lukier - 7892 przepisów (strona:100/527)

Ciasto ananasowe 99

Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 5 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Ciasto z ananasem i lukrem 3 jajka 250 gr cukru 250 ml kwasnej śmietany 1/2 szkl oleju 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zastępstwie(...)można użyć budyniu) 600 gr ananasa odsączonego z puszki Dodatkowo lukier lub cukier puder Sposób wykonania / Instructions: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny. Ananasa dobrze odsączyć na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Część ananasa pokroić

Spice things up
Zakręcone kruche ciasteczka 107

deser. Od razu wprowadzą Was w wesoły nastrój. Kto spróbuje? 😉 Składniki: Ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko 50 g cukru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego barwniki spożywcze Lukier 25 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny kolorowa posypka Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i ugniatamy ją z masłem aż stworzy coś na podobę mokrego piasku. W oddzielnej(...)nabierać złotego koloru. Po tym czasie odstawiamy je do wystygnięcia. W miseczce umieszczamy cukier puder i stopniowo, po łyżce, dodajemy do niego sok z cytryny tak by powstał gesty lukier. Na płaskim talerzu wysypujemy kolorową posypkę. Lukier nakładamy łyżeczką na krawędzie naszych ciastek, następnie obklejamy je posypką. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Zakręcone kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI 126

ksylitolu (lub cukru) - 135g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) Dodatkowo: - ok. 600-700g musu jabłkowego (u mnie 600g+maliny i 2 truskawki) - puder do oprószenia ciasta lub lukier (u mnie marcepanowy) Oddzielić dokładnie białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (ksylitol), następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy po łyżce(...)Przy pomocy papieru (lub ręcznika kuchennego), na którym leży ciasto zwijamy wszystko w ciasny rulon. Formujemy roladę. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić kremówkę wrzątkiem. Smacznego :-) Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl

Smaczne Zdrowe
łatwe, szybkie, smaczne ciasto ucierane z rabarbarem... 113

pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1/2 szklanki, palma miękka 12,5 dag, jajka 3 sztuki "L", mleko 100 gram, olejek migdałowy 2 krople, rabarbar 6 łodyg, cukier 4 łyżki lukier: cukier puder i szklanka, mleko gorące 3-4 łyżki Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem, cukier, wbić jajka, wlać mleko, olejek migdałowy, dodać miękki tłuszcz, wlać mleko. Mikserem ucierać ciasto(...)rabarbar, posypać cukrem. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić. Puder cukier wymieszać mlekiem na nie za gęsty lukier, polać lukrem wierzch ciasta - ciasto jest pyszne, łatwe, szybkie do wykonania, wszystkie składniki ciasta są ucierane jednocześnie i zawsze to ciasto wychodzi dobre...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTECZKA DWA SERCA 96

przyjęcie ‘Baby Shower’, walentynki, Dzień Dziecka lub Mamy. Słodkie ciasteczka będą pięknie prezentowały się na słodkim stole :). Polecam także maślane ciasteczka, które również nadają się do dekoracji lukrem. Składniki (30 ciasteczek): 180 g zimnego masła 1 duże jajko (rozm. L) 1 żółtko 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Masło kroimy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Ciasteczka dwa serca dekorujemy lukrem. Lukier królewski ‘Royal Icing’ z białkiem w proszku: Różowy: 2 płaskie łyżeczki białka w proszku 4 łyżki przegotowanej, zimnej wody 200 – 250 g cukru pudru lub więcej odrobina różowego/czerwonego

Słodki Pomysł
Drożdżowe ślimaczki z serem białym 134

wanilią Skworcu https://www.skworcu.com.pl/769,cukier-waniliowy-naturalny-z-wanilia-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html   1 łyżka cukru wanilinowego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/191,cukier-wanilinowy-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka cynamonu Skworcu https://www.skworcu.com.pl/1111,cynamon-cejlonski-mielony-oryginalny-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 3 ły Łyżki cukru https://www.skworcu.com.pl/190,cukier-trzcinowy-demerara-sklep-internetowy-skworcu-wwwskwo.html  Lukier:  1/2 szklanki cukru pudru  2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki wrzątku  Przygotowanie:  1. Do wysokiej miski dodaję wszystkie składniki. Dokładnie łącze wszystkie składniki Wyrabiam(...)grubości ok 1.5 cm. Przekładam na papier wyłożonyna blachę w równych odstępach.  6. Ślimaczki smaruję mlekiem 7. Piekę ok 25 min w 180 stopniach,góra dół.  8.Przygotowujemy lukier. Cukier puder,sok z cytryny i wrzątek łączymy ze sobą.  9.Bułeczki smaruję lukrem po upieczeniu. Smacznego

