lukier - 7892 przepisów (strona:66/527)

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts 291

mąki 1/3 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 2 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii olej do smażenia Składniki na lukier: 1 1/2 szklanki cukru pudru 1/8 szklanki wody Przygotowanie: W małym rondelku podgrzej mleko z masłem, aż masło się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia). Mleko powinno być ciepłe(...)równocześnie do zarumienienia z każdej strony. Przełóż je na ręczniki papierowe, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie w miseczce wymieszaj rózgą cukier puder z wodą do otrzymania konsystencji lukru. W razie potrzeby dodaj więcej wody, jednak uważaj żeby nie wyszedł zbyt wodnisty. Zanurz pączki w lukrze i odstaw żeby lukier zastygł. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Twisted doughnuts

karmelowy
Coffe cake 115

szklanki mleka 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej 120 g bardzo miękkiego(!) masła 2 duże jajka 1 szklanka mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło(...)papierem do pieczenia keksówki i pieczemy około 45 minut (do tzw suchego patyczka). Studzimy. Cukier łączymy z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier wydaje się za rzadki dodajemy więcej cukru, natomiast jeśli jest za gęsty dolewamy jeszcze kilka kropel mleka. Przygotowanym lukrem dekorujemy wierzch ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Oponki jogurtowe 20427

mąki pszennej typ 500 120 g jogurtu greckiego 27 g masła 5 łyżek mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka szczypta soli 2 dkg drożdży smalec do smażenia lukier: cukier puder 1 łyżkę soku z cytryny gorącą wodę Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, wsypuję łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam zaczyn. Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką(...)drugą stronę . Lukruję je jeszcze ciepłe. Do miski wsypuję cukier puder robię to na oko, dodaję sok z cytryny, i wlewam bardzo małym strumieniem odrobinę wody gorącej. Jak lukier jest za rzadki dosypuję cukru, jak za gęsty dolewam wodę. Oponki zanurzam z jednej strony w lukrze i układam na talerzu żeby obciekły z nadmiaru lukru

wesoła kuchnia
Babeczki pistacjowe 130

zmielonych pistacji 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 190 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 12% na lukier: 2-3 łyżki wody 150 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę . Dodawać po jednym jajku dokładnie po każdym(...)miksera stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i pistacje pozostawiając 2 łyżki do dekoracji. Przygotowane papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Składniki na lukier dobrze wymieszać w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru. Lukier ma być gesty! Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 25 minut. Upieczone ostudzić na kratce

Pysznie & Pięknie
Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem 116

zewnątrz kruszonką, w środku kruszonka! Wszędzie mają kruszonkę ;). Słodkie, puchate maźnięte na koniec białym lukrem. Zawijane jak mało które, żadna piekarnia by się ich nie powstydziła!   Składniki: (na ok. 16 sztuk)   Ciasto: 550 g mąki pszennej typ 500 20 g świeżych drożdży 2 50 ml mleka 2 żółtka 120 g cukru szczypta soli 100 g masła, lekko(...)stopionego i przestudzonego   Kruszonka: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 90 g cukru   Lukier: 8 łyżek cukru pudru 1-2 łyżki mleka   Dodatkowo: 120 g masła, lekko stopionego i przestudzonego   Przygotowanie :   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Babka marchewkowa z pomarańczą. 161

bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy :-) Może na Dzień Babci albo Dziadka(...)łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 2 szklanki mąki pszennej typ 500 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki gorącej wody na lukier Wykonanie : Jaja roztrzepać i zmiksować z cukrem. Stale miksując dodawać: cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym końcu za pomoca już łyżki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babka kokosowa dla kokosowego fanatyka 274

soli 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 100g wiórek kokosowych + do posypania babki po polukrowaniu lukier mleczny do polania - 2/3 szkl. do 1 szkl. cukru pudru + 2-3 ł yżki gorącego mleka + kilka kropel aromatu waniliowego Margarynę roztopić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia(...)minut w nagrzanym do 170C piekarniku - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Odstawić do lekkiego przestudzenia i wyjąć ostrożnie z formy. gdy zupełnie ostygnie, polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Aby zrobić lukier mleczny, należy 2/3 szkl. do 1 szkl. cukru pudru utrzeć mikserem z 2-3lyżkami gorącego mleka i kilkoma kroplami aromatu waniliowego - należy żonglować ilością

