Domowy makowiec zawijany ,którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ciasto wilgotne, puszyste, smaczne, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem i posypana skórką pomarańczową. Pyszniejszy niż z cukierni. Długo zachowuje swoją świeżość. Z tego przepisu wychodzą 3 makowce ok30 cm .Plusem jest ,że makowca można zamrozić, wystarczy owinąć szczelnie w folię(...)Domowa masa makowa z białkami: 1200gmasy makowej 6 białek jeżeli używamy gotowej masy sklepowej to należy dodać do niej 6 białek na 1200g masy makowej Dodatkowe składniki do makowca: lukier(1 szklanka cukru pudru plus 4 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec zawijany przepis: Przygotowujemy rozczyn. W celu wykonania rozczynu do miski należy rozkruszyć
Olcia gotuje!Macie ochotę na słodką przyjemność?? Mam świetną propozycję, na smaczne ,mięciutkie ,rozpływające się w ustach maślane ciastka- parzone. Są bardzo delikatne, niczym chmurka, lekkie i bardzo puszyste.. Polane lukrem to dla podniebienia prawdziwy raj!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 ml wody 60 g masła 150 g mąki pszennej 3 jajka rozmiar M szczypta soli olej rzepakowy do smażenia (dosyć(...)dużo bo gniazdka smażą się w głębokim tłuszczu) Składniki na lukier: 1 łyżka soku z cytryny 200 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pączki hiszpańskie: W średnim garnku zagotować wodę.Dodać pokrojone na kawałki masło i sól. Przez kilka minut podgrzewać,cały czas mieszając.Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i dość energicznie mieszając
Olcia gotuje!szklanka cukru – 220 g 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej – 320 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500 g borówek amerykańskich lukier cytrynowy – do dekoracji 10 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki(...)suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Ciasto przed podaniem można posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. 7. Lukier cytrynowy: Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać
Gotuj z Prezesemciepłe mleko 250ml, cukier 100 g, Kruszonka: masło 100 g, mąka pszenna 150 g, cukier 100 g, cukier waniliowy 1 łyżka, Dodatkowo: śliwki 300 g, Lukier: cukier puder 100 g, Sok z cytryny, Sposób przygotowania: Zrobić rozczyn. 125 ml mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić(...)blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. Lukier: Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny. Lukier nie może być ani za bardzo lejący, ani zbyt gęsty. Gotowym lukrem polewamy ciasto i gotowe
kulinarne odsłony patikawy. Kruszonka: 220g zimnego masła 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej Nadzienie: 1 kg moreli 1 budyń waniliowy 2-3 łyżki cukru Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach kruszonkę. Wstawić do lodówki. Nadzienie: Morele umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać(...)papierem do pieczenia, wysypać trochę więcej jak połowę kruszonki, wyrównać. Na kruszonkę wyłożyć morele. Całość posypać pozostałą kruszonką. Tartę piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem. Lukier: cukier puder wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny, dodając odrobinkę wody, aby uzyskać gęsty lukier
Smakołyki Asisumieniem polecić tę książkę. Będzie też idealna na prezent :-) Polecam, a poniżej przepis na pyszne jagodzianki. My zrobiliśmy tylko do nich kruszonkę, bo wolimy wersję z nią niż z lukrem ;-) Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko 240 g cukru (ja dałam o 100 mniej) 4 łyżki oleju(...)łyżki cukru waniliowego Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier - jeśli wolicie wersję z nim: ok. 150 g cukru pudru 3-4 łyżki alkoholu lub ciepłej wody Kruszonka: 40 g masła 60 g mąki pszennej 60 g cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Ciasto: 1. Drożdże mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka i odrobiną cukru
kruche babeczkitruskawki, wiśnie i czereśnie. Ja postawiłam na porzeczki z przydomowego krzaczka i na borówkę amerykańską. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub tak jak ja, potraktować lukrem na bazie soku z cytryny. Mój mąż, który nie przepada za lukrem na ciastach stwierdził, że tutaj idealnie kwaskowa porzeczka została przełamana słodyczą lukru. Dzięki dodatkowi maślanki, ciasto jest wilgotne(...)ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą Na wierzch wykładamy owoce sezonowe Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem Artykuł Ciasto z owocami na maślance pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuBabeczki cytrynowe z tego przepisu przygotowuję od wielu lat i zawsze są hitem. Są wilgotne , mięciutkie, lekkie i ultra cytrynowe, czyli po prostu babeczki idealne! Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu. Wilgotne babeczki cytrynowe – lato w foremce Uwielbiam ciasta z mocnym aromatem cytrusów – w lato(...)może innym razem ;). Właśnie w jednym z odcinków jej programu Martha Bakes pojawia się przepis na te cudowne cytrynowe babeczki , do którego wracam od dawna. Babeczki cytrynowe – z lukrem i nie tylko Te muffinki/babeczki cytrynowe możecie podawać w wielu wersjach. W oryginalnym przepisie Marthy Stewart muffinki są w towarzystwie bezy i kremu cytrynowego lemon curd . Ja najczęściej podaję
Na-talerzu.plBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy
Kuchnia MagdaLenyZaczynam od pysznej babki, takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babka jest mięciutka, niezapychająca, taka w sam raz. Bardzo słodka, pachnąca kajmakiem i skórką pomarańczową. Pięknie udekorowana lukrem i różnymi słodyczami. Będzie cieszyła nasze około na świątecznym stole. Bardzo polecam, upieczcie taka babeczkę. Potrzebujemy: Na ciasto: 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)skórki pomarańczowej od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki ) dowolne słodycze do dekoracji Na lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Wykonanie pysznej babki: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Obie mąki
Izabelawkuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Strucla makowa – przepis Strucla z makiem czyli makowiec – delikatne, mięciutkie i pachnące ciasto drożdżowe, nadziewane masą makową polane słodziutkim lukrem a z wierzchu posypane uprażonymi płatkami migdałów – po prostu pycha, na samą myśl ślinka cieknie, u mnie taka strucla znika z brytfanny jeszcze ciepła polecam. Makowiec Składniki na 2 strucle: 250ml mleko 600g mąka pszenna(...)jajko całe + 1 żółtko 20g drożdży 50g masła 60g cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka olejku waniliowego 400g gotowej masy makowej Lukier: 1 białko z jednego jajka 2 łyżki soku z cytryny 100g cukru pudru Dodatkowo płatki migdałów do posypania z wierzchu 25g Strucla makowa Przygotowanie: W misce rozkruszamy drożdże, zasypujemy je jedną łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka
Księga-Smaku