szkl mąki pszennej tortowej -150g cukru -250ml mleka -100ml oleju -100g miodu -łyżka przyprawy do piernika -1,5 łyżeczki sody oczyszczonej -1 jajko LUKIER CYTRYNOWY -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder ok 1-1,5 szkl Cukier dajemy do garnka i podgrzewamy go na małym ogniu, żeby uzyskał płynną konsystencję i powstał(...)wycinamy pierniki. Pieczemy około 10-12 minut w temp 180 stopni. Pierniczki w pieczeniu pięknie rosną. Pieczemy pierniki z całego ciasta, studzimy. Na koniec przygotowujemy cytrynowy lukier Do miski dajemy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżkę wody i cukier puder-mieszamy do uzyskania lekko gęstej konsystencji Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru. I gotowe. Pierniczki przechowujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne aromatyczne pierniczki z lukrem domowej roboty. Przepisu tego używamy odkąd pamiętam,moja mama ma go od swojej mamy.Zaraz po upieczeniu pierniki twardnieją ale po paru dniach kruszeją i są pyszne! Dlatego ja piekę je wcześniej,jakieś 2 tygodnie przed świętami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu.Naprawdę polecam! Składniki: 4 -5 szklanki mąki(...)opakowanie przyprawy do piernik ów 1 kostka margaryny 250 g 1 jajo całe 1 żółtko-jajo wyparzamy,ponieważ białka użyjemy na lukier 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 0,5 szklanki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju Lukier: 1 białko 13 dkg cukru pudru Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Przepisy mojej mamyPrzepyszne, bardzo wilgotne ciasto marchewkowe które zachowa świeżość nawet do 4 dnia, a zwieńczone pysznym pomarańczowym lukrem, zachęcam do upieczenia i życzę Wam miłego weekendu, trzymajcie się zdrowo :* Składniki na blaszkę 21 x 21 cm 3 jajka kl M 0,5 szkl cukru 1 i 1/4 szkl mąki 1 czubata szklanka startej marchewki na średnich oczkach 120 ml oleju(...)płaska łyżeczka sody skórka starta z 1/2 pomarańczy wcześniej umytej i wyparzonej lukier pomarańczowy: około 3 łyżki soku z pomarańczy odrobina startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej ! 1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz skórkę pomarańczową. Podczas mieszania
Gotowanie...to proste !proszku 4-6 łyżek śmietany kremówki 36% 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 12 szt. ciasteczek mini Oreo 12 pojedynczych ciastek Oreo (bez kremu) 12 par oczek dekoracyjnych 1 łyżka gęstego lukru (do osadzenia oczek) Zaczynamy od podziału składników na babeczki: na suche i mokre. W jednej misce wymieszać suche składniki (czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i kakao(...)przygotowanie ciasteczkowych nietoperzy :) Do tego celu, potrzebne nam będzie 12 sztuk mini Oreo, 12 sztuk pojedynczych normalnych Oreo (po usunięciu kremu), 12 par oczek dekoracyjnych oraz niewielka ilość lukru do osadzenia oczek na ciasteczkach. Lukier przygotowujemy mieszając łyżkę cukru pudru z niewielką ilością wody lub soku cytrynowego. Lukier musi być gęsty, żeby dobrze trzymał się na ciasteczkach. Szczegółową instrukcję przedstawiam
Świat Ciastawydymają złote brzuszki drożdżowe supełki przeplatane jabłkami z cynamonem - jednym z pyszniejszych, jesiennych smaków. Puszyste i mięciutkie w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące, oblane odrobiną lekko karmelowego lukru na brązowym cukrze (ale możecie użyć syropu klonowego). Między splątanymi paskami drożdżowego ciasta kryje się pyszne nadzienie z jabłek i cynamonu, które nadaje jeszcze większej wilgoci i typowo jesiennego charakteru(...)cukru 25g świeżych drożdży 60ml letniego mleka 1 jajko 25g masła olej do głębokiego smażenia Nadzienie: 4 łyżki musu jabłkowego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka brązowego cukru Lukier z brązowego cukru: 3 łyżki zmielonego na puder brązowego cukru 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Wykonaj zaczyn - w dużej misce drożdże zalej letnim mlekiem
Kuchnia w Słońcu Skąpanateraz zapraszam Was na pięć przepisów na ciasta i ciasteczka z dynią czyli przepyszne słodkości. Znajdziecie wśród przepisów 2 zupełnie nowe przepisy, na pyszne dyniowe ciasteczka z serowym lukrem oraz proste dyniowe muffiny czekoladowe. mam też 3 sprawdzone przepisy, które już być może znacie z bloga, ale warto je przypomnieć i jeszcze raz upiec w swojej kuchni. CIASTECZKA DYNIOWE(...)SEROWYM LUKREM Przygotowanie : 2 h 15 minut Porcje : 17-20 ciasteczek Składniki ciasteczka: 330 g mąki pszennej 225 g puree z dyni (zobacz przepis na puree) 150 g białego cukru 140 g brązowego cukru 115 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu (możesz pominąć
nietylkopasta.plBabeczki ze śliwkami. Dziś polecam Wam przepis na proste babeczki z kawałkami śliwek i limonkowym lukrem. Pyszne, miękkie w środku i ta śliwka… Coś cudownego. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wypieki ze śliwkami. Polecam Wam m.in. kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką lub pyszne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe ze śliwkami . Domowe wypieki ze śliwkami(...)cukru wanilinowego 60 g masła 125 g naturalnego jogurtu 1 jajko klasy M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 śliwki węgierki *składniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka, jogurt) Na limonkowy lukier: sok wyciśnięty z limonki + cukier puder – tyle by mieszając składniki wyszedł wam w miarę gęsty lukier Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną
Słodkie okruszkiświeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli Składniki na farsz: 250 g sera śmietankowego lub półtłustego 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka masła powidła śliwkowe Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny lub woda skórka pomarańczowa kandyzowana Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Instrukcje Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalewamy szklanką mleka(...)minut, aż ładnie się zrumienią. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika dlatego dostosowujemy go indywidualnie. Z tej porcji wyszły dwie blaszki, każdą piekłam oddzielnie. Ciepłe bułeczki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową . Lukier: Do miski wsypujemy cukier puder dodajemy około 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny. Płyn dodajemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencje lukru. Artykuł
To co lubię - gotuję i polecamłyżeczek cukru 30 g szczypta soli 1 łyżeczka spirytusu dodatek spirytusu sprawia, że pączki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia Dodatkowo: 150 g ulubionego dżemu olej lub smalec do smażenia Lukier cytrynowy 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto na pączki: Dynię obieramy, kroimy na kawałki i pieczemy 25 minut w 180 C. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy(...)Przestudzone pączki szprycujemy ulubionym dżemem. Ja używam do tego dużej strzykawki 100 lub 200 (do kupienia w każdej aptece). Do nadziewania pączków możecie również użyć kajmaku. Wierzch pączków polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Lukier: Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok. Lukier nie może być zbyt rzadki bo od razu spłynie
To co lubię - gotuję i polecamkremem. Tym sposobem po krótkim namyśle i konsultacjach rodzinnych zdecydowałam się na proste ciasto ucierane, przykryte waniliowym kremem budyniowym, a dodatkowo zamknięte warstwą zwykłych herbatników i mocno cytrynowego lukru. Wyszło całkiem udane ciasto. Po nocy w lodówce kroiłam je dokładnie po linii ciastek i poszczególne kawałki wyglądały trochę jak deserowa kanapka, łatwa do konsumpcji nawet bez talerzy. Jak przy większości(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny - skórka otarta z 2 cytryn Na krem: - 1 budyń waniliowy z cukrem - 380ml mleka - 200g miękkiego masła Na lukier: - sok z dużej cytryny - ok. 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 3 lub 4 paczki herbatników typu petitki, papier do pieczenia. Przed upieczeniem spodu ugotowałam budyń, zupełnie jak każe
I tu będę miała takie teCookpad . To moja odpowiedź na wyzwanie 3 składniki z tego tygodnia. Miał być twaróg, jagody i mięta. Są drożdżówki z twarogiem i jagodami z miętowym lukrem. Powiem Wam, że to naprawdę pyszne połączenie. Lukier miętowy na lato, jest super. Powoduje, że bułeczki są lekko orzeźwiające. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru(...)drożdży 3 szklanki mąki 2 jajka 100 g. masła. Masa twarogowa: 250 g. twarogu 2 łyżki budyniu 2 łyżki cukru 1 żółtko Dodatkowo: 1 szklanka jagód Lukier: 2 łyżki suszonych liści mięty gorąca woda 5-6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić
Agusiowe smakołykiSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania lukier do ozdoby *** Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na około 10 minut, aż zrobią się płynne *** *** Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne(...)Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy *** *** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Gdy rogaliki lekko przestygną przygotowujemy lukier. W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą. Rogaliki polewamy lukrem i czekamy
Blog z ApetytemSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, jogurt grecki 4 opakowania (1=380 gram), budyń malinowy 2 opakowania, herbatniki 150 gram lukier buraczkowy: cukier puder 2 szklanki sok z buraków 3-4 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe 2 łyżki SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach. Do masy(...)190C, grzanie góra/dół, sernik piec 55-60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z buraków, sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, ma być lekko płynny. Sernik wyjąć z formy na duży talerz, polać lukrem buraczkowym, posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki. Lukier na środku sernika po przekrojeniu na porcje
W Mojej Kuchni Lubięłyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 50 ml likieru Amaretto lub rumu Dodatkowo 1 białko do posmarowania placków orzechy wiórki lub inne bakalie do posypania wierzchu lukier lub cukier puder Instructions Przygotowanie ciasta Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko , aby się podgrzało, zdjąć z ognia. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże , cukier , masło i mleko oraz(...)wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować , posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić. Smacznego! Notes Do polukrowania makowców można użyć gotowego lukru lub przygotować lukier błyskawiczny. Wystarczy wymieszać 1,5 szklanki cukru pudru i sok z około 1/2 cytryny. Następnie pędzlem rozprowadzić lukier po wierzchu makowców i posypać dodatkami. Artykuł Makowiec pochodzi
SprawdzonaKuchnia.plaromatyczne! Dzięki skórce pomarańczowej dodanej do ciasta zyskują wspaniały aromat . Po upieczeniu są niezwykle puszyste i elastyczne , nawet drugiego dnia po upieczeniu zachowują świeżość. Dodatkowego pomarańczowego kopa dodaje im lukier pomarańczowy z kandyzowaną skórką. No i oczywiście dżem pomarańczowy do szprycowania! Pączki oczywiście możecie szprycować dowolnym dżemem, może to być dżem malinowy lub różany ja dzisiejsze pączki przygotowałam z dwoma(...)mleka 80 g masła 2 duże jajka 2 łyżki spirytusu 2 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy Dodatkowo 1/2 szklanki cukru pudru można posypać tylko cukrem lub zrobić lukier dodając kilka łyżek soku z pomarańczy 5 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 słoik dżemu pomarańczowego lub innego ulubionego 1 1/2 litra oleju roślinnego Instructions Do miski miksera przesiać mąkę, dodać
SprawdzonaKuchnia.pl