Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku . Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek(...)drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkatradycyjny produkt wytwarzany na wyspie Kos. Nie przywiozłam słoiczka z wyjazdu, ale postanowiłam przygotować swój własny dżem w domu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy. Podstawowa, tradycyjna receptura , która znalazłam na stronie GreekTastes , składa się jedynie z pomidorów, cukru i soku z cytryny . Ja słodkie smaki lubię wtedy, gdy zostały zrównoważone przez nuty pikantne - stąd(...)feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta
Chilli Czosnek i Oliwałososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto sosem salsa. Na sosie układamy plastry salami, świeży szpinak i posypujemy warzywami z puszki. Ciasto francuskie zwijamy w rulon, na końcu dociskamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać z dipem, są wtedy poręczniejsze do podawania. Przepis na salsę ananasową znajdziecie tutaj. Polecam przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzecz najważniejsza ze wszystkich: jak się nie doda ostrego, czyli salsy meksykańskiej, to zaraz będzie bolał brzuch. A jak się doda ostrego, to brzuch nigdy w życiu nie zaboli i nie będzie zemsty Montezumy. Zasada podstawowa- jedz to co oni, tylko od początku do końca. Jak na początku jest wieprzowina i tortilla, a na końcu salsa, to nie można tego
bastalenażywo jajka wyszły bardziej zielone. Jednak miało być też kreatywnie. Margarytka liczy na zielone potrawy, a ja liczę, że doceni moją kreatywność. Trzymajcie kciuki za zbuki! Proponuję zacząć od salsy Pomidory i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam oliwą, dodałam przyprawy (tymianek, a także pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min. Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam(...)Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka. Podpłomyki wyjęłam z piekarnika. Salsę pomidorową odcedziłam z nadmiaru wody i rozłożyłam na cieście. Skropiłam oliwą, posypałam serem i całość zapiekłam ponownie przez 15min. (150st.). Na koniec jajo Do wrzącej wody dodałam łyżkę octu oraz
bastalenameksykańskiej 3 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą(...)się roztopił. Możemy w tym celu użyć również piekarnika. Fajtas podajemy z dodatkami przełożonymi do miseczek, tak aby każdy mógł sobie skomponować swoją wersję. Podajemy również obowiązkowo z salsą lub sosem czosnkowym. insertCookd("47447a12e24cd4b1674e692757a840a0
Mania Gotowaniaszczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka gałązek bazylii oliwa z oliwek łyżka masła Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem(...)maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony- tak by się nie przypaliły. Podajemy z salsą pomidorową. Smacznego
Mango PapajaKolejna inspiracja z Biedronki. Początkowo nie byłam do niej przekonana, bo nie lubię takich połączeń, ale przyznam, że bardzo mi smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z
Pasja Smakuostateczna decyzja padła na dużego burgera BBQ (21,90 zł) i poprosiłam o średnio wysmażonego. Mąż zamówił stek Angus (też miał być średnio wysmażony) z frytkami i sosem salsa (40 zł). Bardzo się cieszę, że padło pytanie o stopień wysmażenia mięsa, co oznacza, że obsługa jest świadoma, że to bardzo ważne. Normal 0 21 false false false(...)sobie przegryzać także frytki, które są w zestawie. Stek wybrany przez Męża prezentował się smakowicie, od razu zauważyłam także stopień wysmażenia mięsa. Stek był dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor
Pasja SmakuAmber durum, czyli tłumacząc na język polski z makaronowych gniazdek z nitek. Makaronowe „bułki” do grillowanego schabu to świetna alternatywa dla tradycyjnej buły i burgerów. Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli Domowy hamburger warzywny Przyznam Wam, że ta wersja jest bardzo smaczna i sycąca. Przepis na Grillowany schab w bułce z makaronu, porcja dla 2 osób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczka idealna na grilla, piknik czy też po prostu do śniadania. Uwielbiam połączenie pomidorów z drobno posiekaną cebulę, czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Do tego
Magiczne Życie MartyŚwięto Pyry Wielkopolskich Blogerów. Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń miałyśmy okazję skosztować pysznych plyndzy ziemniaczanych, które są symbolem, "znakiem firmowym" tejże wsi. owe placuszki - podane z tzatziki, salsą i sosem czosnkowym Jak to na blogerki przystało, każda z nas coś pysznego do kawy przywiozła. I właśnie od kawy i rozmów zaczęłyśmy (same damskie grono). Poznałyśmy historię Wargowa(...)mieszałyśmy sosy na oczach gospodyń. Poczułam się jak Makłowicz w żeńskiej wersji. A sosy wyszły przepyszne! Domowy ketchup Grażynki, sos tzatziki z miętą, czosnkowy oraz pyszna i ostrra salsa Karoliny. Oraz pyszne leczo. Wszystko idealnie współgrało! leczo. Spotkanie było na wysokim poziomie! Pomimo niewielkiego zorientowania pań w blogosferze, aktywnie uczestniczyły w pogaduszkach. ciasto dyniowe z mikrofalii Grażynki
W kuchni Karmel-itkiMadame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK I MIĘTĄ
W kuchni Karmel-itkiciasta i smażymy w mocno rozgrzanym głębokim oleju.Najlepiej smakują na ciepło jako przekąska, ale również można podawać je na zimno z różnymi sosami ja preferuję z sosem czosnkowym i salsą ;)Bon Appetit
Pudełko rozmaitości