lukier - 7892 przepisów (strona:46/527)

Rogale marcińskie 86

Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Rogaliki piec około 15-20 minut na złoty kolor. Mleko , sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem , lukier jest błyskawiczny, wystarczy połączyć składniki i lukier gotowy, powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach. Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze ciepłe polać lukrem(...)razu posypać siekanymi migdałami, lukier szybko zastyga!. Smacznego! Nutrition Serving: 109 g | Kalorie: 395 kcal | Carbohydrates: 53.4 g | Białko: 7.2 g | Fat: 20.2 g | Tłuszcze nasycone: 5.7 g | Cholesterol: 36 mg | Sód: 293 mg | Fiber: 2.3 g | Cukier: 32.5 g [one-half-first] [/one-half-first] [one-half]P [/one-half] Inspiracja z tej strony 🙂 Artykuł Rogale marcińskie pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem 88

połówki śliwek skórką do dołu. Każde ciastko smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (muszą się zarumienić i urosnąć). Na koniec przygotowuję lukier. Składniki: 2 łyżki rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody 10 czubatych łyżek cukru pudru Wszystkie składniki mieszam, lukier powinien być dosyć gęsty, jeśli nie, można dodać trochę(...)więcej cukru pudru lub wody, jeśli jest za gęsty. Lukrem polewam przestygnięte ciastka. Smacznego Artykuł Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Mini keto donaty (bez glutenu) 116

więc dziś mam dla Was przepis na ekspresowe mini keto donaty! Nie zawierają glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Nasze keto donaty możemy podać z pysznym lukrem na bazie serka cream cheese. Rozpusta w najlepszym wydaniu, kto się skusi? 😉 Składniki: Donaty 60 g mąki kokosowej 50 g erytrytolu ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 6 jajek(...)roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Lukier 60 g serka typu cream cheese 60 g roztopionego masła 60 g erytrytolu ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Sposób wykonania: Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180°C i przygotowujemy formę na donaty. Jeżeli takiej nie posiadamy wystarczy forma na muffinki i kawałki folii aluminiowej. Folię składamy na pół kilka razy

Mostek w kuchni
Błyskawiczny lukier waniliowy 92

Dobry i prosty lukier to znakomity dodatek do ciast i deserów. Potrafi on znakomicie osłodzić życie i nada się wprost idealnie m.in. do polania bożonarodzeniowych pierniczków . Przekonajcie się sami! Lista zakupów Przygotowanie składników: 1 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 łyżki stołowej serka homogenizowanego waniliowego Łączymy ze sobą oba składniki i dokładnie mieszamy, tak by uniknąć grudek. Wiele zależy(...)serka – jeśli lukier będzie zbyt rzadki jak na nasz gust, wystarczy dodać jeszcze nieco cukru. Jeśli zbyt gęsty – wystarczy odrobina serka. I już. Gotowe. No i takie przepisy to ja lubię! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: robi się go błyskawicznie! Przygotowanie lukru trwa dosłownie kilka minut, a potrafi on podbić smak każdego wypieku. Po drugie: jest banalnie prosty

Proste-przepisy.pl
Miętowe pierniczki 124

kojarzą się jako suche, ciężkie ciasteczka – te takie nie są. Dodatek mięty i ich okrągła forma bardzo przypadły mi do gustu. Są pyszne i nawet z lekka orzeźwiające. Lukier miętowy dodatkowo podkreśla ich smak. Ja jestem z nich baaardzo zadowolona. Jestem ciekawa ilu z Was zdecyduje się upiec je sobie na Święta Pierniczki: 130g kwaśnej gęstej śmietany 18% pół(...)łyżeczki sody oczyszczonej 200g cukru 1 jajko 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej mięty 330g mąki pszennej Lukier: kilka łyżek gorącej wody (ilość regulujemy wg tego jak gęsty lukier chcemy otrzymać; u mnie około 5-6 łyżek wody) 2 szklanki cukru pudru 10-15 kropli miętowych (aptecznych) Do miski wbijamy jajko, dodajemy

