która go uwielbiała... Cóż, ciasto jest naprawdę smaczne oraz proste w wykonaniu. Masa serowa rozpływa się w ustach i doskonale komponuje z kruchym spodem, lekko kwaskowatymi truskawkami oraz słodziutkim lukrem, który możecie zastąpić białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie tego przepysznego połączenia! (Forma o średnicy około 25 cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 100g masła/margaryny(...)nowym - również gazowym muszę dodać kilkanaście minut. Wierzch sernika powinien być sprężysty.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i schłodzić w lodówce. Po tym czasie udekorować je lukrem lub roztopioną białą czekoladą. (U mnie zazwyczaj jest to lukier.) (*) Najlepiej twaróg samodzielnie zmielić lub użyć dobrej jakości sera z wiaderka. Sernik można upiec również serków wiaderkowych na sernik, lecz wtedy
Di gotujemąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g domowego cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła 3/4 szklanki rodzynek Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: kolorowa posypka Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle(...)piekarnika , trzeba odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy. Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce. Gdy babka całkowicie wystygnie po lewamy ją lukrem i posypujemy posypką
Kulinarne przygody Gatityzwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym(...)lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy
Kuchnia MagdaLenycukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 250 g serka homogenizowanego czekoladowego 1 łyżeczka kakao szczypta soli Dodatkowo: 200 g pierników nadziewanych w polewie ok. 30 g gorzkiej czekolady lukier (1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru) Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pierniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyPolecam Składniki (na około 15 pączków) : Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej przegotowanej wody Dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem 1 jajko (do posmarowania) Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę(...)odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 – 15 minut. Lukier: Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polewamy upieczone pączki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Churros → Szybkie mini pączki
Oryginalny smakcukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 250 g serka homogenizowanego czekoladowego 1 łyżeczka kakao szczypta soli Dodatkowo: 200 g pierników nadziewanych w polewie ok. 30 g gorzkiej czekolady lukier (1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru) Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pierniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyzwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym(...)lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy
Kuchnia MagdaLenySzneka to nazwa drożdżówki w Wielkopolsce. Szneka z glancem, to drożdżówka z polewą z lukru, ale… nie każdej drożdżówce przysługuje ta zaszczytna nazwa. Szneka z glancem musi być spiralnie skręcona i obficie polana lukrem. Nazwa ma korzenie niemieckie. Die Schnecke to ślimak, ale też zwinięte na kształt jego skorupy ciasto drożdżowe. Glanc z kolei pochodzi od niemieckiego der Glanz(...)opakowanie 7 g) - 145 g mleka w proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem
mojewypiekiinietylkoróżnych dużych śliwek Składniki na kruszonkę (z tego przepisu) : 40 g mąki pszennej (typ 450) 13 g mąki krupczatki 20 g cukru pudru 30 g masła Lukier: ok. 200 g cukru pudru 3 łyżeczki ciepłej wody Wykonanie: Do misy miksera przełożyłam masło i smalec, wsypałam cukier i utarłam na białą, puszystą masę. Następnie wbijałam po jednym jajku. Każde następne(...)kruszonkę Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Do czasu, kiedy kruszonka nabrała złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam do wystudzenia. Zimne ciasto polukrowałam i kiedy lukier zastygł już mogłam je pokroić. Wspaniałe, pyszne, wilgotne i pełne śliwek ciasto. Czego chcieć więcej? To ciasto powstało w międzyczasie, kiedy „wpadłam” do domu. Upiekłam to właśnie ciasto, bo było
Kuchnia u Krysiprzepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży(...)podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp 190-200 st C LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody: 170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody Smacznego
Z Marcepanempudru barwnik zielony w proszku kolorowe groszki do ozdoby choinek Do białka dodajemy 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Dodajemy barwnik zielony, mieszamy. Lukier powinien być gęsty na tyle żeby móc nim rysować wzorki ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeżeli zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru). Ja lukier przełożyłam do woreczka strunowego(...)30x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy pieczemy w piekarniku nagrzanym do180°C 15-20 minut zimną krajankę kroimy na trójkąty i ozdabiamy zielonym lukrem oraz kolorową posypką Źródło: Książka ” Czekoladowe ciasta
Słodkie zapomnienieciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom, np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok. Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem w ich przygotowaniu jest konieczność posiadania specjalnej maszynki, szprycki do wyciskania ciasteczek. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 3 żółtka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru(...)należy bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą szybko się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do przestudzenia, by w trakcie zdejmowania nie zdeformowały się (nie pokruszyły). Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, Jeśli lukier byłby zbyt rzadki należy dodać cukru pudru, natomiast jeśli byłby zbyt gęsty odrobinę soku. Udekorować ciasteczka. Smacznego
My sweet a lifeciasto po d słońcem. Kie dy przycho dzi sezon jesienny do datkowo sernik możemy urozmaicić pysznym dyniowym wkła dem. Jest delikatny, gła dki i przełamany kwaskowato sło dkim lukrem limonkowym. Uwaga! Ro dzaj dyni jaką do dacie zależy o d Was. Ja wypróbowałam już opcję z surową zblen dowaną dynią, ale również z musem z pieczonej dyni. Oba polecam(...)skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego śro dka) 100g maslany herbatników 150g roztopionego masła Lukier: szklanka cukru pu dru sok z 1 limonki Przygotowanie: Masło roztapiamy w ron delku i stu dzimy. Ciastka kruszymy drobno i łączymy z masłem. Okrągłą tortownicę o śre
ChilliJemyrozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki soli Nadzienie : 100 g miękkiego masła 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych) 100 g brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże(...)blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia). Lukier Do cukru pudru wlej sok z cytryny i odrobinę wrzątku, gdy lukier otrzyma żądaną gęstość posmaruj nim jeszcze ciepłe drożdżówki
Food Square