papryka faszerowana - 2556 przepisów (strona:118/171)

Zraziki świąteczne 421

Zraziki świąteczne Rumiane, mięciutkie i wypełnione pysznym farszem. Delikatne i bardzo smaczne roladki z mięsa mielonego. Doskonałe na świąteczny obiad!     Składniki: 0,5 kg

Blog z Apetytem
Przepis na ratatuj – ratatouille z batatem! 103

ratatouille rozpoczynamy od zrobienia sosu pomidorowego na bazie pomidorów z puszki. Przygotowany sos wylewamy na spód formy do zapiekania, a na sosie układamy pokrojone w plasterki cukinie, bataty oraz papryki. Całość zapiekamy i gotowe! Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Przepis na ratatuj krok po kroku Ratatuja z batatem - ratatouille Via Gusto Przepis na ratatuj (ratatouille) z batatem to niezwykle proste(...)warzyw zapieczonych w sosie… Drukuj Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia/gotowania: 50 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 batat 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta lub pomarańczowa papryka 2 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki soli pieprz przygotowanie Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną drobno

Via Gusto
Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami 96

Kotlety folwarczne czyli pyszne zrazy z mięsa mielonego faszerowane serem żółtym z sosem śmietanowym z pieczarkami i porem świetnie sprawdzą się na domowy obiad dla całej rodziny. W towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki tworzą bardzo smaczny posiłek, który zadowoli nawet wybredne podniebienia. Danie, choć proste i z niewyszukanych składników, jest zaskakująco pyszne.   Składniki na kotlety folwarczne (7-8 sztuk(...)mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe) bułka pszenna łyżka bułki tartej jajko ząbek czosnku około 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka   Sos: 250 g pieczarek średniej wielkości por 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, papryka ostra   Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na patelni

e-PrzepisyKulinarne
Papryczkowe rożki 133

Papryczkowe rożki Zaskakujące danie na kolacje, imprezę zawsze coś innego, nowego. Papryczki podłużne owinięte ciastem francuskim, faszerowane mięsem z kurczaka. Składniki: ·        6 papryczek Jalapeno ·        50 dag fileta z kurczaka ·        Sól ·        Przyprawa gyros(...)końcówkę, wyjmujemy nasiona, tak żeby powstał nam otwór. 3.    Otwór papryczek napełniamy farszem z mięsa. 4.    Ciasto francuskie kroimy w podłużne paski i owijamy każdą paprykę. 5.    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6.    Pieczemy 20 minut pod przykryciem w 180 ° C i 10 minut bez przykrycia. 7.    Gotowe

Kulinarna Chwila
9 przydatnych porad – jak wzmocnić swoją odporność? 97

jest głównym składnikiem słynnej przyprawy „curry” i wykazuje bardzo szerokie spektrum prozdrowotnego działania. W licznych badaniach stwierdzono jej działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Luteolina występująca między innymi w brokułach, zielonej papryce, selerze i tymianku , skutecznie tłumi procesy zapalne organizmu. Rutyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a w połączeniu z witaminą C wzmacnia odporność organizmu. Najwięcej rutyny znajduje się w gryce(...)warzywach ( cebuli, kapuście, pomidorach, brokułach ) oraz w napojach (w zielonej herbacie i czerwonym winie ) wykazuje właściwości antyoksydacyjne i działanie przeciwzapalne. Podsumowując , mamy ogromny wpływ na naszą odporność. Zamiast faszerować się suplementami, czy innymi specyfikami powinniśmy zadbać o podstawowe rzeczy takie jak sen, aktywność fizyczna, redukcja stresu, czy zbilansowana dieta. Zmieniając naszą dietę na zdrowszą, włączając wymienione powyżej produkty do codziennego

Be Fit Be Strong
Cukinia faszerowana-najpyszniejsza i łatwa 165

Witam Kochani sezon na cukinię w pełni dlatego dziś chcę Was zaprosić na pyszną cukinię faszerowaną. Robi się ją dość szybko, łatwo, i zawsze wszystkim smakuje. Cukinia w takim wydaniu często gości u mnie w domu na obiad. Jest wypełniona pysznym farszem z czosnkiem, cebulką, mięsem mielonym, ryżem, marchewką. Polecam i zapraszam SKŁADNIKI -4 młode cukinie średniej wielkości FARSZ(...)czosnku -100g ryżu białego -kilka łyżek oleju -500g mięsa wieprzowego mielonego (szynka, łopatka) -1 średnia marchew -4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz do smaku, p ziołowy -papryka czerwona w proszku -zioła prowansalskie -około 200g sera żółtego Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy środki tak by powstały łódeczki. Mięso mielimy. Do garnka dajemy olej, posiekany czosnek i cebulę-podsmażamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZAPIEKANY WARKOCZ Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I WARZYWAMI 313

Uwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro. Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego i odrazu pojawiło się szaleństwo na facebooku! I słuszne – bo zapiekanka wyszła genialna! Ciasto francuskie wypełnione farszem serowym z warzywami jest świetnym pomysłem zarowno na obiad, jak i kolacje na ciepło. Sprawdzi się(...)rownież jako imprezowa przekąska! Ps. fajnym dodatkiem jak np. sos czosnkowy. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * ser żółty – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy

Ostra na Słodko
Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami 154

patelni na złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę nafaszerować usmażoną cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig. Tuż przed włożeniem do piekarnika Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C(...)ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu. Podawać z ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze ryż przyprawami pod koniec gotowania – papryka słodka i ostra, pieprz Cayenne, pieprz ziołowy, ketchup , wszystko w preferowanych proporcjach w zależności od smaku . Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszny obiad, który niemalże sam się robi

Grunt to przepis!
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 265

rozwojowi cukrzycy.  Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym.  Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni.  Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki.   Składniki: około 500 g  mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki(...)firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g kaszy gryczanej firmy KUPIEC W głębokim żeliwnym garnku podsmażyłam pokrojoną

potrawyregionalne
Cukinia faszerowana mozzarellą i łososiem z warzywami 247

Uwielbiam połączenie cukinii z łososiem. Do tej pory była to zwykle cukinia grillowana. Tym razem pomyślałam, że można by moje ukochane warzywo nafaszerować łososiem, dodałam mozzarellę

Moje Kuchenne Rewelacje
Kolorowy wtorek :) 151

Hej wszystkim czytelnikom :) Jak wiecie uwielbiamy kolorowe jedzenie, tak też i wygląda nasze dzisiejsze danie.  Nadziewane pieczarki z ryżem i surówką :) I jak Wam się

vegetanie
Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą 195

Pieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szybkie w wykonaniu , banalnie proste , niebanalne w smaku . Bardzo lubię takie potrawy , gdyż zawsze mają wzięcie i ciekawie wyglądają , no na pewno lepiej i zdrowiej niż(...)Fajnie ! Oby więcej takich , pysznych ciekawostek Składniki na 4 osoby : 4 średniej pieczarki portobello , najlepiej równe 1,5 szklanki zielonej soczewicy , ugotowanej w osolonej wodzie 1/2 cebuli kawałek czerwonej papryki ( około 1/2 ) 2 płaskie łyżki domowej Vegety śródziemnomorskiej ( przepis tu ) lub kupnej -ale polecam swojską , bez konserwantów i innych .. 1 łyżka klarowanego masła kawałek masła do wysmarowania blachy sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” 113

votes ) Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” Ziemniaki ‚Raclette” to pyszne danie w sam raz na zimowe, chłodne i ponure dni. Mają moc rozgrzewającego sera Raclette, rodem ze Szwajcarii i genialnie pocieszają żołądek, a tym samy nas wprawiają w dobry nastrój Co tam te kilka kalorii i trochę tłuszczyku, to tylko mobilizacja,żeby po tym pysznym posiłku wybrać się(...)jest najlepszy do zapiekania i topienia kilka plastrów, cieniutkich, bekonu 2 łyżki prażonej cebulki szczypiorek do posypania marynata do mięsa: 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki pasty harissa lub przyprawy, jeśli nie lubicie ostrych potraw, dajcie mniej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonego korzenia imbiru

