Zakochane ciasteczka Zbliżają się walentynki, więc polecam Wam z tej okazji rewelacyjne kruche ciasteczka maślane z lukrem i musem truskawkowym. Są pyszne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy(...)małego serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia. Studzimy *** *** Przygotowujemy lukier: cukier puder energicznie mieszamy z gorącą wodą *** *** Pełne ciasteczka smarujemy cienką warstwą lukru i przyklejamy do nich ciastka z otworami *** *** Polukrowane i posklejane ciasteczka odkładamy do wyschnięcia *** *** W tym czasie
Blog z ApetytemPyszne rogaliki krucho-drożdżowe, z domowymi powidłami śliwkowymi ... Kruche, maślane, wprost rozpływające się w ustach. Gdy użyjemy domowych powideł bez dodatku cukru, otrzymamy wypiek w całości bezcukrowy. Lukier nie jest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie(...)wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, choć trudno im się oprzeć, u nas znikały jeszcze gorące... ;-) Wystudzone rogaliki można polukrować, ale nie jest to mus. Ja część polukrowałam lukrem cytrynowym. Lukier cytrynowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżeczek kremówki Do miseczki z pudrem dodać sok cytrynowy i stopniowo dolewając kremówkę, mieszać energicznie
Smaczne Zdrowejeden przysmak 😉 Korzenne, aromatyczne ciasteczka zatopione w masie serowej i jeszcze wpisujemy się w świąteczny, przytulny klimat . Całość podana w biszkopcie nasączona nakropkiem cytrynowym i udekorowana polewą z lukrem wiśniowym. A ”wisienką na torcie” są …. rodzynki w masie serowej 😊 Mniam! Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)sitko kakao, roztrzepując widelcem do uzyskania gładkiej , szklistej konsystencji. nakropek cytrynowy 1/3 szklanki cukru ¾ szklanki wody ½ cytryny Wszystkie składniki gotujemy ok. 5-7 minut- do uzyskania konsystencji lekkiego syropu. Lukier wiśniowy: 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki syropu wiśniowego 1 łyżka wody (aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany) WYKONANIE blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy serowej pierniczki ½ masy serowej
Domowe ciastaMięsiste i wilgotne ciasto bananowe z lukrem z marakui. Baz jajek, za to z dużą ilością puree z dojrzałych, pachnących bananów. O intensywnym zapachu przypraw korzennych. Z pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą, wiórkami kokosowymi i tartym imbirem. Świetne na podwieczorek, można także zabrać do pracy lub szkoły. Trzymane pod przykryciem, będzie dobre przez kilka kolejnych dni. Przygotowanie jest(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g wiórków kokosowych 125 g roztopionego masła 4 cm kawałek świeżego imbiru 4 dojrzałe banany 150 g brązowego cukru 100 g gorzkiej czekolady LUKIER Z MARAKUJĄ 1/2 szklanki cukru pudru 1 dojrzała marakuja WYKONANIE Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintyczęstuję, bo lubię – smakować i dzielić się celebrując wspólnie chwile. Do ciasta można dodać dowolne suszone owoce lub świeże, orzechy lub kakao. Gotowe ciasto polewam domowym lukrem cytrynowym i dekoruję dodatkowo aronią, polewa czekoladowa lub sypany cukier puder też będzie pasował, będzie fantastycznie! Zapraszam na pyszne, domowe ciasto ucierane z kandyzowaną aronią HELIO . Wspaniałe do kawy! Jeśli zamierzam zamrozić(...)kawałki ciasta to nie polewam go lukrem. Będzie idealne na kolejne spotkanie z przyjaciółką lub mamą:) Zapraszam na przepis – ucierane ciasto z kandyzowaną aronią Ucierane ciasto z kandyzowaną aronią HELIO Idealne do popołudniowej kawy i niekończących się rozmów. Umili każdy czas! SKŁADNIKI: 200 g masła lub margaryny 3 jajka 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku
Zasmakuj Kuchninaturalnego lub sztucznego miodu 80 dag mąki pszennej 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie(...)ustawienie termoobieg ok. 25-30 minut. Uwaga nóżki pieką się szybciej niż czapeczki. Odstawiamy do wystudzenia. Na spodzie jeszcze ciepłego kapelusza wydrążamy nożykiem dziurkę na nóżkę. Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce, ostrożnie wlewajmy wodę i kontrolujmy gęstość, lukier ma być bardzo gesty inaczej spłynie z kapeluszy. Maczamy nasze kapelusze i odstawiamy na parę godzin do całkowitego zastygnięcia
Pani na deserpieczenia - 1 łyżeczka soda - 1 łyżeczka mleko - 1/2 szklanki bakalie - 300g (u mnie suszone morele, żurawina, rodzynki, kandyzowana skóra cytrynowa i pomarańczowa, orzechy włoskie) sól - szczypta Do dekoracji: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)bułką tartą keksówki o długości 30cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, przez około 1h - 1h 10min. Po całkowitym wystudzeniu keks polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z wodą lub sokiem z cytryny) i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Alergeny Alergeny cytrusy , jajka , mąka Świąteczny keks z bakaliami, czyli pierwsza z tegorocznych propozycji na świąteczne
