Pozostały kawałeczek zabarwić na zielono.Z pomarańczowej masy uformować niewielkie marchewki, zrobić nożem drobne nacięcia. Z zielonego marcepanu uformować natkę, przykleić do marchewek.Cukier puder przesiać, wymieszać z sokiem na gładki lukier. Lukrować babeczki, do każdej przyklejając jedną marchewkę. Odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego!W końcu użyłam moich niedawno nabytych barwników. Co prawda kupiłam je z myślą o czymś zupełnie innym, ale marcepanowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem Składniki: (na formę 25x25 cm) 350 g mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 150 g cukru 5 jajek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cointreau 200 g kwaśnej śmietany dodatkowo: 250 g świeżej żurawiny lukier: 175 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUbijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Lukier: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć
Gospodyni Miejskaszklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić, wystudzić.Białka jaj oddzielić od żółtek.Białka wraz z cukrem ubić(...)tartą. Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Wystudzić. Wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny.Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek
Gospodyni Miejskaminut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia.2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce aby zaczęła tężeć.3. Biało na lukier ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i miksować, masa powinna być bardzo gęsta, pod koniec dodajemy 2 łyżeczki soku z limonki i mieszamy. Lukier nakładamy na ciasteczka za pomocą(...)szprycy, pędzelka lub zwykłego woreczka, który odcinany w rogu aby powstał mały 1-2 mm otwór. Zagłębienia ciasteczek wypełniamy tężejącą galaretką. 4. Gotowe ciasteczka odstawiamy na noc, aby lukier dobrze się wysuszył, a galaretka się ścięła. Serca można ładnie zapakować i obdarować nimi swoich bliższych i dalszych znajomych
Apetyczna babeczkaprzenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C.LukierBiałko ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i dokładnie zmiksować aż lukier stanie się lśniący.Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę do piernikowego prostokąta, dowolnie dekorujemy. Na dużych gwiazdkach ustawiamy świeczkirrarossa@gmail.com
RAROSSAmieszając (można użyć miksera lub łyżki). Masę nakładać do papilotek do 2/3 wysokości (pamietajmy, że babeczki jeszcze urosną). Włożyć do piekarnika na około 27 minut. W międzyczasie przygotować lukier. Wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Ciastka wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzone nakładać lukier, później udekorować płatkami migdałów. Ja nakładam cieńką warstwę lukru tak, aby tylko przykleiły
cooklifecukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka czekoladowe draże mini pianki czekoladowe dropsy żółta cukrowa posypka ( zobacz jak ją robić ) Składniki na lukier Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie lukru . Do gotowego luku można dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy
Ciastkozercytemu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosoweBabeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut.Do woreczka strunowego(...)spożywczego. Ugniatamy w palcach tak długo, aż cały kokos zabarwi się na żółto.Małe pianki przecinamy w poprzek tak, żeby otrzymać trójkąciki na skrzydełka.Kulki nabijamy na patyczki. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki. Dodajemy dzióbki i oczy przyczepiając wszystko
Ciastkozercywrażenie!).Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu)Składniki na lukier+ żółty barwnik spożywczyMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny(...)stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych lub worka cukierniczego.Lukrujemy ciastka na żółto, na brzegach malujemy obwódkę biały lukrem, dodajemy białą kropkę na środku. Jeszcze mokry lukier rozmazujemy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyka, ważne, żeby za każdym razem wycierać go w ściereczkę.Polukrowane ciasteczka odstawiamy do wyschnięcia (przynajmniej
Ciastkozercyuważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Amerykańskie pączki z migdałami. Warto się zastanowić, które pączki zaszczycą nasz stół. Zdecydujemy się na tradycyjne czy może amerykańskie, trochę lżejsze ,a może hiszpańskie(...)Wybór jest duży. Składniki. 0,5 kg mąki 35 g drożdży 80 g cukru 200ml mleka 50 g masła 2jajka 1 żółtko szczypta soli tłuszcz do smażenia Lukier. 10 dag cukru pudru 1 białko aromat cytrynowy 10 dag płatków migdałowych Wykonanie. Przesianą mąkę wsypać do miski. W środku mąki zrobić zaczyn z drożdży ,1 łyżki
Kulinarny karnet Christopheramnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki:( duża porcja, na dwie keksówki )* 1 szklanka mąki pszennej(...)cytrynyBiałko miksujemy z cukrem pudrem. Ja zrobiłam to na parze, by białko się ogrzało i było bezpieczne.Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sok z cytryny - około 1 łyżki.Gotowym lukrem smarujemy placek dyniowym.Wierz dodatkowo dekorujemy startymi orzechami laskowymi. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki na lukier:1 białko,1,5 szklanki cukru pudru,5 kropli soku z cytryny.Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę nam się ubije dosypujemy po trochu cukru pudru i miksujemy cały czas. Cukier puder musi być przesiany by nie miał żadnych grudek. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, Lukier musi być bardzo gęsty(...)idealnie biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru pergaminowego. Jak zrobić szprycę? Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu
Aga w kuchniostatnich. Może jeszcze nie macie pomysłu na pierniczki ? Może spodoba się Wam taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu(...)minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając.Do gotowego lukru dodajemy odrobinę barwnika i oceniamy kolor. Barwniki rożnych firm mają inną "moc", więc dobrze jest zacząć od małej ilości barwnika, a w razie potrzeby dosypać go więcej.Lukier przekładamy do dekoratora
Kulinarne przygody GatityPrzysłowiowym rzutem na taśmę zrobiłam i udekorowałam ostatnie tegoroczne pierniczki . Niniejszym więc, sezon pierniczkowy uważam za zamknięty :). I, żeby już nie było nam za słodko od nadmiaru lukru to postanowiłam je bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu(...)proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Kulinarne przygody Gatity