lukier - 7892 przepisów (strona:63/527)

Pierniczki bożonarodzeniowe 143

się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki  1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy(...)ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier  klik) . Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku  zielony) Ja użyłam barwników spożywczych

Różne smaki w kuchni
Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa 195

rzep yszna, p uszysta, wilgotna , rozpływając a się w ustach babka drożdżowa z której finezyjnie spływa połyskujący lukier to klasyka wśród wypieków - szczególnie w okresie wielkanocnym. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie tradycyjnej, domowej babki wielkano cnej t o prawdziwa poezja smaku. Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa - Składniki: B abka drożdżowa : 440 g mąki pszennej 2 00 ml mleka 80 g masła(...)żółt ek 1 00 g cukru ( troszkę ponad 1/ 3 szklanki ) 33 g drożdży cukier waniliowy 1/3 łyżeczki soli ok. 50-70 g rodzynek (lub według uznania) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana  skórka pomarańczo w a (opcjonalnie) Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa - Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chw ilę i odcedzamy. Rodzynki możemy

Słodka Strona
Szybkie ciasto z dżemem 252

keksówka (dł. 26 cm) Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Kiedy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem, bądź nakładamy lukier lub polewę czekoladową. Lukier do szybkiego ciasta z dżemem: 100 g cukru pudru ok 3 łyżki wody (może być również sok z cytryny) Cukier puder przesiewamy przez sitko. Do miski(...)cukrem dodajemy stopniowo po łyżce wody i miksujemy bądź ucieramy to uzyskania jednolitej gładkiej masy. Lukier powinien swobodnie spływać z łyżeczki – jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsty wody. Wystudzone ciasto dekorujemy od razu po przygotowaniu lukru. szybkie ciasto z dżemem   Artykuł Szybkie ciasto z dżemem pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Tanie ślubne prezenty dla gości- ciasteczka 164

posypując delikatnie mąką wykrawając ciastka w kształcie serc Układać na papierze do pieczenia zachowując odstępy, piec w temp. 180*C przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia Zrobić lukier królewski i dekorować ciastka, na garnitury potrzebujemy niebieskiego barwnika, który dodamy do lukru królewskiego. Lukier królewski: 90 g białek 445 g cukru pudru 5-7 kropel soku z cytryny(...)czystego, suchego naczynia, przykryć folią i pozostawić na noc w lodówce. Dnia następnego dodać cukier, sok lub ocet i ubijać na wolnych obrotach przez ok.15-20 min. W dobrze ubitym lukrze nie powinno być grudek, a ze szpatułki nie powinien spływać. Więcej inf. znajdziecie tu . Dekoracja zależy od Waszej fantazji, jeśli ciasteczka mają być prezentami dla gości weselnych to proponuje właśnie

Proste Potrawy
Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru) 162

Wielkanocna tradycja pieczenia bab sięga XVII wieku. Już wtedy pieczono baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, dodawano bakalie i oblewano lukrem. Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi. Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje(...)smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe  upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksyadantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z połówkami jabłek 450

pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek cukru pudru   5 jabłek cynamon+cukier waniliowy Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka jogurtu greckiego   Przygotowanie: Pokrojone w kostkę masło wraz ze wszystkimi składnikami posiekać drobno nożem. Wyrobić rękoma do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Uformować(...)dodatkowo robię ranty dookoła można pominąć). Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 minut. W czasie pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru i jogurt dobrze mieszam, aby powstał lukier. Po wyjęciu ciasta smaruję lukrem całą jego powierzchnię (lukier wykładam na jeszcze ciepła szarlotkę). Smacznego

ChilliJemy
Babka cytrynowa 238

można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny(...)cytryny lukier: 4 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto

Obiad gotowy
Trzecia po bogu. I o przygotowaniach do Wielkanocy 177

się dokładce. W tajemnicy Wam też powiem, że Pan Sąsiad spod piątki wziął nawet kawałek na wynos... A to chyba o czymś świadczy, prawda...? Migdałowa babka z rabarbarem i lukrem z amaretto Składniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 jajka 200 ml mleka 350 g mąki pszennej(...)mielonych migdałów 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 350 g rabarbaru lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki amaretto 30 g płatków migdałowych Rabarbar pokroić na kawałki grubości 0,5-1 cm. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masą. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.  Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Na zmianę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies 241

