lukier - 7892 przepisów (strona:108/527)

rogaliki drożdżowe ze śliwakami 148

papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia (ok. 15 min.). Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem. składniki na nadzienie śliwkowe: ok. 400 g śliwek węgierek 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę(...)mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier: ok. ok 100 g cukru pudru trochę wody lub soku z cytryny (w zależności jaki chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą

Domowy Smak Jedzenia
słodkie grzybki z kremem-pyszne :) 210

margaryny 2 budynie śmietankowe  bez cukru po 40g sztuka 3/4  szkl cukru 750 ml mleka POLEWA *borowiki 200g czekolady mlecznej  100g masła 4 łyżki mleka LUKIER *muchomory  *opcjonalnie 1 białko 1 łyżka soku z cytryny barwnik spożywczy czerwony cukier puder -tyle by lukier był gęsty DODATKOWO  ciemna posypka lub starta czekolada gorzka Z podanych składników(...)Kapelusz nadziewamy kremem,doklejamy kółko z dziurką,i stawiamy kapelusze ,potem je smarujemy polewą i wstawiamy do lodówki,jak polewa się zetnie wtykamy nóżkę *** możemy też przygotować jadalne muchomory lukier barwimy czerwonym barwnikiem,smarujemy nim kapelusze,kropki robimy z kremu. Polecam gorąco grzybki ;) Są pracochłonne ale warto nimi przywitać jesień, która tuż tuż :) Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto kokosowo jogurtowe ze śliwkami 156

duże jajka 50 g mąki kokosowej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych 200 g jogurtu naturalnego około 600 g śliwek  Lukier kokosowy: 7 kopiastych łyżek cukru pudru 4-5 łyżek likieru kokosowego Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z wiórkami kokosu. Miękkie(...)powierzchnię. Ułożyć połówki śliwek wciskając bokiem w ciasto lub skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut.  Po wyjęciu ciasto ostudzić. Lukier kokosowy:  Do likieru wsypywać po łyżce cukru i ucierać na gładko. Lukrem polać ciasto.  Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
SZYBKIE CIASTKA FRANCUSKIE Z BRZOSKWINIĄ 471

szybkie do przygotowania ciastka francuskie, w sam raz dla niespodziewanych gości. Pomysłów na takie ciacha jest sporo, jednak ja stawiam na prostotę i przygotowałam je z brzoskwinią i polałam lukrem.  Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na "czarną godzinę". Przydaje się bardo często, gdy mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego ciastka bądź(...)czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego  * 1 puszka brzoskwiń  * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pociąć przy pomocy noża bądź radełka na kwadraty o boku długości 7-8 cm. Kwadraty podzielić na dwie grupy. W jednej połowie na środku wykroić kółka przy pomocy, np kieliszka. Na kwadraty, które pozostały w całości położyć kwadraty z wyciętym kołem

Zrób to smacznie
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 802

łyżka cukru  * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych drożdży * szczypta soli * powidła śliwkowe do nadzienia * odrobina mleka do posmarowania rogalików * cukier puder i woda do lukru Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, ponownie wymieszać. Zasypać łyżeczką mąki, zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Masło, mąkę, jajko(...)Trójkąt zawijać formując kształt rogalika. Każdy rogalik posmarować mlekiem. Piekarnik nastawić do 170'C, piec rogaliki około 20-22 minuty do zarumienienia.  Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Zimne rogaliki polać lukrem. P/S Serdecznie dziękuję firmie  Jamar  za przepiękną ekologiczną torbę, która towarzyszy mi w codziennych zakupach

Zrób to smacznie
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 153

znajomych, gdzie babeczki zabrałam. (Buziaki dla Kasi i Tolka 😘) Jeśli chcecie wiedzieć jak smakują, koniecznie je przygotujcie! Młoda marchewka jest przepyszna, a w połączeniu z orzechami, cynamonem i cytrynowym lukrem posmakuje Wam na pewno :) Składniki na 6 większych babeczek lub małą keksówkę: 220g marchwi 100g orzechów ziemnych 3 jajka 100g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny(...)100g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ziarenka z ½ laski wanilii Lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru 3 pełne łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 kakaowy herbatnik Marcepan w kolorze pomarańczowym i zielonym Sposób przygotowania: Marchewkę oraz orzechy ścieramy na drobne wiórki. Żółtka ubijamy z cukrem, cynamonem oraz ziarenkami wanilii. Dodajemy starte składniki oraz sok z cytryny, mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Jabłecznik rumowy 144

zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio na ciasto. Delikatnie, małymi porcjami wyłożyć na jabłka jasne ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 o . Upieczone ciasto wystudzić, a następnie oblać lukrem. Lukier: 200 g cukru 3 łyżki rumu 2 łyżki wody 2 łyżki masła           Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Mieszając doprowadzić do wrzenia.Chwilę gotować(...)małym ogniu, po czym zdjąć z ognia i mieszać jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy. Gorący lukier wylać na ciasto

Praktyczna pl
Babeczki czekoladowo- orzechowe z wiśniami 160

szklanki cukru kryształu ½ szklanki drobno zmielonych orzeszków ziemnych solonych ½ tabliczki drobno posiekanej czekolady deserowej ½ szklanki oleju rzepakowego ½ szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Lukier wiśniowy: 4 łyżki soku wiśniowego ½ szklanki cukru pudru Dodatkowo: Wiśnie deserowe ze słoika Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość(...)minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie. Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem, gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki. Sposób przygotowania tradycyjny: Jajka, cukier oraz jogurt naturalny ubijamy do połączenia składników. W osobnej misce łączymy mąkę, posiekane drobno orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę

Kuchnia w czekoladzie
Cytrynowy chlebek cukiniowy 193

szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka startej skórki z cytryny; 1 łyżeczka soli; 2 szklanki startej cukinii; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny.   Do oprószenia po wierzchu: 2 łyżki skórki startej z cytryny.   Dodatkowo: Forma keksowa o wymiarach(...)minut w celu lekkiego przestudzenia.  Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć startą skórką z cytryny (2 łyżki). SMACZNEGO!   Uwagi

Gospodyni Miejska
Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami 208

przepisu na purée z dyni ) 1 żółtko 10g drożdży 60ml mleka 80g cukru 40g masła NADZIENIE 350g twarogu 75g domowego cukru waniliowego 2 żółtka 30g masła 6 moreli LUKIER 100-120g cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, utworzyć(...)brzegi bułek (samo ciasto) posmarować roztrzepanym białkiem - przygotowane drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-30 minut lub do zrumienienia - ostygnięte bułki polukrować - lukier przygotować z przesianego cukru pudru i gorącej wody, ucierając składniki grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji - gęstość lukru można regulować, dodając więcej wody lub cukru - bułki przechowywać w chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
Babka z szampanem 166

lizaka/do szaszłyków i przy pomocy pędzelka cukierniczego nasączamy ciasto. Odstawiamy babkę z szampanem do ostygnięcia. Przed podaniem całą babkę z szampanem polewamy lukrem. Nasączenie: 100 ml szampana 3 łyżki cukru Szampan i cukier umieszczamy w małym garnuszku. Następnie, cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści zdejmujemy(...)garnuszek z palnika. Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 1,5 łyżki śmietany kremówki 30/36% 3-5 łyżek szampana W miseczce mieszamy cukier puder z kremówką. Dodajemy, łyżka po łyżce, szampana i dokładnie mieszamy. Szampana dodajemy, aż otrzymamy odpowiednio gęsty lukier. Gdy wyjdzie za rzadki wsypujemy trochę cukru pudru.   Uwagi: Wszystkie składniki

Słodki Pomysł
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską 167

masło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Lukier cytrynowy : cukier puder - 4 łyżki sok z cytryny - 2,5 łyżki Dodatkowo borówki amerykańskie brzoskwinie świeże mięta do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać. Następnie do mleka pokruszyć drożdże(...)obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, tzw. do suchego patyczka. Lukier: Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać. Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Pączki pieczone- pycha! 136

jest również niesamowity, a kalorii o wiele mniej! Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej marmolady lub konfitury. Polecam w szczególności marmoladę różaną. Wierzch pączków oczywiście oblany lukrem, taką polewę uwielbiam najbardziej! Składniki na 14 drożdżówek: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier pół szklanki, mleko 1 szklanka, olej pół szklanki, jajko 1 szt, żółtka(...)skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie: marmolada lub konfitura 1 mały słoik, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: mleko do posmarowania pączków, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką

kulinarne odsłony pati
Świąteczne pierniczki 156

mąki 1 łyżka (25 g) miodu 5 łyżek (60 g) drobnego cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka (8 g) masła 1 małe jajko Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko(...)około 4-5 mm, powycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. 6) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. W razie potrzeby dodać cukru. 7) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem

Fitsweet.me
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 121

soli Masa: 6 łyżek (180 g-200 g) gotowej masy makowej z bakaliami 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao 2 łyżki (50 g) miodu 2 białka 2 łyżki rumu Lukier: 7 łyżek (70 g) cukru pudru 1-2 łyżki wody Dodatkowo: suchy mak Przygotowanie: 1) Na małym ogniu roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. 2) Drożdże wymieszać z przesianą mąką(...)podwójnie w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. 9) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. 10) Przygotować lukier. Dodać do miseczki cukier puder oraz gorącą wodę i dokładnie wymieszać. 11) Gotowe ciasto udekorować lukrem i suchym makiem

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania