Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :D Podczas trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :) To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy(...)Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie
Szczęśliwa kuchniapiernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki są idealne do zjedzenia teraz, zaraz... w każdej chwili Składnik na około 120 sztuki: 250 g miodu prawdziwego 150 g cukru 125 g masła(...)ziemniaków ugotowanych, przetartych przez praskę 500 g mąki tortowej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko (ze wsi) Ponadto do wykonania lukru: cukier puder odrobina wody Do wykonania polewy czekoladowej: 80 g dobrej czekolady 18 g dobrego masła (min. 82%) Wykonanie: Miód, cukier i masło zagrzałam w garnku. Trzeba uważać, żeby się
Kuchnia u Krysipomarańczy 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 ml grzanego wina 50 g suszonej żurawiny (30 g do ciasta i reszta do dekoracji) Lukier: cukier puder i sok z pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Następnie wsypywać partiami mąkę wymieszaną(...)papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. Z soku wyciśniętego z pomarańczy i cukru pudru przygotować trochę lukru. Gdy muffinki wystygną posmarować je lukrem i udekorować żurawiną
My simple kitchenSkładniki: 30 dag ciasta francuskiego (gotowego) 3 jabłka sok z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 2,5 łyżki cukru pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki pszennej jajko Lukier: około pół szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody pół łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Ciasto francuskie wykładamy na stolnice i pozostawiamy do momentu aż będzie miało temperaturę pokojową(...)unosimy do góry i sklejamy na środku. Wierzch smakujemy jajkiem. Saszetki układamy na pergaminie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez około 25 minut. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Saszetki polewamy lukrem jak są jeszcze gorące
Qchnia po prostumimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI: ( keksówka 12×22 ) * mąka pszenna – 170 g * cukier(...)jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * sok z cytryny – 2 łyżeczki * proszek do pieczenia l 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta DODATKOWO: lukier + skorka pomarańczowa ( lub bakalie ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony szpinak miksujemy na gładko z olejem. W misce ubijamy na puch jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny oraz szpinak – miksujemy dalej
Ostra na Słodkojajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka stołowa mąki do przygotowania rozczynu drożdżowego tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy Lukier 1,5 szklanki cukru pudru pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej sok z jednej małej cytryny Przygotowanie ciasta Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę. Masło rozpuścić w rondelku(...)góra zbytnio się rumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu. Po lekkim wystudzeniu babkę drożdżową wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Przygotowanie lukru Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Powinniśmy otrzymać płynną. ale dość gęstą masę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. Lukier wylać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę(...)wanilii 2 łyżki Amaretto 200 gram śmietany 18% 200 gram dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 3/4 szklanki cukru pudru Ponadto: lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku
Mango Papajaszczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć pomarańczowego ) Dodatkowo: 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie) Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć(...)wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*). (Cukier puder dokładnie utrzeć z odrobiną soku mandarynkowego.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy. (*) Babeczki dodatkowo posypałam skórką, jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja
Di gotujeskórkach palonych. Według przepisu z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej”, wydanej po 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, lukier biały: 1 białko, 80 g cukru pudru, sok z cytryny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-15 minut. Migdały mają się lekko(...)wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier biały: ubić pianę z białka, dodać cukier i ucierać, aż zaczną pokazywać się bąble :) Następnie dodać trochę soku z cytryny, do smaku. Po wystygnięciu, ciasto posmarować białym lukrem. Wstawić do piekarnika
królestwo garówdzisiaj wyglądałam ;) Ach, te uroki macierzyństwa ;D Przepis znalazłam w listopadowym numerze magazynu "Moje Gotowanie". Ciasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już(...)się humor? :) Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru 25 dag puree z dyni 3 jajka 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Opcjonalnie - lukier: cukier puder, wrzątek, sok z cytryny Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni
My simple kitchenoleju (u mnie olej słonecznikowy) 110g cukru 8g cukru waniliowego Dodatkowo: nadzienie jagodowe (u mnie termostabilne z firmy Zentis ) mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok) Przygotować rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego(...)wyrośnięcia. Jagodzianki - przed pieczeniem posmarować mlekiem (aby były rumiane), po czym wstawić do ciepłego piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.) Piec 18-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować lukrem. Lukier. Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym. (*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić
Di gotujemnie Młyny Stoisław) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 limonki 175 g margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka cukru Lukier: sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki cukru pudru polecam posypać po wierzchu babkę pomarańczowymi wiórkami czekoladowymi Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku(...)minut (czas może być różny w zależności od piekarnika, więc stosujcie się zasady suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. W szklance przygotowujemy lukier, powinien być dość gęsty (mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem). Polewamy nim babkę np. za pomocą łyżeczki i od razu posypujemy wiórkami (, aby te przykleiły się do lukru). Babkę
Słodkie okruszkibardzo smakuje. Musicie to koniecznie sprawdzić! Bo to pyszna, łatwa i tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką i sypany chleb . Przepis na kruchy Jabłecznik sypany błyskawiczny. Składniki na tortownicę(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 kilogram jabłek (u mnie 14 sztuk papierówek) lub duży słoik musu z jabłek 125 g masła Cukier puder do posypania, albo lukier przygotowany z ½ szkl. cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny. Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia, dzielimy na 3 części (wychodzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie delikatnie przełożyć na talerz/bądz paterę. Udekorować lukrem - do cukru pudru dodać wodę Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dolać kolejną łyżeczkę wody. Przygotowany lukier rozprowadzić na babce. Kroić dopiero wtedy, gdy lukier zgęstnieje. Pomysł na przepis stąd
Ugotowaćszklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 - 500 g prawdziwego twarogu * 2 żółtka jaj (białka nie będą potrzebne) 4 łyżki cukru pudru (jeśli ser jest kwaskowy to więcej(...)szklanka mleka (250 ml) 1 całe jajko i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: ok. 3/4 szklanki cukru pudru do lukru'; document.write(" "); Przygotowujemy rozczyn z 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka, 35 gramów drożdży, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru pudru. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy
Poezja smaku