swoich gości i podać je w zupełnie nowy sposób. Lub jeśli zawsze na Święta pieczecie mazurki i chcielibyście smacznie wykorzystać skrawki biszkoptu. Składniki na proste babeczki waniliowe Składniki na lukier Do ozdoby: różowe i białe cukrowe koraliki czarna masa cukrowa pianki (małe lub standardowe w zależności od wielkości zajączków, ja wykorzystałam pianki mini) różowa posypka cukrowa ( zobacz jak ją zrobić(...)lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego ). Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki. Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można wykorzystać na zrobienie lukru. Lukier przygotowujemy według przepisu z połowy składników (tylko jedno białko). Pianki tniemy na pół po przekątnej czystymi nożyczkami. Powinny wyjść małe trójkąty. Świeżo przecięty brzeg jest dosyć lepki, dlatego
Ciastkozercygrubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę.Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min).Lukier przygotowujemy według przepisu. Przekładamy do kilku miseczek i farbujemy barwnikami spożywczymi na potrzebne kolory (zwykle wystarczy kilka kropel barwnika - lepiej dać za mało niż za dużo).Gotowe ciasteczka maczamy w lukrze(...)można ściągnąć nadmiar nożem lub zaczekać aż sam skapnie). Można też przełożyć lukier do woreczka strunowego i nakładać na ciasteczka. Na jeszcze wilgotny lukier przyczepiamy ozdoby: koraliki, czekoladki, cukrowe perełki.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyCiasteczka dla Mamy Kruche ciasteczka to świetny pomysł na prezent, szczególnie, że można przygotować je wcześniej i zamknąć w ładnym pudełku lub słoiku. Ozdobione kolorowym lukrem wyglądają uroczo, a ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste :) Składniki na kruche ciasteczka Składniki na lukier +kolorowe barwniki spożywcze Ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Wykrojone z ciasta serduszka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem lub papierem(...)pieczenia, pieczemy około 10 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczek czas przygotować lukier i opakowanie. Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych i farbujemy na kilka różnych kolorów. Jeśli chcemy, żeby lukier układał się w fantazyjne wzorki (jak na zdjęciu poniżej) wystarczy dodać do niego trochę więcej cukru pudru niż w przepisie i po nałożeniu na ciasteczko
Ciastkozercyforemki, które idealnie pasują do letnich owocowych klimatów. A że kruche ciasteczka są dobre o każdej porze roku zdecydowałam się na ten właśnie przepis. Do tego dekoracja z kolorowego lukru - e voila! letnie kruche ciasteczka gotowe :)Przepis na kruche ciasteczkaPrzepis na lukier+ barwniki spożywcze, cukrowe koraliki do dekoracjiOprócz foremek poniżej, wykorzystałam także zwykłą szklankę, żeby zrobić ciasteczka w kształcie plastrów(...)około 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.Wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier robimy według przepisu.Gotowy lukier przekładamy do małych woreczków strunowych, dodajemy barwnik (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy w palcach, aż do uzyskania jednolitego koloru.Obcinamy mały rożek z każdego woreczka i dekorujemy ciastka
Ciastkozercyszklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 2 łyżki kakao, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą dodać marmoladę śliwkową rzadką i dobrze wymieszać jeśli marmoladę masz gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą na rzadszą dodać(...)proszkiem do pieczenia i sodą ciasto rózgą niezbyt dokładnie wymieszać silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy ciasto i piec około 40 minut do suchego patyczka lukier: cukier puder 2 łyżki wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny - dać tyle, aby lukier był rzadki i posmarować lukrem babę na mokry lukier posypać posypką kolorową i odstawić do zastygnięcia
W Mojej Kuchni Lubiędyni lecz bardzo lubię robić i dekorować ciast, ciasteczka, pierożki w motywy Halloween`owe. Dziś właśnie propozycja na takie ciasto, czyli sernik dyniowy na Halloween udekorowany malutkimi dyńkami z lukru plastycznego. Nie wygląda bardzo strasznie lecz jeżeli posypiemy górę sernika kakao i dodamy do dyniek straszny uśmiech i oczy, to sernik będzie wyglądał bardzo fajnie na stole Halloween`owym(...)jaja 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki 1/4 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy korzennej do dyni 250 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru pudru Kawałeczek lukru plastycznego w kolorze pomarańczowym i brązowym Przygotowanie: Do twarogu dodajemy puree z dyni, cukier, jaja, mleko i dokładnie miksujemy przez ok. 3 min, po tym dodajemy mąkę, sól
Kuchnia Łukaszasposobów" o smaku czekoladowym2 jajka100 ml mleka100 ml oleju Krem:200 ml śmietanki 30%4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej1 łyżka żelatynywoda do namoczenia żelatynyponadto:biały lukier plastycznyfiołki w cukrze, wg przepisu tutaj1 łyżka cukru pudru2 łyżki kajmaku Wykonanie:Zawartość torebki "Babeczki na 1001 sposobów" wsypać do miski. Dodać jaja, mleko i olej - dokładnie wymieszać łyżką(...)kremy i dokładnie połączyć.Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik.Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości babeczki 3/4 wysokości babeczki i odpowiednio długie.Brzegi torciku posmarować kajmakiem i otulić lukrem plastycznym, lekko dociskając. 1 łyżkę cukru pudru utrzeć dodając odrobinę wody, tak by powstał gęsty lukier.Za pomocą lukru przyklejać fiołki. Smacznego ! Przepis ten bierze udział w konkursie. Jeśli
kolorowotorcikowoCiasteczka, które okazały się wielkim zaskoczeniem. Upiekłam je Córci do przedszkola na Walentynki stąd ich kształt i różowy lukier. Były tak pyszne, że mimo iż robiłam je z podwójnej porcji (tak by zostało coś w domu) , to już je dopiekałam... - tak wszystkim smakowały. I już znów ich nie ma... Kruche ale z rodzaju takich twardszych (to za sprawą mąki ziemniaczanej(...)dodatkiem lukru z odrobiną konfitury wiśniowej i migdałami, mmmmmm.... Poezja.Za pierwszym razem przygotowywałam je na dwa sposoby: w formie dropsów (z wałeczka) i wykrawanych serduszek, za drugim już tylko wycinałam foremkami (serca, kwiatki). Ciasta nawet nie trzeba schładzać, idealnie się z niego wykrawa.Polecam , są baaaardzo smaczne. Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami.Składniki:- 310g mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowecukier waniliowy)- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru- 2 łyżki spirytusu- 50g roztopionego, letniego masła+dodatkowo:- konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru)- mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego- olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki i część ciepłego mleka. Dokładnie zamieszać i odstawić(...)ok.ale trzeba go później wymywać, a tu - robota skończona woreczek do śmieci, tylko końcóweczka do mycia). Po nadzianiu pączki posypujemy mielonym ksylitolem lub smarujemy pędzelkiem lukrem.Polecam uwielbiany przez nas lukier marcepanowy: puder trzcinowy, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Dokładnie wymieszać i lukier gotowy. W zależności od tego jaki ma być gęsty dodajemy odpowiednią ilość kremówki. Ten lukier jest przepyszny
Smaczne Zdrowetaki przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Co do dekoracji? Tu również szeroki wybór, w sklepach przed świętami aż roi się od wszelkiej maści dekoracji do ciastek- pisaków, lukrów, posypek. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i tolerancja na sztuczne dodatki w tychże. A jeśli jesteśmy fanami opcji zrób to sam, mamy do dyspozycji poczciwy lukier w wielu wariantach- królewski, cytrynowy(...)cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 4 łyżki kakao 10 łyżek miodu 200 g masła śmietankowego 1 jajko 2 żółtka lukier posypki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na stolnicy wymieszać wszystkie suche składniki. Potem pokroić masło i zagnieść z suchymi składnikami na kruszonkę. Dodać resztę składników i zagnieść całość na gładkie
ProstePesto.plwęglowodanów w porcji. Keto keks z kalafiora Keto keks z kalafiora – pyszny dodatek do kawy Jeśli chodzi o polewę, to tutaj także dokonałam modyfikacji i użyłam lukru z inuliny i mleka kokosowego . Dokładnie takiego samego jak w babce majonezowo – szpinakowej . Bardzo mi on zasmakował i świetnie pasuje do keto keksu. Najlepsze w tym przepisie jest to, że jest(...)Zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Print Keks kalafiorowy Zdrowy dodatek do kawki, w dodatku z warzywną wkładką? Oto on – keto keks kalafiorowy. Pełen bakalii i orzechów, z kokosowym lukrem. Pycha. Course Deser Cuisine Europejska, Polska Diet Low-Carb, Gluten Free, Wege Keyword ciasto kokosowe, ciasto z owocami, keks, placek orzechowy, żurawina Prep Time 8 minutes Cook Time 40 minutes
Modern Cave Girlwidoczna jest cynamonowa spiralka. W trakcie rośnięcia poszczególne bułeczki przyczepiają się do siebie. W celu dokonania konsumpcji należy je więc odrywać jedna od drugiej. Najczęściej wierzch pokrywa się białym lukrem. Z powyższego opisu wyraźnie wynika, że moja pierwsza wersja keto cinnamon rolls nie była zbyt zbieżna z oryginałem, choć mimo to bardzo smaczna… Co innego te prezentowane dzisiaj – one zachowują(...)białka hydrolizowanego (peptydów kolagenowych) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej Nadzienie 30 g oleju kokosowego 2 łyżki erytrytolu 2 łyżeczki cynamonu Lukier 25 ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżka inuliny Sposób przygotowania Ciasto Mleko kokosowe wymieszać z drożdżami i inuliną, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe suche składniki (poza
Modern Cave Girltradycyjnie – szarlotka w kruchym cieście z cytrynowym lukrem. Prosto i niezwykle smacznie. Przepis pochodzi z zasobów “zeszytu słodkosentymentowego” Składniki: 1,2 kg jabłek 500 g mąki 220 g masła 200 ml kwaśnej śmietany 12% 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli jabłka są zbyt kwaśne) 1 szklanka cukru(...)stopni. (Jeśli lubicie bardziej kruchy spód, możecie najpierw podpiec pierwszą część ciasta (20 minut), następnie wyłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta i piec jeszcze 20-30 minut) Następnie przygotowuję lukier. Do cukru pudru dodaję sok z cytryny i 1 łyżkę wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, możecie dodać jeszcze 1 łyżkę wody). Lukier wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Górę możecie
Słodki sentymentszybko, bo pączki mogą być surowe w środku). Po usmażeniu odkładamy pączki na papier kuchenny, a następnie układamy je na blaszce lub papierze do pieczenia i przygotowujemy lukier. Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru ½ szklanki wody 1 łyżeczka cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodajemy jeszcze cukru pudru. Tak przygotowanym lukrem oblewam pączki
Słodki sentyment