Gotowanie Patki
Ciasto rajskie z rabarbarem 145

może moje chęci J Rajskie ciasto   na herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto. Blaszka 25/30 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 1 pełna szklanka brązowego cukru lub zwykłego(...)łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki wody 2 cytrynowe galaretki Warstwa serowa: ½ kg półtłustego twarogu 2 szklanki śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 szklanka gorącej wody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Opcjonalnie zielony barwnik Dodatkowo: Wiórki kokosowe do posypania-białe Sposób przygotowania: Masa rabarbarowa: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić

Wanilia i Kardamon
Babka trzy smaki 264

jajek (L) 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżek oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 szklanki maku Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.   Jak zrobić babkę trzy(...)około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie jednolita i lśniąca konsystencja. Zobacz również: babka drożdżowa z rodzynkami

Kuchcik gotuje
Wielkanocna Babka Keksowa 165

orzechów laskowych 50 g migdałów 60 g rodzynek 100 g kandyzowanych owoców 35 g suszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie) Wielkanocna Babka Keksowa - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie(...)mąką formy na babkę. Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.  Pieczemy ok. 60 minut (lub dłużej) do "suchego patyczka". Gotową babkę keksową studzimy. Lukier: Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody. Gotowym lukrem polewamy babkę

Słodka Strona
Babka Inka. 154

spróbować. Nie chciałam, żeby moja babka była taka sama. Zrobiłam po swojemu. Bazę zrobiłam na babkę piaskową, a do jednej części, dodałam kawę Inkę. Żeby dopełnić całości zrobiłam tez lukier z dodatkiem Inki :) Wyszło całkiem smacznie. Zbliżają się święta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka(...)szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 2 pełne łyżki kawy Inki Lukier: 1 łyżka kawy Inki 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować

Agusiowe smakołyki
Babka pomarańczowa 135

długo zachowuje świeżość. Ciasto: 220 g masła szczypta soli 1 szkl cukru 5 jajek 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl soku 100% pomarańcza Hortex Lukier: szkl cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Nadal miksując dodawać po jednym(...)pomarańczowy. Ciasto przelać do foremki posmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać lukrem. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Przepis bierze udział w akcji

Smakołyki Asi
Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym 208

masła szczypta soli Nadzienie: około 500 g jabłek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego   50 g orzechów włoskich Do smarowanie: 1 jajko 1 łyżka mleka Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody ok 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier(...)zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia

Ala piecze i gotuje
Pączki z czekoladą 131

podsypania 6 żółtek 3 łyżki cukru 50 g. masła 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki wódki na czubku łyżeczki soli Na lukier: sok z 1/2 cytryny 1 łyżka wody 7-8 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady mlecznej 1 litr oleju do smażenia Wykonanie: Mąkę wsypać do miski zrobić w niej(...)odpowiednio nagrzany. Do gorącego oleju, wkładamy drewnianą łyżkę i jeśli olej skwierczy, to znaczy, że jest odpowiednio gorący. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotować lukier. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać wodę i cukier. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Cukru może wyjść więcej, lub mniej. To zależy ile soku będzie miała cytryna. Jeszcze ciepłe

Agusiowe smakołyki
OPONKI SEROWO-ŚMIETANOWE 108

jogurtu naturalnego  2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej roślinny do smażenia LUKIER MALINOWY 1/2 szklanki cukru pudru sok z ćwiartki cytryny 3-4 maliny WYKONANIE LUKIER: w miseczce ucieramy cukier puder, stopniowo dodając sok z cytryny, do otrzymania gęstej jednolitej polewy, która z trudem(...)grubą warstwę oleju do temp. 180 st. C. Wkładamy po kilka oponek i smażymy 1 minutę z każdej strony. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe oponki dekorujemy lukrem

cool and minty