lukier - 7892 przepisów (strona:53/527)

Kwadratowe mini pączki 101

świeżych drożdży 180 ml mleka 50g smalcu 1 jajko (małe) 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier   Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Kwadratowe mini pączki - przygotowanie: Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka, a d o reszty wkruszyć drożdże(...)Pilnować, aby temperatura była stała.) Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor i o dsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać).     Inspiracja z blogu: Ala piecze i gotuje

Di gotuje
Donaty - pączki z dziurką. 94

roku. A wracając do donatów, to lubię je robić. Nie trzeba ich nadziewać i przez to robi się je szybciej niż tradycyjne pączki. Lubię też donaty dekorować. Lukrem, polewą czekoladową i wszelkiego rodzaju posypkami. Przyjemność robienia i przyjemność jedzenia. Nic dodać, nic ująć :) Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g. drożdży 2 łyżki cukru 3 szklanki mąki 5 żółtek(...)minut do napuszenia. Donaty smażyć w głębokim oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Przestudzone donaty, udekorować polewą czekoladową, lub lukrem. Ja część donatów, polukrowałam zwykłym lukrem, a część lukrem kakaowym

Agusiowe smakołyki
Francuskie bułeczki z makiem 143

bułeczkami. Użyłam do nadzienia gotowej masy makowej oraz suszonych żurawin. Bułeczki szykowałam dosłownie 5 minut i piekłam ok. 20 minut bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po wystygnięciu dodatkowo polukrowałam je lukrem cytrynowym, ale jeśli nie ma czasu to można posypać je również cukrem pudrem. W ten sposób w przeciągu niecałych 30 minut można zrobić pyszny i ładnie wyglądający deser. Oto przepis(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 330g ok. 250-300g gotowej masy makowej garść suszonych żurawin 1-2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z ok. 1/4 cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinęłam i pozostawiłam na pergaminie, w który było zawinięte. Ciasto równomiernie posmarowałam masą makową i posypałam suszoną żurawiną. Następnie pomagając sobie

Waniliowe Improwizacje
Ślimaki cynamonowe z powidłami 85

wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie wyrośnięte ślimaki piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Muszą się zarumienić. Gdy przestygną polewam je lukrem Składniki na lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 1,5-2 łyżek wody Do cukru pudru dodaję wodę i mieszam. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaję odrobinkę wody, jeśli za rzadki(...)trochę cukru pudru. Smaruję ślimaki lukrem i zostawiam do zastygnięcia (można też zajadać od razu ) Smacznego Artykuł Ślimaki cynamonowe z powidłami pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Błyskawiczne pączki 151

Błyskawiczne pączki to bardzo szybki w przygotowaniu przepis na pulchne, smaczne i miękkie w środku pączki z nadzieniem różanym. Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem albo oblane lukrem waniliowym i ozdobione czekoladą. Jaką wersję wybierzecie to zależy już od Was. Ja osobiście wolę te z lukrem – nie ukrywając są dużo słodsze :) Sprawdź przepis na Faworki Składniki 250g mąki pszennej(...)20ml spirytusu 100 ml mleka w temperaturze pokojowej 40g masła 7g drożdży instant 3 żółtka 2 łyżki cukru kostka smalcu olej do smażenia Dodatkowo marmolada różana cukier puder albo lukier Domowe pączki – przepis Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta. W misce ucieramy żółtka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cynamonowe gniazdka 90

smaku i zapachu, stąd nazwa. Takie pączki można też nazwać pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi czy pączkami z dziurką. Jak zwał, tak zwał, ważne, aby smakowały. A te z dodatkiem lukru cytrynowego smakują wybornie. Są bardzo delikatne i mięciutkie w środku. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 125ml wody 40g masła 0,5szkl. mąki tortowej 2 małe jajka szczypta soli szczypta(...)cynamonu olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Wodę wlałam do rondelka. Dodałam szczyptę soli masło. Wszystko podgrzewałam do rozpuszczenia się masła. Mąkę tortową przesiałam i wsypałam ją jednym rzutem do gorącej wody z masłem. Wszystko mieszałam dość energicznie, aż powstało gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto zdjęłam z gazu i odstawiłam

Waniliowe Improwizacje
Pączki hiszpańskie wg Aleex 89

zrobić. Warte tego, by je zjeść. Polecam. Składniki na około 25 gniazdek: • 200 g mąki pszennej • 100 g masła • 250 ml wody • 4 jajka • szczypta soli • olej do smażenia Lukier: • 200 g cukru pudru • 1 łyżka soku z cytryny • 2-3 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: 1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 2. Zmniejszyć moc palnika(...)papierem do góry, a po chwili go usunąć). 10. Smażyć po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. 11. Wyjąć pączki, odsączyć na ręczniku papierowym. 12. Można przygotować lukier ucierając cukier puder z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować lukrem pączki. Można też posypać pączki obficie cukrem pudrem. Ponieważ my nie lubimy lukru, u nas wersja

