lukier - 7892 przepisów (strona:104/527)

Majonezowe babeczki w cytrynowym lukrze 148

następnie wyjmij delikatnie babeczki z foremek. Odstaw do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia wsyp cukier puder, wlej 3 łyżki soku z cytryny i mieszaj mikserem przez 2-3 minuty. Gęstość lukru kontroluj poprzez dolewanie kolejnych porcji soku cytrynowego. Z zimnych babeczek zetnij nożem wyrośnięty czubek tak, aby po odwróceniu nie przewracały się. Babeczki dekoruj lukrem i skórką otartą z cytryny. Odstaw(...)stężenia lukru

Delicious Place
Muffinki dyniowe w pistacjowym lukrze 112

szkl. oleju 1,5 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier pistacjowy 2/3 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. łuskanych pistacji (prażonych, solonych) + garść do posypania 1 łyżka mleka 1,5 łyżki soku z cytryny W misie miksera zmiksuj ze sobą jajka, mleko(...)Pistacje zmiel w młynku do kawy. Przełóż do wysokiej miseczki, dodaj cukier puder, mleko i sok z cytryny. Mieszaj najpierw grzbietem łyżki a następnie miksuj mikserem przez 2 minuty. Lukrem od razu posmaruj wystudzone muffinki i posyp drobno posiekanymi dodatkowymi pistacjami (lukier jest gęsty i taki ma być, szybko tężeje

Delicious Place
Babka piernikowa 93

szkl. oleju 1 łyżka kremowego masła orzechowego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej Kurkumowy lukier 2/3 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki mleka Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę(...)formy i ostudź na kratce. W niedużej miseczce wymieszaj grzbietem łyżki cukier puder z kurkumą, mlekiem i sokiem z cytryny. Następnie zmiksuj mikserem przez 1-2 minuty, aż lukier będzie płynny i jednolity. Gotowym lukrem polej wystudzoną babkę i zaczekaj, aż zastygnie

Delicious Place
Serduszkowe oponko-donuty / Heart-shaped donut 114

podsypywania 350 g. półtłustego twarogu 1,5 łyżeczki sody oczyszczinej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki octu 3 żółtka 200 g. kwaśnej śmietany 18% Lukier 1 szkl. cukru pudru 100 g. mrożonych czerwonych porzeczek 2 łyżeczki cukru Oraz ok. 750 ml. oleju do głębokiego smażenia cukrowe posypki serduszka, kuleczki, maczek itp. Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem(...)sitko, aby pozbyć się skórek i pesteczek. Wystudź. Do wyższego naczynia (np. miseczki) wsyp cukier puder, dodaj sok z porzeczek i miksuj mikserem przez 2 minuty. Wystudzone serca udekoruj lukrem i ozdób posypkami. Zaczekaj, aż lukier zastygnie. Ingredients: (about 36 pieces) 350 grams of wheat flour + about 5 tablespoons for podsypowania 350 grams of semi-fat curd 1,5 teaspoon

Delicious Place
Babka z czerwoną porzeczką 88

szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji cukier puder do przygotowania lukru   PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy. Dokładnie ubić na puszystą, jasną masę. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką(...)góra-dół. Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić, a następnie wyjąc z formy ( babka z czerwoną porzeczką musi być zupełnie zimna przed wyjmowaniem z formy ). Z cukru pudru przygotować lukier. Lukrem i pozostałymi porzeczkami udekorować ciasto. Artykuł Babka z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Babka z czerwoną porzeczką 102

szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka do dekoracji cukier puder do przygotowania lukru   PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy. Dokładnie ubić na puszystą, jasną masę. W osobnej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką(...)góra-dół. Po upieczeniu babkę wyjąć i wystudzić, a następnie wyjąc z formy ( babka z czerwoną porzeczką musi być zupełnie zimna przed wyjmowaniem z formy ). Z cukru pudru przygotować lukier. Lukrem i pozostałymi porzeczkami udekorować ciasto. Artykuł Babka z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Jagodzianki z malinami 149

posmarowania Nadzienie 250 ml jagód 125 g malin 3 łyżki cukru 1 łyżka ziemniaczanej mąki Kruszonka 4 łyżki pszennej mąki 1 łyżka cukru pudru 25 g masła, zimnego Lukier 50 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól i jajko. Zagnieć dość luźne ciasto. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach. Zarabiaj(...)zrób kruszonkę i posyp nią bułeczki. Wstaw jagodzianki do piekarnika i piecz przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Upieczone jagodzianki wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. Wymieszaj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polej jagodzianki z malinami lukrem. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Jagodzianki z malinami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
KRUSZON, SKUBANIEC Z AGRESTEM I PORZECZKAMI 211

pieczemy ok.35 bez termoobiegu, na programie góra-dół lub ok.25-30 z termoobiegiem. Blaszkę wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po schłodzeniu ciasto polewam delikatnie lukrem. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka W miseczce umieścić puder, dodać kilka kropli dobrego olejku migdałowego i mieszając dolewać kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miesza się dłużej niż zwykły(...)puder, ale po czasie powstanie gładka, jednolita masa. Takim lukrem tworzę łyżeczką esy-floresy... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers 151

Dziś przedstawiam jeden z pierwszych deserów, który potrafiłam wykonać na początku mojej drogi kulinarnej, czyli rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem polane lukrem pomarańczowym. Trudno mi teraz uwierzyć, że jeszcze kilka lat temu szczytem moich możliwości było odgrzanie bigosu przywiezionego z domu Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu. Niebo w gębie, zapraszam po przepis! Jeżeli(...)kawałki 200 g jabłek, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę 1/2 szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 jajko, rozbełtane Lukier pomarańczowy: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W średnim rondelku umieść rabarbar, jabłka, cukier i 2 łyżki, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut

karmelowy
Babeczki jogurtowe z letnimi owocami 86

proszą się by wykorzystać je do ciast i deserów. Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na błyskawiczne, tanie, dziecinnie proste ciasto na babeczki, które wyjdzie każdemu. Babeczki oblewamy lukrem, dekorujemy owocami i spójrzcie jak pięknie się prezentują. Składniki : kubeczek jogurtu naturalnego- 170 g 3 kubeczki mąki tortowej 1 kubek cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub olejek waniliowy według uznania owoce – jagody, porzeczki Lukier: 15dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Składniki polewy ucieramy w miseczce na jednolitą, gładką masę. Wykonanie : Do miski wlewamy jogurt. Do kubeczka po jogurcie wlewamy olej (tyle samo co jogurtu) i przelewamy

Kasia i jej kobiecy świat
Czekoladowy chlebek cukiniowy 223

łyżeczki soli; 3 szklanki startej cukinii; 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 1 szklanka (140 g) drobno posiekanej, czekolady deserowej lub gorzkiej (u mnie z gorzką o zawartości kakao min. 70 %). LUKIER: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru; 1 - 2 łyżki mleka (u mnie 2%); 60 g czekolady deserowej lub gorzkiej (w kawałku) do przygotowania wiórek do oprószenia ciasta po wierzchu. DODATKOWO(...)minut w celu lekkiego przestudzenia.  Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać mleko. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Za pomocą obieraczki do warzyw , pozostałą czekoladę (60 g), pościnać w wiórki.  Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć

Gospodyni Miejska
ciasto cytrynowe piaskowe - bardzo łatwe :D 135

konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor...bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki, albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci :D Pomyślałam dziś o tym cieście podczas wędrówki przez moją wioskę. Słońce tak pięknie świeciło! Lekki, ale zimnawy wiaterek - uwaga może być jeszcze zdradliwy(...)jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną

Pieprzyć z Fantazją
babka cytrynowa z kisielami 139

torebek kisielu cytrynowego * 1 szklanka mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 5 jajek * łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy albo cytryny * olejek cytrynowy albo kilka kropel soku z cytryny Na lukier: * 1/2 szklanki cukru pudru * sok z 1/3 cytryny * kilka kropel gorącej wody * kandyzowana skórka pomarańczowa albo cytrynowa Margarynę utarłam z cukrem mikserem. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i pozostałe składniki(...)drewnianą łyżką. Na koniec dodałam skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 60 minut w 180 stopniach. Jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam skórką z pomarańczy - no taką miałam akurat w domu. Do cukru pudru wycisnęłam sok z cytryny i dolałam kilka kropel gorącej wody. W konsystencji lukier ma być gęstawy

Pieprzyć z Fantazją
babka cytrynowa - bardzo łatwa 122

konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor...bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki, albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci :D Pomyślałam dziś o tym cieście podczas wędrówki przez moją wioskę. Słońce tak pięknie świeciło! Lekki, ale zimnawy wiaterek - uwaga może być jeszcze zdradliwy(...)jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną

Pieprzyć z Fantazją