suchego patyczka=wszystko zależy od piekarnika ,ale każdy swój zna. Gdy ciasto jest upieczone i lekko przestudzone polewamy je glazurą z maślanki. Studzimy na kratce,a gdy ostygnie polewamy lukrem serowym:)) Glazura z maślanki --robić ,gdy ciasto stygnie Składniki 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki maślanki 1/2 kostki masła 1 łyżka syropu kukurydzianego 1 łyżeczka ekstraktu(...)średnim ogniu. Gotować, mieszając często, 4-5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią.-najpierw będzie biała piana ,potem z ciemnieje masa pod piana ,trzeba dobrze wymieszać . Lukier sernikowy Składniki 3/4 szklanki masła lub margaryny, zmiękczona 1 op 250 gr mascarpone ser 60 gr serka białego twarogowego bezsmakowego 3 szklanki przesianego cukru pudru 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie
w mojej kuchniszklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, margaryna 200 ml LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy mak w misce wymieszać, cukier(...)delikatnie połączyć składniki niska forma silikonowa, średnica 28 cm, do formy wyłożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi - ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębabeczki… pyszne i sprawiają dużo radości mi i bliskim. Na co dzień moje wypieki podaję w prostej wersji oprószone jedynie cukrem pudrem, polane ulubioną czekoladową polewą, ozdobione prostym lukrem lub kremem. Jednak, jeśli szykuje się specjalna okazja – święta, urodziny, rocznica, przyjazd rodziny, dawno nie widzianych przyjaciół – wypiek poza smakiem musi mieć też piękny wygląd. Technik na ozdabianie(...)bardzo często zdobię marchewkowe wypieki wielkanocne. Babeczki i ciasta z takimi ozdóbkami, aż kuszą żeby je zjeść i strasznie podobają się dzieciom. Czasem starczy wyłącznie taka marcheweczka przyklejona na lukier i dekoracja gotowa Niegdyś, aby ozdobić ciasto mieliśmy do wyboru wyłącznie lukier, polewę i krem. Dziś wybór jest o wiele większy i nawet słabszy cukiernik może stworzyć arcydzieło w swojej
Słodkie okruszkiłyżek (70g) ksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
Podwójnaporcjałyżek (70g) ksylitolu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 szkl. soku pomarańczowego Hortex – 3/4 szkl. mleczka kokosowego z puszki – skórka z połowy pomarańczy Lukier: – 60g cukru pudru – 2 łyżki soku pomarańczowego Hortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
Podwójnaporcjawykonaniu, słodkie, idealne do szkoły, na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Są pyszne dzięki temu, że do ciasta dodajemy kardamon, a całość uzupełnia krem budyniowy i kokos. Całość polana słodkim lukrem. I takie bułeczki tygryski lubią najbardziej. Pycha, polecam! Źródło książka Wypieki z różnych stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 8 g suszonych drożdży(...)Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie wlać do mleka i zagotować. Gotując stale mieszać. Ugotowana masa powinna mieć konsystencję budyniu. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka wiórki kokosowe Cukier puder utrzeć z mlekiem. Po wystudzeniu bułek polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. norweskie bułeczki
O kuchni z uczuciemmąki pszennej 60 g cukru pudru 5 jajek 200 g miękkiego masła 1 pomarańcza (sok i skórka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki gęstej śmietany lukier: cukier puder 1 szklanka mleko 4 łyżki kuleczki czekoladowe dmuchane do dekoracji Wykonanie: Do misy wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy 4 minuty obroty 3.Do ubitych jaj dodajemy(...)delikatnie mieszamy już łopatką. Formę okrągłą do babki( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu robimy lukier cukier puder mieszamy z mlekiem.Polewamy babkę lukrem i obsypujemy kuleczkami z czekolady
Różowa kuchniacieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo. :) Składniki na pełny talerz: 400 g mąki 200 g masła 120g cukru pudru 2 żółtka(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez ok. 10-12 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciastka wystudzić na kratce, a następnie polukrować. Użyłam lukru z tego przepisu - klik . Gęstszego do konturów, a rzadszego do wypełnienia. Smacznego
Pełny talerzSłodkie sekrety" czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, to cudnie wydana książka, pełna bardzo ciekawych i smakowitych przepisów książka kucharska dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Każdy znajdzie tutaj dla siebie przepisy na zdrowe słodkości :-) Książka ukazała się niedawno nakładem Grupy Wydawniczej Helion . Autorka książki jest Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl . Jest ot jej druga książka, pierwsza(...)Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe, jaglane, bita śmietana, jogurt kokosowy, lukier, aquafaba itd). Autorka zachęca nas do eksperymentowania, ponieważ dzięki temu nabierzemy wprawy. Mamy się nie zrażać tym, że coś nam nie wyjdzie, bo czasem robimy coś dziesiąty
kruche babeczkipomóc. Po usmażeniu drugiej tury, wrzucamy surowego ziemniaka, aby zapobiec przypalaniu. Usmażone układamy na papierowych ręcznikach. Dekoracja dowolna, jak powiedział Pan Rączka, kreple są z pudrem, a pączki z lukrem, taka między nimi różnica. Co z czekoladą i innymi ozdobami już nie powiedział. Z tradycyjnym lukrem nie lubię, ale uwielbiam kokos i dla niego jestem w stanie przełknąć tę odrobinę(...)szkiełka''. 😋 Sok z cytryny mieszamy z pudrem, masa powinna być rzadkawa. Maczamy delikatnie w lukrze ciepłe pączki, a następnie obficie posypujemy (lub też maczamy) w wiórkach. Gdy zaczynają stygnąć po domu unosi się cudowny zapach cytryny i kokosu. 😊 Pączki mają w sobie niewiele cukru, jednak dzięki temu dekoracja jest bardziej wyczuwalna i wydaje się, że ma jeszcze więcej mocy
Dieta moja pasjaprzepisu. Pączki z dodatkiem ziemniaków są bardzo puszyste, a sam smak ziemniaków nie jest w ogóle wyczuwalny. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, robiąc z drożdży klasyczny zaczyn. Nie podaję w lukrze, ilości dodawanego cukru pudru a to z prostej przyczyny, bo nie mierzyłam tego Gęstość śmietany z jakiej korzystacie może być różna, dlatego dodajemy tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią(...)mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej tortowej (dałam 550) 1 łyżka wódki 60 g roztopionego masła Konfitura lub marmolada z róży Lukier: 2 łyżki śmietany, kilka kropel aromatu z róży, cukier puder Sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy
Mieszam w Garnkupodsypania ok. 35 g (ok. 1/3 opakowania) świeżych drożdży 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli olej do smażenia Na wierzch: cukier puder lub lukier Lukier: 4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: (uproszczona instrukcja obrazkowa poniżej) Na początku robimy zaczyn - odrobinę mleka sojowego (dosłownie 3-4 łyżki) podgrzewamy chwilkę, aby było(...)spaliły. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną nadziewamy je szprycą ulubioną masą - może być budyniowa, różana, u nas zagościły powidła śliwkowe. Gotowe pączki dekorujemy na wierzchu lukrem (rozpuszczamy cukier puder z wodą) lub posypujemy zwykłym cukrem pudrem. Wedle uznania! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleuwielbiam gdy są jeszcze cieplutkie 😋 Na zrobienie pączków trzeba poświęcić dosyć dużo czasu, ale uważam ż e warto 😊 Tym razem u mnie pączusie z marmolad ą i lukrem z nut ą pomarańczy. Wyszły baaardzo smaczne i uzależniające, gdy zjem jednego p ą czka to muszę sięgnąć po kolejnego 😊 Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 3 szklanki(...)szczypta, rozczyn: drożdże świeże 50 g + m ą ka pszenna 2 łyżki + cukier 1 łyżka + mleko cieple 3 łyżki, Nadzienie: marmolada wieloowocowa 3/4 małego słoika, Lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy 4-5 łyżek, Ponadto: olej do smażenia, skórka kandyzowana do dekoracji, Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn: Drożdże kruszymy do szklanki lub miseczki, dodajemy
kulinarne odsłony patiwprawy przy wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmowałabym się jeśli nie będą idealnie okrągłe. Ciasto na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, dlatego dekorujemy je po usmażeniu lukrem. Proponuję przygotować go z dodatkiem soku z cytryny. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia (około 1 litra) Lukier(...)stronę. Smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy wystudzone gniazdka
Smakowity Blog Kulinarnypowala- ostatni krążek zjedzony we wtorek był całkiem, całkiem :) Składniki na ok 30 niedużych sztuk Pączki: 250ml wody 100g masła 82% szczypta soli 200g mąki pszennej tortowej 4 jajka Lukier: sok z 1 pomarańczy ok 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 litr oleju lub smalcu Sposób przygotowania: W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu(...)małe części. Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju. Po ok minucie papierek odrywamy. Smażymy po ok 3 minuty z jednej i drugiej strony. Lukier: Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Moczymy jeszcze ciepłe pączki karbowaną stroną w lukrze i odstawiamy na ręcznik papierowy lub metalową kratkę
Kuchnia w czekoladzie