mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 2 białka • 300 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny oraz • kolorowe cukierki • posypki • kolorowy cukier • kolorowe pisaki cukrowe Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód i cukier. • Zrobić karmel(...)folię aluminiową. • Na następny dzień, podzielić kulę ciasta na 4 części. • Rozwałkować i wycinać różne pierniczki. • Piec w 170 st.C przez 5 minut. • Zrobić lukier – ucierać białka z cukrem pudrem przez 30 minut. • Na koniec dodać sok z cytryny. • Dekorować wg uznania używając lukru i różnych posypek
To co kochamSylwestrowe ciasteczka półfrancuskie z orzechami, idealne na powitanie Nowego Roku. Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić(...)najmniej 2 godziny w lodówce. • Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka
To co kochammasy łyżką. • Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. • Dekorować według uzania. U mnie biały lukier i groszki czekoladowe. Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki soku z cytryny Ucierać, aż zrobi się gładki, gęsty lukier. Jeśli będzie za gęsty, dodać soku
To co kochammasła • 300 g miodu • 200 g cukru • 1 jajko • 700 g mąki pszennej • 50 g kakao • 1 przyprawa do pierników • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel • 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe Wykonanie: Ciasto na kuferek • Miód, cukier i masło rozpuścić(...)Dekoracja • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło to 10 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny. • Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić kuferek pokrywając łącza z karmelu. • Do mokrego lukru przykleić „ćwieki” z czekoladowych cukierków. • Do otwarcia wieczka
To co kochamPrzepis na pierniczki pochodzi z przepisu na Piernik staropolski. • wycięte kółko z piernika w kształcie opony • 6 gwiazdek piernikowych • 6 listków z piernika • lukier z przepisu na Pierniczki 2015 • 6 kandyzowanych czereśni • cukierki, zielony cukier Wykonanie: • Gwiazdki ozdobić lukrem i przykleić do podstawy. • Na środek każdej gwiazdki przykleić czereśnię(...)Listki ozdobić lukrem i zielonym cukrem
To co kochamPrzepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :D Podczas trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :) To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy(...)Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie
Szczęśliwa kuchniapiernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki są idealne do zjedzenia teraz, zaraz... w każdej chwili Składnik na około 120 sztuki: 250 g miodu prawdziwego 150 g cukru 125 g masła(...)ziemniaków ugotowanych, przetartych przez praskę 500 g mąki tortowej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko (ze wsi) Ponadto do wykonania lukru: cukier puder odrobina wody Do wykonania polewy czekoladowej: 80 g dobrej czekolady 18 g dobrego masła (min. 82%) Wykonanie: Miód, cukier i masło zagrzałam w garnku. Trzeba uważać, żeby się
Kuchnia u Krysipomarańczy 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 ml grzanego wina 50 g suszonej żurawiny (30 g do ciasta i reszta do dekoracji) Lukier: cukier puder i sok z pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Następnie wsypywać partiami mąkę wymieszaną(...)papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. Z soku wyciśniętego z pomarańczy i cukru pudru przygotować trochę lukru. Gdy muffinki wystygną posmarować je lukrem i udekorować żurawiną
My simple kitchenłyżeczki kakao 4 łyżki cukru+ 1 łyżeczka 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 360 g) 4 łyżki wody+ 2 łyżeczki miodu do posmarowania bułek Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 13-15 minut do zarumienienia (kontrolujcie czas pieczenia, u każdego piekarnik piecze inaczej!). Upieczone bułeczki wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Składniki lukru wymieszać. Udekorować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 30 dag ciasta francuskiego (gotowego) 3 jabłka sok z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 2,5 łyżki cukru pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki pszennej jajko Lukier: około pół szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody pół łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Ciasto francuskie wykładamy na stolnice i pozostawiamy do momentu aż będzie miało temperaturę pokojową(...)unosimy do góry i sklejamy na środku. Wierzch smakujemy jajkiem. Saszetki układamy na pergaminie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez około 25 minut. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Saszetki polewamy lukrem jak są jeszcze gorące
Qchnia po prostunazywa je świętomarcińskimi nie miejcie złudzeń - to tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym! Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam siekanymi orzechami - ładnie wyszło i smacznie:) składniki: ciasto(...)orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel gorącej wody ponadto: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem
6niebomimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI: ( keksówka 12×22 ) * mąka pszenna – 170 g * cukier(...)jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * sok z cytryny – 2 łyżeczki * proszek do pieczenia l 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta DODATKOWO: lukier + skorka pomarańczowa ( lub bakalie ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony szpinak miksujemy na gładko z olejem. W misce ubijamy na puch jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny oraz szpinak – miksujemy dalej
Ostra na Słodkojajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka stołowa mąki do przygotowania rozczynu drożdżowego tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy Lukier 1,5 szklanki cukru pudru pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej sok z jednej małej cytryny Przygotowanie ciasta Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na minimum godzinę. Masło rozpuścić w rondelku(...)góra zbytnio się rumieni, można przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbyt mocnemu przypieczeniu. Po lekkim wystudzeniu babkę drożdżową wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Przygotowanie lukru Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i skórką pomarańczową. Powinniśmy otrzymać płynną. ale dość gęstą masę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. Lukier wylać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę(...)wanilii 2 łyżki Amaretto 200 gram śmietany 18% 200 gram dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 3/4 szklanki cukru pudru Ponadto: lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku
Mango Papajaszczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć pomarańczowego ) Dodatkowo: 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie) Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć(...)wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i gorące polać lukrem (*). (Cukier puder dokładnie utrzeć z odrobiną soku mandarynkowego.) Muffiny pozostawić do ostygnięcia i stężenia polewy. (*) Babeczki dodatkowo posypałam skórką, jak jeszcze lukier był świeży. Wtedy wszystko łatwiej się przykleja
Di gotuje