lukier - 7892 przepisów (strona:56/527)

Ślimaki cynamonowe z powidłami 76

wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie wyrośnięte ślimaki piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Muszą się zarumienić. Gdy przestygną polewam je lukrem Składniki na lukier: 3-4 łyżki cukru pudru 1,5-2 łyżek wody Do cukru pudru dodaję wodę i mieszam. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaję odrobinkę wody, jeśli za rzadki(...)trochę cukru pudru. Smaruję ślimaki lukrem i zostawiam do zastygnięcia (można też zajadać od razu ) Smacznego Artykuł Ślimaki cynamonowe z powidłami pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Ciasto orzechowe z kawowym kremem 104

orzecha? Jeżeli nie to polecam bo bardzo do siebie pasują (orzechowa kawa mmm :). Ja je połączyłam w cieście i powstało to ciasto orzechowe przełożone kawowym kremem i polane lukrem z dodatkiem kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie ale proste w wykonaniu. Ciasto orzechowe z kawowym kremem Ciasto: 230 mąki 1 ½ proszku do pieczenia ½ sody oczyszczonej 220 cukru muscavado lub trzcinowego ½ łyżeczki(...)średnie jajka 50 ml mocnej kawy 50 ml mleka 80 gr zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich Krem kawowy: 150 gr mascarpone 2 łyżki mocnej kawy 3 łyżki cukru pudru Lukier kawowy 100 gr cukru pudru 2 łyżki mocnej kawy (wystudzona) orzechy do dekoracji Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać cukier i sól. Dodać olej, żółtka, kawę i mleko

Smaczny zeszyt
Muffinki kawowe. 116

szklanki mąki tortowej 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko Lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżki mleka. Dodatkowo: kilka kostek białej czekolady Wykonanie: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać składniki(...)wysokości. Zapomniałam zrobić zdjęcia po nałożeniu i zrobiłam, jak babeczki były już w piekarniku. Dlatego, są już lekko wyrośnięte :) Piec w temperaturze 170 stopni, około 30 minut. Przygotować lukier. Kawę wymieszać z cukrem. Dodać mleko i mieszać do powstania gładkiego lukru. Czekoladę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wystudzone muffinki, polać lukrem kawowym i posypać utartą, białą czekoladą

Agusiowe smakołyki
Najlepszy przepis na sernik krakowski 140

szklanki (około 180 gramów) cukru pudru 1 opakowanie (8 gramów) cukru waniliowego 8 jajek - oddzielnie żółtka i białka dodatkowo 1 jajko - żółtko do posmarowania wierzchu sernika i białko do lukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny pół szklanki rodzynek ćwierć szklanki skórki pomarańczowej szczypta soli  Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko(...)temperaturze 180 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu przez około 50-60 minut. Po upieczeniu uchylam lekko drzwi piekarnika i pozostawiam w nim sernik do ostygnięcia. Następnego dnia przygotowuję lukier i dekoruję nim sernik. Lukier cytrynowy do sernika 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny  Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny, do czasu, aż będzie idealnie gładki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z borówkami 101

straganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody! Skarby lasu nie były mi jednak pisane Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze był spory. Może(...)Jagodzianki , który stanowił dość istotną inspirację dla moich bułeczek z borówkami. Moja modyfikacja polegała głównie na zamianie jagód na borówki i na tym, że pokusiłam się dodatkowo o imitację lukru. Powstał on z jogurtu kokosowego, soku z cytryny oraz musu kokosowego. Wierzch posypałam natomiast posiekanymi migdałami. Bułeczki z borówkami Z dobrym skutkiem Bułeczki wyszły pyszne, pachnące i niedużo odbiegające

Modern Cave Girl
Babka majonezowa z kandyzowaną skórką pomarańczową 97

szklanki cukru 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa do ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia(...)piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyłożyć w formie na kratkę lub deskę, po kilku minutach wyjąć babkę z formy. Po ostudzeniu udekorować - lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową według uznania. Lukier otrzymamy poprzez stopniowe dodawanie cukru pudru do soku z pomarańczy, tyle cukru aby lukier był konsystencji gęstej śmietany, lub rzadszy jeśli takowy lubicie

Kocham..lubię..gotuję..
pyszne, łatwe drożdżówki śliwkowe z lukrem... 144

150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić. Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier. Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z borówkami 159

łyżeczka ekstraktu z wanilii – 250 ml mleka – 2 jajka rozmiar L – 1 szklanka borówek + 1/3 szklanki do przybrania na górę – 1/4 szklanki oleju roślinnego – lukier – 2-3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny lub limonki Przygotowanie: W miskach wymieszaj osobno składniki mokre i suche. Mokre czyli: olej, jaja, mleko i ekstrakt z wanilii(...)wierzchu każdej muffinki połóż jeszcze kilka borówek, korzystając z tych odłożonych. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 23-25 minut. Jeśli chcesz podać muffinki z lukrem do cukru pudru dodawaj po trochę soku z cytryny i wymieszaj aby osiągnąć gęsty, ale jednolity lukier. Wystudź muffiny i polej je odrobiną lukru. SMACZNEGO! Artykuł Muffinki z borówkami pochodzi

nietylkopasta.pl
Jagodzianki na oleju. 133

drożdży 1 kg mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 żółtka (białka odłożyć do wysmarowania bułek) szczypta soli Dodatkowo: jagody 400-500 g. 4-5 łyżek cukru Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 8-9 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę(...)Gotowe bułki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać cukier puder i mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułki udekorować lukrem

Agusiowe smakołyki
Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami. 650

ciepłego mleka 25 g. drożdży 100 g. masła Masa serowa: 250 g. sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu (proszek) 1 żółtko Dodatkowo: 2 brzoskwinie, lub inne owoce Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Ciepłe mleko, wlać do miski. Wkruszyć drożdże i dodać łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut(...)pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut.  Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, następnie stopniowo dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem. Zrobiłam też bułeczki ze swojskim dżemem, bez sera. Również były

Agusiowe smakołyki
Jak wykorzystać świeży kokos 147

kokosa 3 jajka 150 g masła 250 g pszennej mąki 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna, sok i otarta skórka ¼ łyżeczki soli 200 g malin lukier cytrynowa 2 – 3 łyżki soku z cytryny 100 g cukru pudru 1 łyżka liofilizowanych malin Nastaw piekarnik na 180ºC. Otwórz kokos, wyjmij miąższ i zachowaj wodę. Pokrój miąższ(...)Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Z cukru pudru i i soku z cytryny zrób lukier. Wlej najpierw 2 łyżki soku. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kolejną łyżką soku. Polukruj ciasto i posyp liofilizowanymi owocami. Kiedy lukier zaschnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!   The post

codojedzenia
DEKOROWANE CIASTECZKA JAKO PODZIĘKOWANIE DLA GOŚCI 127

goście wyjdą z uśmiechem na twarzy :) Do wykonania ciastek potrzebne będą: * kruche ciastka (przepis na ciastka, które podczas pieczenia nie zmieniają swojego kształtu  tutaj ) * biała masa cukrowa * lukier wykonany z cukru pudru i wody, który posłuży jako klej, aby masa przykleiła się do ciastka * wałek do ciasta * foremki do wyciskania ciastek w kształcie serca * literki do wyciskania napisu * małe(...)cukrowe kwiatki do dekoracji Z kruchego ciastka wycinać ciastka o kształcie serca, upiec je, wystudzić. Z wody i cukru pudru wykonać lukier. Masę cukrową cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi były wyciskane ciastka, wycisnąć serca z masy cukrowej (tyle ile jest ciastek). Każde ciastko lekko przesmarować lukrem, na wierzch ułożyć serca z masy cukrowej

Zrób to smacznie
PUSZYSTE DROŻDŻOWE OPONKI MOJEJ MAMY 117

przeznaczonym tylko i wyłącznie na weekend. A właściwie to na sobotę. To właśnie wtedy babcia wysyłała mnie do sklepu mojej mamy po jeszcze gorące, pachnące smalcem puszyste pączki. Ociekały lukrem i wypełnione po brzegi były słodka marmoladą. Lukrem albo cukrem pudrem – te i te kochałam taka sama miłością bezgraniczną. W dzisiejszym wpisie nie tylko chciałam powspominać dziecięce słodkie lata(...)Manufaktura Wielkopolska – 1 pełna łyżka * wanilia – 1 laska * masło min. 82% – 50 g * rum – 2 łyżki * świeże drożdże – 40 g * smalec do smażenia DEKORACJA: * lukier królewski – białko + cukier puder * kwiaty SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże kruszymy, dodajemy połowę ciepłego mleka oraz kilka łyżek mąki – odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem, ziarnami

Ostra na Słodko
Ciastka do kawki 108

jajko • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w łyżce gorącej wody • 200 g mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 4 łyżki kakao • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej LUKIER: • 1/2 szkl. cukru pudru • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1 łyżka gorącej wody PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, aż składniki się połączą, następnie dodać rozpuszczoną kawę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy 3-4cm, ciastka lekko spłaszczyć, pieczemy w 170-180 stopni przez 15-18 minut, ciepłe przekładamy łopatką na kratkę, szybko stwardnieją. Lukier: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać łyżeczkę gorącej wody. Ostygnięte ciasteczka udekorować lukrem

KUCHNIA POLSKA
Ciasteczka wycinane (Nigella Lawson)... 131

jako 'zajmowacz dziecinny', bo idealnie przetrwały mrożenie i zapewniły dziewczynkom zabawę w dekorowanie na dwa kawałki popołudnia, z kolekcji osiemnastu zapewnionych przez szkolna przerwę wielkanocna. Polecałabym tylko nie mieszać lukru cutrynowego z dekoracjami czekoladowymi, bo taka kombinacja zapewnia raczej niezapomniane wrażenia smakowe... Przepis z ksiażki 'Feast' Nigelli Lawson Składniki: (na, zależnie od wielkości foremek, około 30 sztuk) 90g miękkiego masła(...)100g drobnego cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200g maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drobnej soli na lukier 150 cukru pudru, przesianego barwnik do jedzenia Utrzyj masło z cukrem na puszysta, biała masę. Wmiksuj jajko i wanilię. W osobnej misce wymieszaj makę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie

Lejdi of the house