lukier - 7892 przepisów (strona:52/527)

Baba Wielkanocna 85

pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne , świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu. No i do tego aromat samego ciasta drożdżowego … coś wspaniałego! Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem cytrynowym, ale możecie przygotować do niej polewę. Polewę z białej czekolady z dodatkiem śmietany 30% ze świeżą skórką pomarańczową, taka wersja również będzie cudowna! Wierzch można posypać dodatkową porcją kandyzowanej skórki(...)kandyzowanej opcjonalnie 20 g rodzynek + 5 łyżek nalewki cytrynowej skórka starta z połowy cytryny Dodatkowo 190 g cukru pudru soku z cytryny tyle ile będzie potrzeba, aby uzyskać gęsty lukier Instructions Jeśli będziecie dodawać do babki rodzynki trzeba je wcześniej namoczyć w alkoholu.  Masło rozpuścić i odstawić.  W rondelku podgrzać mleko , powinno być letnie dodać drożdże , łyżkę mąki

SprawdzonaKuchnia.pl
Śliwki na kruchym spodzie 82

bardzo cieniutki placuszek i podpiec. Kolejny krok to wyłożenie śliwek, nakrycie ich pozostałym ciastem i upieczenie. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zdecydowanie smaczniejszą opcją jest polanie ciasta lukrem kokosowym przygotowanym z likieru Malibu! Co mogę powiedzieć jeszcze o tym cieście? Chyba tylko tyle, że w prostocie jest siła! Koniecznie spróbujcie, zanim skończą się pyszne śliwki węgierki, które są najlepsze(...)dodatkiem do serów, pasztetów lub mięs pieczonych. Smacznego! Print Śliwki na kruchym spodzie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Kruche cieniutkie ciasto ze śliwkami i lukrem. Course Desery Cuisine Polska Keyword kruche ciasto, śliwki Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik siostry Marii 199

prezent ślubny dostałam między innymi książkę z przepisami siostry Marii. Na Wielkanoc upiekłam z tej książki pysznego sernika z cytrynowym lukrem i chciałabym się nim z Wami podzielić.  Trochę pozmieniałam w przepisie po swojemu.  Sernik wychodzi bardzo wysoki. Polecam  Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, cukier puder 0,5 szklanki, żółtko 1 szt, margaryna(...)wiaderku 1,5 kg, jajka 15 szt, masło 1,5 kostki, cukier puder 3 szklanki, kasza manna 1 szklanka, olejek pomarańczowy 1 łyżka, rodzynki 1 szklanka, sól szczypta, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczy 100 g, Sposób przygotowania: Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki

kulinarne odsłony pati
Puszyste pączki – najlepszy przepis 108

natomiast te na smalcu mają skórkę miększą i gładszą. Pewnie dlatego, że tłuszcz zwierzęcy w temp. pokojowej krzepnie i tworzy cieniutką warstwę tłuszczu na powierzchni pączka. Pączki można udekorować lukrem cytrynowym (mój przepis) lub cukrem pudrem. Należy jednak pamiętać, że lukier wylewamy na jeszcze ciepłe pączki, a pudrujemy cukrem pudrem gdy pączki są już chłodne. Jeśli spodobał Ci się poniższy(...)szeroki garnek; cedzak do łowienia pączków; ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka, pędzelek kuchenny do smarowania pączków lukrem. Ingredients 750 g mąki pszennej 8 szt żółtek 65 g drożdży 100 g masła min. 82% kwasu mlekowego 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

SmartBake.pl
Wilgotna babka cytrynowa 117

składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cytryna 200 g masła (cała kostka) 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka bułki tartej Lukier składniki: 1 szklanka cukru pudru lub sprawdź przepis na polewę czekoladową Sposób przygotowania: Przygotuj wszystkie składniki, które wymieniłem wyżej. W niewielkim rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Zadbaj(...)wypieczeniu nie będzie przywierała do formy. Jeśli twoja blaszka jest gotowa przelej do niej ciasto. Babkę cytrynową piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 45 minut. Jak zrobić lukier Przygotuj 1 szklankę cukru pudru. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Następnie małą łyżeczką dolewaj niewielkie ilości ciepłej wody ciągle mieszając. Kiedy lukier przybierze płynną konsystencję, to znaczy

ugotuj-przepis.pl
Babka marmurkowa (Ciambella marmorizzata) 126

pszennej 150 g cukru 50 g kakao 16 g proszku do pieczenia 225 ml śmietany 30% 130 ml oleju s ł onecznikowego lub rzepakowego 1 laska wanilii 4 jajka Lukier 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1-2 łyżki mas ł a * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej **** INGREDIENTI Ciambella 250 g di farina 150 g di zucchero(...)pieczeniem wyrównujemy wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem,  mieszamy. Lukier odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto  dekorujemy lukrem przygotowanym lukrem.   **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico a 180 gradi ( il forno ventilato

La grande e la piccola cuoca
Babka karmelowa, dwukolorowa 109

Pyszna babka pachnąca kajmakiem. Dzięki kakao wyczarowałam dwa kolory, a lukier i kawałki karmelu z borówkami to niebo w gębie! Polecam Co nam trzeba? forma do babki szeroka, nie za wysoka 300g mąki 4 jajka 150 g cukru brązowego (trzcinowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300g masy kajmakowej 100ml mleka pół kostki masła prawdziwego 2 łyżki kakao prawdziwego lukier: cukier(...)wierzch znów białe. Babkę pieczemy w 180 stopniach góra/dół ok. 45-50 minut. Babkę studzimy, lekko opukujemy brzegi i lekko ciepłą wydostajemy na talerz. Polewamy od góry lukrem, aby spłynęło w rowki i obsypujemy karmelem. Wierzch babki zdobimy borówkami i lekko skrapiamy lukrem. Smacznego!!! Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares

Latosiowydom
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 91

Pomysł na tą szarlotkę wzięłam z grupy tematycznej z Facebooka Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna(...)przełożyć na jabłka, odkleić papier. Wsadzić do lodówki na 15 min. Wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pod koniec pieczenia (5 min przed końcem) przygotować lukier. Sok i cukier rozetrzeć dokładnie wierzchem łyżki, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Można tez wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Zmiksować. Ciasto wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Podawać od razu

moj przepis na
Drożdżowa baba z ziemniakami 110

proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą lub posypane cukrem pudrem. W mojej rodzinie uwielbiane przez męża i moją mamę. Pozycja obowiązkowa na Świątecznym stole. Inspiracja forum gazety wyborczej oraz Moje wypieki. Składniki na 2 formy(...)termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka konieczność – lukier wyjdzie zbyt gęsty

moj przepis na
Cytrynowe ciasto 108

cytryny 3 łyżki przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru Cytrynowa pianka: 2 galaretki cytrynowe 500 ml wody 660 g kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 2 płaskie łyżki cukru pudru Cytrynowy lukier: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 1 paczka herbatników (250 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)puder. Cienkim strumieniem wlewać galaretkę, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową szpatułką. Cytrynową piankę od razu wylać na stężały cytrynowy krem. Na wierzchu ułożyć herbatniki, ponownie wstawić do lodówki. Cytrynowy lukier: Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny. Z pomocą drewnianej kuli ucierać składniki do uzyskania gładkiej masy. Wlać łyżkę gorącej wody, ponownie ucierać. Jeśli lukier jest za rzadki

niecodziennikpary
Bułeczki z twarogiem i mascarpone 114

mleka 2 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu (trochę mniej) Ciasto Drożdże wymieszać z 1łyżką cukru,2 łyżkami mąki i 1/6 szkl(...)odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min, do zarumienienia. Lukier Do garnka wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 91

jajka 50 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu lub wódki Dodatkowo: 250 - 300 g marmolady  3 - 4 łyżki mleka lub roztopionego masła do posmarowania Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić bułeczki drożdżowe(...)stopni C przez około 20  minut. Najlepiej po tym czasie jedną sprawdzić, czy jest upierzona. Nie przedłużać czasu pieczenia, gdyż bułeczki staną się zbyt suche. Po wystudzeniu posmarować lukrem. Lukier: Składniki rozcierać łyżką do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji, bez wyczuwalnego cukru pudru. Lukrem od razu posmarować wystudzone bułeczki, gdyż odstawiony zastygnie. Zobacz również: bułeczki drożdżowe z serem

Kuchcik gotuje
Ciasto mega kokosowe – babka kokosowa – pyszna puszysta i wilgotna 600

mleczka kokosowego 100 g masła roztopionego i przestudzonego 4 jajka (rozmiar L) 40 g wiórków kokosowych (około 6 łyżek) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny około 1 łyżeczki zimnej wody i około 3 łyżek z dużą górką cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto kokosowe Przygotowanie(...)różnić w zależności od piekarnika i foremki. Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wystudzone ciasto możemy dodatkowo pomalować lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję cukier puder i dokładnie mieszam – lukier powinien być dość luźny. Tak przygotowanym lukrem maluję górę ciasta oraz boki

Uwaga Babcia Gotuje
Tradycyjna szarlotka z połówkami jabłek 840

wykonania i różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza na różne okazje. Sprobujcie ją podać ciepłą z gałką waniliowych lodów-Pycha! Polecam. Blaszka 25/30 cm SKŁADNIKI(...)waniliowy np. Danio 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 7 -8 sztuk małych najlepiej jednakowej wielkości jabłek Cynamon do posypania 1 cukier waniliowy Lukier: 3 łyżki mleka ¾ szklanki cukru pudru Kilka kropli naturalnego ekstraktu cytrynowego Dr.Oetker SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połówki ze środka wydrążamy gniazda nasienne. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania