świeżych drożdży 2 duże jajka ok 220 ml mleka 120 ml syropu karmelowego Skworcu lub innego alkoholu około 50 dag masy makowej ( tutaj przepis na domową masę makową) lukier; 5 łyżek cukru pudru Kupiec ok łyżeczki wody Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym(...)chowamy pod spód ciasta. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy około 40 min w temp. 175-180C. Należy kontrolować czas pieczenia. P o ostygnięciu polewamy lukrem. Lukier; Do cukru dodawać po kilka kropli wody i dokładnie mieszać. Dozując kroplami , sami ustalamy gęstość lukru . Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Amerykany to ciastka, które znam z cukierni. Kupowałam je nieraz moim dzieciom jak chodziły do szkoły. Są to bardzo miękkie, pulchne ciasteczka przypominające biszkopt i polane lukrem. Robi się je szybko, jedynym utrudnieniem może być nieprzyjemny zapach amoniaku ulatniający się podczas pieczenia. Jednak mimo to warto spróbować, ponieważ Amerykany są przepyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 120 g masła 2 łyżeczki amoniaku szczypta soli lukier do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło roztopić i ostudzić. 2. Jajka zmiksować z mlekiem. Dodać szczyptę soli, mąkę, cukier, amoniak oraz ostudzone masło. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać
Danka Pichciłyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 85g masła 200ml miodu 4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek słodkiej śmietanki kremówki *** W garnuszku umieszczamy masło oraz miód i podgrzewamy *** *** Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Zdejmujemy z kuchenki(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12 minut *** *** Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie przekładamy pierniczki na kratkę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy tyle śmietanki, aby lukier był gęsty ale delikatnie lejący *** *** Pierniczki polewamy lukrem i odkładamy do zastygnięcia *** *** Ciasteczka są dobre
Blog z Apetytemrodzynek (pokrojonych kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 40 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego na lukier: 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki zimnej wody około 130 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Choinkę drożdżową Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn(...)około 3/4 długości i na koniec który wystaje nabijam kulkę drożdżową, i tak do samej góry jedną obok drugiej. Choinka jest gotowa. Tak przygotowane choinki możemy udekorować lukrem, polewą, cukrem pudrem. Do miseczki przekładam składniki na lukier i energicznie mieszam rózgą. Tak przygotowanym lukrem dekoruję choinkę, dodatkowo obsypuję ją kolorowa posypką i otartą skórą z pomarańczy. Choinki są gotowe, życzę
Uwaga Babcia Gotujewyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie wyrośnięte ślimaki piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Muszą się zarumienić. Gdy przestygną polewam je lukrem Składniki na lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 1,5-2 łyżek wody Do cukru pudru dodaję wodę i mieszam. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaję odrobinkę wody, jeśli za rzadki(...)trochę cukru pudru. Smaruję ślimaki lukrem i zostawiam do zastygnięcia (można też zajadać od razu ) Smacznego Artykuł Ślimaki cynamonowe z powidłami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentorzecha? Jeżeli nie to polecam bo bardzo do siebie pasują (orzechowa kawa mmm :). Ja je połączyłam w cieście i powstało to ciasto orzechowe przełożone kawowym kremem i polane lukrem z dodatkiem kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie ale proste w wykonaniu. Ciasto orzechowe z kawowym kremem Ciasto: 230 mąki 1 ½ proszku do pieczenia ½ sody oczyszczonej 220 cukru muscavado lub trzcinowego ½ łyżeczki(...)średnie jajka 50 ml mocnej kawy 50 ml mleka 80 gr zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich Krem kawowy: 150 gr mascarpone 2 łyżki mocnej kawy 3 łyżki cukru pudru Lukier kawowy 100 gr cukru pudru 2 łyżki mocnej kawy (wystudzona) orzechy do dekoracji Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać olej, żółtka, kawę i mleko
Smaczny zeszytszklanki mąki tortowej 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko Lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżki mleka. Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady Wykonanie: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać składniki(...)wysokości. Zapomniałam zrobić zdjęcia po nałożeniu i zrobiłam, jak babeczki były już w piekarniku. Dlatego, są już lekko wyrośnięte :) Piec w temperaturze 170 stopni, około 30 minut. Przygotować lukier. Kawę wymieszać z cukrem. Dodać mleko i mieszać do powstania gładkiego lukru. Czekoladę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wystudzone muffinki, polać lukrem kawowym i posypać utartą, białą czekoladą
Agusiowe smakołykiszklanki (około 180 gramów) cukru pudru 1 opakowanie (8 gramów) cukru waniliowego 8 jajek - oddzielnie żółtka i białka dodatkowo 1 jajko - żółtko do posmarowania wierzchu sernika i białko do lukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny pół szklanki rodzynek ćwierć szklanki skórki pomarańczowej szczypta soli Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko(...)temperaturze 180 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu przez około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylam lekko drzwi piekarnika i pozostawiam w nim sernik do ostygnięcia. Następnego dnia przygotowuję lukier i dekoruję nim sernik. Lukier cytrynowy do sernika 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny, do czasu, aż będzie idealnie gładki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastraganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody! Skarby lasu nie były mi jednak pisane Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze był spory. Może(...)Jagodzianki , który stanowił dość istotną inspirację dla moich bułeczek z borówkami. Moja modyfikacja polegała głównie na zamianie jagód na borówki i na tym, że pokusiłam się dodatkowo o imitację lukru. Powstał on z jogurtu kokosowego, soku z cytryny oraz musu kokosowego. Wierzch posypałam natomiast posiekanymi migdałami. Bułeczki z borówkami Z dobrym skutkiem Bułeczki wyszły pyszne, pachnące i niedużo odbiegające
Modern Cave Girlszklanki cukru 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa do ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia(...)piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyłożyć w formie na kratkę lub deskę, po kilku minutach wyjąć babkę z formy. Po ostudzeniu udekorować - lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową według uznania. Lukier otrzymamy poprzez stopniowe dodawanie cukru pudru do soku z pomarańczy, tyle cukru aby lukier był konsystencji gęstej śmietany, lub rzadszy jeśli takowy lubicie
Kocham..lubię..gotuję..150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier. Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka ekstraktu z wanilii – 250 ml mleka – 2 jajka rozmiar L – 1 szklanka borówek + 1/3 szklanki do przybrania na górę – 1/4 szklanki oleju roślinnego – lukier – 2-3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny lub limonki Przygotowanie: W miskach wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Mokre czyli: olej, jaja, mleko i ekstrakt z wanilii(...)wierzchu każdej muffinki połóż jeszcze kilka borówek, korzystając z tych odłożonych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 23-25 minut. Jeśli chcesz podać muffinki z lukrem do cukru pudru dodawaj po trochę soku z cytryny i wymieszaj aby osiągnąć gęsty, ale jednolity lukier. Wystudź muffiny i polej je odrobiną lukru. SMACZNEGO! Artykuł Muffinki z borówkami pochodzi
nietylkopasta.pldrożdży 1 kg mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek) szczypta soli Dodatkowo: jagody 400-500 g. 4-5 łyżek cukru Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 8-9 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę(...)Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułki udekorować lukrem
Agusiowe smakołykiciepłego mleka 25 g. drożdży 100 g. masła Masa serowa: 250 g. sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu (proszek) 1 żółtko Dodatkowo: 2 brzoskwinie, lub inne owoce Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Ciepłe mleko, wlać do miski. Wkruszyć drożdże i dodać łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut(...)pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, następnie stopniowo dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem. Zrobiłam też bułeczki ze swojskim dżemem, bez sera. Również były
Agusiowe smakołykikokosa 3 jajka 150 g masła 250 g pszennej mąki 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna, sok i otarta skórka ¼ łyżeczki soli 200 g malin lukier cytrynowa 2 – 3 łyżki soku z cytryny 100 g cukru pudru 1 łyżka liofilizowanych malin Nastaw piekarnik na 180ºC. Otwórz kokos, wyjmij miąższ i zachowaj wodę. Pokrój miąższ(...)Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Z cukru pudru i i soku z cytryny zrób lukier. Wlej najpierw 2 łyżki soku. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kolejną łyżką soku. Polukruj ciasto i posyp liofilizowanymi owocami. Kiedy lukier zaschnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego! The post
codojedzenia