przepis będzie zupełnie inny. Bułeczki w kształcie trójkątów, a we wnętrzu kwaskowata żurawina. Ciasto tym razem wykonane jest na mieszaninie mleka i wysokoprocentowej śmietanki - kremówki. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier, który nadaje bułeczkom charakteru. Składniki:(8 sztuk) 340 g mąki 80 g masła 65 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanki kremówki 30% 60 ml mleka 3,2% 1 małe jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść suszonej żurawiny (może być również świeża) Ponadto: Na lukier 4-5 łyżek cukru pudru sok z ćwiartki cytryny Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C . 1. Mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiewamy do dużego
vaniliowoczekoladowaKokosowy Sernik z Białą Czekoladą, Mascarpone i Migdałami Sernik z Czekoladą i Orzechami Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno Ciasteczka i Pierniczki Choinki z Czekoladowych Pierniczków Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem Miękkie Pierniczki z Lukrem Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor Pierniczki (a'la Pierniczki Alpejskie) Pierniczki z Czekoladą Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami Mini(...)Croissants z Czekoladą i Orzechami Domowe Czekoladki z Marcepanem Masa Marcepanowa Lukier do Dekoracji Pierniczków i Ciasteczek Sałatki i Pasty Sałatka Meksykańska Sałatka z Szynką i Ananasem Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem Sałatka z Kurczakiem i Ananasem Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami Sałatka Jarzynowa Sałatka z Porów Moje posty
Słodka StronaCiasteczka idealne na Święto Niepodległości :P To taki żarcik. A tak serio po prostu pyszne! delikatne i kruche i ten lukier o intensywnej barwie, który nadaje ciasteczkom dodatkowo wilgotności... Przepis z listopadowej KUCHNI 2016. Ciastka makowe z buraczkowym lukrem ciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny(...)mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy. Formujemy wałek. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ostrym nożem tniemy wałek na plasterki lub też rozwałkowujemy ciasto między dwoma
Dzieje kuchennej Wiewiórynapełniają dom niesamowitym zapachem :) A dla Was mam dzisiaj przepis na szybką babkę drożdżową. Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2016. Dodałam od siebie lukier na bazie kawy i cynamonu, ale możecie babkę posypać tylko cukrem pudrem. Składniki na lukier podaję orientacyjnie, gdyż każdy może sobie dostosować intensywność smaku kawy czy cynamonu. Babka ma fajny(...)szklanki mleka 7 g drożdży instant (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 50 g masła 150 g puree z dyni Lukier: cukier puder, wrzątek, kawa Inka, cynamon Mleko wlać do garnka, dodać masło. Umieścić na małym ogniu i podgrzewać, aż masło się rozpuści.Masa powinna być ciepła, ale niegorąca. Do dużej miski
My simple kitchenkakao 230 ml wody 100 g masła 220 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo 120 g lukru 2 łyżki kolorowej posypki 24 małych groszków czekoladowych 12 fioletowych papilotek masa cukrowa biała Instructions Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników(...)wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka. Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową posypką. By Małgorzata Hert Adapted from Mummy Cupcakes Adapted from
Wędrówki po kuchniłyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 100 g twarogu półtłustego 1 żółtko małego jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 brzoskwini Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1-2 łyżki wody Dodatkowo: białko do posmarowania ciasteczek Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)st.C. Blaszkę z ciastkami wyjąć, wysmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać z góry widelcem. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do zezłocenia. Upieczone przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników. Ostudzone ciastka wysmarować lukrem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieSernik typowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je! To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej(...)dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy mieć. Jedną część rozwałkować i wyłożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto idealne do popołudniowej, niedzielnej herbatki :) Wilgotne, mocno cynamonowe, polane cytrynowym lukrem. Jego piękny zapach rozsiewa się w całym domu już podczas pieczenia i pozostaje w nim do ostatniego okruszka :D Główny składnik to starta na tarce cukinia, której nie wyczujecie w smaku, natomiast sprawi ona, że ciasto pozostanie długo świeże. Ciasto inspirowane przepisem ze strony www.diamant.pl, jednak zmieniłam część(...)odciśnięta z nadmiaru wody) 380 g cukru 250 ml oleju 10-12 g cynamonu 600 g mąki pszennej 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 15 g proszku do pieczenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Startą na małych oczkach i odciśniętą cukinię umieszczamy w misce. Następnie dodajemy jajka, cukier oraz olej i krótko miksujemy
