lukier - 7892 przepisów (strona:89/527)

Bardzo krucha szarlotka. 121

jabłek kwaskowatych ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych ) 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki kaszy manny ( opcjonalnie ) cukier puder lub biały lukier - do dekoracji Sposób wykonania :   N a początku przygotowujemy powidło jabłkowe. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, odważamy odpowiednią ilość, wsypujemy do rondla najlepiej z grubym dnem. Rondel stawiamy(...)temperaturze 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto ostrożnie wyjmujemy z blaszki, ponieważ ciasto jest bardzo kruche ! Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub pokropić białym lukrem ( np. zrobić kratkę z lukru ). Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, wtedy lepiej się je kroi.    S zarlotka ta jest naprawdę bardzo krucha, dlatego po ukrojeniu kawałka

Przepisy i porady kulinarne
Świąteczne ciasteczka maślane 130

przepis: Pierniki świąteczne Składniki: 500 g mąki tortowej 250 g cukru pudru 250 g masła (min. 82 % zawartości tłuszczu) 2 opakowania cukru wanilinowego 3 żółtka jaj pisaki z gotowym lukrem do ozdabiania ciast Świąteczne ciasteczka maślane – przepis: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w dużej misce z cukrem pudrem aż do momentu, gdy zrobi się biała, puszysta masa. Dodajemy żółtka(...)ciasteczka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut. Pilnujemy by się nie spaliły, wyjmujemy gdy będą miały złotawy kolor. Wystudzone ciasteczka przyozdabiamy pisakami z gotowym lukrem. Świąteczne ciasteczka maślane Smacznego! Artykuł Świąteczne ciasteczka maślane pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki mumie 116

myje, jest mały więc zajmuje też mało miejsca. WSKAZÓWKI: Zamiast czekolady mlecznej możesz użyć czekolady gorzkiej, wybierz taką która ma min. 70% zawartości kakao. Jeżeli nie masz ochoty na lukier polej swoje muffinki rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą białą. Użyj drażetek w mocnych kolorach – żółte, pomarańczowe lub czerwone. To wzmocni efekt końcowy.   Składniki na ok. 12 babeczek(...)mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki masła 5 łyżek mleka 7 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 4 kostki czekolady mlecznej 3 łyżeczki kakao Lukier : ½ cytryny 10 łyżeczek cukru pudru + drażetki czekoladowe Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z mlekiem, czekoladą i słodziłem w rondelku. Przelewamy do miski. Dodajemy kakao, jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy

Czarnawisienka
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 97

suszonych) 150 g cukru 150 ml mleka 3,2% 10 żółtek 16 g domowego cukru z wanilią 150 g masła + odrobinę do wysmarowania formy 50 g rodzynek Składniki lukru: 120 g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki. Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła. Mąkę przesiać(...)drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut). Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Przygotować lukier: Do głębokiego talerza przesiać cukier puder. Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę soku z drugiej połówki cytryny. Wymieszać i sprawdzić konsystencję

Moja Delicja
Piernikowe Ciasteczka Dyniowe Z Marcepanem I Lukrem Pomarańczowym 143

dyni upieczonej) 1 jajko kl L 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika odrobina startej skórki z pomarańczy marcepan do nadzienia Lukier pomarańczowy: odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący 1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy(...)łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu.  3. Ciasteczka pieczemy w 180 stop. przez 12-15 minut. 4. Wystudzone ciasteczka polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki z jabłkami... 111

drobnego cukru   dodatkowo, na nadzienie : kilka jabłek, mniej więcej 1/2 na drożdżówkę, obranych i pokrojonych na półplasterki, wymieszanych z łyżka cukru i kilkoma szczyptami cynamonu;   dodatkowo, na lukier : 4 bardzo czubate łyżki cukru pudru i odrobina soku z cytryny - tyle, by powstał w miarę gęsty lukier.       Składniki ciasta umieść w dużej misce i wyrób ciasto(...)minut.   W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180stC. Wstaw ciastka i piecz okolice 15 - 20 minut (trzeba sprawdzać!).   Wyjmij na kratkę, zostaw do ostudzenia, a zimne polewaj lukrem

Lejdi of the house
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 153

ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem. Ja na kruszonkę dałam dodatkowo lukier z sokiem z pomarańczy i aromatem cytrynowym. Taki kwaskowy lukier, złamał słodycz śliwek. Nie podaję przepisu, bo lukier robię na oko. Dodaję do płynu tyle cukru pudru, aby uzyskać odpowiednią konsystencję