W mojej kuchni
Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi 100

NADZIENIE 2-3 jabłka – 550 g (najlepsza szara reneta) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego) szczypta cynamonu 50 g orzechów włoskich, posiekanych i  uprażonych LUKIER 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich, posiekanych i  uprażonych Wykonanie CIASTO Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy(...)razu posypujemy orzechami. NADZIENIE Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez  około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną. LUKIER Cukier, masło i mleko mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier powinien być gęsty, ponieważ wykładamy go na gorące rogaliki i pod wpływem temperatury powinien rozlać się i stworzyć skorupkę. Kiedy lukier

Tajemnice Smaku
Przepis na najlepsze domowe pączki – lepsze niż z cukierni 177

rzepakowy do smażenia 250 g marmolady (lub innego nadzienia) strzykawka do napełniania pączków o pojemności 100 ml (dostępna w aptece za niecałe 3 zł) cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 3 łyżki cukru pudru ok. 5 łyżeczek gorącej wody Przygotowanie: Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do miski i rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Do płynnych drożdży wsyp 1 łyżkę mąki(...)Następnie odkryj pokrywkę i obróć pączki na drugą stronę. Smaż kolejne 2,5 min. Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nieco ostudzone pączki napełniaj nadzieniem. Lukier: Cukier przesyp do miski i dodaj po jednej łyżeczce wody, mieszając po każdej dokładnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pączki smaruj lukrem przy użyciu pędzelka. Wskazówki: Pączki do wyrastania potrzebują odpowiednio wysokiej

Słodki Blog
Drożdżówki z dżemem 123

bułek 15g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru zwykłego 70g stopionego masła 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 2-3 łyżki konfitury porzeczkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam do nich łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mleko lekko podgrzałam i dolałam do drożdży(...)minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Z cytryny wycisnęłam sok i ucierałam go z cukrem pudrem do uzyskania białego gęstego lukru. Lukrem posmarowałam bułeczki. Drożdżówki podałam gdy lukier zastygł.  SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Puszyste podwójnie czekoladowe ciasto 137

cukru (można dać ciut mniej) 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki lub skórka starta z 1 pomarańczy Na lukier z białej czekolady: Uwaga: Lukier można pominąć i oprószyć ciasto cukrem pudrem lub zamienić na polewę z gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru około 30 g białej czekolady 3 łyżki wody Dodatkowo(...)piekarnika i pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z foremki i oblewamy lukrem z białej czekolady. Dodatkowo ciasto można ozdobić czekoladowymi chrupkami. Jak przygotować lukier z białej czekolady? Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier puder, mieszamy. Rondelek ustawiamy na małej mocy palnika

Słodkie okruszki
Piernik czekoladowy z marcepanem 110

długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki. Ciasto udekorowałam lukrem i czerwoną posypką z naturalnych owoców. Piernik i marcepan foremka o pojemności 1,2 l Składniki: 90 g jasnego cukru muscovado 250 g golden syropu 225 g pszennej mąki(...)opcjonalnie porter szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao Marcepanowe kulki 125 g marcepanu 1 łyżka rumu 30 g orzechów, u mnie pekan 2 łyżki owoców liofilizowanych Biały lukier z rumem 150 g cukru pudru 2 łyżki rumu 2 łyżki owoców liofilizowanych czerwonych Zacznij od marcepanowych kulek. Zetrzyj marcepan na tarce. Dodaj pokrojone orzechy, owoce liofilizowane i rum. Zagnieć

codojedzenia
DOMEK Z PIERNIKA 109

kakao (3 łyżeczki)  soda (1 łyżeczka)  przyprawa do piernika ( 1 opakowanie = 2 łyżki )  miód płynny (100 g.)  1 jajko + 1 żółtko  masło (100 g.) Lukier: białko (1 szt.) cukier puder (150 g) sok z cytryny (około 10 kropel) Dodatkowo: cukier puder (do posypania dachu i na około domku) żelatyna (2 listki) Potrzebne gadżety: szpatułka waga(...)Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Lukier powinien mieć konsystęcję mniej więcej pasty do zębów. Lukier powinien się gładko ciągnąć, nie powinien się rwać, ani wylewać.  Lukier przelewamy ro rękawa cukierniczego i dekorujemy części domku. 4. Do ścian z otworami

RITA food channel
Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami 151

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: 380g mąki pszennej 65g masła extra 40g świeżych drożdży 120g cukru 2 jajka 150ml mleka 550g domowej masy makowej szczypta soli(...)Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 60g skórki pomarańczowej 100g orzechów włoskich masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania