obieram, tylko dokładnie myję) 2 średniej wielkości białe cebule 4 pomidory obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę (można użyć krojonych pomidorów z puszki) 1 czerwona papryka świeża (można użyć papryki grillowanej w zalewie olejowej) 1 mała papryczka chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (1 łyżka jeśli używamy pomidorów z puszki) 5 ząbków czosnku (przeciśnięte(...)grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub innego ulubionego tłuszczu do smażenia, ja polecam masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę, czosnek i chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli. Na zeszkloną cebulę z czosnkiem i papryką wrzucamy mięso i smażymy, mieszając i rozbijając większe kawałki. Jak mięso zmieni kolor i będzie dokładnie podzielone na mniejsze „grudki”, dorzucamy cukinię
ladykitchenobieram, tylko dokładnie myję) 2 średniej wielkości białe cebule 4 pomidory obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę (można użyć krojonych pomidorów z puszki) 1 czerwona papryka świeża (można użyć papryki grillowanej w zalewie olejowej) 1 mała papryczka chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrego) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (1 łyżka jeśli używamy pomidorów z puszki) 5 ząbków czosnku (przeciśnięte(...)grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub innego ulubionego tłuszczu do smażenia, ja polecam masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę, czosnek i chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli. Na zeszkloną cebulę z czosnkiem i papryką wrzucamy mięso i smażymy, mieszając i rozbijając większe kawałki. Jak mięso zmieni kolor i będzie dokładnie podzielone na mniejsze „grudki”, dorzucamy cukinię
ladykitchenRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie wyrazistości, dzięki temu nie jest mdła w smaku. Świetna przystawka na stół, która sprawdzi się przy każdej okazji. Podałam je na zimno jako wędlinę do pieczywa, ale równie znakomicie sprawdzą się na ciepło(...)obiad. Składniki: ok. 1 kg schabu bez kości 100 g szynki szwarcwaldzkiej 2 garście liści szpinaku 1 słoik pomidorów suszonych (ok. 270 g) 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu
Kuchnia MagdaLenyRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie wyrazistości, dzięki temu nie jest mdła w smaku. Świetna przystawka na stół, która sprawdzi się przy każdej okazji. Podałam je na zimno jako wędlinę do pieczywa, ale równie znakomicie sprawdzą się na ciepło(...)obiad. Składniki: ok. 1 kg schabu bez kości 100 g szynki szwarcwaldzkiej 2 garście liści szpinaku 1 słoik pomidorów suszonych (ok. 270 g) 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu
Kuchnia MagdaLenyugotowanego na bulionie wołowym ( na trzech kostkach rosołowych , bez solenia , tylko kostki ) 2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki miodu sól , świeżo mielony pieprz do smaku 1/2 pęczka świeżego , siekanego koperku sos : 1 litr soku pomidorowego 2 posiekane , cebule zrumienione na maśle 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina(...)kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść kapusty faszerujemy , dużą łyżką farszu . Zawijamy jak to gołąbki , każdy ma swój patent , ja nie wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym smalcu . Podsmażamy do czasu
Ogrodnik w podróżyczarnuszką bezpośrednio już na talerzu . Kurczaczka kroimy na pół pozbawiając go kości kręgosłupowej ,oczyszczamy z błonek , podrobów i osuszamy . Sposób i zdjęcie tutaj Nacieramy czosnkiem ,posypujemy sola, pieprzem ,papryką Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 30minut w 180C Następnie polewamy sosem Peri-Peri bądź sucha przyprawą i pieczemy 10 - 12 minut. Jeśli używamy sosu(...)wysuszyć. Robimy farsz : oliwa z oliwek ,czosnek ,mieszanka serowa ,ser topiony i tarte pieczarki mieszamy w misce i mieszamy tak by wszystko połączyć prószymy solą i pieprzem . Faszerujemy duże kapelusze Następnie pieczemy 20-25 minut również w 180C Gdy wszystko mamy w piekarniku śmiało możemy się wziąć warzywa I ich glazurowanie. Co to znaczy? Smacznego
Viola cooks with passionwodę, w której moczyły się grzyby, zostaw, nie wylewaj jej, przyda się) i posiekaj je drobno; obraną cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle; dodaj posiekane grzyby, podsmażaj chwilę i przypraw papryką i lubczykiem (niewiele, chodzi o delikatny posmak, nie dominację nad smakiem farszu); kapustę wypłucz w zimnej wodzie i dobrze odciśnij z nadmiaru wody, posiekaj i zalej wodą, w której moczyły(...)smaku, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, woda odparuje, wyjmij liść i ziele; ciasto cienko rozwałkuj, faszeruj farszem z kapusty i grzybów, dobrze zlep brzegi, nadając im swój kształt; gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od czasu wypłynięcia ich na wierzch. Smacznego
Zasmakuj KuchniRoladki z piersi kurczaka bądź indyka można faszerować na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam parę propozycji. Dziś ta mniej "wykwintna" ale zarazem smaczna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Roladki z wędzonym boczkiem i korniszonem. Podałam do nich pyszną gruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy. Gdy będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis(...)niej przepyszny sos. Rewelacja! Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego) olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu Pierś rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, posypałam pieprzem, czosnkiem
potrawyregionalneByłam ostatnio na ryneczku i kupiłam duży pęk szpinaku. Najpierw miał być przeznaczony do przygotowania faszerowanych piersi z kurczaka, później makaronu z sosem szpinakowym, a ostatecznie przydał się do naleśników... Obiad dość szybki pomijając smażenie naleśników... 8 naleśników (do mojego naczynia weszło 5 reszta była na zimno) Potrzebujemy: 8 naleśników duża podwójna pierś z kurczaka duży pęk szpinaku (pamiętajmy(...)typu feta puszka pomidorów krojonych pół pęczku szczypiorku pół pęczku natki pietruszki 1 ząbek czosnku żółty ser S&P 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki słodkiej papryki Przepisu na naleśniki nie podaje, ponieważ na pewno każdy ma swój niezawodny i robi go na oko. Jedna tylko mała uwaga, aby naleśniki były trochę grubsze ponieważ będą zapieczone
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Faszerowane mielone Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych, których nie musisz smażyć i zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Ich oryginalny smak i wygląd, skusi dosłownie każdego Kieszonki z mielonego mięsa z pysznym farszem są pożywne i sycące, w sam raz na drugie danie na niedzielny obiad. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na mielone(...)Sól Składniki na farsz: · 3 jajka ugotowane na twardo · 1 pomidor · ½ papryki czerwonej · 2 łyżki majonezu · 10 dag sera żółtego · Sól
Kulinarna ChwilaNiby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś
KucharzycaKotlety mielone faszerowane żółtym serem to pomysł na szybkie danie obiadowe. Mięso mielone przygotowane w poniższy sposób będzie soczyste i bardzo smaczne. Najlepiej przyprawić je 30 minut przed smażeniem, aby mięso lekko „przeszło” przyprawami. Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego(...)szynki 100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku 1 szklanka letniej wody lub mleka kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić
Ugotowaćchyba moja druga dopiero przygoda z makaronem cannelloni. I choć faszerowanie wąskich rurek sprawiało mi na początku pewną trudność, to jednak myślę, że w najbliższym czasie jakieś danie z użyciem cannelloni powtórzę. Makaron nafaszerowałam mięsem z indyka w pomidorach, z dodatkiem tartej cukinii. Dodałam również kilka pomidorów z oliwy i zielone oliwki, bo prosiły się o niezwłoczne ich zużycie(...)Dzięki temu zyskało lekko żółty kolor i dyniowy aromat. Składniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni 150 g sera żółtego, startego na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura) słodka papryka do posypania Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 młode cukinie puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Czerwień i błękitpokombinuję z przyprawami. Chociaż dla mnie połączenie rozmarynu, czosnku i papryki jest połączeniem idealnym. Myślę jeszcze nad ugotowaniem takiego filetu, może w mleku? Poszperam w przepisach, może znajdę coś godnego uwagi. Składniki: 1 kg filetu z indyka 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Indyka solidnie doprawiamy solą(...)świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Ząbki czosnku obieram, rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego rozmaryn (jeżeli macie ochotę, możecie go pokroić w mniejsze kawałki), paprykę i olej, mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z wszystkich stron indyka, odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie filet wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kardamonovysię mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa(...)kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się
Kulinarny karnet Christopherawarzywa, na które już nie możemy patrzeć 😉 Macie swoje sposoby na ich przetworzenie? U mnie w tym czasie najczęściej na obiad lub kolację powstaje zapiekanka, pizza, gulasz, zupa albo faszerowane naleśniki, do przygotowania których używam wszystkich „resztek” zalegających w lodówce. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was siedem przepisów, dzięki którym możecie zagospodarować pozostałości po świętach. Zapraszam(...)lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce Krokiety po chłopsku Przepis tutaj (KLIK) Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku, które z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie
Blog z Apetytemśrednich ziemniaków, 1 czerwona cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki majeranku, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta płatków chili, 1/3 szklanki bulionu warzywnego. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni, funkcja góra-dół. W tym czasie kiełbasy kroimy w plasterki. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy(...)Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy także gorący bulion i wkładamy zapiekankę do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut i gotowe. Smacznego! Spróbuj także: kurczak curry z cukinią, cukinia faszerowana komosą ryżową. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pieczone warzywa z kiełbaską pochodzi
Natka PietruszkiBardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które(...)powinny pomóc. Składniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Pełny talerzDziś w ramach wspólnego gotowania do psiankowatej akcji organizowanej przez Mopsika postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Emilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony(...)bakłażana znalazłam na tej stronie , wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany. Składniki : 3 niewielkie bakłażany 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta płatków chilli 250-300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 20g orzeszków pinii 2-3 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych
Codzienne Gotowanieinnymi przepisami tego typu. Nie wiem czy będzie mi się chciało bawić w jakieś rolady, ale na bank pokombinuję z przyprawami. Chociaż dla mnie połączenie rozmarynu, czosnku i papryki jest połączeniem idealnym. Myślę jeszcze nad ugotowaniem takiego filetu, może w mleku? Poszperam w przepisach, może znajdę coś godnego uwagi. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu(...)czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Indyka solidnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Ząbki czosnku obieram, rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego rozmaryn (jeżeli macie ochotę, możecie go pokroić w mniejsze kawałki), paprykę i olej, mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z wszystkich stron indyka
KardamonovyAby urozmaicić te bardzo dobrze znane kluski na parze, nafaszerowałam je, polałam sosem i były pyszne. Nie muszą przecież zawsze być na słodko SKŁADNIKI: 50 dkg
harrisaA może by tak kurczaczka? Kurczak pieczony często gości na naszych stołach. Szybko,łatwo i już. Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką (oczywiście jeśli
potrawyregionalne