lukier.Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki. Moje posty
Słodka Stronazapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę(...)wyłożonej papierem i odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny - do lekkiego zrumienienia. Jeszcze lekko ciepłe smarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, ale bezproblemowo spływać z łyżki jednolitym strumieniem. Zbyt rzadki spłynie z drożdżówek, a za gęsty ciężko będzie
Codzienna kuchnia niecodziennaWyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Upieczone drożdżówki studzić na kratce.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder energicznie wymieszać z gorącą wodą i kroplą aromatu śmietankowego.Wystudzone drożdżówki udekorować lukrem.SMACZNEGO!Etap 1 Etap 2Etap 3Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 12 małych drożdżówek.Margarynę
Gospodyni Miejskamojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę połączenie babki z biszkoptem Oblane lukrem są pyszne, mięciutkie i szybko znikają… Składniki:Ciasto:0,5 szklanki mleka2,5 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka120 g margaryny2 łyżeczki amoniakuszczypta soliLukier:2 szklanki cukru pudru2 łyżki soku(...)ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec w 170 stopniach przez około 15 minut, aż lekko się zrumienią.Lukier:Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać cukru pudru.Gotowym lukrem polać amerykany od płaskiej strony.Smacznego
Oryginalny smakszklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone 200 ml śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie(...)dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem (nie mąką!), jeśli się kruszy
sama złodyczlewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu(...)białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgalaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego lukrem plastycznym polecam mniej słodki krem) Do kremu maślanego: 250 g bardzo miękkiego masła (to bardzo duży tort i każdy element należy pokryć tym kremem, dlatego aż tyle) 8 łyżek mleka(...)barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej (ok. 27x36 cm), prostokątnej formie z 8 jajek. Następnie drugi z 4 jajek
Ratunku obiadDzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie(...)najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia: 20-25 min. Składniki
coolinarnastrefa.blogspot.comwypieki z dziećmi, bo ciasto przygotujecie błyskawicznie. Pierniczki smakują rewelacyjnie bez żadnym dodatków, ale oczywiście można pokusić się o jakąś dekorację. W tym wpisie znajdziecie dodatkowo także przepis na lukier z pudru z ksylitolu. Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania tych niezwykle prostych i przepysznych pierniczków orkiszowych gotowych na już! Nasze urocze pierniczki orkiszowe Pierniczki orkiszowe po wyjęciu z piekarnika Składniki(...)czas. Wszystkie pierniczki to: około 2900 kcal Białko: 62,3 g Węglowodany: 481 g Tłuszcz: 90,6 g Błonnik pokarmowy: 21,5 g Ładunek glikemiczny: 329,8 Jak zrobić lukier z pudru z ksylitolu? Potrzebujesz: 8 łyżek pudru z ksylitolu, 2 łyżki gorącej wody, łyżka soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki i gotowe! Lukier nakładaj na ostudzone pierniczki. Lukrujemy Gotowe
Natka Pietruszkiprzy pomocy łopatki wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową. Jak zrobić lukier? Wszystkie składniki starannie rozetrzeć, aby powstał gładki i lśniący lukier. Zobacz również: ciasto makowe z lukrem . Pomóż w zbiórce na specjalny wózek
Kuchcik gotujekakao ciemnego – około 3 łyżek z górką 2 łyżki z górką miodu płynnego 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na lukier: 2 łyżki ziemnej wody 2 łyżeczki soku z cytryny i około 150 g cukru pudru oraz do dekoracji kolorowa posypka Link do filmiku z przepisem na: Ciastka czekoladowe Przygotowanie: Do mąki dodaję(...)Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę na środowej półce około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie lukru i dekoracja: Do miseczki przelewam wodę, sok z cytryny i stopniowo dodaję cukier puder, cały czas mieszając. Lukier robię dość gęsty aby nie spływał z ciastek. Tak przygotowany lukier przekładam
Uwaga Babcia Gotujewanilią, dodać do masy i wymieszać. Do masy dodać czekoladę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aż masa stężeje. Z masy formować kule wielkości dużego orzecha laskowego. Przygotować lukier : cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na pulchną masę. Maczać kule w lukrze i obtaczać w migdałach. Odstawić do ostudzenia. Ja nadziewam każdą kulę na wykałaczkę, obtaczam w lukrze(...)migdałach i nabijam wykałaczkę w przekrojonego ziemniaka. kule : 60 g miękkiego masła, 60 g cukru pudru, ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy, 2 łyżki rumu – około 30ml, lukier z białek : 175 g cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny, 60 g drobno posiekanych migdałów
królestwo garówwcześniejszego przygotowania, ograniczając przy tym ilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią. Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis(...)puszce. Jeśli planujesz udekorować choinkę pierniczkami, przygotuj je właśnie teraz – muszą być bowiem twardsze niż te, które przyszykowałaś wcześniej do jedzenia. Dwa – trzy dni przed świętami udekoruj pierniki lukrem oraz upiecz ciasta – makowiec, sernik czy piernik. Nie zapomnij o przechowywaniu ich w chłodnym miejscu, dzięki czemu pozostaną świeże przez dłuższy czas. Sernik spokojnie może być podany po 3. dniu
Rozdomowionacytryny i sok z tej samej cytryny – 2 łyżeczki mielonego kardamonu – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – lukier: 1-2 łyżki soku z cytryny, cukier puder – posiekane pistacje do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 st C i przygotuj blaszkę typu keksówka. Cytrynę bardzo dokładnie umyj(...)minut, ale sprawdź patyczkiem, czy nie jest wilgotne w środku. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudź całkowicie. W miseczce połącz sok z cytryny i cukier puder, aby uzyskać gęsty lukier. Lukrem polej ciasto, a następnie posyp je posiekanymi pistacjami. Jak lukier stężeje krój i podawaj. SMACZNEGO! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także
nietylkopasta.plpasem. Część osób planuje zapewne imprezę, a impreza nie może się odbyć bez żadnych przekąsek. Muffiny to proste słodkości, które można zrobić z kilku składników. Możecie ozdobić je lukrem, gotowymi dekoracjami lub pobawić się w małego artystę i samemu narysować coś np. pisakiem czekoladowym - dzieci z pewnością chętnie wezmą w tym udział 😉 Halloweenowe muffiny z "lukrem" migdałowym - przepis(...)sztuk Do przygotowania muffinów będą Ci potrzebne: 75g masła, 300g mąki owsianej, 60g ksylitolu, 100g gorzkiej czekolady, jajko, ok. 350ml maślanki, łyżeczka proszku do pieczenia. Do przygotowania "lukru" będą Ci potrzebne: 100g migdałów blanszowanych, 50ml wody. 1. Tabliczkę czekolady drobno posiekaj nożem. 2. Masło rozpuść i ostudź. 3. Do miski wsyp mąkę owsianą, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszaj
Z notatnika dietetyka