lukier - 7892 przepisów (strona:118/527)

MIĘKKIE PIERNICZKI 147

szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka LUKIER KRÓLEWSKI : 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko  WYKONANIE PIERNIKI : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku lekko podgrzewamy masło(...)odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru.  Dekorujemy pierniczki

cool and minty
Pulchne drożdżówki z truskawkami 130

jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam do indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali(...)cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml)   100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru

Kubki smaku
Pączki z konfiturą wiśniową z kandyzowaną skórką pomarańczową 116

ciepłe miejsce, a gdy urosną smaż w rozgrzanym oleju (lub jak kto woli w rozgrzanym smalcu). Gdy lekko wystygną wstrzyknij w nie za pomocą szprycy konfiturę wiśniową. Teraz lukier: Dodawaj do cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do momentu powstania gęstego lukru. Polukruj nim pączki, obsyp skórką pomarańczową. Jeśli macie czas i ochotę możecie sami skarmelizować skórkę z pomarańczy(...)cukrem białym (lub brązowym) wymieszanym z wodą (proporcje: łyżka cukru na łyżkę wody), duś chwilę mieszając, aż skórka puści piękny zapach. Posyp pączki w miejscach gdzie jest lukier, przykleją się. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie 601

najlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny - za który serdecznie dziękuję!! Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w środku-mniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki(...)szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny powidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody Przygotowanie: mąkę cukier i cukier puder i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko

Swojskie jedzonko
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 599

ciasteczka - plastry grubości 5-7 mm i piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C. Z cukru pudru i odrobiny wody zrób gęsty lukier, taki by po posmarowaniu nie ściekał z brzegów ciastek. Ranty upieczonych i ostudzonych ciasteczek posmaruj lukrem i obtocz w posypce. Pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego! UWAGI: 1) Moja foremka do ciastek(...)trzech. 2) Z braku posypki w formie kolorowych kuleczek, które nie rozpuszczają się podczas pieczenia, użyłam zwykłej cukrowej posypki. Pokryłam nią już upieczone ciasteczka, uprzednio smarując ich ranty gęstym lukrem. 3) Zabarwione warstwy ciasta przed wykrawaniem serduszek ułożyłam fioletowym kolorem od góry, dlatego moje serduszka mają inną kolejność kolorów niż w oryginale. 4) * autorka podaje na każdym etapie chłodzenia ciasta

Słodko-Słony Świat Ilony
Świąteczna babka ajerkoniakowa 345

mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku lub adwokatu Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku lub adwokatu Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/

Kocham Czekoladę
Ciasteczka pistacjowo- limonkowe 116

pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2  szklanki grubo zmielonych pistacji 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Lukier 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki  dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :)  Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z lawendą 115

Potrzebujemy: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g masła sok wyciśnięty z 1 limonki 1 żółtko 4 łyżeczki kwiatków lawendy 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru pudru Lukier limonkowy 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru WYKONANIE:  Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki(...)minut. Po wyjęciu , wałkujemy na grubość około 2,3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 180-200 stopni. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
BATONIKI CYTRYNOWE 151

domowe, baaaardzo cytrynowe batony na kruchym spodzie rozpływają się w ustach. Kwaśny smak cytryny przełamuje słodki  lukier. To idealny deser dla miłośników cytrusowych przysmaków:) POTRZEBUJEMY; ok 100g zimnego masła 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości(...)stopni bez termoobiegu. Uważamy aby masa nie za bardzo się przypiekła. 3 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek cukru pudru  Podgrzewając sok i cukier przygotowujemy gęsty jasny lukier. Jeśli jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Lukier wylewamy na gorącą jeszcze masę. Studzimy i kroimy w niewielkie kwadraty.  Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi ze strony: www.yourhomebasedm om.com

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem 165

duża pomarańcza 175 g cukru trzcinowego 2 łyżki całych nasion kolendry 50 g polenty 175 g miękkiego masła 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka lukier: 1 pomarańcza 50 g cukru 100 g cukru pudru Wykonanie: Przygotować pomarańczę - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańczę przełożyć do rondla, zalać ją całą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez(...)temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać

Mama Gotuje
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 151

Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej  babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta(...)połowy cytryny 3 ogonki liściowe rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę i proszek do pieczenia łączymy w misce. Jajka z cukrem przez kilka minut ubijamy mikserem na jasna puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując. Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z połówkami jabłek 222

doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 157

zarumienić. Ostudzić.  Na sam koniec zabrać się za dekorowanie. Cukier puder wsypać do miski. Na sam początek wlać 2 łyżki wody + odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej wody bądź soku z cytryny. Gotowym lukrem przyozdobić brzegi bułeczki. Od razu obsypywać wiórkami kokosowymi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.  Przygotowywanie masy żółtkowej

Ugotować
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 160

pieczenia 6 cl oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz(...)Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu. Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babka makowo-orzechowa z białek 131

tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę(...)suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian ę razem z cukrem pudrem, dodajemy sok z limonki. Dekorujemy wystudzoną babkę lukrem oraz startą skórk ą z limonki. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania