Jakiś czas temu je robiłam..Bułeczki z twarogiem...przepis pochodzi stąd. Moje nie wyglądają tak pięknie, ale smaczne były, no i ja nie dałam skórki kandyzowanej...lukier nie wyszedł tak jak trzeba..no i ja musiałam dać więcej mąki niż podano w przepisie. 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 100 g masła, bardzo miękkiego 35 g świeżych drożdży 3 łyżki(...)twarogu 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania 2 00 g cukru pudru + około 2 łyżek wody na lukier Do miseczki pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut.Przesia
Moje domowe kucharzenieSmaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda albo parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier :) Czyż można się im oprzeć? Składniki: 200g mąki, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, szklanka wody, olej do smażenia, cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać masło(...)góry a po 1 minucie go usunąć). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyjąć z oleju, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić. Zrobić lukier z cukru pudru. Udekorować
Zrób to smaczniemanny • 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta • śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone • 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku z cytryny na lukier Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: 1. Obydwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym(...)pieczenia. Na górę poukładać owoce, rozcięciem do góry. 7. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 8. Po upieczeniu przestudzić. 9. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami soku z cytryny. 10. Lukrem polać wierzch ciasta. 11. Ciasto podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchniprzez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować. Lukier: [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytryny Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość(...)lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru
Moje domowe kucharzeniedziecko jeździłam z mamą do babci. Przy kamienicy babci a raczej przy przystanku autobusowym była cukiernia. Tam mama kupowała mi kawałek sernika krakowskiego. Pachnącego, mięciutkiego z piękną kratką i lukrem. Ten smak pamiętam do dziś! Zresztą w prawdziwej cukierni pachnie jak dla mnie właśnie sernikiem. Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską(...)oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody… Ciasto bez spodu to jak… jak nie ciasto:) To profanacja. Jak dla mnie, sernik bez spodu niestety nie przejdzie
Mieszam w Garnkudzień zachowują swoją świeżość i miękkość, polecam !!! SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 8 łyżek cukru pudru, 3-4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia, pergamin WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)minutach zacznie sam odchodzić, można sobie pomóc szczypcami aby się nie poparzyć). Pączki smażymy około 4-5 minut z każdej strony. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lukier: cukier puder ucieramy z wrzątkiem. Za pomocą pędzelka rozsmarowujemy lukier na wystudzonych pączkach
słodki bratekdziecko jeździłam z mamą do babci. Przy kamienicy babci a raczej przy przystanku autobusowym była cukiernia. Tam mama kupowała mi kawałek sernika krakowskiego. Pachnącego, mięciutkiego z piękną kratką i lukrem. Ten smak pamiętam do dziś! Zresztą w prawdziwej cukierni pachnie jak dla mnie właśnie sernikiem. Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską(...)oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody… Ciasto bez spodu to jak… jak nie ciasto:) To profanacja. Jak dla mnie, sernik bez spodu niestety nie przejdzie
Mieszam w Garnkubabki drożdżowe z nadzieniem z płatków róży. Zapach zdecydowanie obłędny, dawka aromatów, koloru i smaku. Zdecydowanie musicie je zrobić na świąteczny stół. Babeczki przygotowałam z ciasta drożdżowego, oblałam obficie lukrem i posypałam zbożowymi kuleczkami. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Do nadziewania babeczek użyłam konfitury "Płatki róż", po odkręceniu słoiczka zapach Was zachwyci a smak zadowoli! Polecam kochani serdecznie(...)roztrzepanym żółtkiem. Odstawiamy jeszcze na 12 minut i wstawiamy do ciepłego pieca. Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut. Temp. 170 stopni C. Studzimy całkowicie. LUKIER NA BABECZKI: - 3/4 szklanki cukru kryształ - 1 duże białko - barwnik Cukier mielimy na puder w młynku, za pomocą trzepaczki ucieramy lukier z białkiem i barwnikiem. Polewamy babeczki, zdobimy kuleczkami. Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIWitam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje. Będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy(...)jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki. Po udekorowaniu babkę
Uwaga Babcia Gotujezmniejszyłam ilość cukru i zamiast krówek dodałam kropelki gorzkiej czekolady; babka jest słodka, ale wyważona, a wyrazisty smak czekolady świetnie tutaj pasuje. Jej kurczaczkowy kolor i uroczy, żółty lukier sprawiają, że pięknie będzie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Polecam! Babka ajerkoniakowa z czekoladą Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 150 g cukru(...)miękkiego masła 4 jajka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml ajerkoniaku 100 g ciemnej czekolady (70%) lukier: 125 g cukru pudru 2 łyżki ajerkoniaku 1 łyżka wrzątku dodatkowo: marcepanowe jajeczka Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzealternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami":) Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie tu: lukier królewski
Kulinarne Inspiracjeszklanka cukru (u mnie trzcinowy) 1 czubata szklanka majonezu (270 ml) 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa, lukier lub cukier puder listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 średnich lub dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy(...)czubata szklanka majonezu (270 ml) 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa, lukier lub cukier puder'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem). Jajka przelewamy wrzątkiem przez kilka sekund. Rozbijamy do miski i ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy majonez
Poezja smakumasła otarta skorka z połowy cytryny otarta skórka z połowy pomarańczy 25 g namoczonych rodzynek (może być burbon) 25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier 75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka łyżek soku z cytryny Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto: Z podanych składników odważyć 75 g mąki(...)wyrośnięcia. Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 55-60 minut. Gorącą babę wyciągamy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. lukier: do przesianego cukru pudru powoli dodajemy sok z cytryny i mieszamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy. Gotowym lukrem polewamy babę
Niezły Młynekostygnięcia,następnie wyciągnąć z foremki.Ta ilość ciasta wystarcza na 2 porcje wiec baranka i zajączka piekłam równocześnie pilnując czasu - zajączek upiekł się wcześniej. Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi wełnę,oczy z czekoladowych kuleczek do zapiekania.Zajączek posypany cukrem pudrem,niektóre części zaznaczone gęstym lukrem,jajeczko ozdobiłam kolorowym lukrem ( mogą też być
Niespełnione zdolności kulinarneZnalazłam więc przepis na babkę herbacianą u Edytki , i połączyłam te dwa pomysły w jeden. Wyszło zaskakująco dobrze; herbata nadaje intrygującego aromatu, a pigwa soczystości. Pod grubą warstwą herbacianego lukru babka prezentuje się naprawdę elegancko. Babeczce ciężko się oprzeć, i we trójkę na jedno posiedzenie zjedliśmy połowę. Polecam! A po inne pomysły na babki zajrzyjcie koniecznie(...)earl grey 80 g miękkiego masła 80 g cukru 2 żółtka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 owocu pigwy (200 g) lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki mocnej herbaty earl grey Mleko zagotować, zdjąć z palnika. Włożyć torebki z herbatą, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Pigwę obrać, zetrzeć na tarce
Pożeraczka, czyli raz adobrze