się oprzeć;) Myślę, że po trochu jedno i drugie. Jedno jest pewne - babka z przepisu mojej babki jest pyszna - puszysta, niezbyt słodka z dużą ilością rodzynek i gęstym lukrem. Trudno się dziwić, że skusiła księdza bądź co bądź - jeszcze w poście;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła 3 jaja 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na ok 40 minut. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Powinno ok 5 minut zostać jeszcze w piekarniku. Gotową, wystudzoną babkę polewamy lukrem (1 małe surowe białko, łyżka soku z cytryny i tyle cukru pudru ile wejdzie na gęsty lukier - u mnie 1 szklanka
Kulinarne InspiracjeSzukam wielkanocnych inspiracji, testuję przepisy. Nie ma jak zapach świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Dzisiaj przepis na babkę bananową do której przygotowałam lukier z czerwonej pomarańczy. składniki na ciasto: 100 g cukru 4 jajka 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 1 cytryna starta skórka z jednej cytryny oraz czerwonej pomarańczy(...)szklanki śmietany 18% składniki na lukier z czerwonej pomarańczy: sok z 1 czerwonej pomarańczy 10 łyżek cukru pudru (łączymy składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji) wykonanie ciasta: 100 g cukru ucieramy z masłem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, śmietaną oraz dodajemy startą skórkę z cytryny
noteskulinarnyfigaKolejna baba na blogu. Tym razem kawowa z lukrem kawowym. Nie należy ona do tych suchych babek, ale jest wilgotna. Idealna dla smakoszy kawy. Polecam nie tylko na święta, ale również do codziennej kawki lub herbatki. W moich przepisach znajdziecie również inne smaki babek, które możecie odszukać tutaj Znajdziecie tam mazurki i inne smaczne ciasta. A teraz zapraszam na dawkę(...)wymieszać z ciastem. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. Lukier kawowy 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko Polać babkę lukrem i posypać posypką. babka kawowa
O kuchni z uczuciemczasu na "wymyślniejszego" mazurka. Ciasto: 300g mąki 150g jogurtu naturalnego 200g cukru 150 g oleju roślinnego 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy Lukier: sok 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka wody Dodatkowo : dżem do przełożenia Do jednej miski wlać jogurt, olej, dodać jajka, olejek waniliowy i wymieszać łyżką. Do drugiej wsypać mąkę(...)suchymi. Całość przelać do prostokątnej blaszki. Ciasto piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na 2 lub 3 części, przełożyć dżemem i pokryć lukrem. Lukier przygotować poprzez dokładne utarcie wszystkich składników podanych powyżej
Di gotuje180g każdy) waniliowy 1 szkl. mleka w proszku 10 dag miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru ( lub więcej) Dodatkowo; 2 torebki pianek marshmallow ( ok 30 dag razem) lukier plastyczny do zrobienia głów owieczkom (żółty) można je zrobić także z większych żółtych cukierków cukierki dekoracyjne do zrobienia oczu i ust lub płynna czekolada Przygotowanie; Mąkę przesiać z proszkiem, sodą(...)temp. 180C lub do suchego patyczka. Ostudzić. Masło chwile miksować z cukrem pudrem, następnie dodać serki i mleko w proszku. Miksować do połączenia składników. Z lukru plastycznego uformować głowy i uszy owieczek. Jeśli lukier mamy biały należy go zabarwic zółtym barwnikiem spożywczym. Z cukierków zrobić oczy i buzie. Pianki pociąć nożyczkami na małe kawałeczki z których zrobimy futerko
Radość kipiąca uśmiechem.smarować nożem. Ubić pozostałe 3 biała na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą migdałową. Masę nałożyć na opłatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 40 minut. Lukier: Cukier utrzeć z rumem i sokiem z cytryny. Ucierać, aż będzie gładki i lśniący. W razie potrzeby dodać trochę wody, ale ostrożnie. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ale powinno(...)się nim łatwo smarować. Jeszcze ciepłe mazurki posmarować lukrem i udekorować. *opłatki – ja użyłam śląskie oblaty, można również użyć andruty kaliskie. Według mnie wafle tortowe nie są dobre, gdyż są za grube i mogą zabić smak mazurka. czekoladowa kura od Master Martini zastawa
królestwo garówciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu/paterze. 2. W szklance umieszczamy cukier puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz barwnik (opcjonalnie). Bardzo dokładnie mieszamy, aż lukier będzie płynny. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego
