lukier - 7892 przepisów (strona:118/527)

Choinki z piernika 168

Choinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i wielki przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, czy choćby dla koleżanki z pracy. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdek, każda w innym rozmiarze. Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 145

łyżki kakao bez cukru 1-2 łyżki przyprawy do pierników (najlepiej bez cukru) Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy(...)delikatnie na blaszkę z papierem do pieczenia (im grubsze, tym łatwiej je podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki z ciecierzycy, będzie potrzebna

Powiedz dietom nie
Pierniczki z białym lukrem! 134

miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź masła LUKIER NA PIERNICZKI: - 1 białko - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - ozdoby do zdobienia, orzechy, kuleczki, czekolada itp. WYKONANIE: - masło, miód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku(...)ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER:  białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę, za pomocą pędzelka bądź szprycy zdobimy pierniczki, odkładamy na kratkę aby lukier wyschnął, około 12 minut. Pierniczki przechowujemy w puszcze

SMYKWKUCHNI
Nadziewane Pierniczki z lukrem 154

Przepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)powidła Lukier= woda  +cukier puder wykonanie: Ciasto wyrabiamy z podanych składników, ręcznie bądź w mikserze. W oryginalnym przepisie autorka zabrania dodawania mąki. Ja postanowiłam nieco jej jednak dodać, ponieważ ciasto odmawiało mi współpracy. Ważne aby dodać mąkę wtedy kiedy nam ciasto przelewa się przez dłonie do chwili kiedy już jesteśmy w stanie je sobie rozwałkować. Ciasto wałkujemy

W Moim Magicznym Domu
Makowiec zawijany 804

waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia(...)ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 562

zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C. Ciasto można udekorować lukrem z pudru kokosowego (suche wiórki zmielone na pył) lub tradycyjnego lukru dla osób, które nie unikają cukru. Smacznego! — BTW całości bez polewy i lukru: waga 980g, 3202 kcal

Ola la LCHF
Piernikowa choinka 207

będą o wiele lepiej smakowały. Składniki 2 szkl mąki 1 jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny ok. 2 szkl cukru pudru zielony barwnik cukrowe groszki   1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy cukier, kakao, sodę(...)cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. 5. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. 6. Białko ubijamy, dodajemy stopniowo przesiany cukier i sok z cytryny. Lukier powinien być bardzo gęsty. 7. Na koniec zabarwiamy go na zielono. 8. Pierniki składamy w odpowiedniej kolejności: od największej gwiazdy do najmniejszej. (Choinki możemy zrobić niższe lub wyższe.) 9. Sklejamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Rogaliki z makiem 164

pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Odstawić(...)środku). Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Ja swoje maczałam w lukrze, ale można też je polewać. Na koniec posypać skórką pomarańczową

Bullio
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 200

związku z tym, że może leżakować w lodówce w pergaminowym ubranku przez 3 miesiące, można upiec je długo przed świętami, potem tylko udekorować lukrem lub podgrzanym dżemem, np. morelowym. Ja nie będę dekorować i dodawać dodatkowych smaków, bo takie jest wyśmienite. Moja rada – ciasto trzeba ukrywać przed łasuchami, bo nie dotrwa(...)mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka mielonych goździków – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Dekoracja – lukier lub dżem morelowy   Wykonanie: – Owoce i orzechy włoskie pokroić na małe kawałki. Migdały zalać wrzątkiem i po 15 minutach zdjąć z nich skórkę

To co kocham
LUKIER KRÓLEWSKI 119

Uwielbiam ten lukier do dekoracji ciasteczek, ciast, pierników a także do sklejania domków z piernika. Jest śnieżnobiały, prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wygląda po udekorowaniu. Polecam ten lukier do dekoracji świątecznych ciasteczek :) Składniki: * 1 białko jajka * 1 i 1/3 szklanki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny lub ulubionego aromatu Wykonanie: Do miski wlać białko, wsypać cukier puder(...)dodać sok z cytryny. Wszystko razem mieszać mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier gotowy, wystarczy przełożyć do worka cukierniczego, który można wykonać z papieru do pieczenia i dekorować swoje wypieki

Zrób to smacznie
Pierniczki brukowce 149

piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut (u mnie przez 18 minut), aż do lekkiego zarumienienia. Wystudzić. Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder i kawę, wlać wrzątek i energicznie wymieszać (u mnie trzepaczką), aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Upieczone, wystudzone pierniczki polać lukrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)przypadku brukowców bez nadzienia) lub przez 2 tygodnie (w przypadku brukowców z nadzieniem). Ja zwykle przechowuje polukrowane przez około 3 - 4 tygodnie i nic się im nie dzieje. Gęstość lukru można regulować poprzez zwiększenie/zmniejszenie ilości cukru pudru lub wrzątku. Źródło przepisu:   Moje Wypieki

Gospodyni Miejska
Pierniczki z melasą 201

cukier puder i miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo(...)gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-3 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Świąteczny makowiec 1438

czasie rozbijam żółtko i smaruje nasze ciasto na wierzchu , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 20 minut , grzanie góra dół .  Kiedy makowce nam się pieką robimy lukier , do miski wsypuję cukier puder , 5 łyżek gorącej wody , mieszam dokładnie , jak lukier jest za bardzo gęsty można dodać troszkę wody . Jak makowiec nam się już upiekł , wykładamy i polewamy(...)lukrem i posypujemy kolorową posypką delecty .  Pozostawiamy do wystudzenia .                                      Smacznego oraz Wesołych Świąt

Mój Smak
Pierniczki brukowce 170

mnie zrobiłeś będziesz odtąd zadowalał ludzi zupełnie innymi niż do tej pory brukowcami. Następnie zdradził mu sekret wypieku aromatycznych piernikowych kostek. Wszystko to dodatkowo miało być powleczone warstwą lukru. Wam także polecam upieczenie i zadowolenie z brukowców, jednak nie z przepisu dominikanów, ale na podstawie "Kuchni Polskiej" z 1967 roku. Składniki: 200 g cukru 5 łyżek wody 120 g miodu(...)łyżka przyprawy do piernika 500 g mąki plus ewentualnie do podsypywania 1 łyżeczka sody 1 jajo 50 g masła , miękkiego dodatkowo 300 g gęstej marmolady do nadziewania lukier 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do głębokiej patelni lub w rondla z grubym dnem wsypać 1 łyżkę cukru. Zrumienić na średniej mocy, nie mieszając

Pełny talerz
Pierniczki – jak udekorować pierniczki 198

świąteczna atmosfera. Zbliża się druga niedziela Adwentu, więc chcę się z Wami podzielić tym jak ozdobić pierniczki. Odkurzcie z kurzu piernikowe foremki i do dzieła! Najpiękniejsze są pierniczki zdobione lukrem na bazie białek. Ale jeśli ktoś woli wersję wegańską to jest na to rada, wegański lukier z wody, w której była gotowana fasola czy inne rośliny strączkowe. Taka woda(...)zauważyliście bardzo się pieni, ponieważ zawiera białko. Przepis na wegański lukier znajdziecie na greenmorning . A co powiecie na udekorowanie piernikami świątecznego tortu? Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie pierników. Piękny świąteczny tort, który zachwyci nie tylko dzieci ale i dorosłych. Przymierzam się do upieczenia wianka z pierników. Pomysł na piernikowy wianek znalazłam tutaj . Śliczny wianek na ścianę lub na drzwi wejściowe

codojedzenia