lukier - 7892 przepisów (strona:69/527)

Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 141

migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½   płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany     Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru(...)Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na dno foremki włożyłam jeden wafel. Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka

Kuchnia u Krysi
Limonkowa baba wielkanocna 131

mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka   limonek         Syrop: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru   Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki   Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania w foremce barwnik spożywczy zielony   Wykonanie: Piekarnik(...)nakłułam na wierzchu na całej powierzchni w kilku miejscach patyczkiem, a następnie pędzelkiem rozsmarowałam syrop po całej babce. Po kilku minutach ponownie posmarowałam babkę. Pozostawiłam do wyschnięcia.   Zrobiłam lukier: Cukier puder wymieszałam z odrobiną gorącej wody i mieszałam. Pomału dolałam znów odrobinę wody, żeby zrobiła się gęsta,   lśniąca masa. Wlałam sok z limonki i dodałam odrobinę zielonego

Kuchnia u Krysi
Całuski z wiśniami 151

temu piekłam ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie komponuje się kwaskowatością wiśni i słodyczą lukru. Ciastka wyszły po prostu przepyszne! Rozeszły się w kilka godzin :) Porcja na około 32 sztuki (w zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy) Składniki: kostka chudego twarogu (250 g) 6 łyżek(...)mleka 6 łyżek oleju 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 30 dag mąki + trochę mąki do podsypywania 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia  wiśnie Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder wrzątek Wiśnie obieramy, myjemy i drylujemy. Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia

My simple kitchen
Drożdżowe pazurki z budyniem 693

Drożdżówki, które swym wyglądem przyciągną każdego, bez wyjątku! Pięknie wyglądają i są niebywale smaczne. Nadziałam je budyniem, a z wierzchu wysmarowałam lukrem. Na śniadanko lub podwieczorek, do szkoły czy pracy sprawdzą się świetnie. Z przepisu otrzymacie 10 dużych drożdżówek. Pamiętajcie, by układając je na blaszce pozostawiać spore odległości między nimi, gdyż mocno rosną w trakcie pieczenia. By ułatwić Wam pracę(...)cukru 80 g masła, stopionego i przestudzonego   Budyń: 1 op. budyniu waniliowego (40 g ) 450 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego   Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody   Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do wysmarowania drożdżówek     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Jagodzianki 321

łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody białko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć do naczynia, dodać 1/2 łyżki(...)trochę soku, dlatego po upieczeniu należy zostawić je na papierze do ostygnięcia - upieczone jagodzianki ostudzić - cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z 1-2 łyżkami gorącej wody, tworząc dość rzadki lukier - gotowym lukrem posmarować ostudzone jagodzianki, pozostawić je do zastygnięcia lukru - jagodzianki przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Miodownik z orzechami 215

łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka Krem pół litry mleka 3.2% pół szklanki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 350 g orzechów włoskich u mnie 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu Ze składników na ciasto wyrobić kulę. Podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem(...)pieczenia. Rozwałkować jedną część i upiec na złoto w 180 stopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 267

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)mąki pszennej 125 g masła /roztopionego 2 szklanki dowolnych owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody  WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy czystą

cool and minty
Jagodzianki 548

tego brzuch :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła + jagody, cukier puder i mleko na lukier W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto(...)bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Gotowe jagodzianki dekorujemy lukrem lub samym cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Jagodzianki- najlepsze! 199

żółtka 1/2 szkl cukru 200 ml letniego mleka 2 łyżki serka mascarpone 80 g masła, stopionego   Nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka. Dodać(...)rozgrzać do 190 st.C. Jagodzianki piec przez ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć.   Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.   Lukier: Wszystkie składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.   Jeszcze ciepłe jagodzianki wysmarować lukrem. Najlepsze tuż po upieczeniu. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżówki z truskawkami 106

mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy: 4 łyżeczki soku z cytryny 2/3 szklanki cukru pudru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko(...)mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką  (fot.5) . Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem  (fot.6) . Ja przygotowałam go trochę więcej niż w oryginale, bo uwielbiam lukier na drożdżówkach :) Podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo

Świat Ciasta
Makowiec 138

Gotową masę przełożyłam do miski, dodałam do niej wszystkie składniki i wymieszałam. Jest dosyć "luźna", ale dzięki temu makowiec nie jest suchy i zbity, czego bardzo nie lubię. Dekoracja - lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ok. 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Cukier puder przesypać do miseczki, dodać sok z cytryny i wodę(...)Wymieszać. Gdyby lukier był zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru, zbyt gęsty - więcej wody. Sposób wykonania: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na w miarę prostokątne placki o grubości około 3 mm. Następnie wyłożyć na każdy mniej więcej po 1/3 masy makowej, pamiętając, by zostawić ok. 2 cm od brzegów. Zrolować, końcówki ciasta włożyć pod spód. Każdy z makowców

Cooking Monster
Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi 124

Składniki: (na 12 sztuk)   Różki: 1 arkusz (275 g) ciasta francuskiego (polecam domowej roboty ) 2 jabłka 100 g twarogu półtłustego 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu   Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki wody   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka garść orzechów włoskich       Przygotowanie:   Różki: Jabłka umyć, obrać i pokroić(...)posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez  15-20 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce.   Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać odrobinę któregoś ze składników.   Jeszcze ciepłe różki polać lukrem i obsypać posiekanymi wcześniej orzechami włoskimi. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
SZARLOTKA Z NUTĄ POMARAŃCZY 110

Zwyczajna szarlotka??? Nic podobnego!  Gdzie tkwi jej sekret zatem?  I dlaczego jest taka pomarańczowa? Prażone jabłka zalane sokiem pomarańczowym z dodatkiem skórki z cytryny i lukier na soku z pomarańczy. Ot , tylko tyle i aż tyle. Zyskuje na smaku, aromacie. Jest wyrazista dzięki przyprawom korzennym i cynamonowi. Krucha kruszonka z dodatkiem płatków owsianych kontrastuje z soczystymi jabłkami(...)owsianych i 2 lub więcej łyżki cukru . Posypujemy ciasto kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut w temp około 180 stopni (u mnie z termoobiegiem)  LUKIER  Z kilku łyżeczek soku pomarańczowego i kilku łyżek cukry pudru przygotowujemy lukier. Sok podgrzewamy , wsypując cukier puder do rozpuszczenia. Przestajemy dodawać cukier, gdy masa jest dosyć gęsta . Ostudzone ciasto

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto kawowe z orzechami i kawowym lukrem 162

mąki 200 g cukru 100 g orzechów pekan  100 g orzechów brazylijskich szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wrzątku lukier 1 łyżka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku 100 g cukru pudru Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 160 C i przygotowujemy keksówkę około(...)posiekać jeżeli chcesz) kilka zostawiamy do dekoracji.  Przelewamy ciasto do formy keksowej i pieczemy ok 40-55 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie gotowe. Lukier rozpuszczoną kawę łączymy z cukrem pudrem, mieszając wszystko do momentu kiedy powstanie gładka konsystencja lukru. Możesz użyć więcej cukru albo więcej wody - to zależy od Ciebie :) Gotowym lukrem polej upieczone ciasto

Niezły Młynek
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 164

marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie z kremem i z owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne i sycące(...)Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty „wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 350 g cukinii 300 g brązowego

Made By Mom And Son