lukier - 7892 przepisów (strona:49/527)

Domowy makowiec zawijany 50

Domowy makowiec zawijany ,którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ciasto wilgotne, puszyste, smaczne, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem i posypana skórką pomarańczową.  Pyszniejszy niż z cukierni. Długo zachowuje swoją świeżość. Z tego przepisu wychodzą 3 makowce ok30 cm .Plusem jest ,że makowca można zamrozić, wystarczy owinąć szczelnie w folię(...)Domowa masa makowa z białkami: 1200gmasy makowej 6 białek jeżeli używamy gotowej masy sklepowej to należy dodać do niej 6 białek na 1200g masy makowej Dodatkowe składniki do makowca: lukier(1 szklanka cukru pudru plus 4 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec zawijany przepis: Przygotowujemy rozczyn. W celu wykonania rozczynu do miski należy rozkruszyć

Olcia gotuje!
Gniazdka – pączki hiszpańskie 50

Macie ochotę na słodką przyjemność?? Mam świetną propozycję, na smaczne ,mięciutkie ,rozpływające się w ustach maślane ciastka- parzone. Są bardzo delikatne, niczym chmurka, lekkie i bardzo puszyste.. Polane lukrem to dla podniebienia prawdziwy raj!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 ml wody 60 g masła 150 g mąki pszennej 3 jajka rozmiar M szczypta soli olej rzepakowy do smażenia (dosyć(...)dużo bo gniazdka smażą się w głębokim tłuszczu) Składniki na lukier: 1 łyżka soku z cytryny 200 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pączki hiszpańskie: W średnim garnku zagotować wodę.Dodać pokrojone na kawałki masło i sól. Przez kilka minut podgrzewać,cały czas mieszając.Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i dość energicznie mieszając

Olcia gotuje!
Ciasto z borówkami 56

szklanka cukru – 220 g 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej – 320 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500 g borówek amerykańskich lukier cytrynowy – do dekoracji 10 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki(...)suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Ciasto przed podaniem można posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. 7. Lukier cytrynowy: Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać

Gotuj z Prezesem
Drożdżowe ze śliwkami 130

ciepłe mleko 250ml, cukier 100 g,  Kruszonka: masło 100 g, mąka pszenna 150 g,  cukier 100 g, cukier waniliowy 1 łyżka,  Dodatkowo: śliwki 300 g,  Lukier: cukier puder 100 g,  Sok z cytryny,  Sposób przygotowania: Zrobić rozczyn. 125 ml mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić(...)blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.  Lukier: Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny. Lukier nie może być ani za bardzo lejący, ani zbyt gęsty. Gotowym lukrem polewamy ciasto i gotowe

kulinarne odsłony pati
Kruszonkowa tarta z morelami 68

kawy. Kruszonka: 220g zimnego masła 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej Nadzienie: 1 kg moreli 1 budyń waniliowy  2-3 łyżki cukru Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach kruszonkę. Wstawić do lodówki. Nadzienie: Morele umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać(...)papierem do pieczenia, wysypać trochę więcej jak połowę kruszonki, wyrównać. Na kruszonkę wyłożyć morele. Całość posypać pozostałą kruszonką. Tartę piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem. Lukier: cukier puder wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny, dodając odrobinkę wody, aby uzyskać gęsty lukier

Smakołyki Asi
"Domowa piekarnia" Pawła Płaczka i pyszne jagodzianki 80

sumieniem polecić tę książkę. Będzie też idealna na prezent :-) Polecam, a poniżej przepis na pyszne jagodzianki. My zrobiliśmy tylko do nich kruszonkę, bo wolimy wersję z nią niż z lukrem ;-) Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko 240 g cukru (ja dałam o 100 mniej) 4 łyżki oleju(...)łyżki cukru waniliowego Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier - jeśli wolicie wersję z nim: ok. 150 g cukru pudru 3-4 łyżki alkoholu lub ciepłej wody Kruszonka: 40 g masła 60 g mąki pszennej 60 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Ciasto: 1. Drożdże mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka i odrobiną cukru

kruche babeczki
Ciasto z owocami na maślance 59

truskawki, wiśnie i czereśnie. Ja postawiłam na porzeczki z przydomowego krzaczka i na borówkę amerykańską. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub tak jak ja, potraktować lukrem na bazie soku z cytryny. Mój mąż, który nie przepada za lukrem na ciastach stwierdził, że tutaj idealnie kwaskowa porzeczka została przełamana słodyczą lukru. Dzięki dodatkowi maślanki, ciasto jest wilgotne(...)ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą Na wierzch wykładamy owoce sezonowe Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem Artykuł Ciasto z owocami na maślance pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Babeczki cytrynowe 64

Babeczki cytrynowe z tego przepisu przygotowuję od wielu lat i zawsze są hitem. Są wilgotne , mięciutkie, lekkie i ultra cytrynowe, czyli po prostu babeczki idealne! Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu. Wilgotne babeczki cytrynowe – lato w foremce Uwielbiam ciasta z mocnym aromatem cytrusów – w lato(...)może innym razem ;). Właśnie w jednym z odcinków jej programu Martha Bakes pojawia się przepis na te cudowne cytrynowe babeczki , do którego wracam od dawna. Babeczki cytrynowe – z lukrem i nie tylko Te muffinki/babeczki cytrynowe możecie podawać w wielu wersjach. W oryginalnym przepisie Marthy Stewart muffinki są w towarzystwie bezy i kremu cytrynowego lemon curd . Ja najczęściej podaję

Na-talerzu.pl
Cytrynowa babka kisielowa 548

Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowa babka kisielowa 549

Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy

Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem 72

Zaczynam od pysznej babki, takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babka jest mięciutka, niezapychająca, taka w sam raz. Bardzo słodka, pachnąca kajmakiem i skórką pomarańczową. Pięknie udekorowana lukrem i różnymi słodyczami. Będzie cieszyła nasze około na świątecznym stole. Bardzo polecam, upieczcie taka babeczkę.     Potrzebujemy:   Na ciasto: 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)skórki pomarańczowej od HELIO   Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki ) dowolne słodycze do dekoracji   Na lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru     Wykonanie pysznej babki:   1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Obie mąki

Izabelawkuchni
Strucla makowa – przepis 82

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strucla makowa – przepis Strucla z makiem czyli makowiec – delikatne, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe, nadziewane masą makową polane słodziutkim lukrem a z wierzchu posypane uprażonymi płatkami migdałów – po prostu pycha, na samą myśl ślinka cieknie, u mnie taka strucla znika z brytfanny jeszcze ciepła polecam. Makowiec Składniki na 2 strucle: 250ml mleko 600g mąka pszenna(...)jajko całe + 1 żółtko 20g drożdży 50g masła 60g cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka olejku waniliowego 400g gotowej masy makowej Lukier: 1 białko z jednego jajka 2 łyżki soku z cytryny 100g cukru pudru Dodatkowo płatki migdałów do posypania z wierzchu 25g Strucla makowa Przygotowanie: W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka

Księga-Smaku

Proponowane wyszukiwania