lizaka/do szaszłyków i przy pomocy pędzelka cukierniczego nasączamy ciasto. Odstawiamy babkę z szampanem do ostygnięcia. Przed podaniem całą babkę z szampanem polewamy lukrem. Nasączenie: 100 ml szampana 3 łyżki cukru Szampan i cukier umieszczamy w małym garnuszku. Następnie, cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cały cukier się rozpuści zdejmujemy(...)garnuszek z palnika. Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 1,5 łyżki śmietany kremówki 30/36% 3-5 łyżek szampana W miseczce mieszamy cukier puder z kremówką. Dodajemy, łyżka po łyżce, szampana i dokładnie mieszamy. Szampana dodajemy, aż otrzymamy odpowiednio gęsty lukier. Gdy wyjdzie za rzadki wsypujemy trochę cukru pudru. Uwagi: Wszystkie składniki
Słodki Pomysłmasło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Lukier cytrynowy : cukier puder - 4 łyżki sok z cytryny - 2,5 łyżki Dodatkowo borówki amerykańskie brzoskwinie świeże mięta do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać. Następnie do mleka pokruszyć drożdże(...)obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, tzw. do suchego patyczka. Lukier: Do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać. Polać ciasto lukrem, udekorować miętą i świeżymi borówkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusijest również niesamowity, a kalorii o wiele mniej! Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej marmolady lub konfitury. Polecam w szczególności marmoladę różaną. Wierzch pączków oczywiście oblany lukrem, taką polewę uwielbiam najbardziej! Składniki na 14 drożdżówek: ciasto: mąka pszenna 5 szklanek, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier pół szklanki, mleko 1 szklanka, olej pół szklanki, jajko 1 szt, żółtka(...)skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie: marmolada lub konfitura 1 mały słoik, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: mleko do posmarowania pączków, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką
kulinarne odsłony patimąki 1 łyżka (25 g) miodu 5 łyżek (60 g) drobnego cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka (8 g) masła 1 małe jajko Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko(...)około 4-5 mm, powycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. 6) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. W razie potrzeby dodać cukru. 7) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem
Fitsweet.mesoli Masa: 6 łyżek (180 g-200 g) gotowej masy makowej z bakaliami 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao 2 łyżki (50 g) miodu 2 białka 2 łyżki rumu Lukier: 7 łyżek (70 g) cukru pudru 1-2 łyżki wody Dodatkowo: suchy mak Przygotowanie: 1) Na małym ogniu roztopić masło i odstawić do ostygnięcia. 2) Drożdże wymieszać z przesianą mąką(...)podwójnie w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu pomiędzy ciastem, a papierem. 9) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 min. 10) Przygotować lukier. Dodać do miseczki cukier puder oraz gorącą wodę i dokładnie wymieszać. 11) Gotowe ciasto udekorować lukrem i suchym makiem
Fitsweet.mekostka (250 g) masła 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 2 łyżki (20 g) cukru z wanilią 1 (250 g) pomarańcza Lukier: ok. 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. 2) Masło utrzeć(...)pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 7) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem
Fitsweet.mecukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 4 jajka 2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe z cukrem 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 truskawki (mogą być mrożone) ok. 0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1) Oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 2) Do masy z żółtek i cukru(...)Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować na jednolity mus, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub ewentualnie dodać łyżkę ciepłej wody. 7) Gotową
Fitsweet.mejogurtu naturalnego 0,5 szklanki (125 ml) oleju 3 jajka 1 cytryna 1 limonka 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Lukier: 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: 1) Cytrynę oraz limonkę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie otrzeć skórkę. 2) W jednej misce(...)składniki. Na koniec dolewamy olej. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. 6) Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem
Fitsweet.mecukru 0,5 szklanki (125 ml) oleju 1/3 szklanki (80 ml) mleka 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka borówek Lukier: 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1) W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę pełnoziarnistą i zwykłą, cukier oraz proszek do pieczenia(...)delikatnie wymieszać łyżką. 3) Gotową masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pailotkami. 4) Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 5) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 6) Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy przygotowanym lukrem
Fitsweet.mekogo: dla mam szukających pomysłu na Dzień Dziecka dla fanów andruta dla chcących sprawić radość dziaciakom Składniki: czekolada (gorzka lub mleczna) 100g łyżka masła pisaki lukrowe lub lukier cukrowe kuleczki czy kropeczki Wykonanie: Gotowy andrut posmarowany ulubioną masą kroimy na małe prostokąty - będą one stanowiły "kostki domina". Przepis na przykładową masę do andrutów znajdziecie tutaj . Czekoladę topimy w kąpieli wodnej(...)tutaj przeczytacie jak to zrobić ). Dodajemy masło, mieszamy i smarujemy gotowe wafelki. Od razu naklejamy wybrane cukiereczki na czekoladę, żeby nie zdążyła zastygnąć. Gdy zastygnie czekolada przygotowujemy lukier do zrobienia paska dzielącego kostki domina. Można użyć gotowych pisaków lukrowych lub przygotować odrobinę lukru z wody i cukru pudru. Myślę, że dziaciaki będą zachwycone z takich wafelków. Inspirację stanowiło dla mnie
Mania Wypiekaniaszklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka skórka obtarta z niedużej pomarańczy odrobina soku z pomarańczy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 2-3 łyżki soku z pomarańczy 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)się rzadsze, dodajemy drugą połowę białek i ponownie delikatnie mieszamy. 3. Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 4. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Rozsmarowujemy lukier na przestudzonej babce, posypujemy kandyzowaną skórką
Szefowa kuchniciasto, na wierzchu ułożyć kawałeczki ananasa. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi. Lukier kokosowy: 2/3 szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki likieru kokosowego dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Składniki na lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru
kulinarnyswiatdomisztuk "M", cukier 1 szklanka, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, lukier biały - w opisie jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki wlać armat pomarańczowy(...)paska piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, babkę piec około 45 minut, do suchego patyczka, z 1/2 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem do otrzymania rzadkiego lukru, polać lukrem babkę - babka jest puszysta, wilgotna, aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem(...)grzanie góra/dół, ciasto piec z 40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika 3/4 szklanki pudru cukru utrzeć z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier,polać lukrem ciasto i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest smaczne i szybko znika do kawki i herbatki...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępistacji masa serowa 800g twarogu półtłustego 4 łyżki śmietanki 36% 6 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 szklanka cukru pudru mus owocowy 4 mandarynki pozbawione białych błonek 1/3 ananasa lukier sok z 1 limonki 2/3 szklanki cukru pudru dodatkowo pistacje do dekoracji Wykonanie : spód: W blenerze rozdrobnić razem herbatniki i pistacje, przełożyć do naczynia. Ciasteczkową masę połączyć z kakao(...)Następnie dodać esencję, śmietankę i owocowy mus. Krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Piec w temp.180C przez 15minut, a następnie przez 1h15minut w 160C. lukier: do kubeczka wycisnąć sok z limonki, dodać cukier, ucierać łyżeczką na gładką, białą masę wierzch: wystudzony sernik polukrować oraz ozdobić posiekanymi drobno pistacjami Schłodzony sernik smakuje najlepiej! Artykuł Sernik
Raj dla Podniebienia