Grunt to przepis!
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 228

ok.45 minutach, wcześniej delikatnie okroiłam boki. Po następnych 30 minutach przełożyłam go na talerz. Delikatnie polukrowałam i posypałam pokrojonymi na małe kawałki rodzynkami. Można pozostawić sernik bez lukru, można go także posypać np.mielonym ksylitolem. U nas lukier marcepanowy jest dodatkiem koniecznym :-) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego  - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieściłam(...)puder trzcinowy, dodałam kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dodawałam kremówkę. Puder trzcinowy rozpuszcza się trochę dłużej niż zwykły, dlatego musimy mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowym lukrem posmarowałam sernik i posypałam pokrojonymi na małe kawałki rodzynkami. Pomimo iż był krojony jeszcze letni trzymał formę, a tego się trochę obawiałam, jest bowiem bardzo puszysty. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem 166

szczypta mielonych goździków   250 ml greckiego jogurt    400g cukru pudru 2 duże jajka   250 g mąki   1 łyżeczka sody oczyszczonej   ½ łyżeczki soli Lukier 200 g serka śmietankowego do smarowania   45 g cukru pudru laska wanilii    1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 owoc granatu  Przygotowanie: 1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, formę(...)miski, następnie dodajemy mieszankę kakaową, łączymy całość   5. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez ok 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka, odstawiamy do wystudzenia Lukier 1. Wanilię przecinamy wzdłuż i wyłuskujemy nasionka, następnie wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą  2. Chłodne ciasto dekorujemy lukrem oraz pestkami granatu

Słodki Kompromis
Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym o lekkim aromacie mandarynki 135

Mięciutkie drożdżówki z moim ulubionym dżemem truskawkowym. Oblane lukrem, dzięki któremu są jeszcze bardziej zniewalające. Najlepsze są dopiero co wyciągnięte z piekarnika. Ciepłe bułeczki są doskonałe na śniadanie lub jako dodatek do popołudniowej kawy i herbaty. Uwielbiam  rozchodzący się po domu zapach drożdżówek...💓 Składniki(...)łyżki, mandarynka 1 szt, masło 15 dag, drożdże suche 1,5 łyżeczki, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, Nadzienie: dżem truskawkowy 0,5 słoika, Lukier: sok z limonki lub mandarynki 4 łyżki, cukier puder 1 szklanka, Dodatkowo: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy

kulinarne odsłony pati
Keks 121

się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem z białek i cukru pudru!  Keks Składniki : 300 g mąki pszennej 4 jajka 170 g margaryny 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g bakalii, wymieszanych(...)mąką pszenną lukier królewski 1 białko 150 g cukru pudru do posypania płatki migdałów dodatkowo margaryna do wysmarowania formy bułka tarta Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie. Całość mieszamy drewnianą łyżką

Moja smaczna kuchnia
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 652

chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę go chować przed domownikami, bo potrafią(...)zjeść połowę za jednym razem :) Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu. Świąteczny

Moja Delicja
Ciasto obłędnie cytrynowe 225

piane z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder. Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto obłędnie cytrynowe Normal 0 21 Wykonanie(...)białek – 1 min / obr. wsteczne 1. Wyjmujemy motylek. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder (ja to zrobiłam widelcem w szklance). Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto obłędnie cytrynowe

peggiwkuchni
Keks z migdałami 139

piernikowe, z pewnością przypadnie Wam do gustu ten keks przygotowany na żytniej mące. Mocno wilgotny dzięki dodatkowi maślanki, pachnący przyprawami korzennymi, z chrupiącymi kawałkami migdałów w środku. Całość polana lukrem, posypana migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto piekłam w małej keksówce, bodajże 20×11, ale świetnie się też sprawdzi w roli babki. Polecam. 1 i 1/5 szkl. mąki pszennej(...)połączenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Ja wybrałam lukier, niestety proporcji cukru nie potrafię podać, gdyż robię na oko. Generalnie wyciskamy sok z połowy cytryny i ciągle ucierając pałką dosypujemy cukier do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie

Smaki Na Talerzu
Choinki z pierników 145

każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki, serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy przez 9 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce. Lukier królewski: 3 białka szczypta soli 3 ½   szklanki cukru pudru 2 łyżeczki zapachu waniliowego Cukier przesiać. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal(...)ubijając. Na koniec dodać zapach. Wykonanie Zaczynamy od największego pierniczka, kładziemy łyżkę lukru i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni, przykrywamy kolejno mniejszymi pierniczkami, wcześniej posmarowanymi lukrem, z najmniejszego pierniczka można zrobić gwiazdę umieszczając ją na czubku powstałej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi