lukier - 7892 przepisów (strona:83/527)

Szarlotka Babci Basi 115

Szarlotka Babci Basi to „niebo w gębie”, pyszna, rozpływająca się w ustach. Szarlotka jest zrobiona na kruchym cieście z dużą ilość jabłek. Po wierzchu polana jest lukrem. Jak przygotujecie tą szarlotkę to możecie być pewni, że w mgnieniu oka zniknie z blaszki do pieczenia. Składniki na kruche ciasto 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru(...)temperaturze 180 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia. Sprawdź przepis: Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne Po ostygnięciu polewamy je lukrem – składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty. W zależności od konsystencji możemy dodać odrobinę więcej mleka lub cukru pudru. Szarlotka Babci Basi Szarlotka Babci Basi Smacznego! Artykuł Szarlotka Babci

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z rabarbarem 110

minut. Po tym czasie wyciągamy foremkę. Na upieczony spód równomiernie nakładamy rabarbar, a na niego drugą połowę ciasta. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 40 minut. Lukier Na wystudzone ciasto wylałam lukier i delikatnie oprószyłam go czekoladą. Do lukru zużyłam: 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku Cukier puder łączymy z wrzątkiem i wylewamy równomiernie na ciasto. Ciasto

Relaxtime
Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą 163

nadzieję, że „bałagan” na zdjęciu nie zniechęci Was i zechcecie przygotować sobie taką słodką przekąskę. Uniwersalne ciasto francuskie, kwaśny rabarbar i słodka czekolada oraz maziaje z lukru tworzą naprawdę fantastyczną całość. Wg mnie takie rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i czekoladą najlepiej smakują po lekkim przestudzeniu, lub całkiem na drugi dzień, kiedy ciasto nieco zmięknie. To oczywiście(...)razu;) 1 op. ciasta francuskiego xxl 2 łodygi rabarbaru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej około 50 g białej czekolady 1 jajko Lukier: 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki mleka Oczyszczony rabarbar kroimy na malutkie kawałki. Oprószamy cukrem i cukrem wanilinowym oraz mąką ziemniaczaną, mieszamy. Czekoladę drobno siekamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzdłuż

Smaki Na Talerzu
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 113

około 280 gr) 3/4 szklanki mleka 30 gr masła 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki bułki tartej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połowy pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Mleko podgrzać do temperatury letniej (37 st.) dodać drożdże, dodać cukier, dodać(...)się mocno napuszyć. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wstawić bułeczki, piec 25 min z grzałką góra-dół. Bułeczki wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z formy. lekko ostudzić. Przygotować lukier. Sok pomarańczowy wlać do miseczki, wsypać 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać kolejną 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać resztę cukru, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy wymieszać

moj przepis na
Drożdżówki „na bogato” 75

mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około 15 drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka(...)budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżeczki cukru 200 g truskawek Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki wody Najpierw gotuję budyń z 350 ml mleka, dodając do niego 2 łyżeczki cukru. Budyń odstawiam do wystygnięcia. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę

Słodki sentyment
Drożdżówki „na bogato” 67

mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około 15 drożdżówek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka(...)budyń waniliowy 350 ml mleka 2 łyżeczki cukru 200 g truskawek Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki Składniki na lukier: 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki wody Najpierw gotuję budyń z 350 ml mleka, dodając do niego 2 łyżeczki cukru. Budyń odstawiam do wystygnięcia. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę

Słodki sentyment
Sernik z truskawkami na kruchym cieście 116

która go uwielbiała... Cóż, ciasto jest naprawdę smaczne oraz proste w wykonaniu. Masa serowa rozpływa się w ustach i doskonale komponuje z kruchym spodem, lekko kwaskowatymi truskawkami oraz słodziutkim lukrem, który możecie zastąpić białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie tego przepysznego połączenia! (Forma o średnicy około 25 cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 100g masła/margaryny(...)nowym - również gazowym muszę dodać kilkanaście minut. Wierzch sernika powinien być sprężysty.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i schłodzić w lodówce. Po tym czasie udekorować je lukrem lub roztopioną białą czekoladą. (U mnie zazwyczaj jest to lukier.) (*) Najlepiej twaróg samodzielnie zmielić lub użyć dobrej jakości sera z wiaderka. Sernik można upiec również serków wiaderkowych na sernik, lecz wtedy

Di gotuje
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 112

mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g  domowego cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła 3/4 szklanki rodzynek Lukier: 38 g cukru pudru 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: kolorowa posypka Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle(...)piekarnika ,  trzeba odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto  wyjmujemy  z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy.  Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce. Gdy babka całkowicie wystygnie po lewamy ją lukrem i posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 148

zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym(...)lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 135

cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 250 g serka homogenizowanego czekoladowego 1 łyżeczka kakao szczypta soli Dodatkowo: 200 g pierników nadziewanych w polewie ok. 30 g gorzkiej czekolady lukier (1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru) Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pierniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
Pączki pieczone 107

Polecam Składniki (na około 15 pączków) : Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej przegotowanej wody Dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem 1 jajko (do posmarowania) Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę(...)odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 – 15 minut. Lukier: Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polewamy upieczone pączki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Churros → Szybkie mini pączki

Oryginalny smak
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 145

cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 250 g serka homogenizowanego czekoladowego 1 łyżeczka kakao szczypta soli Dodatkowo: 200 g pierników nadziewanych w polewie ok. 30 g gorzkiej czekolady lukier (1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru) Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pierniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło(...)wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz lukrem. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 161

zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym(...)lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Szneka z glancem 148

Szneka to nazwa drożdżówki w Wielkopolsce. Szneka z glancem, to drożdżówka z polewą z lukru, ale… nie każdej drożdżówce przysługuje ta zaszczytna nazwa. Szneka z glancem musi być spiralnie skręcona i obficie polana lukrem. Nazwa ma korzenie niemieckie. Die Schnecke to ślimak, ale też zwinięte na kształt jego skorupy ciasto drożdżowe. Glanc z kolei pochodzi od niemieckiego der Glanz(...)opakowanie 7 g) - 145 g mleka w proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem

mojewypiekiinietylko