lukier - 7892 przepisów (strona:42/527)

A niech cię piernikowy domku! Pierniki 160

pierwszy dom świetny! J eszcze tylko piesek i możemy się wprowadzać " i w tym momencie wali się cały. Próbuję złapać ściany, ale grawitacja jest szybsza, łamią się, lukier zamiast do piernika, skleja mi się z podłogą. Mam ochotę rzucić domkiem (a raczej jego częściami) przez okno, niech gołębie mają. Zamiast tego ze złością wgryzam się w dach, (o, pycha(...)cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczającej 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 6 łyżek płynnego miodu Dodatkowo 100 g czekolady (rozpuszczonej do dekorowania pierników) wiórki kokosowe na lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i miód. Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą

pink envelope
Maślane ciasteczka - bałwanki 181

przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe - czerowny Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać(...)duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić.  Przygotować biały lukier - białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka

pink envelope
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 389

przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700) - 4 jajka - 100g masła - 250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu(...)waniliowego   (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej

Smaczne Zdrowe
Słodkie środy - babeczki choinki z lukrem maślanym 165

gdyż pasuje on do świątecznego klimatu babeczek. Dekoracja wbrew pozorom jest bardzo łatwa do wykonania. Całość jest dość słodka, gdyż dekoracyjne listki musimy przytwierdzić na  grubej warstwie słodkiego lukru maślanego. Babeczki choinki z lukrem maślanym  Składniki na babeczki: 125 g mąki tortowej 125 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka cynamonu 30 ml oleju 1 jajko 50 g cukru(...)trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na lukier maślany: 50 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka Składniki na dekorację: pianki białe marshmallow 2 łyżki cukru szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku kropla wody  perełki i gwiazdki cukrowe W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowe kruche ciasteczka 323

uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę) Składniki na lukier +koraliki, perełki, kolorowy lukier do dekoracji (można go też zrobić samemu. Jak? Dokładna instrukcja w tym wpisie), barwniki spożywcze Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy(...)śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Przekładamy potrzebną ilość do malutkich woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy chwilę w dłoniach, aż do uzyskania jednolitego koloru

Ciastkozercy
Marshmallow monster 159

początku tygodnia pojawią się kolejne dekoracje. Pajęcze nogi i czekoladowe płyty nagrobkowe stygną powoli w kuchni :D Na 12 babeczek potrzebujesz:- 30 białych pianek- 24 kamyczki na źrenice- czerwony lukier w tubce- odrobinę lukru lub syropu z cukrem, by wszystko do siebie przylepić- 24 wykałaczki Sposób przygotowania:Oczy robimy przylepiając do pianki kamyczki za pomocą lukru. Dodatkowo czerwonym lukrem malujemy(...)popękane naczynka. Oczy mocujemy w babeczkach za pomocą wbityczh w nie od spodu wykałaczek.Zęby robimy z połówki pianki przekrojonej wzdłuż i wszeż. Przyklejamy również za pomocą lukru

W kuchni wieczorem
Nieźle nadziany keks 229

lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok.Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cmPrzepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej www.majanaboxing.blox.plOd siebie dodałam lukier królewski(...)Keks z lukrem królewskimSkładniki:300g mąki4 jajka170g margaryny150g cukru2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia500g bakalii na lukier królewski1 białko1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać

Moja smaczna kuchnia
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 163

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej do oprószenia)- lukier limonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty z  limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy

mojewypiekiinietylko
Pierniczki 216

Rozwałkować ciasto, wykrawać z ciasta serduszka małe i duże, specjalną foremką. Układać na papierze lub prosto na blasze i piec przez 15 minut w 180 stop. LUKIER Do białka dodawać stopniowo cukier puder, ucierać. Lukier podzielić na 3 części. Jedną część lukru wymieszać z barwnikiem czerwonym , drugą z barwnikiem zielonym. Ostudzone pierniczki ozdobić kolorowym lukrem

Kuchnia Danusi
Choinki z piernika 186

wyjątkowe, pierniczkowe choinki. Wyglądają cudnie, a ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż na przykład piernikowej chatki. Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji(...)skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka – słodki prezent 227

Ciasteczka, które ozdobiłam lukrem i perełkami są słodkie i kruche. Do dziurek, które zrobiłam przed ich pieczeniem, nawlekłam tasiemkę i powiesiłam je na choince. Część ciasteczek poporcjowałam, schowałam do przeźroczystego celofanu, ozdobnie zawiązałam, a część do pudełeczek i dzięki temu mam słodkie prezenty na Święta. Uważam, że samodzielnie wykonane prezenty są lepsze od tych, które kupujemy, bo są jedyne, niepowtarzalne(...)zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia,450 g maki pszennej,1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,150 g cukru brązowego,szczypta cynamonu w proszku,1 jajko.Składniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy

Moniki Smakołyki
Babeczki choinki 216

wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut). Na każdą babeczkę nałóż łyżkę lukru, a następnie przymocuj ciepłego loda. Odstaw do zastygnięcia lukru.Krem maślany (na 12 babeczek):200 g masła w temperaturze pokojowej2 szklanki cukru pudru200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowejkilka kropli olejku

Food Square
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 433

babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji między przepisami na inne potrawy. Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI na 3 placki: 1 kostka (200 g) miękkiego(...)pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli3/4 szklanki mleka SKŁADNIKI na krem cynamonowy: 1 szklanka miękkiego masła3,5 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki przyprawy do piernika SKŁADNIKI na lukier: 80 g cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoodrobina wody WYKONANIE: PLACKI: Przygotuj pure z dyni. Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe. Na patelni rozgrzej 1 czubata

Słodko-Słony Świat Ilony
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 295

piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot zanim choinki stanęły na ich szczycie, gdyż Dzieciaki(...)łyżki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczeniagarść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych)1 jajko1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 łyżki miodu naturalnegoSKŁADNIKI NA LUKIER:*150 g masła450 g cukru pudru4-6 łyżek mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:250 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru1 usztywniacz do śmietany DODATKOWO

Słodko-Słony Świat Ilony
Lebkuchen 132

zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*Składniki na lukier:2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać. W garnku z grubym dnem podgrzać masło(...)piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia (fot.4). Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem. Teraz przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać po łyżce gorącą wodę, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki

Świat Ciasta