Bardzo lubię włoskie desery, a w tym Tiramisu. Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że wcześniej czy później go wypróbuję. Babka była dobra, ale lukier był genialny. Praktycznie każdy pytał mnie z czego jest zrobiony, bo był tak pyszny. Pierwszy raz wykonywałam babkę z "esamifloresami" w środku i jestem zadowolona z efektów. Dla kogo: dla fanów Tiramisu dla lubiących amaretto(...)masła (miękkiego) 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować
Mania Wypiekaniamasła 25 g drożdży świeżych 230 ml ciepłego mleka truskawki Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce(...)Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę. Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier
Ala piecze i gotujejednym z moich ulubionych ciast. Ciasto jest idealnie kruche. Podczas pieczenia jabłka zmieniają się w delikatny mus, który rozpływa się w ustach. Do tego śmietankowy lukier. Pycha. Mogłabym ją robić i jeść codziennie. Zresztą nie tylko ja. Składniki: 3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 twarda margaryna lub masło(...)serka homogenizowanego waniliowego, 1 jajko, jabłka- 15 połówek Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 12% Wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę tak aby zakryło dno i połowę wysokości boków blaszki. Na to układamy obrane, pokrojone, wydrążone z gniazd nasiennych jabłka. Posypujemy je cynamonem
Passion of Cookingtablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne, słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak? :) Spróbujcie koniecznie tego wypieku(...)młynku do kawy) 1 małe jajko Nadzienie: 1 szklanka blanszowanych migdałów (lub w łupinkach) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 70 g masła pół szklanki brązowego cukru nierafinowanego 3 małe jajka Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny * do odmierzania składników używamy szklanki o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem
Domowa Cookierenka AgiMadzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki(...)tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy
Marder&Marder Manufactureleniwe weekendowe śniadanie z kawą w dłoni. Taka przekąska dająca sporo energii i jeszcze więcej smaku. My wykończyliśmy je cukrem pudrem, ale osobiście uważam, że jeszcze smaczniejsze byłyby z lukrem. Niestety Madzia ostatnio wprowadziła w naszym domu opcję odchudzania więc lukier odpadł w przedbiegach. Nie to żeby taki sam cukier puder był wyjątkowo mało kaloryczny, ale z dwojga złego(...)jednak odrobina pudru lepsza niż gęsty, przesycony cukrem lukier. Oczywiście pomijam już fakt raczej sporej kaloryczności samych drożdżówek :) Ale kto by na to zwracał uwagę, gdy to takie pyszne jest. Potrzebujemy: na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli
Marder&Marder ManufactureŚwiąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego(...)cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże
Wanilia i Kardamonmasła 125 g cukru pudru skórka otarta z małej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam miąższ z jednej laski wanilii) 1 jajko Lukier: cukier puder mleko aromat np. rumowy* kakao* Wszystkie podane wyżej składniki połączyć ze sobą. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać miąższ i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i włożyć(...)godzinę do lodówki. Po tym czasie je rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Ciastka piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną posmarować je lukrem przyrządzonym z mleka i cukru pudru i ozdobić według uznania. *Lukier jasny - mleko + cukier puder + aromat *Lukier ciemny - mleko + cukier puder + kakao Komu słodkiego całuska od aniołka
My simple kitchenPyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim lukrem. Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów(...)włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchniabrzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła – 3 łyżki maki pszennej – łyżka pokruszonych płatków migdałowych – 3 łyżki cukru lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 lyzki goracej wody dodatkowo: rozklocone duze jajko Noc przed pieczeniem odsaczamy brzoskwinie, kroimy na mniejsze kawalki i laczymy w naczyniu z tymiankiem w ilosci okolo(...)Pieczemy w temperaturze 190 stopni, okolo 10-12 minut. Upieczone drozdzowki beda puchate, zarumienione, wyrosniete. Wykladamy je po upieczeniu na kratke. Dekorujemy po lekkim przestudzeniu albo cukrem pudrem albo lukrem. Lukier: laczymy cukier puder i odrobine wody, ucieramy bardzo dokladnie aby byl gladki i bialy. Gotowym lukrem ozdabiamy drozdzowki. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plszklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 krople ekstraktu migdałowego odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty 10 prażonych migdałów do oprószenia(...)upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami. Smacznego
Niezły Młynekmąki tortowej 50 g świeżych drożdży 50 g cukru 170 g masła szczypta soli Dodatkowo - jajko do posmarowania, marmolada truskawkowa, cukier puder i cytryna do zrobienia lukru, płatki migdałowe do posypania. Przygotowanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki w sporej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z bardzo ciepłą wodą(...)Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut. Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny - tyle soku
Kulinarne InspiracjeLukier pomarańczowy idealnie pasuje to brunatnych ciast: marchewkowego, pomarańczowego, piernika. Czaruje pomarańczową nutą i kawałkami owocu . Polecam dla odmiany obok klasycznego lukru. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku(...)pomarańczy, najlepiej z miąższem tarta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Jest banalnie proste Wystarczy ubić mikserem wszystkie składniki i gotowe Post Lukier pomarańczowy pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniłyżki gęstej śmietany 18% (lub jogurtu) 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 5 łyżek mleka 6 łyżek mąki tortowej niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny, woda lub syrop malinowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duże jajko 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek(...)przygotowanych foremek (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły „czuby”, odcinamy je nożem, aby stabilnie stały. Aby uzyskać lukier dodajemy do cukru pudru odrobinę soku z cytryny i mieszamy. Zamiast soku z cytryny można użyć soku z pomarańczy lub wody (ewentualnie kilka kropli syropu malinowego, aby uzyskać lukier różowy
Poezja smakusoku z buraków ćwikłowych 2 łyżki nalewki lub wódki wiśniowej Sposób wykonania : Cukier puder wsyp do rondelka lub miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowym lukrem dekoruj ciasta, ciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków. Do lukru możemy dodać łyżkę konfitury(...)płatków róży, będziemy mieć wtedy lukier o smaku różanym. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarne