ślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając. Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -45 minut. Można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem jagodowym. lukier: 2 pełne łyżki jagód, 1 malina, 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając(...)Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka. Tak przygotowanym lukrem udekorować ciasto. zastawa
królestwo garówszkl. oleju 1 aromat pomarańczowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki garść skórki kandyzowanej skórka starta z 1/2 pomarańczy + trochę do dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu pomarańczowego 1-2 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać Ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem przed samym(...)minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i udekorować świeżą skórką startą z pomarańczy - u mnie akurat pokrojona w drobną kostkę
Grunt to przepis!uwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem SKŁADNIKI CIASTO: ok. 150 g mąki tortowej Młynomag 200 g mąki tortowej Młynomag 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)żółtko cukier do smaku 3 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: mąka do oprószania białko do posmarowania lukier WYKONANIE 1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie
słodki bratekjajko 5 żółtek 100 g drobnego cukru 100 g masła 16 łyżek jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka jagód mleko (plus ew. jajko) do posmarowania i lukru cukier puder (do lukru) Wykonanie: Wieczorem: Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Wsypać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka(...)około 16 - 18 minut. Gotowe bułeczki mają być lekko brązowe. Upieczone wyjąc i przełożyć na chwilę na kratkę. Upiec drugą partię. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować (ja zrobiłam lukier z mleka i cukru pudru
Sto kolorów kuchniszklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło lub margaryna 15 dag/stopione, maślanka 1 szklanka, kakao 2 łyżki, agrest 50 dag, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba agrest obrać z szypułek, opłukać, dobrze osuszyć i wsypać fo formy silikonowej niskiej z kominkiem 26 cm jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem(...)agrestem, piekarnik ekektryczny nagrzać na 190 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz i posmarować lukrem: z 3/4 szklanki pudru cukru, ciut soku malinowego i cytryny wymieszać na nie za rzadki lukier, posypać posypką - ciasto jest pyszne i szybko sie zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 16 łyżek jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny kilka łyżek gorącej wody Farsz: wszystkie składniki wymieszać. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi
Smakołyki Asikremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone, pianki marshmallows i lukier plastyczny - Roztopiony Olaf :D Galaretka wieloowocowa, pianki marshmallows, lukier plastyczny i paluszki - Pływający Olaf Świeżutko uprażony popcorn - Płatki Śniegu Słodziutkie mini
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka LUKIER KRÓLEWSKI : 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko WYKONANIE PIERNIKI : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku lekko podgrzewamy masło(...)odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru. Dekorujemy pierniczki
cool and mintyjedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam do indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali(...)cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml) 100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru
Kubki smakuciepłe miejsce, a gdy urosną smaż w rozgrzanym oleju (lub jak kto woli w rozgrzanym smalcu). Gdy lekko wystygną wstrzyknij w nie za pomocą szprycy konfiturę wiśniową. Teraz lukier: Dodawaj do cukru pudru kilka kropel soku z cytryny do momentu powstania gęstego lukru. Polukruj nim pączki, obsyp skórką pomarańczową. Jeśli macie czas i ochotę możecie sami skarmelizować skórkę z pomarańczy(...)cukrem białym (lub brązowym) wymieszanym z wodą (proporcje: łyżka cukru na łyżkę wody), duś chwilę mieszając, aż skórka puści piękny zapach. Posyp pączki w miejscach gdzie jest lukier, przykleją się. Smacznego
Zasmakuj Kuchninajlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny - za który serdecznie dziękuję!! Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w środku-mniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki(...)szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny powidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody Przygotowanie: mąkę cukier i cukier puder i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko
Swojskie jedzonkociasteczka - plastry grubości 5-7 mm i piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C. Z cukru pudru i odrobiny wody zrób gęsty lukier, taki by po posmarowaniu nie ściekał z brzegów ciastek. Ranty upieczonych i ostudzonych ciasteczek posmaruj lukrem i obtocz w posypce. Pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego! UWAGI: 1) Moja foremka do ciastek(...)trzech. 2) Z braku posypki w formie kolorowych kuleczek, które nie rozpuszczają się podczas pieczenia, użyłam zwykłej cukrowej posypki. Pokryłam nią już upieczone ciasteczka, uprzednio smarując ich ranty gęstym lukrem. 3) Zabarwione warstwy ciasta przed wykrawaniem serduszek ułożyłam fioletowym kolorem od góry, dlatego moje serduszka mają inną kolejność kolorów niż w oryginale. 4) * autorka podaje na każdym etapie chłodzenia ciasta
Słodko-Słony Świat Ilonymąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku lub adwokatu Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku lub adwokatu Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/
Kocham Czekoladępszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki grubo zmielonych pistacji 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Lukier 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :) Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony
WYSPA SZCZĘSLIWA