wrażenie!).Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu)Składniki na lukier+ żółty barwnik spożywczyMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny(...)stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych lub worka cukierniczego.Lukrujemy ciastka na żółto, na brzegach malujemy obwódkę biały lukrem, dodajemy białą kropkę na środku. Jeszcze mokry lukier rozmazujemy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyka, ważne, żeby za każdym razem wycierać go w ściereczkę.Polukrowane ciasteczka odstawiamy do wyschnięcia (przynajmniej
Ciastkozercyuważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół. Zdecydujemy się na tradycyjne czy może amerykańskie, trochę lżejsze ,a może hiszpańskie(...)Wybór jest duży. Składniki. 0,5 kg mąki 35 g drożdży 80 g cukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia Lukier. 10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych Wykonanie. Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki
Kulinarny karnet Christopheramnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki:( duża porcja, na dwie keksówki )* 1 szklanka mąki pszennej(...)cytrynyBiałko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne.Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki.Gotowym lukrem smarujemy placek dyniowym.Wierz dodatkowo dekorujemy startymi orzechami laskowymi. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki na lukier:1 białko,1,5 szklanki cukru pudru,5 kropli soku z cytryny.Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas. Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, Lukier musi być bardzo gęsty(...)idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru pergaminowego. Jak zrobić szprycę? Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu
Aga w kuchniostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu(...)minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając.Do gotowego lukru dodajemy odrobinę barwnika i oceniamy kolor. Barwniki rożnych firm mają inną "moc", więc dobrze jest zacząć od małej ilości barwnika, a w razie potrzeby dosypać go więcej.Lukier przekładamy do dekoratora
Kulinarne przygody GatityPrzysłowiowym rzutem na taśmę zrobiłam i udekorowałam ostatnie tegoroczne pierniczki . Niniejszym więc, sezon pierniczkowy uważam za zamknięty :). I, żeby już nie było nam za słodko od nadmiaru lukru to postanowiłam je bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu(...)proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Kulinarne przygody Gatitybudynie śmietankowe 2 szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru 120 g masła Pianka 0,5 l kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wody Lukier 4 łyżki soku z cytryny cukier puder Dodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując(...)gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki
Ala piecze i gotujerożków.Składniki:- 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub 2 szklanki mąki pszennej)- 1/2 szklanki piwa (125ml)- 250g zimnego masła- powidła, nutella, gęsta konfitura- lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówkaZ mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić(...)czeka na swoją kolej.Gdy pierwsza blaszka jest upieczona wyjmuję z lodówki drugą i piekę tak samo jak pierwszą.Po wystudzeniu rogaliki należy polukrować, ciasto jest raczej wytrawne, dodatek lukru dopełnia więc całości.Przygotowanie lukru marcepanowego:Do miseczki wsypać kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego), dodać kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewać stopniowo kremówkę. Mieszać dokładnie do uzyskania jednolitej masy
Smaczne ZdrowePuszysta babka o smaku cytrynowym, oblana cytrynowym lukrem. Jest to zmodyfikowany przepis na babkę majonezową, który znajduje się tutaj. Tym razem użyłam:4 duże jajka1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)Jajka z cukrem(...)wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem.Przykładowy przepis na lukier:Kilka dużych łyżek cukru pudrusok z cytrynyCukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt
Praktyczna plszklanki miodu - 1/2 szklanki cukru - 1/4 kostki masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto(...)piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo
Moje Kuchenne RewelacjePolecam też kruche ciasteczka z orzechami. Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła(...)białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody różowy cukier kryształ Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru wanilinowego - 1 płaska łyżka proszku do pieczenie - 1.5 łyżki śmietany 18% - pół buteleczki aromatu rumowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią SZYBKI LUKIER: -pół szklanki cukru pudru - odrobina soku z cytryny(...)było za rzadkie. Następnie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, bo po ozdobieniu lukrem byłyby za słodkie. Ale jeśli upieczecie pierwszą partie i stwierdzicie, że jednak wolicie słodsze, to w każdej chwili możecie wgnieść w ciasto trochę cukru pudru, albo posypać już
Zainspiruj się kuchniąkońca sama nie wiedziałam czego chciałam, czy z kremem czy bez, czy czegoś bardziej suchego cytrynowego. W końcu pomyślałam o ptysiach… Do ciasta cytrynowego im daleko, ale polane lukrem cytrynowym, przełożone kremem śmietankowym cytrynowym w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami… To to czego potrzebowałam. Wyszły wspaniałe. Z wyraźną cytrynową nutą, słodkim kremem i orzeźwiającym smakiem malin. Są szybkie(...)pierwsze 15 minut bez otwierania piekarnia, gdyż wtedy opadną. Następnie zmniejszamy temperaturę do minimum i pieczemy kolejne 15 minut. Odkładamy do ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż a górę ptysi polewamy lukrem. Krem śmietankowy: 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka i sok z 1 cytryny Śmietanę ubijamy na sztywno. Jogurt grecki
Made By Mom And Songotowe ciasto piernikowe, warto coś z nim zrobić. W Norwegii na święta obowiązkowo robią pepperkakehus, czyli domek z pierników. A co powiecie na to? ciasto na pierniki (gotowe) lukier z białek (szklanka cukru pudru i 1 białko) coś do posypania (cukier puder, wiórki kokosowe) Ciasto na pierniki rozwałkowałam na ok. 1 cm placek. Następnie powycinałam z niego gwiazdki(...)nagrzanego piekarnika i piekłam zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle jest to 15 min w 180st.). Upieczone pierniczki pozostawiłam do schłodzenia. Teraz jest dobry moment na przygotowanie lukru. W mikserze ubijałam białko, stopniowo dosypując cukier puder. Wystudzone pierniczki posortowałam zgodnie z wielkością. Na spód wybrałam 2 największe gwiazdy. Na środek jednej nałożyłam kleksa lukru
bastalenajajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka(...)papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. Polewamy pączki lukrem
Mania Gotowania