Pogotujmy.plniego zadowolona i myślę, że posłuży mi dłuższy czas. Nie rozwalił się ani nie pękł jak to bywa przy jednorazowych workach które nie wytrzymują nacisku kremu... Do dekoracji użyłyśmy lukru z białka kurzego, kolorowych posypek i barwników spożywczych. Dokładnej ilości składników na lukier nie podam, bo to po prostu trzeba wyczuć samemu. Ale mniej więcej na jedno białko używamy około(...)cukru pudru Kupiec a nawet więcej jeśli potrzebujemy gęstszy lukier. Do polukrowania i sklejenia, bo też kleiłam lukrem użyłam 4 białka. Mam dodatkowo dla Was kod zniżkowy do sklepu Rosegal . Przy wpisaniu do koszyka kodu RGBF1 otrzymamy 25% zniżki. D omek nie jest idealny, ale taki nasz, wspólny i jak na pierwszy raz może
Radość kipiąca uśmiechem.Świąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko(...)cukru brązowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g syropu klonowego pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej wiórki kokosowe lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/ Pierniki: Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę
wesoła kuchniaroku Bożonarodzeniowe wypieki rozpoczynają pierniczki , tym razem w wersji bezglutenowej i bezlaktozowej Niezwykle delikatne, lekko pikantne nadają się również do dekorowania domowym lukrem. W smaku nie różnią się niczym od zwykłych pszennych pierniczków ! SKŁADNIKI: 125 g margaryny roślinnej 100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy) 100 g ksylitolu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy(...)UWAGA ! Gorące ciastka są bardzo delikatne i łatwo się kruszą , najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem :) LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli
Marcepanowa kuchniałyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać na boki wypieku. Tak przygotowany piernik wstawiamy na parę minut do ciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą
Ciastka - domowe słodkościpodaję na jedną klasyczną keksówkę 12x36 cm. Do przełożenia użyłam 1 klasyczne słoiki ,,dżemowe,, powideł śliwkowych. Ciasto piernikowe: - 25 dag dobrego masła - 5 wiejskich jaj, ( 1 białko zostawiamy do lukru!!!) - 45 dag miodu, dałam spadziowy - 70 dag mąki pszennej - 200 ml mleka - 20 dag cukru - po 1 płaskiej łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka(...)sody - szczypta soli Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy na patelnię i czekamy aż wytworzy się karmel, kiedy jest gotowy łączymy go z wystudzonym miodem z masłem. Pozostałą
Apetyczna babeczkaświątecznym drzewku. Ciasto marchewkowe robię raz do roku. Pierniki w kształcie domków wykrawam zwykłym nożem bez foremek. Każdy dostaje swój kawałek ciasta z własnym korzennym pierniczkiem oblanym białym lukrem... Bez tego ciasta nie ma świąt!!!. Zapach domowych przypraw do piernika, karmelu z cynamonem i anyżem to kuchenne afrodyzjaki. Karmel to zawsze nie lada wyzwanie ale patelnia Ambition spisała(...)grubo, wykrawamy pierniczki w kształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy i dekorujemy domowym lukrem Lukier: - 1 białko - cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Gotowy lukier przekładamy do woreczka, odcinamy róg
Apetyczna babeczkamasła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie Lukier: 4 łyżki cukru pudru – najlepiej przesianego, bez grudek sok z cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy ok 125ml i wsypujemy do niego proszek budyniowy(...)wysokości. Spód całego ciasta musi być grubszy niż górna, która przykryje ciasto. Do spód wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy górną częścią. Ciasto z powrotem wkładamy do formy. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy ok 2 łyżek soku z cytryny. Mieszamy by uzyskać gęsty, lejący i biały lukier. W razie potrzeby dosypujemy cukru lub dolewamy soku. Gotowym
Życie ze smakiemłyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko 90g masła 4 łyżki płynnego miodu 220g kolorowych cukierków landrynek olej do wysmarowania formy Lukier: 1 białko 11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao(...)części. Pokrojone landrynki umieścić w gwiazdkowych, piernikowych otworach ciasteczek. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. 6. Lukier: Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej
Szalona Kuchnia Eweliny