mieszaniny wsypać mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować.Nakładać masę do papilotek, do pełna. Piec ok.pół godziny, aż patyczek włożony do muffinki będzie czysty. LUKIER: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy, ucierać, aż powstanie błyszczący lukier, wstawić do lodówki, do czasu, aż muffinki będą gotowe.Kiedy muffinki lekko przestygną, maczać(...)lukrze i energicznie odstawiać na blat. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!PaulinaA JUŻ NIEBAWEM
Gotowanie to kochanieuciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej ucierane. Dzisiejsze gospodynie mają wiele(...)16gDodatkowo:- 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland)- morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…)- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka rumu- 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego)Składniki na lukier:- 1//2 szklanki cukru pudru- 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże (nie mylić z instant, które dajemy bezpośrednio do mąki) rozpuszczamy w letnim mleku z łyżką cukru. Odstawiamy
mojewypiekiinietylkocukru pudru, 1 cukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia+ 1 paczka cukierków M&M’sSkładniki na lukier różowy:pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita 2,5 szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonegoWystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli(...)ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek
Bon Appetit MałgorzatyLebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Chciałam napisać, że wyszły mi zajebiste, ale to słowo słabo odzwierciedla ich smak, są najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy lukier równoważący ich słodycz, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne(...)korzennej do piernika20 g cukru cynamonowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu100 g masła 60%100 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejSkładniki na lukier:cukier puder około 3/4 szklanki wymieszany z sokiem z połowy cytrynyPrzygotowanie:Migdały mielimy w szatkownicy. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misie robota, mieszamy hakiem aby się równomiernie połączyły. Miód
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlaskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu, a frajda przy tym murowana:D Ja część naszych ciasteczek schowałam do metalowej puszki, by Dzieci mogły się nimi(...)kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć "ciało" pająka.LUKIER:Wymieszaj białko lub wodę z cukrem pudrem, tak, aby powstał bardzo gesty lukier. Dodaj kropelkę barwika spożywczego, zamieszaj i przełóż do woreczka z odciętym odrobinę rogiem.Wyciśnij na każde
Słodko-Słony Świat Ilonymasła), jest ono więc idealne na przykład dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto piekłam w większej torownicy, gdyż jest ona duże i podzielne, do tego wilgotne i miękkie, a lukier i kandyzowane mandarynki na wierzchu dopełniają całości, dzięki czemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Zrobiłam na próbę to ciasto w dwóch wersjach: jedna z całymi zmiksowanymi mandarynkami, wraz(...)łyżki cukru (225 g)1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)1,5 łyżeczki ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI:3 mandarynki1 szklanka wody1 szklanka cukruSKŁADNIKI NA LUKIER:1,5 szklanki cukru pudrusok z 1-2 mandarynekWYKONANIE:CIASTO: Mandarynki (obrane lub nie - zależnie od tego jaką wersję wolisz) włóż do niewielkiego garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia
Słodko-Słony Świat Ilonymasło – 125 g( imbir , cynamon i gałkę możemy zastąpić przyprawą do piernika )DODATKOWO:* żurawina suszona – 1 garstka* orzechy laskowe – 1 garstka* płatki migdałów – 1 garstka* lukier Dr.Oetker* srebrne perełki Dr. OetkerSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Miękkie masło , mąkę , cukier i sodę i pozostałe przyprawy do piernika dokładnie ze sobą miksujemy.Dolewamy mleko i dodajemy powidła śliwkowe – mieszamy.Wylewamy do keksówki(...)wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 45 minut / 200 C ( z termoobiegiem ).Studzimy.Wystudzony dekorujemy przygotowanym lukrem … podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną i perełkami.Pycha!Smacznego!Ps. lukier oczywiście można przygotować samemu w domu!Potrzebujemy :LUKIER:* sok z cytryny – 3 łyżki* ciepła woda – 2 łyżki* cukier puder – ok. 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkowystarczyło na chatkę plus kilka pierniczków. W okienka wsypałam landrynki tak jak przy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru królewskiego (z białka i cukru pudru). Po kilku godzinach, kiedy dekoracja już dokładnie zastygła rozpoczęłam składanie domku. Miałam jeszcze część lukru, ale zrobiłam też karmel z przepisu Marthy(...)części. Tutaj przyda się pomoc drugiej DOROSŁEJ osoby. Nie jest łatwo samemu przytrzymywać ściany i doklejać następne. Jeżeli między ścianami pozostały jakieś otwory można zalepić je lukrem królewskim, który też będzie utrzymywał konstrukcję. Dopiero kiedy karmel i lukier na ścianach dobrze zastygną można zabrać się za klejenie dachu. Tutaj przydadzą nam się szpilki (Bernadeta
Sto kolorów kuchniMini Pączki dla Dzieci - Składniki:Pączki:4,5 szklanki mąki (740 g)200 g cukru pudru150 g masła5 żółtek2 jajka80 g drożdży świeżych500 ml mlekacukier waniliowyodrobina soli Lukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 5 łyżek wodybarwniki (najlepiej w proszku) konfitura z różyolej lub smalec do smażenidowolna posypka (opcjonalnie) Mini Pączki dla Dzieci - Sposób przygotowania:ok. 3 łyżki mąki(...)minut).Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów pączków chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy
Słodka Stronaminut)."Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy(...)odrobinie barwnika. Donatki maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę. Posypujemy dowolną posypką. *przepis bazowy pochodzi z opakowania mąki "Lubella" Moje posty
Słodka Stronaszklanki cukru -aromat migdałowy-na lukier: -1 białko jajka -ok. 15 dkg cukru pudru -1/2 łyżeczki soku z cytryny(...)upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy z foremki i studzimy. Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudruSmacznego
Maminek kulinarnyskonsumowane, więc wnioskuję, że musiały smakować. Dorośli wcinali, aż się okruszki sypały. Ciasteczka bowiem nie są zbyt słodkie, trochę chrupiące, w środku miękkie (po kilku dniach w puszce). Z lukrem wyglądają zachwycająco - jeśli ktoś ma chęci, można je jakoś ładniej udekorować. Ja postawiłam na prostotę.I tak, celowo nie nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs
Pożeraczka, czyli raz adobrzePozostały kawałeczek zabarwić na zielono.Z pomarańczowej masy uformować niewielkie marchewki, zrobić nożem drobne nacięcia. Z zielonego marcepanu uformować natkę, przykleić do marchewek.Cukier puder przesiać, wymieszać z sokiem na gładki lukier. Lukrować babeczki, do każdej przyklejając jedną marchewkę. Odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego!W końcu użyłam moich niedawno nabytych barwników. Co prawda kupiłam je z myślą o czymś zupełnie innym, ale marcepanowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem Składniki: (na formę 25x25 cm) 350 g mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 150 g cukru 5 jajek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cointreau 200 g kwaśnej śmietany dodatkowo: 250 g świeżej żurawiny lukier: 175 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUbijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Lukier: 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć
Gospodyni Miejska