wysokości, są więc dość duże i dzięki temu można je swobodnie dekorować. A ja proponuję Wam wymyślić własne dekoracje dla Waszych bliskich. Piernikowe ludziki górą! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 250 g mąki gryczanej - 200 g mąki orkiszowej - 100 g mąki pszennej - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko(...)łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika - 1- 2 łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku. - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe
SMYKWKUCHNIfolię spożywczą. Należy wałkować przez folię, ciasto będzie cienki i gładkie. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 2 min., szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje ok. 80 - 100 g cukru na jedno białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder i dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy sok z cytryny. Jak najszybciej udekorować 65 choineczek(...)Lukier przekładamy do szprycy i pierwsze robimy kropeczki na kilkunastu ciasteczkach. Następnie do każdej kropeczki wkładamy po dużej perełce dekoracyjnej. Malutkie perełki przesypujemy do pudełeczka lub głębokiego talerza, o dnie większym niż ciastko. Nakładamy kropeczki i przez odwrócenie ciastka maczamy w drobniutkich perełkach, ważne żeby sprawdzić czy lukier nie jest za rzadki. Kiedy wszystkie kropeczki będą gotowe, robimy lukrem
Moniki Smakołykimiodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód(...)kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy. Połowę pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak: Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego
Wanilia i Kardamonmasła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok. 70 ml wody dodatkowo: twarda marmolada lukier kawowy wykonanie: w rondelku umieszczamy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje. Ostrożnie wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się karmelu. Następnie dodajemy miód, przyprawę oraz pozostały(...)Układamy na blaszce (33x26cm) wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 0,5 cm. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 180 st. C. Po upieczeniu lukrujemy. składniki na lukier kawowy: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szkl cukru pudru 3 łyżki gorącej wody wykonanie: Kawę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Jeśli chcemy aby lukier
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy(...)oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim oraz ozdobami cukierniczymi według uznania. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru
Podróż w kulinariaroku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się czasoprzestrzeń :DDD, ale oto spieszę do Was z przepisem! Pierniczki dekoruję co roku razem z moimi Dziećmi - szykujemy lukier, biały i kolorowy oraz mnóstwo przeróżnych posypek. I choć kuchnia wygląda jak pobojowisko, radość jest ogromna i wprost uwielbiam ten czas(...)mąki pszennej 150 g cukru pudru 120 g masła 200 g miodu 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru opcjonalnie barwniki spożywcze WYKONANIE: Miód, masło, cukier i przyprawę korzenną podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto
Słodko-Słony Świat IlonyIdealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Składniki: 3 białka 1 szczypta soli 250 g cukru pudru, przesianego 350 g zmielonych migdałów ¼ mąki pszennej Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami przesiany cukier puder i dalej ubijamy(...)lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskim Smacznego
Podróż w kulinariaPół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy(...)wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego
Podróż w kulinariapieczenia . Piec maksymalnie 10 min w 170'C Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam je lukrem. W tym celu należy zrobić gęsty lukier , tak jak w tym przepisie ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki soku pomarańczowego. W takim(...)płynnym lukrze moczymy wierzch ciastek i odkładamy do zastygnięcia. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaSkładniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem(...)daszkiem. W bokach domku wycinamy okienka i drzwi, przez które będzie można włożyć świeczkę. Pieczemy poszczególne elementy na złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić
Kulinarne Inspiracjemąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli(...)godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą patyczka
Podróż w kulinariadawnych lat...kiedyś gdy byłam młodsza tak się ozdabiało pierniczki.Nie wiem czy Wam się podoba ,ale ja się w nich zakochałam i powróciły piękne wspomnienia. Całość została pokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego(...)przepisu i takiego zdobienia. Lukier: 400g cukru pudru ok 3 łyżki gorącej wody sok z 1 cytryny Wycisnąć sok z cytryny i przecedzić przez sitko.Do cukru pudru wlać gorącą wodę i ucierać,dodając sok z cytryny....ucieramy,aż lukier zrobi się lekko przeźroczysty a cukier puder nie będzie wyczuwalny..ok 7min.Lukier wyjdzie dość gęsty,ale nie nadaje się
Niespełnione zdolności kulinarneświeżych drożdży 180 ml mleka 50g smalcu 1 jajko (małe) 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Do reszty wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać(...)stopni). (Pilnować, aby temperatura była stała.) Pączki smażyć z obu stron na słoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać
Di gotujePomysł na tą szarlotkę wzięłam z grupy tematycznej z Facebooka Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna(...)przełożyć na jabłka, odkleić papier. Wsadzić do lodówki na 15 min. Wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pod koniec pieczenia (5 min przed końcem) przygotować lukier. Sok i cukier rozetrzeć dokładnie wierzchem łyżki, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Można tez wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Zmiksować. Ciasto wyjąć z piekarnika i polać lukrem. Podawać od razu
moj przepis naekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego'; document.write(" "); Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie(...)ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce
moj przepis na