lukier - 7892 przepisów (strona:81/527)

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 175

zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym(...)lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Szneka z glancem 164

Szneka to nazwa drożdżówki w Wielkopolsce. Szneka z glancem, to drożdżówka z polewą z lukru, ale… nie każdej drożdżówce przysługuje ta zaszczytna nazwa. Szneka z glancem musi być spiralnie skręcona i obficie polana lukrem. Nazwa ma korzenie niemieckie. Die Schnecke to ślimak, ale też zwinięte na kształt jego skorupy ciasto drożdżowe. Glanc z kolei pochodzi od niemieckiego der Glanz(...)opakowanie 7 g) - 145 g mleka w proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem

mojewypiekiinietylko
Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Pyszne... 145

różnych dużych śliwek Składniki na kruszonkę   (z tego przepisu) : 40 g mąki pszennej (typ 450) 13 g mąki krupczatki 20 g cukru pudru 30 g masła Lukier: ok. 200 g cukru pudru 3 łyżeczki ciepłej wody Wykonanie: Do misy miksera przełożyłam masło i smalec, wsypałam cukier i utarłam na białą, puszystą masę. Następnie wbijałam po jednym jajku. Każde następne(...)kruszonkę Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Do czasu, kiedy kruszonka nabrała złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam do wystudzenia. Zimne ciasto polukrowałam i kiedy lukier zastygł już mogłam je pokroić. Wspaniałe, pyszne, wilgotne i pełne śliwek ciasto. Czego chcieć więcej? To ciasto powstało w międzyczasie, kiedy „wpadłam” do domu. Upiekłam to właśnie ciasto, bo było

Kuchnia u Krysi
Makowiec świąteczny 157

przepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży(...)podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp 190-200 st C LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody: 170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody Smacznego

Z Marcepanem
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI 140

pudru barwnik zielony w proszku kolorowe groszki do ozdoby choinek Do białka dodajemy 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru   mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Dodajemy barwnik zielony, mieszamy. Lukier powinien być gęsty na tyle żeby móc nim rysować wzorki ( jeżeli będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, jeżeli zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru). Ja lukier przełożyłam do woreczka strunowego(...)30x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy pieczemy w piekarniku nagrzanym do180°C 15-20 minut zimną krajankę kroimy na trójkąty i ozdabiamy zielonym lukrem oraz kolorową posypką Źródło: Książka ” Czekoladowe ciasta

Słodkie zapomnienie
Ciasteczka wyciskane 163

ciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom,  np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok. Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem w ich przygotowaniu jest konieczność posiadania  specjalnej maszynki, szprycki do wyciskania ciasteczek. Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 3 żółtka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru(...)należy bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą szybko się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do przestudzenia, by w trakcie zdejmowania nie zdeformowały się (nie pokruszyły).  Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, Jeśli lukier byłby zbyt rzadki należy dodać cukru pudru, natomiast jeśli byłby zbyt gęsty odrobinę soku. Udekorować ciasteczka. Smacznego

My sweet a life
Sernik dyniowy z limonkowym lukrem 234

ciasto po d słońcem.  Kie dy przycho dzi sezon jesienny do datkowo sernik możemy urozmaicić pysznym dyniowym wkła dem. Jest delikatny, gła dki i przełamany kwaskowato sło dkim lukrem limonkowym. Uwaga! Ro dzaj dyni jaką do dacie zależy o d Was. Ja wypróbowałam już opcję z surową zblen dowaną dynią, ale również z musem z pieczonej dyni. Oba polecam(...)skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego śro dka) 100g maslany herbatników 150g roztopionego masła Lukier: szklanka cukru pu dru sok z 1 limonki     Przygotowanie: Masło roztapiamy w ron delku i stu dzimy. Ciastka kruszymy drobno i łączymy z masłem. Okrągłą tortownicę o śre

ChilliJemy
Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami 147

rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½  łyżeczki soli Nadzienie : 100 g miękkiego masła 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych) 100 g brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże(...)blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia). Lukier Do cukru pudru wlej sok z cytryny i odrobinę wrzątku, gdy lukier otrzyma żądaną gęstość posmaruj nim jeszcze ciepłe drożdżówki

Food Square
Babka piaskowa cytrynowa 243

szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko ok. 4 łyżki cukru pudru Gellwe kandyzowane wiśnie Targroch 1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier(...)Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny. 7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: ciasto , cytryna , Gellwe , lukier , mąka ziemniaczana , Targroch , wiśnie , wiśnie kandyzowane

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 174

sól 1 łyżeczka cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g  ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml marmolada 260 g ( u mnie wieloowocowa marki Jamar) jajko 1 szt. Na lukier: cukier puder ok 350 g sok z jednej całej cytryny gorąca woda, na oko kilka łyżeczek Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, drożdże, mleko oraz rozpuszczone masło. Całość(...)piekę przez ok 20 min (pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej i u mnie wystarczyło 20 min a u Was np. potrzeba będzie 30 min).  Lukier: Do miseczki wsypuję cały cukier puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta.  Gdy ślimaczki wystygną polewam

Kuchnia Viki
Gniazdka wiedeńskie (pączki hiszpańskie) 504

zakresie robienia tradycyjnych karnawałowych przysmaków. Wybór padł na moje ulubione pączki hiszpańskie (in. gniazdka wiedeńskie). Pączki te są wykonanie na bazie ciasta parzonego, nie są nadziewane, ale oblewane pysznym lukrem. Ja uwielbiam te pączki ze względu na ich puszystą konsystencję i smak oczywiście. Ciasto wspaniale rośnie podczas smażenia. Z podanego przepisu otrzymałam  30 sztuk i już zostało zaledwie kilka(...)Składniki: Na ciasto :  200 g mąki typ 650  110 g masła 250 ml wody szczypta soli skórka starta z połowy cytryny  4 całe jajka (L) Lukier:  250 g cukru pudru 15 ml wrzątku 1 łyżka cytryny Wykonanie: 1.Wodę wraz z masłem skórkę cytrynową drobno startą umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę energicznym ruchem

vaniliowoczekoladowa
Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki 198

masła 280 ml mleka 250 g mąki 210 g cukru 50 g kakao w proszku  czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone ok. 4 łyżki cukru pudru odrobina zielonego barwnika perełki cukrowe Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Sposób przygotowania: Ciasto(...)wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ babeczki staną się zbyt wysuszone ) d o suchego patyczka. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji.  Powstałym lukrem polewamy wierzch babeczek i wyrównujemy tworząc efekt śnieżnej powłoki. Pozostawiamy do zastygnięcia.   Krem: Kremówkę ubijamy

Słodka Strona
Piernik z bakaliami i lukrem 251

miodu 100 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa) 2 łyżki przyprawy do piernika lukier 3 łyżki mleka ok. 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy 1. Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. 2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód(...)pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. 6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. 7. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Gotowym dekorujemy zimne pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: bakalie , Boże Narodzenie , ciasto , lukier , miód , migdały , orzechy , piernik , pomarańcza , przyprawa , soda

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami 155

ozdobą bożonarodzeniowego stołu! * SKŁADNIKI Keks: 200 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 laska wanilii 500 g bakalii* 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku Do dekoracji: suszone figi żurawina orzechy (włoskie, laskowe, migdały) * PRZYGOTOWANIE Keks Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)wymiarach 12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Lukier Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo

Food Square

Proponowane wyszukiwania