powoli nadrabiać te zaległości, jednak dziś przedstawiam trochę jego inną wersję, w postaci ciasteczek. Bardzo marchewkowe ciasteczka, z przyprawą korzenną, nadziane słodkim serkiem śmietankowym a na koniec wymoczone w lukrze pomarańczowym i posypane prażonymi orzechami – bajka! Może wymagają troszkę więcej zachodu niż tradycyjne ciasto marchewkowe, jednak polecam wypróbowanie tego przepisu bo są przepyszne! Recepturę na nie znalazłam w magazynie(...)Good Food, swoją drogą uwielbiam tą gazetę, gdyż zawsze jak ją przeglądam mam ochotę zrobić absolutnie wszystkie przepisy Ciasteczka te nie są za słodkie, jednak lukier robi swoje. To nie pierwsze moje eksperymenty z ciasteczkami z udziałem warzywnym, polecam też gorąco moje ciasteczka dyniowe z nadzieniem toffi , zawsze i wszędzie są po prostu hitem, zapraszam! Scroll down for recipe

karmelowy
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 173

Błyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki(...)SKŁADNIKI / 12 sztuk 250 g mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju 125 ml mleka 150 g cukru 2 jajka 12 łyżeczek dżemu np. malinowego LUKIER 2/3 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny WYKONANIE MUFFINKI : Jajka i mleko ogrzewamy do temperatury pokojowej (mleko można lekko podgrzać). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z funkcją grzanie

cool and minty
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 150

Mięciutkie, jabłkowe, oblewa je słodki lukier... oto one!  PĄCZKI - OPONKI! Dla miłośników drożdżówek ale i dla wielbicieli pączków.  Taka trochę zdrowsza, bo nie smażona, pączkowa wersja.  Przepis podpatrzyłam w różowistej, lutowej KUCHNI i zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo.  Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast(...)pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne jabłka lukier: pół szklanki cukru pudru sok z 1/4 cytryny W pól szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki świąteczne 141

rozwałkować i wykraiwać pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia w 180 stopniach przez 8 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły, a następnie dekorujemy. Lukier na zdjęciach pochodzi częściowo z gotowych pisaków, a częściowo jest zrobiony samodzielnie. Lukier biały to cukier puder wymieszany z sokiem cytryny i wodą, lukier różowy tak jak biały + odrobina różowego(...)barwnika, no i lukier brązowy to cukier puder + kakao + woda. Może nie są to artystyczne pięknie udekorowane pierniczki, ale na pewno są udekorowane z sercem dziecka

Państwo Wojtczuk gotują
Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 336

mąki 1/3 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 2 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii olej do smażenia Składniki na lukier: 1 1/2 szklanki cukru pudru 1/8 szklanki wody Przygotowanie: W małym rondelku podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Mleko powinno być ciepłe(...)równocześnie do zarumienienia z każdej strony. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie w miseczce wymieszaj rózgą cukier puder z wodą do otrzymania konsystencji lukru. W razie potrzeby dodaj więcej wody, jednak uważaj żeby nie wyszedł zbyt wodnisty. Zanurz pączki w lukrze i odstaw żeby lukier zastygł. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Twisted doughnuts

karmelowy
Coffe cake 139

szklanki mleka 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej 120 g bardzo miękkiego(!) masła 2 duże jajka 1 szklanka mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło(...)papierem do pieczenia keksówki i pieczemy około 45 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy. Cukier łączymy z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier wydaje się za rzadki dodajemy więcej cukru, natomiast jeśli jest za gęsty dolewamy jeszcze kilka kropel mleka. Przygotowanym lukrem dekorujemy wierzch ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Oponki jogurtowe 20477

mąki pszennej typ 500 120 g jogurtu greckiego 27 g masła 5 łyżek mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży smalec do smażenia lukier: cukier puder 1 łyżkę soku z cytryny gorącą wodę Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, wsypuję łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam zaczyn. Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką(...)drugą stronę . Lukruję je jeszcze ciepłe. Do miski wsypuję cukier puder robię to na oko, dodaję sok z cytryny, i wlewam bardzo małym strumieniem odrobinę wody gorącej. Jak lukier jest za rzadki dosypuję cukru, jak za gęsty dolewam wodę. Oponki zanurzam z jednej strony w lukrze i układam na talerzu żeby obciekły z nadmiaru lukru

wesoła kuchnia