My Culinary Artpszennej 300g rozpuszczonej letniej margaryny 3 łyżki cukru kryształu 50g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego,nie gorącego mleka 6 żółtek sól 6,5 łyżki rodzynek 3 łyżki skórki pomarańczowej lukier: 200g cukru pudru sok z cytryny Sposób przygotowania: zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, wsypać łyżkę cukru, wlać połowę mleka i wsypać 4 łyżki mąki. Wyrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia(...)skórkę z pomarańczy, wymieszać z ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem. lukier: Do miseczki przesiać cukier puder i wkropić tyle soku z cytryny aby konsystencja była gęsta. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetądolną warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy jabłkami - ciasto nakłuć delikatnie widelcem - piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut do zrumienienia się ciasta - pod koniec pieczenia szarlotki przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę - upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, aż odparuje, gorącą polać lukrem, lub rozsmarować go na wierzchu ciasta(...)pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia lukru - przechowywać pod przykryciem
Smakołyki Berenikiporcji ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino. Składniki: 4 jajka 250 g cukru 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki Bombardino 250 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą(...)koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w tem. 170 st. około 45 min. Studzimy babkę na kratce i posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. Mama swoją polała lukrem rozrobionym z kieliszkiem bombardino. SMACZNEGO
Lili w kuchniokazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła po łyżeczce(...)startej skórki z cytryny i pomarańczy lukier: 60 g cukru pudru po pół łyżki rumu i wody kilka kropli soku z cytryny Rodzynki namaczamy w rumie. Odstawiamy na pół godziny. Drożdże rozcieramy z łyżeczka cukru i ćwierć szklanki ciepłej wody. Odstawiamy by zaczyn wyrósł. Do miski wsypujemy połowę mąki i zagniatamy razem z mlekiem i solą. Dodajemy zaczyn, mieszamy. Dorzucamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydużych jaj 2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej 1 i ¼ szklanki cukru kryształu ¾ szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Lukier: cukier puder sok z cytryny ciepła woda OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;) PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka(...)nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180-200 stopni. Sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy wyciągnąć ciasto z piekarnika Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładki lukier i od razu polać ciasto. Bądż polewę-jak kto woli
Moje Słodkie Piekiełkomąki 4 jaja 100 g masła szczypta soli 1 szklanka wody LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień(...)szprycy o najgrubszej końcówce i wyciskamy koło na każdym kwadracie z papieru. Olej rozgrzewamy, smażymy do koloru słomkowego. Papier z ciastem wykładamy ciastem do spodu czyli przewracamy. Studzimy polewamy lukrem
Moje Słodkie Piekiełkokąta zerkał na mnie cydr bzowo-jagodowy. Zaopatrzyłam się więc w borówki, i dorzuciłam je do mojej babeczki. Dzięki temu wyszła cudownie soczysta. Wierzch to klasyczny lukier cytrynowy, za to dekoracja jest naprawdę niezwykła: latem nazbierałam kwiatów czarnego bzu, i część z nich ususzyłam między kartkami książek; tak, jak w starych dobrych czasach suszyło się kwiatki czy chwasty do zielnika(...)babki z kominem) 4 jajka 200 g cukru 510 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju 250 ml cydru bzowo-jagodowego 175 g borówek amerykańskich lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 1 łyżka liofilizowanych jagód 1 łyżka suszonych kwiatów czarnego bzu Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej mały słoiczek majonezu (ok 225 ml) 3/4 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny Lukier 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szkl cukru pudru Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy(...)Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lukier Składniki ucieramy na gładką i gęstą masę. Smarujemy lukrem ostygnięta babkę 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/babka-majonezowa/ BosowKuchni Artykuł Babka majonezowa z nutką cytryny pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnku