wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie wyrośnięte ślimaki piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Muszą się zarumienić. Gdy przestygną polewam je lukrem Składniki na lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 1,5-2 łyżek wody Do cukru pudru dodaję wodę i mieszam. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaję odrobinkę wody, jeśli za rzadki(...)trochę cukru pudru. Smaruję ślimaki lukrem i zostawiam do zastygnięcia (można też zajadać od razu ) Smacznego Artykuł Ślimaki cynamonowe z powidłami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentorzecha? Jeżeli nie to polecam bo bardzo do siebie pasują (orzechowa kawa mmm :). Ja je połączyłam w cieście i powstało to ciasto orzechowe przełożone kawowym kremem i polane lukrem z dodatkiem kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie ale proste w wykonaniu. Ciasto orzechowe z kawowym kremem Ciasto: 230 mąki 1 ½ proszku do pieczenia ½ sody oczyszczonej 220 cukru muscavado lub trzcinowego ½ łyżeczki(...)średnie jajka 50 ml mocnej kawy 50 ml mleka 80 gr zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich Krem kawowy: 150 gr mascarpone 2 łyżki mocnej kawy 3 łyżki cukru pudru Lukier kawowy 100 gr cukru pudru 2 łyżki mocnej kawy (wystudzona) orzechy do dekoracji Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać olej, żółtka, kawę i mleko
Smaczny zeszytszklanki mąki tortowej 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko Lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżki mleka. Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady Wykonanie: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać składniki(...)wysokości. Zapomniałam zrobić zdjęcia po nałożeniu i zrobiłam, jak babeczki były już w piekarniku. Dlatego, są już lekko wyrośnięte :) Piec w temperaturze 170 stopni, około 30 minut. Przygotować lukier. Kawę wymieszać z cukrem. Dodać mleko i mieszać do powstania gładkiego lukru. Czekoladę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wystudzone muffinki, polać lukrem kawowym i posypać utartą, białą czekoladą
Agusiowe smakołykiszklanki (około 180 gramów) cukru pudru 1 opakowanie (8 gramów) cukru waniliowego 8 jajek - oddzielnie żółtka i białka dodatkowo 1 jajko - żółtko do posmarowania wierzchu sernika i białko do lukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny pół szklanki rodzynek ćwierć szklanki skórki pomarańczowej szczypta soli Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko(...)temperaturze 180 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu przez około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylam lekko drzwi piekarnika i pozostawiam w nim sernik do ostygnięcia. Następnego dnia przygotowuję lukier i dekoruję nim sernik. Lukier cytrynowy do sernika 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny, do czasu, aż będzie idealnie gładki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastraganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody! Skarby lasu nie były mi jednak pisane Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze był spory. Może(...)Jagodzianki , który stanowił dość istotną inspirację dla moich bułeczek z borówkami. Moja modyfikacja polegała głównie na zamianie jagód na borówki i na tym, że pokusiłam się dodatkowo o imitację lukru. Powstał on z jogurtu kokosowego, soku z cytryny oraz musu kokosowego. Wierzch posypałam natomiast posiekanymi migdałami. Bułeczki z borówkami Z dobrym skutkiem Bułeczki wyszły pyszne, pachnące i niedużo odbiegające
Modern Cave Girlszklanki cukru 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa do ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia(...)piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyłożyć w formie na kratkę lub deskę, po kilku minutach wyjąć babkę z formy. Po ostudzeniu udekorować - lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową według uznania. Lukier otrzymamy poprzez stopniowe dodawanie cukru pudru do soku z pomarańczy, tyle cukru aby lukier był konsystencji gęstej śmietany, lub rzadszy jeśli takowy lubicie
Kocham..lubię..gotuję..150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier. Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka ekstraktu z wanilii – 250 ml mleka – 2 jajka rozmiar L – 1 szklanka borówek + 1/3 szklanki do przybrania na górę – 1/4 szklanki oleju roślinnego – lukier – 2-3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny lub limonki Przygotowanie: W miskach wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Mokre czyli: olej, jaja, mleko i ekstrakt z wanilii(...)wierzchu każdej muffinki połóż jeszcze kilka borówek, korzystając z tych odłożonych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 23-25 minut. Jeśli chcesz podać muffinki z lukrem do cukru pudru dodawaj po trochę soku z cytryny i wymieszaj aby osiągnąć gęsty, ale jednolity lukier. Wystudź muffiny i polej je odrobiną lukru. SMACZNEGO! Artykuł Muffinki z borówkami pochodzi
nietylkopasta.pldrożdży 1 kg mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek) szczypta soli Dodatkowo: jagody 400-500 g. 4-5 łyżek cukru Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 8-9 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę(...)Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułki udekorować lukrem
Agusiowe smakołykiciepłego mleka 25 g. drożdży 100 g. masła Masa serowa: 250 g. sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu (proszek) 1 żółtko Dodatkowo: 2 brzoskwinie, lub inne owoce Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Ciepłe mleko, wlać do miski. Wkruszyć drożdże i dodać łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut(...)pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, następnie stopniowo dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem. Zrobiłam też bułeczki ze swojskim dżemem, bez sera. Również były
Agusiowe smakołykikokosa 3 jajka 150 g masła 250 g pszennej mąki 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna, sok i otarta skórka ¼ łyżeczki soli 200 g malin lukier cytrynowa 2 – 3 łyżki soku z cytryny 100 g cukru pudru 1 łyżka liofilizowanych malin Nastaw piekarnik na 180ºC. Otwórz kokos, wyjmij miąższ i zachowaj wodę. Pokrój miąższ(...)Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Z cukru pudru i i soku z cytryny zrób lukier. Wlej najpierw 2 łyżki soku. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kolejną łyżką soku. Polukruj ciasto i posyp liofilizowanymi owocami. Kiedy lukier zaschnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego! The post
codojedzeniagoście wyjdą z uśmiechem na twarzy :) Do wykonania ciastek potrzebne będą: * kruche ciastka (przepis na ciastka, które podczas pieczenia nie zmieniają swojego kształtu tutaj ) * biała masa cukrowa * lukier wykonany z cukru pudru i wody, który posłuży jako klej, aby masa przykleiła się do ciastka * wałek do ciasta * foremki do wyciskania ciastek w kształcie serca * literki do wyciskania napisu * małe(...)cukrowe kwiatki do dekoracji Z kruchego ciastka wycinać ciastka o kształcie serca, upiec je, wystudzić. Z wody i cukru pudru wykonać lukier. Masę cukrową cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi były wyciskane ciastka, wycisnąć serca z masy cukrowej (tyle ile jest ciastek). Każde ciastko lekko przesmarować lukrem, na wierzch ułożyć serca z masy cukrowej
Zrób to smacznieprzeznaczonym tylko i wyłącznie na weekend. A właściwie to na sobotę. To właśnie wtedy babcia wysyłała mnie do sklepu mojej mamy po jeszcze gorące, pachnące smalcem puszyste pączki. Ociekały lukrem i wypełnione po brzegi były słodka marmoladą. Lukrem albo cukrem pudrem – te i te kochałam taka sama miłością bezgraniczną. W dzisiejszym wpisie nie tylko chciałam powspominać dziecięce słodkie lata(...)Manufaktura Wielkopolska – 1 pełna łyżka * wanilia – 1 laska * masło min. 82% – 50 g * rum – 2 łyżki * świeże drożdże – 40 g * smalec do smażenia DEKORACJA: * lukier królewski – białko + cukier puder * kwiaty SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże kruszymy, dodajemy połowę ciepłego mleka oraz kilka łyżek mąki – odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem, ziarnami
Ostra na Słodkojajko • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody • 200 g mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 4 łyżki kakao • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej LUKIER: • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1 łyżka gorącej wody PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją. Lukier: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać łyżeczkę gorącej wody. Ostygnięte ciasteczka udekorować lukrem
KUCHNIA POLSKAjako 'zajmowacz dziecinny', bo idealnie przetrwały mrożenie i zapewniły dziewczynkom zabawę w dekorowanie na dwa kawałki popołudnia, z kolekcji osiemnastu zapewnionych przez szkolna przerwę wielkanocna. Polecałabym tylko nie mieszać lukru cutrynowego z dekoracjami czekoladowymi, bo taka kombinacja zapewnia raczej niezapomniane wrażenia smakowe... Przepis z ksiażki 'Feast' Nigelli Lawson Składniki: (na, zależnie od wielkości foremek, około 30 sztuk) 90g miękkiego masła(...)100g drobnego cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200g maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drobnej soli na lukier 150 cukru pudru, przesianego barwnik do jedzenia Utrzyj masło z cukrem na puszysta, biała masę. Wmiksuj jajko i wanilię. W osobnej misce wymieszaj makę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie
Lejdi of the house