Mieszam w Garnku
Dyniowe muffinki z lukrem 130

Mega wilgotne i   pachnące jesienią muffinki,  na bazie pulpy z dyni polane lukrem. Propozycja na słodki poczęstunek zarówno dla gości jak i dla najmłodszych szczególnie, że dynia w ogóle jest niewyczuwalna w tym wypieku. Pomarańczowy intensywny kolor zachęca do spróbowania. Na pewno na jednej się nie skończy! Składniki na 24 sztuki: 5 jajek 50 dag dyni Hokkaido(...)pestek ½ szklanki wody 40 dag mąki pszennej 13 dag masła 20 dag cukru muscovado 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego aromatu z pomarańczy Dr.Oetker     Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody Kilka kropli naturalnego ekstraktu z pomarańczy   Sposób przygotowania: Dynię pokroić w kostkę (odmianę Hokkaido nie obieramy ze skórki) przełozyć do rondelka   wlać wodę

Wanilia i Kardamon
Ptysie z porzeczkową pianką 107

Miksuj przez kilka minut do przestudzenia porzeczkowej pianki. Piankę przełóż do rękawa cukierniczego, nałóż na spód ptysia i przykryj wieczkiem. Całość możesz wedle uznania oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ptysie z porzeczkow\u0105 piank\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/czerwone-porzeczki.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/czerwone-porzeczki-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)u0119kawa cukierniczego, na\u0142\u00f3\u017c na sp\u00f3d ptysia i przykryj wieczkiem. Ca\u0142o\u015b\u0107 mo\u017cesz wedle uznania opr\u00f3szy\u0107 cukrem pudrem lub pola\u0107 lukrem.","text":"Piank\u0119 prze\u0142\u00f3\u017c do r\u0119kawa cukierniczego, na\u0142\u00f3\u017c na sp\u00f3d ptysia i przykryj wieczkiem. Ca\u0142o\u015b\u0107 mo\u017cesz wedle uznania

ProstePesto.pl
Proste i pyszne niemieckie ciasto ze śliwkami 115

ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem. Ja na kruszonkę dałam dodatkowo lukier z sokiem z pomarańczy i aromatem cytrynowym. Taki kwaskowy lukier, złamał słodycz śliwek. Nie podaję przepisu, bo lukier robię na oko. Dodaję do płynu tyle cukru pudru, aby uzyskać odpowiednią konsystencję

Mieszam w Garnku
Donuty z borówkami 189

połowy cytryny 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego i trochę do wysmarowania formy 1/2 szklanki borówek amerykańskich łyżka cukru waniliowego – użyłam domowej roboty Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru pudru   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do donutów smarujemy odrobiną oleju – ja rozsmarowuje go równomiernie po blaszce za pomocą kawałka ręcznika(...)każdym donucie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 minut aż staną się rumiane z wierzchu.   Upieczone, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy lukier – do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i dokładnie rozcieramy razem składniki, do chwili gdy drobinki cukru przestają być wyczuwalne.   Ostudzone donuty wyciągamy z formy, z wierzchu polewamy

Smaczna Strona
Ciasto ucierane z porzeczkami 93

pieczenia 6)       3 jajka 7)       2 łyżki ekstraktu cytrynowego 8)       ok. 400 g porzeczek Lukier: 1)       szkl. cukru pudru 2)       2 łyżki ciepłej wody 3)       2 łyżki soku z cytryny(...)wierzch wysypujemy porzeczki i lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut. 4.     Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta płynna masa. 5.      Gdy ciasto ostygnie polewamy je lukrem

Na kulinarnym poligonie
Babka cytrynowa 145

każdym razem kiedy piekę kolejną babkę, ta właśnie wydaje mi się najlepsza. Dzisiaj sprawdzony przepis na babkę cytrynową polaną lukrem cytrynowym. Puszysta, wilgotna babka cytrynowa. Pachnie cudnie i smakuje wybornie. Idealna babka WIELKANOCNA. Możecie ją upiec w tradycyjnej formie lub keksówce. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka cytrynowa Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki 5 jajek 250 g masła(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny Składniki na lukier: 1 szkl. cukru pudru pół soku z cytryny około 2 szczypty kurkumy Instrukcje Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na drobnej tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wyciskamy sok. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. (forma o średnicy 24 cm). Jajka

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto drożdżowe z cynamonem 108

drożdży 140 ml ciepłego mleka duża szczypta soli Składniki na nadzienie: 40 g roztopionego masła 1 czubata łyżeczka cynamonu ½ łyżeczka kardamonu 2 łyżki brązowego cukru Składniki na lukier: 2 czubate łyżki cukru pudru sok z połówki cytryny Instrukcje Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Mąkę, cukier, jajka i sól(...)pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30-40 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania lejącego lukru. Ciasto_drożdżowe_z_cynamonem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam Artykuł Ciasto drożdżowe z cynamonem pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję