możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone, gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie(...)120ml wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone, daktyle, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER 120g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - do rondelka przełożyć cukier, zalać 60ml wody, gotować nie mieszając, aż woda odparuje a cukier zmieni kolor na złoty lub karmelowy
Smakołyki Berenikidzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą, tworząc finezyjny wieniec pokryty cieniutką warstwą śnieżnego lukru. Przygotujcie koniecznie! To będzie hit podczas Waszej wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka(...)rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego
Food Squaremleko 350 ml cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek Na lukier: cukier puder 200 g gorąca woda ok 2 łyżki sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki barwnik spożywczy (opcjonalnie) Wykonanie: Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam(...)pieczenia i smaruję je roztrzepanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika) Gdy drożdżówki ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) ) **Wszystkie składniki
Kuchnia VikiSzybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate(...)masła roztopionego 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo: ok. 400 g jagód 3 łyżki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 białko 5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier wykonanie: Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam
babka w formiemleka - olejek waniliowy nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut(...)stopni , przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem
Wypieki Reneolejek waniliowy kilka kropel nadzienie : - 650 g sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy(...)stopni , przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem
Wypieki Reneuwielbia ciepło, praca nad pysznymi drożdżówkami nie pochłania zbyt wiele czasu, a owoce w drożdżówkach przybliżają nas myślami do lata. Pyszne, puszyste, drożdżówki z malinami smakują obłędnie. Polane słodkim lukier idealnie współgrają z orzeźwiającym smakiem malin. Dzięki nim drożdżówki są soczyste i mięciutkie, nie tylko w dniu pieczenia ale też na dzień kolejny. Bardzo Wam polecam. Składniki(...)odstawimy w ciepłe miejsca do lekkiego napuszenia. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. Wyciągamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, po czym polewamy lukrem. Nadzienie malinowe: 300 g malin mrożonych 80 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i mąką. Lukier: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki
Made By Mom And SonPowinien równomiernie wyrosnąć i nie pękać zbyt mocno. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć. Po około 10-15 minutach lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić całkowicie wystygnąć sernikowi. Wystudzony oblać cytrynowym lukrem. Lukier cytrynowy: cukier puder 1/2 cytryny Cytrynę wyszorować i sparzyć (najlepsza byłaby ekologiczna, niewoskowana). Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć do miseczki (razem ze startą skórką). Do soku i skórki wsypać(...)cukier puder w takiej ilości, aby po wymieszaniu otrzymać lukier o odpowiedniej konsystencji. Lubicie serniki? Ja bardzo, dlatego zapraszam, abyście zerknęli jeszcze na sernik cytrynowy z bezową pianką
Codzienna kuchnia niecodziennastrony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię ją jeszcze raz – tym razem już na święta ;) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)masę i wreszcie wkładamy do piekarnika ;) Pieczemy w 160°C przez 30-35 minut i sprawdzamy, czy patyczek wychodzi z babki suchy. Jeśli tak – gotowe! ;) Wystarczy polać cytrynowym lukrem albo kremem cytrynowym gdy już przestygnie :D Lukier cytrynowy: 1/4 szklanki słodzidła w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – zmielone w młynku
Jak gotować i nie zwariowaćCytrynowe muffinki z lukrem Składniki: 2 jajka 2 cytryny 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3 łyżki mąki 1 łyżeczka sody Wykonanie: Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą skórkę z dwóch cytryn wcześniej wyszorowanych i sparzonych. Wycisnąć(...)ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Przełożyć do foremek, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Masa na lukier powstała z soku z cytryny i cukru pudru. Dozowanie cukru do momentu zgęstnienia lukru. Polecam ten deser, jest prosty, szybki i bardzo smaczny
Wino Francja Kuchniabiałka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek (3 białka) 550g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki
Gotowanie i blogowanienaturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy
Gotowanie i blogowanie100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki. W głębokim talerzu
Gotowanie i blogowanie100g masła 200g miodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód(...)wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera przez 10-12 minut. Gotowym lukrem dekorujemy pierniczki i przyklejamy
Gotowanie i blogowaniepomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce. składniki na lukier: 200 g cukru pudru 50 ml rumu wykonanie: Cukier ucieramy z rumem
Domowy Smak Jedzenia