MyCookBook.pldlatego, iż nie jest to świeży wypiek od Lady Palmer, a bułka, która przeleżała ponad 200 lat na stole w Reeb Marina. Wygląda ona bardziej jak sprasowany hamburger, polany lukrem i udekorowany starymi świeczkami urodzinowymi. Chociaż trzeba przyznać, że jak na tyle lat to i tak trzyma się dobrze. Wnioskujemy, że to zasługa porządnej dawki cukru w cieście, która podziałała(...)orzechy, piniowe lub włoskie – duża garść [40g] 2,50 zł masło – 2 łyżki [30g] 0,60 zł cynamon – 1 łyżeczka [4g] 0,20 zł // LUKIER // cukier puder – 4-5 łyżek [50g] 0,40 zł sok z cytryny – 1-2 łyżki [20g] 0,10 zł Razem 7,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN
Nerds Kitchenpieczenia, jak piernik ma być duży, tak jak moja 18 to łatwiej będzie go przenieść. Wykrawamy nożykiem kształt, wygładzamy krawędzie. Piernik pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: -Jest to najlepszy lukier do dekoracji pierniczków, nie urywa się, szybko zastyga, i ładnie wygląda. Potrzebujemy: -1 małe białko -troszkę soku z cytryny -cukier puder-ile weźmie Na małych(...)obrotach miksujemy wszystko, dodając cukier puder. Konsystencja lukru musi być w miarę sztywna, jak zrobicie wzorek patyczkiem, nie może się rozlewać. Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem, ja daję go do woreczka strunowego, leciutko nacinam róg. I tyle :-) Żadna filozofia, a fajny pomysł na prezent :-) TAKŻE ZACHĘCAM DO PIERNICZENIA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumniej więcej wielkości świecy. Poza tym wycięłam jeszcze koło -musi być sporo większe od dziury w gwieździe-będzie to podstawa świecznika. Elementy pieczemy,studzimy. Dekorujemy wedle własnego uznania lukrem królewskim-białko,troszkę soku z cytryny i cukier puder-tyle by po narysowaniu linii patyczkiem, linia się nie rozlewała. gwiazdy łączymy ze sobą za pomocą lukru. do środka dajemy trochę(...)lukru i przyklejamy jakiś pojemniczek na świecę-by się nie chwiała, mi się nadało do tego celu to sreberko w którym jest podgrzewacz. na koniec przyklejamy lukrem podstawę i odstawiamy do wyschnięcia. I gotowe. ciekawa,prosta ozdoba wigilijnego stołu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczas na przygotowanie wielu fantastycznych przepisów, które w swoim czasie pojawią się na blogu. Dzisiaj jedna z perełek wśród wakacyjnych wypieków- przepis na malinowe ptysie z różowym lukrem. Bardzo lubię „bawić się” z ciastem parzonym i patrzeć jak ono pięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto parzone: 4 jajka(...)masła 1 szkl wody 150 g mąki pszennej Krem malinowy: 1 szkl śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru 200 g serka mascarpone garść malin Różowy lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z malin Przygotowanie: Ciasto ptysiowe: Masło i wodę umieścić w garnuszku, zagotować (masło powinno się rozpuścić). Wsypać przesianą mąkę
Nastoletnie Wypiekanieprzyprawy (domowej) do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki soli Ponadto: mąka do podsypywania ciasta Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru i 1 białka + barwniki spożywcze Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam miód, dodałam masło i oba rodzaje cukru. Podgrzewałam na średnim gazie. Mieszałam, żeby(...)dekorowałam. Blaszkę wstawiłam do piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu pierniczków od razu wyłożyłam je na kratkę do wystudzenia. A teraz zrobiłam lukier: Ubiłam białko. Po chwili wsypywałam cukier puder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta ale elastyczna, zabrałam się z lukrowanie pozostałych pierniczków. Kiedy lukier na pierniczkach wysechł, mogłam się
Kuchnia u Krysiświeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru 50 g masła 3 jajka ½ łyżeczki soli 1 l oleju do smażenia pączków Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 1 białko 25 ml rumu (lub ¼ łyżeczki zapachu rumowego) 10 g płatków migdałowych Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn drożdżowy. W letnim mleku wymieszałam drożdże roztarte(...)temperatury około 170 °C i wkładałam pojedynczo na rozgrzany olej. Smażyłam na rumiano z każdej strony. Wysmażone pączki wyjmowałam z rondla na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Przygotowałam lukier: Cukier puder utarłam z białkiem z odrobiną zapachu rumowego. Kiedy konsystencja lukru była lekko ciągliwa posmarowałam nim pączki a wierzch obsypałam zrumienionymi na patelni płatkami migdałów
Kuchnia u Krysi