Smaki Na Talerzu
Lukier królewski. Lukier do pierniczków. 80

Lukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej The post Lukier królewski. Lukier do pierniczków. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Drożdżowa Rolada Orzechowa 251

soli Nadzienie: 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g mielonych migdałów 70 g masła 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu ekstrakt migdałowy (ew. aromat) Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody bakalie do dekoracji Drożdżowa Rolada Orzechowa - Sposób przygotowania: Nadzienie: Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego rozpuszczenia(...)pędzla cukierniczego i wykładamy masę orzechową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch

Słodka Strona
Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio 117

Proste ciasto bez miksera ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Puszyste, oblane lukrem i posypane pokruszonymi płatkami migdałowymi HELIO . Wspaniałe, szybkie, na święta i do kawy w sam raz. Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 6 pokruszonych herbatników typu petitki (33 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju(...)rzepakowego 2 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru szklanka maślanki opakowanie cukru z wanilią łyżeczka pasty z wanilii, aromatu lub zapachu lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody pokruszone płatki migdałowe od HELIO Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm. Szklanka ma pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Do dużej miski dodaję suche składniki

Zasmakuj Kuchni
SEROMAKOWIEC 201

może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 6 dużych jajek 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe (do dekoracji) Wykonanie: Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin.  Po tym czasie, odsączamy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 103

przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową(...)zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO MARCHEWKOWE Z KARDAMONEM, PISTACJAMI I SUSZONYMI MORELAMI 146

Szybkie ciasto z dużą ilością pysznych dodatków. Z marchewką i skórką otartą z cytryny. Z suszonymi morelami, pistacjami i cytrynowym lukrem.  Delikatnie pachnące kardamonem. Ciasto jest łatwe do przygotowania, i jestem pewna, że nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.  Najpierw dokładnie ucieramy olej z jajkami i cukrem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy(...)połączenia składników. Na koniec dodajemy utartą marchew oraz posiekane morele i pistacje. Wykładamy do formy i pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem. Ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Jest lekkie, puszyste i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI 175 ml oleju  3 jajka (M) 100 g (1/2 szklanki) cukru

cool and minty
Pączki hiszpańskie 132

wody 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru 200 g mąki pszennej tortowej 4 jajka 1 łyżka wódki lub spirytusu 1,5 - 2 l oleju rzepakowego do dekoracji lukier (cukier puder + woda) WYKONANIE Do garnuszka wlać wodę, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, sól i cukier, po czym podgrzewać, aż się zagotuje. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i energicznie(...)Gotowe koła wrzucać wraz z papierem do pieczenia ciastem w dół do gorącego oleju, odkleić papier i smażyć na złoty kolor z obu stron. Upieczone pączki zostawić do ostudzenia. Lukier: Do garnuszka wsypać około 150 g cukru pudru, po czym wlać łyżkę wrzątku. Dobrze wymieszać. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, to dolać jeszcze wrzątku. Lukier rozsmarować na pączkach pędzelkiem

Passions hobbies life
ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA 114

przekór 😉 Moja drożdżówka jest w kształcie kwiatu i oprócz nadzienia makowego, zawiera również nadzienie serowe - na jednej warstwie rozsmarowana jest masa serowa, a na drugiej masa makowa. Bogato zdobiona lukrem wygląda bardzo efektownie. Zwykła drożdżówka raczej nie zbudza zainteresowania gości i domowników, natomiast TAKA drożdżówka rzuca się w oczy i przyciąga uwagę wszystkich. Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową(...)zlepiamy je ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem

Kuchnia MagdaLeny
SEROMAKOWIEC 208

może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 6 dużych jajek 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe (do dekoracji) Wykonanie: Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 12 godzin.  Po tym czasie, odsączamy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczoną masę makową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami czekoladowymi

Kuchnia MagdaLeny
Tradycyjny Sernik Krakowski 273

Sernik Krakowski to t radyc yjny sernik na kruchym spodzie z kruchutką "kratką" na wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą, gęstą masą serową z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, a przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej(...)tłustego twarogu 300 g cukr u 6 żółtek 2 białka 2 00 g masła budyń waniliowy (proszek) skórka otarta z jednej cytryny ok. 100-150 g rodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa  Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć

Słodka Strona