wierzch obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami (piernikami), cukrowymi ozdobami, świeżym owocem. Najlepiej sernik smakuje schłodzony Artykuł
Raj dla Podniebieniałyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz do przełożenia 15 dag marcepanu Lukier do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, kakao, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko(...)układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w nagrzanym do 180*c około 10-12 minut . Po upieczeniu studzimy. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy wg swojego gustu, gdy lukier dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów
Wanilia i Kardamonjajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 0,5 szklanki posiekanych migdałów parę kropel aromatu migdałowego (można pominąć) Na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany parę kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem, stopniowo wlewać olej. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)połączyć. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Piec 20-25 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 st. Lukier: Do cukru pudru dodać śmietanę i tyle kropel soku z cytryny by uzyskać odpowiednią konsystencję. Babeczki podawać polane lukrem. Smacznego
My sweet a lifeproszek) 3 żółtka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 100 g masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki cytryny Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową. Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny. Lukier: Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną. Herbatniki pokryć lukrem. Chłodzić min. 4 godziny. Smacznego
My sweet a lifecukru pudru 70 g glukozy 1 aromat cytrynowy 16 g żelatyny Dodatkowo: wykrawaczki barwniki spożywcze (opcjonalnie) folia spożywcza specjalny wałek do masy cukrowej lukier np. wyciśnięta cytryna połączona z cukrem pudrem pędzelek do posmarowania pierników lukrem Przygotowanie pierników: Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie(...)należy rozwałkować na podsypanej cukrem pudrem stolnicy specjalnym wałkiem. Do masy można dodać barwniki aby uzyskać inne kolory. Wycinać masę wykrawaczkami, których używaliśmy do pierników. Każdy piernik pokryć lukrem i przykleić do niego masę cukrową. Pierniki odstawić do wyschnięcia, potem przełożyć do pudełka. Smacznego
Słodka Strefaukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut. Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe. Posmarować lukrem. Idealny będzie lukier kawowy. 1/2 małego espresso (lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody) 1 szklanka cukru pudru. Cukier puder rozetrzeć razem(...)espresso na gadką pastę. W razie potrzeby dodać więcej cukru, lub więcej espresso. Posmarować lukrem ciepłe jeszcze pierniczki. Przechowywać w zamkniętej puszce. W marę upływu czasu pierniczki zmiękną. Powodzenia. Przepis z bloga Moje Wypieki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki 500g mąki pszennej 120 g masła miękkiego 200g cukru pudru 200g miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników kupnej ,lub domowej roboty przepis Lukier 200g cukru pudru 1 białko Wykonanie Wymieszać mąkę z sodą , przyprawą do pierników i cukrem pudrem.Następnie dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem. Zrobić dołek i wlać miód oraz(...)papierem do pieczenia. Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i pieczemy pierniczki około 10-15 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor. Przygotować lukier: w makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji. Ostudzone pierniczki przełożyć
w mojej kuchnirazy sera białego półtłustego -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy(...)wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. Lukrem smarujemy kratkę na serniku. Ostudzony sernik dajemy do lodówki i gotowe. Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny i bardzo ładnie wygląda. Polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez 12-15 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Przestudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z kardamonem. Dodać sok z cytryny, a następnie po trochu wlewać wodę. Lukier powinien być średnio gęsty. Posmarować lukrem paski ciasta, a następnie - jeszcze ciepłe - pokroić ostrym nożem po skosie na ciasteczka.7 Gdy lukier całkowicie zastygnie, przełożyć do szczelnej puszki. Smacznego! My tu gadu-gadu
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 250 g masła irlandzkiego 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 50 g świeżych drożdży Nadzienie: marmolada wieloowocowa twarda Lukier: 1/3 szkl mleka cukier puder Przygotowanie: W śmietanie rozmieszać drożdże. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć ciasto uformować kulę lub wałek. Odcinać(...)zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Do mleka dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier nie powinien być zbyt rzadki ponieważ spłynie z rogalików ale też nie twardy bo będzie trudno polukrować rogaliki. Zimne rogaliki polać lukrem i układać na metalowej kratce. Mimo iż w cieście
Ala piecze i gotujeskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru) 250 ml mleka, letniego 125 ml oleju np. słonecznikowego 1 szczypta soli dodatkowo: gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek ) mleko do smarowania lukier płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy(...)rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdy smarujemy mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 min. na rumiano. Po upieczeniu smarujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi
Domowy Smak Jedzenia