goście wyjdą z uśmiechem na twarzy :) Do wykonania ciastek potrzebne będą: * kruche ciastka (przepis na ciastka, które podczas pieczenia nie zmieniają swojego kształtu tutaj ) * biała masa cukrowa * lukier wykonany z cukru pudru i wody, który posłuży jako klej, aby masa przykleiła się do ciastka * wałek do ciasta * foremki do wyciskania ciastek w kształcie serca * literki do wyciskania napisu * małe(...)cukrowe kwiatki do dekoracji Z kruchego ciastka wycinać ciastka o kształcie serca, upiec je, wystudzić. Z wody i cukru pudru wykonać lukier. Masę cukrową cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi były wyciskane ciastka, wycisnąć serca z masy cukrowej (tyle ile jest ciastek). Każde ciastko lekko przesmarować lukrem, na wierzch ułożyć serca z masy cukrowej
Zrób to smacznieprzeznaczonym tylko i wyłącznie na weekend. A właściwie to na sobotę. To właśnie wtedy babcia wysyłała mnie do sklepu mojej mamy po jeszcze gorące, pachnące smalcem puszyste pączki. Ociekały lukrem i wypełnione po brzegi były słodka marmoladą. Lukrem albo cukrem pudrem – te i te kochałam taka sama miłością bezgraniczną. W dzisiejszym wpisie nie tylko chciałam powspominać dziecięce słodkie lata(...)Manufaktura Wielkopolska – 1 pełna łyżka * wanilia – 1 laska * masło min. 82% – 50 g * rum – 2 łyżki * świeże drożdże – 40 g * smalec do smażenia DEKORACJA: * lukier królewski – białko + cukier puder * kwiaty SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże kruszymy, dodajemy połowę ciepłego mleka oraz kilka łyżek mąki – odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem, ziarnami
Ostra na Słodkojajko • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody • 200 g mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 4 łyżki kakao • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej LUKIER: • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1 łyżka gorącej wody PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją. Lukier: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać łyżeczkę gorącej wody. Ostygnięte ciasteczka udekorować lukrem
KUCHNIA POLSKAjako 'zajmowacz dziecinny', bo idealnie przetrwały mrożenie i zapewniły dziewczynkom zabawę w dekorowanie na dwa kawałki popołudnia, z kolekcji osiemnastu zapewnionych przez szkolna przerwę wielkanocna. Polecałabym tylko nie mieszać lukru cutrynowego z dekoracjami czekoladowymi, bo taka kombinacja zapewnia raczej niezapomniane wrażenia smakowe... Przepis z ksiażki 'Feast' Nigelli Lawson Składniki: (na, zależnie od wielkości foremek, około 30 sztuk) 90g miękkiego masła(...)100g drobnego cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200g maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drobnej soli na lukier 150 cukru pudru, przesianego barwnik do jedzenia Utrzyj masło z cukrem na puszysta, biała masę. Wmiksuj jajko i wanilię. W osobnej misce wymieszaj makę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie
Lejdi of the housemojej wielkanocnej babki dodałam grecki jogurt oraz oliwę aromatyzowaną cytryną od Monini. Dzięki temu babka jest mokra, ma intensywnie cytrynowy smak i pięknie pachnie. Ozdobiłam ją cytrynowym lukrem oraz cytrynową skórką i listkami tymianku. Tak przystrojona prezentuje się bardzo pięknie i odświętnie. Przepis na babkę cytrynową jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie. Możecie ją upiec w wersji tradycyjnej(...)szklanki (250 g) ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki mąka pszenna lub orkiszowa - 2,5 szklanki (400 g) proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta na lukier cytrynowy: cukier puder lub ksylitol w formie pudru lub zmielony w malakserze - 1 szklanka (120 g) sok z cytryny - 3 łyżki Przygotowanie wielkanocnej babki cytrynowej: 1. Formę na babkę posmaruj
Chilli Czosnek i OliwaDomowy lukier zrobiony jedynie z 2 składników – z cukru pudru i soku z cytryny Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. J est idealny do wypieków – szybki, łatwy w przygotowaniu, zawsze udany. Ma pyszny orzeźwiający smak Na cieście szybko zastyga i twardnieje, a przy tym kroi się bez problemów. Składniki: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z 1 cytryny(...)miski wlej sok wyciśnięty z cytryny i dodaj cukier puder. Całość mieszaj przez kilka minut (łyżeczką lub rózgą do ubijania piany) . Gotowy lukier powinien być gładki i spływać z łyżeczki strumieniem. Polej nim ciasto lub ciasteczka i odstaw do zastygnięcia. do ciast… ciasteczek… babek… serników… drożdżówek… pączków… pierników… Sprawdź
Kulinarne S.O.S.Domowy lukier zrobiony jedynie z 2 składników – z cukru pudru i soku z cytryny Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. J est idealny do wypieków – szybki, łatwy w przygotowaniu, zawsze udany. Ma pyszny orzeźwiający smak Na cieście szybko zastyga i twardnieje, a przy tym kroi się bez problemów. Składniki: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z 1 cytryny(...)miski wlej sok wyciśnięty z cytryny i dodaj cukier puder. Całość mieszaj przez kilka minut (łyżeczką lub rózgą do ubijania piany) . Gotowy lukier powinien być gładki i spływać z łyżeczki strumieniem. Polej nim ciasto lub ciasteczka i odstaw do zastygnięcia. do ciast… ciasteczek… babek… serników… drożdżówek… pączków… pierników… Sprawdź
Kulinarny S.O.S.Przepis na Wielkanoc - miękka i puszysta babka cytrynowa polana żółtym lukrem cytrynowym. Przepis jest prosty, wykonanie banalnie łatwe, a potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu. Jak wykonać ten przepis, krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA craetive a nie ominą Cię nowości. BABKA CYTRYNOWA SKŁADNIKI: Babka: mąka samorosnąca (500g) lub mąka(...)cukier (400 g) mleko (250 ml.) jajka (4 szt.) cukier wanilinowy (1 op.) lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) starta skórka z cytryny sok z cytryny (2-3 łyżki) Lukier cytrynowy: cukier puder (1,5 szkl.) sok z 1 cytryny żółty barwnik spożywczy (parę kropel) wg. uznania Potrzebne gadżety: foremka z kominem 24 cm. waga kuchenna szklanka
RITA food channelszara reneta (ok. 550 g) 2 łyżki masła [ dałam olej kokosowy] 2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić brązowym) [ dałam zwykły cukier] szczypta cynamonu ok. 80 g orzechów włoskich Lukier 2 łyżki rozpuszczonego masła 2-3 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru (można użyć zmielonego cukru trzcinowego) Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać(...)minut). Piec przez ok. 15-19 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Jeszcze ciepłe polukrować i od razu posypać odłożonymi orzechami. [ u mnie mielone orzechy]. Składniki lukru wymieszać do uzyskania gładkiej polewy lukier powinien być raczej gęsty – pod wpływem ciepłych rogalików rozleje się a potem zastygnie tworząc pyszną skorupkę. Od razu posypać odłożonymi orzechami – lukier szybko twardnieje
Moje domowe kucharzenieuwaga! Nie mogą być "byle jakie", a z różanym nadzieniem w środku. Sprawdziłam kilka wersji przepisów w swojej kuchni i ta wydaje mi się być najbardziej godną polecenia. Lukier podczas pieczenia nie odrywał się od ciastek, co ma ogromne znaczenie w efekcie końcowym. Przełożone marmoladą i złożone były bardzo zgrabne i ... co najważniejsze ;) Posmakowały Mężowi! Dogodziłam :) Brawo ja 🙈 Normal(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 200g masła 3 żółtka 350g mąki pszennej Szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Lukier: 1 białko Ok 150g cukru pudru Dodatkowo: Marmolada różana do przełożenia ciasteczek Wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką
Kuchnia w czekoladziemasła 0,5 łyżeczki soli 3/4 szklanki cukru 0.5 l mleka 10 dag drożdży świeżych 2 łyżki esencji waniliowej(na spirytusie)* Nadzienie: powidła śliwkowe Do smażenia: olej rzepakowy Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek gorącej wody cukier puder suszona żurawina ale-raj Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru wsypać 2 łyżki mąki i wlać około(...)minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładać na ręczniki papierowe do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki nadziewać za pomocą długiej szprycy powidłami i zanurzyć jedną stroną w lukrze. Od razu posypać posiekaną żurawiną. Lukier: Do miseczki wlać sok, wodę i stopniowo dosypywać cukier puder cały czas ucierając. Lukier nie powinien być ani zbyt gęsty ani zbyt rzadki. *Jeśli
Ala piecze i gotujemleka 130g cukru 1 jajko całe 6 żółtek 3 łyżki spirytusu Nadzienie adwokatowe: 360ml adwokatu 360 mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 60g cukru Lukier adwokatowy: Około 300g cukru pudru 110ml adwokatu Wykonanie: 1. Nadzienie adwokatowe: Mleko i adwokat wymieszać ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a drugą część wymieszać z żółtkami(...)mąkami. Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Lukier adwokatowy: Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru. 3. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej
Szalona Kuchnia EwelinyZakochane ciasteczka Zbliżają się walentynki, więc polecam Wam z tej okazji rewelacyjne kruche ciasteczka maślane z lukrem i musem truskawkowym. Są pyszne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy(...)małego serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia. Studzimy *** *** Przygotowujemy lukier: cukier puder energicznie mieszamy z gorącą wodą *** *** Pełne ciasteczka smarujemy cienką warstwą lukru i przyklejamy do nich ciastka z otworami *** *** Polukrowane i posklejane ciasteczka odkładamy do wyschnięcia *** *** W tym czasie
Blog z ApetytemPyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie(...)wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, choć trudno im się oprzeć, u nas znikały jeszcze gorące... ;-) Wystudzone rogaliki można polukrować, ale nie jest to mus. Ja część polukrowałam lukrem cytrynowym. Lukier cytrynowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżeczek kremówki Do miseczki z pudrem dodać sok cytrynowy i stopniowo dolewając kremówkę, mieszać energicznie
Smaczne Zdrowejeden przysmak 😉 Korzenne, aromatyczne ciasteczka zatopione w masie serowej i jeszcze wpisujemy się w świąteczny, przytulny klimat . Całość podana w biszkopcie nasączona nakropkiem cytrynowym i udekorowana polewą z lukrem wiśniowym. A ”wisienką na torcie” są …. rodzynki w masie serowej 😊 Mniam! Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)sitko kakao, roztrzepując widelcem do uzyskania gładkiej , szklistej konsystencji. nakropek cytrynowy 1/3 szklanki cukru ¾ szklanki wody ½ cytryny Wszystkie składniki gotujemy ok. 5-7 minut- do uzyskania konsystencji lekkiego syropu. Lukier wiśniowy: 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki syropu wiśniowego 1 łyżka wody (aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany) WYKONANIE blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy serowej pierniczki ½ masy serowej
Domowe ciasta