sera i zwinąć w rulon. Włożyć do naczynia żaroodpornego szwem do dołu. Wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200°C.Podawać gorące z ulubionym sosem do wyboru (salsa, guacamole lub kwaśną śmietaną).Smacznego
Złote przepisyczosnku 1 łyżeczka suszonego oregano Prymat 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 100 ml mleka sól, pieprz, cukier przyprawa do dań z makaronu Prymat 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana dodatkowo: makaron Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około
Moje domowe kucharzeniesłoiczki..Taki słoiczek wystarczy otworzyć, podgrzać..ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku olej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej
Moje domowe kucharzenieużywano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami. Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille
Kulinarny karnet Christopheratrzeba dodać soli, pieprzu Dodałam również czosnek przeciśniety przez praskę. Z powstałej masy zrobilam malutkie kuleczki. We Włoszech nie smaży się kotlecików, ale ,albo się je dusi w salsie pomidorowej ,albo się je piecze w piekarniku. Ja postanowiłam zrobić w piekarniku, gdyż kulki te, zostaną włożone do naszego rosołku ,na sekundkę przed serwowaniem. Do pieczenia tychże kuleczek mięsnych użyłam
Z Kuchni Do Kuchnidziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi. Serwujemy z makaronem (przepis tutaj) i salsą pomidorową. Smacznego
Kuchnia Łukaszasię bólem żoładka. Postanowiłam wypróbować makaron, który szybko się gotuje, jest miekki i dobrze przyswajalny dla tego typu osób. Miałam mało czasu. Wykorzystałam sos pomidorowy robiony przez siebie, zabutelkowany. Salsę robiłam wg sprawdzonego przepisu, który znam już na pamięć , a który towarzyszył mi co sezon na slonecznej Sycylii T U T AJ go znajdziecie klik ! Będą nam potrzebne -makaron
Z Kuchni Do Kuchnizrobiłam tak- Składniki -papyka igołomska -papryka czerwona -cukinia baby -kabaczek zielony -kabaczek żółty -dynia -zielona pietruszka+seler naciowy+szczypior -kiełbasa wiejska -cebula -oliwa z oliwek -świeże pomidory +salsa pomidorowa -świdry As Babuni Na rozgrzaną oliwę wrzuć papryki, kiełbasę i szczypior. Lekko podsmaż, dodaj pokrojone według uznania kolejne składniki, na końcu dodaj cukinie i dynie. Pomidory sparz i obierz
Z Kuchni Do Kuchnigniazd nasiennych i włókien, i wkładaj farsz mocno dociskając. Postępuje tak z każdą papryką po kolei. Włóż je do brytfanny Toscana a w szczeliny powkładaj dynię. Przygotuj salsę pomidorową, wlej ją między papryki i dynię. Na farsz wciśnięty w paprykę połóż kawałek masła i przykryj paprykową czapeczką. Nałóż pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli
Z Kuchni Do Kuchnijesień, to musi być kolorowo na talerzu! Dietetyczny obiad! Polecam! Kasza jęczmienna z suszoną żurawiną, podana z salsą warzywną z gruszka pera rocha, i masłową sałatą. Nasyci kolorami, wzbogaci witaminami, zaspokoi głód ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej według instrukcji na opakowaniu kaszy jęczmiennej - 1-2 łyżki suszonej żurawiny - 1/2 łyżki masła w/w wymieszaj w misce, nałóż na talerz (wykorzystaj obręcze
SMYKWKUCHNIjakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chiliSuszone grzybyAjwarAromatyczne suszone jabkaKonfitura z czerwonej cebuliBakłażany w adżicePure z pieczonych burakówSuszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Chutney śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka
Kulinarne przygody Gatitypewno niebawem na blogu pojawi się kilka dań inspirowanych wtorkowymi warsztatami, a tym czasem zapraszam na krótką relację fotograficzną. Chili con carne z łaty wołowej z salsą i pieczonymi pomidorami Klasyczny steak z antrykotu z masłem miso Beef bourgunion z karkówki z pure z fioletowych ziemniaków Stir fry ze skrzydła wołowego z pęczakiem Długo pieczone żeberka
Kulinarne przygody Gatitypieprzu i soli do smaku przyrządzić sos do gołąbków, po wymieszaniu zalać tym gotujące się gołąbki, uważać by z sosu nie zrobiła się "klucha". A jeszcze lepiej zrobić sos salsa . Ewentualnie sos doprawić tymi samymi ziołami co farsz. Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może(...)porze jest już młoda kapusta biała- ona tez ugotuje się szybciej niż ta jesienna. Danie nie jest pracochłonne, a sos do gołąbków można zrobić jeszcze smaczniejszy np. salsa , jeśli czas "nagli" to i ten podany przeze mnie wyżej będzie smaczny
Proste Potrawyzwiązku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na obiad przygotowałam risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek, czyli Risotto alla milanese con salsa di fegatini :) Bardzo delikatna potrawa, lekko kwaskowata dzięki cytrynie. Przepis znalazłam w książce "The Big Book of Italian Cooking". Ciekawa propozycja na kolację dla dwojga ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)Cały czas mieszając, gotujemy 15-18 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan, 1 łyżkę masła, szafran, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sos z kurzych wątróbek Salsa di fegatini Składniki: 3 kurze wątróbki 1 łyżka masła 1/4 szkl. białego wytrawnego wina otarta skórka z 1/4 cytryny szczypta soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy
My Culinary ArtKocham placki ziemniaczane i zawsze staram się podawać do nich jakieś nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...Tak mi posmakowała że musze zrobić ja w większej ilości i zamknąć w słoiku. ;) Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki maki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz, rozmaryn(...)gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków jajko olej rzepakowy do smażenia składniki na salsę: 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli przyprawy: chilli świeże drobno posiekane, sól, pieprz bazylia 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na oleju Paprykę czerwoną oraz cukinie grillujemy
NaKońcuJęzyka