zrobić. Warte tego, by je zjeść. Polecam. Składniki na około 25 gniazdek: • 200 g mąki pszennej • 100 g masła • 250 ml wody • 4 jajka • szczypta soli • olej do smażenia Lukier: • 200 g cukru pudru • 1 łyżka soku z cytryny • 2-3 łyżki gorącej wody Sposób przygotowania: 1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 2. Zmniejszyć moc palnika(...)papierem do góry, a po chwili go usunąć). 10. Smażyć po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. 11. Wyjąć pączki, odsączyć na ręczniku papierowym. 12. Można przygotować lukier ucierając cukier puder z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować lukrem pączki. Można też posypać pączki obficie cukrem pudrem. Ponieważ my nie lubimy lukru, u nas wersja
W mojej kuchniNADZIENIE 2-3 jabłka – 550 g (najlepsza szara reneta) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego) szczypta cynamonu 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych LUKIER 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych Wykonanie CIASTO Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy(...)razu posypujemy orzechami. NADZIENIE Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną. LUKIER Cukier, masło i mleko mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier powinien być gęsty, ponieważ wykładamy go na gorące rogaliki i pod wpływem temperatury powinien rozlać się i stworzyć skorupkę. Kiedy lukier
Tajemnice Smakurzepakowy do smażenia 250 g marmolady (lub innego nadzienia) strzykawka do napełniania pączków o pojemności 100 ml (dostępna w aptece za niecałe 3 zł) cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 3 łyżki cukru pudru ok. 5 łyżeczek gorącej wody Przygotowanie: Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do miski i rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Do płynnych drożdży wsyp 1 łyżkę mąki(...)Następnie odkryj pokrywkę i obróć pączki na drugą stronę. Smaż kolejne 2,5 min. Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nieco ostudzone pączki napełniaj nadzieniem. Lukier: Cukier przesyp do miski i dodaj po jednej łyżeczce wody, mieszając po każdej dokładnie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pączki smaruj lukrem przy użyciu pędzelka. Wskazówki: Pączki do wyrastania potrzebują odpowiednio wysokiej
Słodki Blogbułek 15g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru zwykłego 70g stopionego masła 2-3 łyżki dżemu truskawkowego 2-3 łyżki konfitury porzeczkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam do nich łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mleko lekko podgrzałam i dolałam do drożdży(...)minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Z cytryny wycisnęłam sok i ucierałam go z cukrem pudrem do uzyskania białego gęstego lukru. Lukrem posmarowałam bułeczki. Drożdżówki podałam gdy lukier zastygł. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjecukru (można dać ciut mniej) 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki lub skórka starta z 1 pomarańczy Na lukier z białej czekolady: Uwaga: Lukier można pominąć i oprószyć ciasto cukrem pudrem lub zamienić na polewę z gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru około 30 g białej czekolady 3 łyżki wody Dodatkowo(...)piekarnika i pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie wyciągamy je z foremki i oblewamy lukrem z białej czekolady. Dodatkowo ciasto można ozdobić czekoladowymi chrupkami. Jak przygotować lukier z białej czekolady? Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier puder, mieszamy. Rondelek ustawiamy na małej mocy palnika
Słodkie okruszkidługo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki. Ciasto udekorowałam lukrem i czerwoną posypką z naturalnych owoców. Piernik i marcepan foremka o pojemności 1,2 l Składniki: 90 g jasnego cukru muscovado 250 g golden syropu 225 g pszennej mąki(...)opcjonalnie porter szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao Marcepanowe kulki 125 g marcepanu 1 łyżka rumu 30 g orzechów, u mnie pekan 2 łyżki owoców liofilizowanych Biały lukier z rumem 150 g cukru pudru 2 łyżki rumu 2 łyżki owoców liofilizowanych czerwonych Zacznij od marcepanowych kulek. Zetrzyj marcepan na tarce. Dodaj pokrojone orzechy, owoce liofilizowane i rum. Zagnieć
codojedzeniakakao (3 łyżeczki) soda (1 łyżeczka) przyprawa do piernika ( 1 opakowanie = 2 łyżki ) miód płynny (100 g.) 1 jajko + 1 żółtko masło (100 g.) Lukier: białko (1 szt.) cukier puder (150 g) sok z cytryny (około 10 kropel) Dodatkowo: cukier puder (do posypania dachu i na około domku) żelatyna (2 listki) Potrzebne gadżety: szpatułka waga(...)Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Lukier powinien mieć konsystęcję mniej więcej pasty do zębów. Lukier powinien się gładko ciągnąć, nie powinien się rwać, ani wylewać. Lukier przelewamy ro rękawa cukierniczego i dekorujemy części domku. 4. Do ścian z otworami
RITA food channelKlasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: 380g mąki pszennej 65g masła extra 40g świeżych drożdży 120g cukru 2 jajka 150ml mleka 550g domowej masy makowej szczypta soli(...)Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 60g skórki pomarańczowej 100g orzechów włoskich masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka
Szalona Kuchnia Ewelinyjajko 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (użyłam domowej) 1 łyżeczka kakao Dekoracja: ozdoby: perełki, śnieżynki Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru barwnik zielony Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki, gęsty lukier. Gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do części można dodać(...)piec ok 8-10 min w zależności od rozmiaru, mniejsze gwiazdki starczy piec 4-5 minut. Uważać aby nie przyrumienić pierniczków - wtedy są gorzkie. Upieczone pierniczki sklejać za pomocą lukru królewskiego na kształt choinki. Dolna partia choinki to trzy gwiazdy o średnicy 10 cm oraz dwie gwiazdy 9 cm, z małymi gwiazdkami pomiędzy dużymi, służącymi jako dystans. Góra choinki
Kocham..lubię..gotuję..mąki pszennej ((typ 405)) 150 g płynnego miodu 100 g cukru pudru 80 g masła 20 g przyprawy do piernika ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 łyżeczka sody Lukier królewski 1 białko jajka 120 g cukru pudru ((1 szklanka)) barwniki spożywcze ((opcjonalnie)) kolorowe posypki ((opcjonalnie)) Pierniczki Do miski wsyp mąkę, dodaj miód i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, masło, przyprawę do piernika(...)blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia układaj wkrojone pierniczki. Piecz pierniczki 8 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Odstaw pierniczki do wystygnięcia. Udekoruj według swoich preferencji. Lukier królewski Do miski włóż cukier puder oraz białko jajka. Ubijaj mikserem do dokładnego połączenia składników. Możesz regulować gęstość lukru dodając więcej lub mniej cukru pudru. Wartości odżywcze (1 sztuka
Przepisy na widelcuKlasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej. Składniki: 360g mąki pszennej 65g masła extra 36g świeżych drożdży 100g cukru 2 jajka 130ml mleka 850g masy makowej szczypta soli Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny(...)Następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem. 4. Lukier: Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 5. Gotowym lukrem polać ciasto i posypać skórką pomarańczową
Szalona Kuchnia Ewelinyświeżych drożdży 2 duże jajka ok 220 ml mleka 120 ml syropu karmelowego Skworcu lub innego alkoholu około 50 dag masy makowej ( tutaj przepis na domową masę makową) lukier; 5 łyżek cukru pudru Kupiec ok łyżeczki wody Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym(...)chowamy pod spód ciasta. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy około 40 min w temp. 175-180C. Należy kontrolować czas pieczenia. P o ostygnięciu polewamy lukrem. Lukier; Do cukru dodawać po kilka kropli wody i dokładnie mieszać. Dozując kroplami , sami ustalamy gęstość lukru . Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Amerykany to ciastka, które znam z cukierni. Kupowałam je nieraz moim dzieciom jak chodziły do szkoły. Są to bardzo miękkie, pulchne ciasteczka przypominające biszkopt i polane lukrem. Robi się je szybko, jedynym utrudnieniem może być nieprzyjemny zapach amoniaku ulatniający się podczas pieczenia. Jednak mimo to warto spróbować, ponieważ Amerykany są przepyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 120 g masła 2 łyżeczki amoniaku szczypta soli lukier do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło roztopić i ostudzić. 2. Jajka zmiksować z mlekiem. Dodać szczyptę soli, mąkę, cukier, amoniak oraz ostudzone masło. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać
Danka Pichciłyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 85g masła 200ml miodu 4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek słodkiej śmietanki kremówki *** W garnuszku umieszczamy masło oraz miód i podgrzewamy *** *** Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Zdejmujemy z kuchenki(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12 minut *** *** Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie przekładamy pierniczki na kratkę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy tyle śmietanki, aby lukier był gęsty ale delikatnie lejący *** *** Pierniczki polewamy lukrem i odkładamy do zastygnięcia *** *** Ciasteczka są dobre
Blog z Apetytemrodzynek (pokrojonych kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 40 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego na lukier: 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki zimnej wody około 130 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Choinkę drożdżową Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn(...)około 3/4 długości i na koniec który wystaje nabijam kulkę drożdżową, i tak do samej góry jedną obok drugiej. Choinka jest gotowa. Tak przygotowane choinki możemy udekorować lukrem, polewą, cukrem pudrem. Do miseczki przekładam składniki na lukier i energicznie mieszam rózgą. Tak przygotowanym lukrem dekoruję choinkę, dodatkowo obsypuję ją kolorowa posypką i otartą skórą z pomarańczy. Choinki są gotowe, życzę
Uwaga Babcia Gotuje