Ogrodnik w podróży
Tureckie Köfte — Kisiri Historia i Pochodzenie 70

lubianych potraw, podawaną na różne sposoby: smażoną, grillowaną, pieczoną, a nawet gotowaną w zupach. Każdy region Turcji ma swoje unikalne wersje tego dania. Rodzaje Köfte 1. İçli Köfte — to faszerowane köfte z nadzieniem z mielonego mięsa, orzechów i przypraw, które jest otoczone masą z bulguru lub kaszy. 2. Tekirdağ Köftesi — pochodzące z regionu Tekirdağ na północnym zachodzie Turcji, charakteryzujące się(...)północno-zachodniej Turcji, przygotowywane z mieszanki wołowiny i jagnięciny. 4. Adana Köfte — pikantne, grillowane köfte z miasta Adana na południu Turcji, znane ze swojego ostrego smaku i dodatku papryki. Kisir Historia i Pochodzenie Kisir to tradycyjna turecka sałatka z bulguru, która ma swoje korzenie w kuchni Bliskiego Wschodu. Podobnie jak köfte, kisir jest potrawą, która ewoluowała na przestrzeni wieków, przybierając

RafalCook
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 234

Obecnie cukinia kosztuje grosze. W wersji faszerowanej to dla mnie obowiązkowa pozycja o tej porze roku i jeden z ulubionych letnich obiadów. Sprawdzi się także w roli lekkiej kolacji. Zamiast mięsem możecie ją nafaszerować również kaszą. W każdej konfiguracji smakuje wybornie, jednak wersję mięsną przygotowuję najczęściej. Jestem pewna, że pokochacie to danie i będzie u Was gościć pod różną postacią(...)Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie (ok. 1 kg) 400g mięsa mielonego drobiowego 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 100ml przecieru pomidorowego ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku Oregano do smaku Sól i pieprz do smaku 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić

Fabryka pomysłów
Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą 235

Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą, pestkami dyni i słon ecznika . Sałatki z awokado: Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce , Sałatka jarzynowa z awokado , oraz Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką oraz Chłodnik z avocado to najpopularniejsze przepisy z tym owocem na blogu. Tym razem zrobiłam sobie lekką sałatkę z awokado, pomidorami i mozzarellą idealną na obiad(...)awokado nie była mdła, należy do niej dobrać takie składniki, które podbiją jej smak albo przygotować aromatyczny sos. Do awokado pasuje wiele warzyw , np. mieszane sałaty, pomidory czy papryka.. Ciekawym połączeniem jest podawanie tego owocu w towarzystwie cytrusów – na przykład pomarańczy: Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado . Do sałatki z awokado, pomidorami i mozzarellą, wystarczy zwykły winegret. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 411

postaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś. Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością. Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują.   Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : - szpinak(...)łyżeczka - olej – 4 łyżki FARSZ : - filet z kurczaka – ok. 400 g - ser żółty – 100 g - cebula – 2 szt - olej – 50 ml - sól , pieprz , papryka – 1 szczypta SOS : - śmietana 18 % słodka – 250 ml - masło – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - cukier – łyżeczka - sól , pieprz – 1 szczypta - czosnek – 1 ząbek - szczypiorek

Ostra na Słodko
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 132

ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki mus. Do śliwek dodajemy ketchup pikantny, sos sojowy, olej, miód i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Przyprawiamy papryką wędzoną, papryką chili oraz solą i pieprzem(...)limonki 1-2 łyżki miodu płynnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos: W rondelku łączymy ze sobą sok z cytryny z sosem sojowym. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz mieloną paprykę słodką i chili. Mieszamy. W mieszance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i podrzewamy, cały

Kuchnia MagdaLeny
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 133

ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki mus. Do śliwek dodajemy ketchup pikantny, sos sojowy, olej, miód i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Przyprawiamy papryką wędzoną, papryką chili oraz solą i pieprzem(...)limonki 1-2 łyżki miodu płynnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos: W rondelku łączymy ze sobą sok z cytryny z sosem sojowym. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz mieloną paprykę słodką i chili. Mieszamy. W mieszance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i podrzewamy, cały

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w sosie beszamel 177

Pomysł na sycący, wegetariański obiad - naleśniki faszerowane pieczarkami, cebulą i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym.  Po zapiekaniu, naleśniki będą miękkie, puszyste i bardzo aromatyczne w smaku :) Składniki na 6 zapiekanych naleśników: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklaki wody 1 jajko (rozmiar l) szczypta soli 2 łyżki oleju farsz  250-300 g pieczarek(...)opakowania sera feta (około 125 g) 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz ostra papryka sos 1 łyżka masła klarowanego 1,5 łyżki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa do dekoracji posiekany szczupiorek Na samym początku przygotować farsz : cebulę oraz

Ugotować
Tort Mięsny 301

Tort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący.  Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła(...)czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra i słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz

Mama Gotuje