mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru Przygotowanie: Lukier: Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma(...)Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody i podgrzać
Słodka Strefaszklanki mąki 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 24 łyżeczki marmolady różanej Stovit Lukier: 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 3/4 szklanki cukru pudru suszone płatki róż (do posypania) Wykonanie: W misce mieszamy 2 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki(...)zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem
Kuchnia MagdaLenymąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru Przygotowanie: Lukier: Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść nożem na stolnicy, następnie szybko zagnieść rękoma(...)Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać małe kółka. Połowę wyciętych ciastek posmarować z jednej strony lukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż lukier się zarumieni. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Krem russel kawowy: Jaja wybić, wymieszać z cukrem. Do rondla wlać odrobinę wody i podgrzać
Słodka Strefawielu lat. Spora ilość żółtek, masło i duża porcja ulubionej marmolady to gwarancja sukcesu. Domowe pączki nie mają sobie równych i nie ważne że nierówne, z cukrem czy z lukrem. Najważniejsze to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe. Dzięki temu upieczony pączek po ugryzieniu wraca do swojej postaci, nie skleja się i nie tworzy gliniastej struktury. Kto chociaż raz spróbował dobrego, domowego(...)klik. Pączki 90 dkg mąki 7 dkg drożdży 15 dkg cukru (7 łyżek) 0,5 l mleka 9 żółtek 2 jajka 15 dkg masła cukier waniliowy sól marmolada Lukier cukier puder gorąca woda Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać odrobinę mleka i mąki do uzyskania gęstości śmietany. Przykryć zaczyn ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka
Pieguskowa Kuchniacukru 3 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 200 ml mleka 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: orzeszki ziemne lub skórka cytrynowa kandyzowana do dekoracji Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka(...)piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i polać lukrem i posypać skórką lub pokrojonymi orzeszkami. Lukier: Składniki rozetrzeć na białą i lśniącą masę, którą polać babkę. Zobacz również : babka cytrynowa z lukrem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujecukru 2 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto miodowe: Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość(...)zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać. 3. Lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru. 4. Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi
Szalona Kuchnia Ewelinywypieków - 2 szklanki mleka - ½ szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki rumu - esencja waniliowa - ½ łyżeczki soli Dodatkowo: - olej + smalec (pół na pół) do smażenia - konfitura malinowa (moze być inne nadzienie) - lukier (cukier puder + wrzątek + esencja pomarańczowa + sok z cytryny) Obie mąki przesiewamy do dużej miski (misa od miksera), dodajemy sól, cukier – mieszamy składniki suche. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłego(...)papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie… to już można jeść. R A D Y: - W ostateczności można użyć tylko jednego gatunku mąki
mojewypiekiinietylkosmakami. Składniki: 130g masła 250g mąki pszennej 150g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 200g marchewki (waga po obraniu) Lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki soku z cytryny 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej Wykonanie: 1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 2. Do dużej(...)Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki. 5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut. 6. Lukier Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru. 7. Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową
Szalona Kuchnia Ewelinylepi. Pączuszki wychodzą lekkie, puszyste i delikatne - no po prostu cud, miód i orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie, a w połączeniu z lukrem kawowym to prawdziwa uczta. C. zabrał dwanaście sztuk do pracy; dali im radę we czterech. I jeszcze było im mało! Zostałam obwołana pączkową królową i obsypana taką ilością komplementów(...)żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lukier: 3-4 łyżki mocnej, gorącej kawy 130 g cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1,5 l oleju do smażenia Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 125ml mleka 50g masła 70g cukru szczypta soli Dodatkowo: 360g konfitury truskawkowej masło do wysmarowania formy 1 jajko rozkłócone do posmarowania owocowa posypka Lukier 3 łyżki mleka 1 łyżka soku z cytryny 18 łyżek cukru pudru Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty(...)ponownego wyrośnięcia. 4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 - 18 minut. 5. Lukier: Do miseczki wlać mleko, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie dość gęsty lukier. 6. Gotowym lukrem posmarować wierzch rogalików i udekorować posypką
Szalona Kuchnia Ewelinyciasta o średnicy 6 centymetrów. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami umieszczamy na nim pączki , smażąc po 5 minut z każdej strony. Wyciągamy i odsączamy. Na koniec przygotowujemy lukier, ucierając cukier puder z 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Dekorujemy nim pączki . Pączki z dziurką, czyli donuty Tego typu słodkości wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych. Najczęściej mają postać(...)szklanki mleka, ½ szklanki cukru 1/3 szklanki roztopionego masła, ¼ szklanki wody, 2 łyżki ekstraktu z wanilii, ½ łyżeczki soli. Dodatkowo, potrzebne nam będą: olej do smażenia, cukier puder do przygotowania lukru lub polewa czekoladowa, słodka posypka do dekoracji. Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami (w przypadku świeżych – w pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem przez kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażyję) 😉 Dzisiaj zakasałam rękawy, gdyż mój tata miał słodką zachciankę. Zrobiłam błyskawiczne oponki serowe z twarogu z połowy składników i tak wyszło mi 17 sztuk 🙂 Połowę oponek zrobiłam z lukrem cytrynowym, a resztę posypałam cukrem pudrem. Wyglądają jak moje pączki angielskie , które są już od dawna na blogu, jednak składniki są zupełnie inne. Polecam też inne słodkie przepisy na pączki(...)mąki + trochę do podsypania 3 łyżki cukru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 10% 1 cukier cytrynowy lub wanilinowy cukier puder + cytryna do lukru posypka cukrowa smalec lub olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować oponki z twarogu? Rozgrzewamy w garnku smalec lub olej w takiej ilości aby oponki mogły pływać. Oponki są łatwe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosobiście wolę te smażone :) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują. Nie ma co sobie żałować w końcu mamy karnawał :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany 50 g. masła 50 g. drożdży 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku(...)Smarujemy białkiem i zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - 10 minut. Do lekkiego zrumienienia. Wystudzone donaty polukrować lub posypać cukrem pudrem. Lukier: 2 łyżki białek 1 łyżka soku z cytryny 7-8 pełnych łyżek cukru pudru Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki lukier
Agusiowe smakołykiDziś wersja pączków z piekarnika. Wyszły bardzo lekkie i delikatne. Można nadziać twardą marmoladą lub zrobić pączki z dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zrobić są pyszne :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 4 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 2-3 łyżki ciepłego mleka CIASTO: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 0,5 opakowania(...)cukru waniliowego 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 2/3 szklanki mleka 2 jajka ORAZ: twarda marmolada do nadzienia kolorowa posypka, wiórki kokosowe LUKIER: cukier puder sok z cytryny gorąca woda WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej. Całe jajka ucieramy razem
Pani na desermoże stać nawet 4 tygodnie. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, ale to już u mnie norma:) Z tej porcji składników wychodzą dwie keksówki. Żeby było urozmaicenie jeden zrobiłam z lukrem, a drugi z polewą kakaową. Dla każdego coś dobrego. :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 150 g. masła 6 jajek 5 szklanek mąki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)soli. Delikatnie wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć do dwóch keksówek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem. Polewa kakaowa: 100 g. masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, do rozpuszczenia. Ciepłą polewą polać piernik. Lukier
Agusiowe smakołyki