owocami. Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych. U mnie dziś wersja z jabłkami . A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym. Składniki : 250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g) cukru 2,5 szklanki (450g) mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)kwaskowatych jabłek. Garść bułki tartej Na lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : W jednej misce wymieszać na jednolita masę jajka z olejem i jogurtem . W drugiej połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych . Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka
Malinowa KawiarenkaTakim bułeczkom ciężko się oprzeć . Kuszą swoim smakiem i zakręconym wyglądem. Lepki , słodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :) U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą Składniki : Ciasto: 1,5 szklanka mleka 5 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 3 jajka(...)pół kg białego sera 4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od kwaśności sera) 1 jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody łyżka soku z cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże
Malinowa Kawiarenkaszklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady kwaśny dżem, np. wiśniowy, malinowy do nasączenia 0,5 szklanki wrzącej wody sok z połowy cytryny lukier czekoladowy 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 1/5 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka żelatyny do dekoracji masa plastyczna* srebrne perełki Na samym początku przygotować biszkopt(...)mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Pod sam koniec dodać kakao oraz bardzo drobną posiekaną czekoladę. Całość połączyć ze sobą. Schować do lodówki. Na sam koniec przygotować lukier czekoladowy błyszczący. W rondelku rozpuścić masło. Następnie wsypać cukier puder. Całość wymieszać ze sobą. Cukier musi się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Do masy
Ugotowaćcałkowicie przykryło serduszka. Piec około 50 - 60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można dowolnie udekorować np. polukrować lub posypać cukrem pudrem. Lukier: 150 g cukru pudru sok z połówki niedużej cytryny 1 - 2 łyżki gorącej wody Cukier puder ucierać stopniowo wlewając wodę i sok cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Gęstość(...)lukru można dowolnie modyfikować przez dodanie większej ilości cukru lub soku. Smacznego! :-) Inspiracja: marthastewart.com __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Walentynkowy Eton Mess var file = "http://maniapieczenia.blogspot.com/2016/02/walentynkowe-ciasto-z-sercem.html"; var title = "maniapieczenia.com"; var type = "6"; var size = "width:35px;height:33px;"; var current= window.src == location.href ? document.referrer || location.href : location.href; var url ='http://zszywka.pl/widget.html?type='+(type)+'&title='+(encodeURIComponent(title))+'&source_file_url='+(encodeURIComponent(file))+'&source_url='+(encodeURIComponent(current)); document.write
maniapieczeniaczwartek Składniki • 1/4 l wody • 60 g masła • 150 g mąki • 4 średnie jajka • szczypta soli • 2/3 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • olej do głębokiego smażenia smażenia lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny • woda Sposób przygotowania 1. Wodę wlać do garnka dodać masło szczyptę zagotować wsypać mąkę z szczyptą soli mieszać energicznie aż ciasto(...)pączki do gorącego oleju po chwili smażenia odklei się papier który należy wyciągnąć a pączki obracać na drugą stronę 4. Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku posmarować pączki lukrem Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody
W królestwie smaków BeatyPączki na tłusty czwartek Składniki • 500 g mąki • 50 g drożdży • 80 g cukru • 50 g masła • 3 jajka • 1 szkl mleka • 50 g surowej masy marcepanowej • szczypta soli lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu • woda Sposób przygotowania 1. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki, zrobić zaczyn.Reszt(...)smażeniem pączków zrobić drewnianą łyżką zanurzoną w mące dziurki smażyć w oleju nagranym do 170 stopni. Pączki obracać pod czas smażenia,odsączyć na papierowym ręczniku i polukrować przygotowanym lukrem Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą lub alkoholem i wodą
W królestwie smaków Beatyfilmu "iZombie", sezon 1, odcinek 6 Screen z filmu "iZombie", sezon 1, odcinek 6 SKŁADNIKI 250 ml wody szczypta soli 110 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka lukier (cukier puder + sok z cytryny + opcjonalnie woda) WYKONANIE Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować mieszając od czasu do czasu, tak żeby masło się rozpuściło(...)Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor po czym wyciągać i układać na talerzu z wyłożonym ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki ostudzić i polukrować. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkiem przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze. Mój oryginalny post
Passions hobbies lifeświeżych drożdży 1/4 kostki margaryny 5 żółtek 200ml ciepłego mleka szczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki spirytusu dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia kandyzowana skórka z pomarańczy lukier: 10 łyżek cuk ru pud ru 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać(...)przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i szklanką odkrawamy nadmiar ciasta. Pączki muszą wyrosnąć na stole. Smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórka z pomarańczy. lukier: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gęstej konsystencji. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąsposób żeby się nie udały, ale o tym już w uwagach ma końcu przepisu ;-) SKŁADNIKI 250 ml wody szczypta soli 110 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka lukier (cukier puder + sok z cytryny + opcjonalnie woda) WYKONANIE Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować mieszając od czasu do czasu, tak żeby masło się rozpuściło(...)Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor po czym wyciągać i układać na talerzu z wyłożonym ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki ostudzić i polukrować. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkiem przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze. Uwagi: Wcześniej wspominałam
Passions hobbies lifeMalutkie pączki jak lukrem osłodzimy i posypkami kolorowymi ozdobimy, na wykałaczki długie nadziejemy to karnawałową wersję mieć będziemy. Dzieciom moim strasznie posmakowały bo mięciutkie pączki słodkimi cukiereczkami chrupały. Składniki: · 2 żółtka(...)ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik. Część posypujemy cukrem pudrem. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier. Na 1 szklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w posypce kolorowej. Rada: pączki nie nabijamy ostrą
Moniki Smakołykiblaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na papier kuchenny do odsączenia. Lukier: 6 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Polewać ciepłe oponki
kulinarnyswiatdomirozpływające się w ustach - pączki wiedeńskie. Zapras z am! Składniki: 10 dag masła 20 dag mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 szklanka wody olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek(...)rondlu rozgrzewamy olej i bezpośrednio do niego wyciskamy porcje ciasta, formując gniazda. Smażymy po 4 min z każdej strony. Przekładamy na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Na lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone gniazda
Pyszności Słodkościwypróbowany miks mąk, ostatnio słyszałam, że hitem stała się mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu(...)dużo nie urosły) wykroić pączki (użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy obrać małego buraka pokroić na ćwiartki skropić cytryną, zasypać cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem
zdrowa vege kuchniaciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki. Jeden pączek to prawie 400 kalorii. Wiecie, co trzeba zrobić, żeby to spalić? Nawet nie pytajcie. Przyjmijmy, że faktycznie kalorii(...)łyżki mocnego rumu (może być spirytus, jednak rum to lepszy smak) 1,5 litra oleju rzepakowego, ryżowego, koksowego lub palmowego marmolada lub konfitura do nadziewania, cukier puder lub lukier Nagrzewamy piekarnik do temperatury 30 stopni – tak robimy SPA dla zaczynu drożdżowego. Wyłączamy piekarnik. Do miski wlewamy podgrzane mleko, które ma być miło ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodajemy
ladykitchenjajko sok i starta skórka z jednej pomarańczy 2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką to można pominąć) dodatkowo: 200g cukru pudru do lukru Przygotowanie: Osobno mieszamy w misce suche składniki, a w drugiej mieszamy mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy i połową soku (drugą połowę wykorzystamy do lukru) Następnie połączyć suche składniki(...)stopniach z termoobiegiem 15-18 min jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach ok 15 min, resztę soku z pomarańczy i dodatkowy cukier puder mieszamy na gładki lukier polewamy nim lekko przestudzone babeczki smacznego
Swojskie jedzonko