lukier - 7892 przepisów (strona:129/527)

Domowe donuty 438

dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów zdecydowałam się zrobić je z babciowego ciasta na pączki ( w oryginale można zobaczyć je tu ). Zamiast nadzienia z dżemu domuty mają słodki lukier i są udekorowane cukiereczkami. Do ich przygotowania będziecie potrzebować dwóch okrągłych foremek w różnych rozmiarach – można zrobić je np. ze szklanki i kieliszka. Z podanych proporcji wyszło(...)pączków. Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę

Ciastkozercy
Babka z różą 212

wanilii 150 g białej czekolady 65 g konfitury z płatków róży 35 g creme fraiche 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżka creme fraiche 2 łyżki wody dodatkowo: różowe cukrowe perełki Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę(...)formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i śmietaną na gładki lukier. Polać ostudzoną babkę, posypać cukrowymi perełkami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! To już ostatnia propozycja do wielkanocnych akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini tartaletki makowe 206

masa będzie delikatna, nie będzie pękała i odchodziła od ciasta. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki i studzić na kratce. Lukier: 70 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Skórka pomarańczowa kandyzowana Cukier utrzeć z gorącą wodą na gęsto, ale lejącą się masę. Skórkę pomarańczową położyć na środku każdej tartaletki(...)polać odrobiną lukru. Najlepiej, jeśli tartaletka będzie jeszcze lekko ciepła, dzięki czemu lukier ładnie się rozprowadzi, ale nie spłynie

Trzeci talerz
Pierniczki 143

frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami(...)blaszce wyłożonej papierem do wypieków, zostawiając znaczne odstępy, ponieważ ciasto rośnie. Wielkość odstępów zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 – 15 min. Polecam dekorowanie pierniczków lukrem królewskim z dodatkiem kolorowych barwników . Łatwo stworzyć małe cuda, którymi można z powodzeniem obdarowywać bliskich. Przepis na lukier królewski znajdziesz w kategorii Dekoracje. Pierniczki zaraz po upieczeniu są pulchne

Za drzwiami kuchni
Limonkowe ciasteczka: króliczki wielkanocne 119

miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko  3 łyżki soku z  limonki odrobina startej skórki z limonki Dekoracja: lukier zielony zielony cukier- cukier plus 2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu niebieski cukier- cukier plus 2 krople niebieskiego barwnika spożywczego w żelu opcjonalnie różowy bądź czerwony cukier- cukier plus(...)foremką o kształcie króliczka 9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec:  6-9 minut w temperaturze 190 stopni Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu. Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie po równym rozprowadzeniu nadal mokry lukier posypać kolorowym cukrem. Smacznego

KreatywnePiny
Waniliowe kruche ciasteczka: różowe króliczki 178

łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dekoracja: lukier biały różowy bądź czerwony cukier- cukier waliliowy plus 2 krople czerwonego barwnika spożywczego w żelu Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania o kształcie króliczka  papier do pieczenia(...)foremką o kształcie króliczka 9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec:  6-9 minut w temperaturze 190 stopni Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu. Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie po równym rozprowadzeniu nadal mokry lukier posypać kolorowym cukrem. Smacznego

KreatywnePiny
Babka z herbatą Earl grey 180

Kolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna J Zdecydowanie polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 35 minut   Składniki: Na babkę(...)masło znajdziecie  TUTAJ ) 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 torebki drobnej herbaty earl grey ( u mnie tetley)* Na lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej herbaty earl grey *Próbowałam używać kupowanej na wagę herbaty earl grey z herbaciarni, miała ona jednak zbyt duże grudki. Miał herbaciany używany

Kolizje Smaków
Słodkie środy - Wielkanocna babka z lukrem 198

świąteczne wypieki. Jeśli jednak, ktoś szukałby prostego do przygotowania wypieku to polecamy Naszą wielkanocną babkę. To taki przepis na ostatni moment ;-). Niby zwykła, prosta, szybka, a ozdobiona lukrem i kolorową mieszanką wygląda dekoracyjnie na stole. Taka babka sprawdza się świetnie zarówno na świąteczne, niedzielne deserki jak i do codziennej kawki. Wielkanocna babka z lukrem SKŁADNIKI: Na babkę: 180 g mąki(...)pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.  Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę. Posypujemy mieszanką keksową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka cytrynowa 190

szklanka drobnego cukru do wypieków 1 duży kisiel cytrynowy bez cukru (58 g) 5 jajek 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Lukier: 5 czubatych łyżeczek cukru pudru sok z cytryny Cukier mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Jeśli lukier jest za rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty - nieco soku(...)MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Babkę wyjmujemy z piekarnika i po chwili wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Jeszce ciepłą polewamy lukrem

Delicious Titbits
Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) 260

jajecznego wyszła bardzo delikatna. W jej składzie nie ma masła, jest olej. Dzięki temu jest bardzo puszysta i lekka, a do tego dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowo jedną (dorosłą) wykończyłam lukrem z ajerkoniakiem, dzięki czemu zyskała charakteru. Jeżeli chcecie, przed lukrowaniem można ją dodatkowo trochę nasączyć likierem. Składniki na 2 średnie formy z kominem lub 1 dużą(...)proszkiem do pieczenia, dodać migdały. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać (powinno być płynne) do przygotowanych foremek. Piec w 175ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) Lukier z ajerkoniakiem 120 g cukru pudru 3-4 łyżki advocaatu lub ajerkoniaku Cukier puder i 3 łyżki likieru jajecznego umieścić w miseczce i rozetrzeć do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli lukier

Pełny talerz
Prosta pomarańczowa babka 176

Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło  z cukrem na puszystą masę

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 206

suszonych) 150 g cukru 150 ml mleka 3,2% 10 żółtek 16 g domowego cukru z wanilią 150 g masła + odrobinę do wysmarowania formy 50 g rodzynek   Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę(...)drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut). Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Przygotować lukier: Do głębokiego talerza przesiać cukier puder. Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę soku z drugiej połówki cytryny. Wymieszać i sprawdzić konsystencję

Moja Delicja
Babka pomarańczowa 178

szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy      1 łyżka ekstraktu z wanilii      szczypta soli   (do białek)        lukier:      5 łyżeczek cukru pudru      kilka łyżeczek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie:    Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku ciągle(...)wymieszać.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać aby składniki połączyły się.  Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym

Amatorka kuchenna
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 157

Każdą spłaszczyć, na środek nałożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi formując bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w 200 ° C (termoobieg 180). Lukier 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wodę z sokiem cytrynowym zagrzać, dodać cukier puder i utrzeć na lukier. Gorącym smarować wystudzone bułeczki. Odłożoną masę porzeczkową przełożyć do rękawa(...)cukierniczego (lub woreczka i ściąć koniec)i wycisnąć dowolne wzorki na lukrze. Smacznego

Pełny talerz
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 381

maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając go w misce 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawić na noc. Rano mak dobrze osączyć(...)rulon jak roladę, dobrze zlepić na łączeniach. Ułożyć na papierze do pieczenia posmarowanym olejem, łączeniem do dołu. Piec w 170°C (termoobieg) przez 30 - 35 minut. Przestudzone makowce posmarować lukrem z cukru pudru utartego z wodą. Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać odrobinę wody. Gdyby był za rzadki, trochę cukru pudru. Smacznego

Pełny talerz