lukier - 7892 przepisów (strona:92/527)

Babka ponczowa 149

ciasta ponownie podgrzewam i wylewam na ciasto. Przykrywam ciasto większym naczyniem (garnkiem lub misą miksera) i pozostawiam do wystudzenia. Opcjonalnie możecie przygotować sos wiśniowy z winem albo rumowy lukier pomadkowy. Sos wiśniowy do ciasta 500 g mrożonych wiśni  120 g cukru  80 ml wody 150 ml czerwonego wina półsłodkiego Portada Wodę zagotowuję z cukrem, dodaję wiśnie i gotuję(...)owoce będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu dodaję wino i mieszam sos. Tak przygotowanym sosem polewam przed podaniem porcje ciasta. Lukier rumowy pomadkowy 100 g cukru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżka rumu Mieszam wszystkie składniki i za pomocą pędzelka smaruję wystudzoną babkę lukrem. Jak pewnie zauważyliście, wolny czas wykorzystujemy głównie na przygotowywanie domowych wypieków. Jeśli ogólnonarodowa kwarantanna potrwa dłużej

Cztery Fajery
Wilgotna babka serowa – jedyna w swoim rodzaju 299

masła 2 łyżki mleka w proszku 200 g sera twarogowego zmielonego (lub serka kremowego śmietankowego) 1/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Jajka wyjęte wcześniej z lodówki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie dodaj miękkie masło i miksuj przez(...)zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka. Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby). Przestygnięte ciasto polej lukrem. [Głosów: 1   Average

Słodki Blog
Mazurek czekoladowy kruchy 116

roztopionej czekolady (u mnie deserowa), 2 żółtka, na przełożenie : 120 g migdałów bez łupinek, 120 g cukru pudru, cukier waniliowy, 60 ml wody, sok z 1/2 cytryny, lukier czekoladowy : 250 g czekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie) 30 g cukru, 2 łyżeczki śmietany 30 %, Ciasto : masło utrzeć na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Na jednym placku rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim plackiem. Docisnąć. Przygotować lukier czekoladowy: roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać do niej zagotowaną śmietankę z cukrem i wymieszać. Mazurka polać lukrem czekoladowym Można ozdobić migdałami

królestwo garów
Cytrynowa babka na białkach 162

pieczenia przez sito. Następnie partiami wmiksowałam do piany. Na koniec do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny oraz ok. 3/4 wyciśniętego soku z cytryny (resztę soku zostawiłam do zrobienia lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto(...)razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce w formie, przykryte bawełnianą ściereczką. Wystudzoną babkę wyjęłam z formy na talerz i polałam lukrem. Lukier przygotowałam z pozostałego soku z cytryny utartego z cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: wspomnianą babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę

Waniliowe Improwizacje
BABKA KISIELOWA 138

termoobiegiem. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut (u mnie ok. 10), do przestudzenia. Następnie wyjmujemy babkę z formy. Obsypujemy pudrem lub polewamy lukrem, u mnie malinowy. Gdy chcemy polać całą babkę lukrem, proponuję przygotować go więcej, u mnie tylko efekt dekoracyjny... Lukier malinowy: - 5 łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka 30% - mrożone maliny

Smaczne Zdrowe
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 140

orzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis(...)piekarnika. Piec 20-25 min na złoty kolor, na drugiej i trzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko wystudzić i podawać. Można polać lukrem pomarańczowym, przygotowanym zgodnie z tym przepisem: 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Utrzeć blenderem lub bardzo dokładnie wymieszać grzbietem łyżki

moj przepis na
Chatka z piernika 155

stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian ze sobą nie zużyłam(...)grama cukru :) ściany są związane tasiemkami /kolorowymi wstążkami:) dzięki temu domek po upieczeniu jest gotowy w 30 min, a nie tak jak w przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany. Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki na duża chatkę

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 140

ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce(...)każdą blachę osobno w 180 st, na drugiej półce od góry, grzałka góra-dół. około 15-20 min. Po upieczeniu lekko ostudzić. Polukrować, posypać skórką pomarańczową. Po upieczeniu zrobić lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, bez grudek, posmarować każdy pączek cienką warstwą lukru za pomocą silikonowego pędzelka. Pączki robiłam wieczorem a jedzone były następnego dnia

moj przepis na
Babeczki do koszyczka 131

góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru 1 lub 2 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem na gładką masę grzbietem łyżki. Każdą babeczkę zanurzać w lukrze, poczekać aż nadmiar lukru

moj przepis na
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 113

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami na dekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam(...)tort, należy ją podgrzać kilka minut w mikrofalówce, następnie wyrobić, tak aby konsystencja znów przypominała plastelinę. W przypadku gdy korzystamy z niej natychmiast, gładki blat na którym będziemy wałkować lukier, dokładnie wyczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, wysypać mąką ziemniaczaną, dość obficie. Masę rozwałkować na grubość około 3 mm, rozwałkować na wielkość o kilka centymetrów więcej niż średnica tortu licząc z bokami

moj przepis na
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 127

ozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki kawy instant W mise miksera umieścić wodę i kawę wymieszać, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, ucierać do momentu aż roztarty między(...)palcami lukier będzie aksamitnie gładki. Każdego eklera udekorować lukrem. Smacznego

moj przepis na
Pączki bez glutenu (keto, dieta optymalna) 248

Pyszne, zdrowe i bezglutenowe!! Do zrobienia przez cały rok, z przeróżnymi dodatkami. Z lukrem, bądź czekoladą… Po prostu pycha Składniki na 6 pączków: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki będą wyglądały bardzo apetycznie*, 4 jajka, 2-3 łyżki słodzidła (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie), 1 łyżeczka proszku(...)następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo). Gdy pączki lekko ostygną polewam lukrem zrobionym z erytrytolu/ksylitolu bądź polewą czekoladową. Lukier z erytrytolu/ksylitolu: 3-4 łyżki słodzidła mielę na puder (można użyć blendera), dodaję sok z cytryny i mieszam, gdy zbyt gęste dodaję sok bądź ciepłą wodę. Polewa

Saganek
Tradycyjna drożdżówka z rabarbarem i truskawkami 114

Wspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu. Na blaszkę 36x25x6cm 400 g rabarbaru(...)jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody   Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki. Rabarbar umyć, odciąć końcówki i obrać z zewnętrznej skórki

Krylowa Kuchnia
Pączki z nutellą 141

tłusty czwartek nie mogło zabraknąć u mnie pączków, tym razem z nutellą. Niezwykle puszyste, delikatne z czekoladowym nadzieniem dla przełamania słodkiego smaku pączki polałam cytrynowym lukrem. Muszę przyznać, że zajadałam jeszcze ciepłe.    Na 16 dużych pączków: 600 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych) 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 5 żółtek L 1 jajko(...)masła 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 kieliszek spirytusu lub wódki Na lukier: 4 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru Ponad to: 2 l oleju rzepakowego 500 g smalcu ok 16 łyżeczek nutelli  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jajka nie mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ze 150 ml ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek

Krylowa Kuchnia