lukier - 7892 przepisów (strona:83/527)

Babka majonezowa 202

też pełnić element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Babkę można upiec w ostatniej chwili, zajmie to tylko trzy kwadranse. Bardzo prosta, z cytrynową nutą, z dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami. Babka majonezowa z nutą cytrynową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki majonezu dekoracyjnego(...)Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary Cukier puder i sok z cytryny na lukier Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsza Babka Piaskowa 207

szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej szklanka cukru cukier waniliowy (16 g)  płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli  4 łyżki śmietanki kremówki 30% Lukier: ok. szklanka cukru pudru ok. 5 łyżek ciepłej wody Najlepsza Babka Piaskowa - S posób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy(...)temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie możemy przygotować lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym

Słodka Strona
Mini Pączki Hiszpańskie (Pączki Wiedeńskie - "Gniazdka") 223

przygotować w Ostatki oraz Tłusty Czwartek. Mini Pączki Hiszpańskie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki    Lukier: ok. szklanka cukru pudru ok. 5 łyżek ciepłej wody olej do smażenia Mini Pączki Hiszpańskie - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy(...)dużo naraz, papierem do góry. Gdy pączki podsmażą się ostrożnie ściągamy papier i przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Gdy pączki lekko ostygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy

Słodka Strona
Piernikowa szopka 187

Konstrukcja szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty.LukierSkładniki:1 białko1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru.Polecam wszystkim wykonanie takiej szopki, jest to naprawdę wielka przyjemność

Lawendowe Niebo
Szneki z glancem 183

Okrągła drożdżówka w kształcie ślimaka – szneka – polana lukrem, czyli glancem. Smakołyk pochodzi z Wielkopolski, ale znany oraz lubiany jest „wszem i wobec”. Pamiętam szneki z piekarni, znajdującej się  przy mojej dawnej szkole. Podczas przerw była oblegana przez chmarę młodzieży, lecz niestety – nie każdy zdążył się załapać na ulubionego szneka z glancem. Kolejka zawsze była długa, a przerwy(...)Składniki:                                                                  - 4 szklanki mąki tortowej- 1/2 szklanki cukru- 2 jajka- 1 szklanka serwatki (może być mleko)- 15 g drożdży suszonych- 150 g masła- 1/2 łyżeczki soli-  jajko do smarowania- lukier  (cukier puder, sok z cytryny, gorąca woda)   Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie rozprowadziłam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe

mojewypiekiinietylko
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 225

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki(...)odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Mają być złotobrązowe z wierzchu. Gorące smarujemy lukrem. Obsypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów oraz dodatkową porcją dodatków użytych do nadzienia

Z butelką mleczka w tle
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 210

zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy uważać z jego ilością lub nawet z niego zrezygnowaćMoje posty

Słodka Strona
Babka herbaciana 236

Ciasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu .Składniki:500g mąki(...)dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto dyniowe z polewą czekoladową 269

Festiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem. Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu(...)niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowe z orzechami 206

łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno(...)Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kakaowe babeczki z jeżynami 167

się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze. 1, 5 szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej(...)łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki crunchy czekolada z pomarańczą Kupiec jeżyny w syropie syrop z jeżyn i cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, kakao  i miksujemy. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNICZKI BRUKOWCE 372

Miały być  pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny wygląd bruku.  Przepis wypatrzony u  Ewci . Urzekł mnie zarówno ich wygląd jak nazwa. Bezpośrednio po upieczeniu są nieco twarde, ale to ich zaleta, ponieważ po 3 tygodniach robią się mięciutkie, i gotowe(...)delektowania się nimi w nadchodzące święta.  Ja niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS  (w  oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka

RAROSSA
Zakręcone jagodzianki 201

pojawiły się w naszych lasach, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki, tym razem nietypowe, bo zakręcone  A kto sobie odmówi zakręconych drożdżowych jagodzianek z kruszonką i lukrem. Przygotowałam więc pyszne drożdżówki, wyglądem przypominają szneki z glancem, mają tylko dodatkowo jagodowe nadzienie. Zrobiłam do jagodzianek pyszną kruszonkę, bo ja uwielbiam kruszonkę, dlatego często robię crumble z owocami Polecam(...)bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Gorące, pachnące  zakręcone jagodzianki z  kruszonką i lukrem są idealne  do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia drożdżówek po całym domu roznosił się smakowity zapach. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2473

wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie:Mąkę przesiać.Wodę zagotować z solą i z masłem.Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.Ostudzić ciasto(...)Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo.Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone pączki polukrować. Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.Smacznego!Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 186

łyżeczki  przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie:  Przyrządzamy karmel: cukier prażymy na patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę(...)gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki. Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli na najwyższych obrotach miksera. Kolejno stopniowo wsypujemy cukier puder nie przestawając miksować. Gdy masa osiągnie dość zwartą , ale jeszcze lejącą konstysencję dodajemy barwnik

Symfonia Smaków